22-26 september

Muzikant en filmmaker Tom Barman, strafpleiter mr. Theo U. Hiddema, regisseur Dana Nechushtan, boksster en actrice Lucia Rijker & soul- en jazz zangeres Ntjam Rosie; ze komen deze week uitvoerig aan het woord in Nooit Meer Slapen. Verder zijn er reportages met o.a. beeldhouwer Tom Claassen, acteur Hans Dagelet en artistiek leider Raymi Sambo.

maandag 22 september

De Vlaamse muzikant en filmmaker Tom Barman, bekend als voorman van de Antwerpse formatie dEUS, heeft in Kunsthal KAdE in Amersfoort een tentoonstelling samengesteld over Belgische kunst. De Vierkantigste Rechthoek toont een overzicht dat de hele twintigste eeuw omvat, met een focus op de eigentijdse kunst. ‘Achter het uitgewoonde cliché van het Belgische surrealisme klopt een experimenteel hart. Altijd met een geniepige lef en een zin om keet te schoppen. Zélfs met schoonheid, als het moet’, aldus Barman. Pieter van der Wielen praat met Tom Barman over zijn visie op dat Belgische ‘typisch ontypische’.

Beeldhouwer Tom Claassen – bekend van zijn gigantische betonnen olifanten langs de A6 bij Almere en de reusachtige mol op de spoortunnel in Best – stelt in Stedelijk Museum Kampen 34 kleinere beelden tentoon. Zijn beelden zijn een soort combinatie van kinderknuffels en stripfiguren en wezens uit een tekenfilm. Zij vragen om aangeraakt en omhelsd te worden. We spreken de beeldhouwer in het museum. Verder reageert dichter Tsead Bruinja op iets wat er vandaag in de wereld is gebeurd. En vanaf zondag is acteur Hans Dagelet bij het Noord Nederlands Toneel te zien als een man die, om zijn mislukte leven en huwelijk te ontvluchten, net doet alsof hij dement wordt. Zijn opzet lukt, en hij komt terecht in een verpleegtehuis, waar hij onbekommerd alles kan doen wat hem thuis ontzegd werd. Het stuk is een toneelbewerking van het boek De laatkomer van Dimitri Verhulst. Hans Dagelet blikt vooruit op zijn rol.

dinsdag 23 september

Mr. Theo U. Hiddema is een van de meest markante advocaten van Nederland. Zijn oratorische vermogen binnen en buiten de rechtszaal hebben hem tot een graag geziene figuur in de media gemaakt. In het boek Mr. Hiddema. Strafpleiter, dandy, dwarsligger, opgetekend door journalist Stan de Jong, vertelt hij onder meer over zijn jeugd in het Friese Holwerd, zijn jaren bij Max Moszkowicz sr. met wie hij uiteindelijk ruzie kreeg, de ontmaskering van politie-informanten, zijn bewondering voor Fortuyn en Wilders, en over tal van geruchtmakende zaken die hij in zijn lange loopbaan deed – van de Bende van Venlo tot de moord op Pim Fortuyn. Pieter van der Wielen ontvangt Theo Hiddema in de studio.

Als Nederlander naar Amerika emigreren om het daar te maken als danser lukt bijna niemand. Het lukte Gianinni Semedo Moreira wel. Hij woont sinds een paar jaar in Los Angeles en werkt samen met supersterren als Rihanna en Shakira. De choreograaf en danser is nu op wereldtournee met Lady Gaga die aanstaande woensdag in de Ziggo Dome staat. Nooit meer Slapen spreekt hem in Rotterdam. Verder leest dichter Tsead Bruinja een tekstfragment dat door het nieuws is geïnspireerd. En aandacht voor dé vragen van kunstbezitters: Kunst of namaak? Echt of kopie? Het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie in Den Haag hield afgelopen weekend open huis. Specialisten beantwoordden de vragen van toegestroomde kunstbezitters over de kunstenaar, stijl of stroming en de periode waarin het kunstwerk is gemaakt. Nooit Meer Slapen was aanwezig en tekende de verhalen op.

woensdag 24 september

Hollands Hoop is een achtdelige dramaserie waarin een forensisch psycholoog met een burn-out in een carrière als drugshandelaar rolt als hij het boerenbedrijf van zijn vader erft, dat een enorme wietplantage blijkt te huisvesten. Hij wil snel van de drugsplantage af, maar komt er dan achter dat hij niet alleen het landgoed, maar ook zijn vaders schulden, verantwoordelijkheden en positie heeft geërfd. Pieter van der Wielen praat met Dana Nechushtan, regisseur van Hollands Hoop. Ze maakte eerder naam met televisieseries als Dunya en Desie, Annie M.G. en Overspel en de speelfilms Ivoren wachters en Nachtrit.

Deze week besteden we uiteraard veel aandacht aan het Nederlands Film Festival. Vannacht praten we met regisseur Michiel ten Horn over de film Aanmodderfakker, een tragikomedie over mannen die te lang jongens blijven en meisjes die te snel vrouw willen worden. Verder reageert dichter Tsead Bruinja op iets wat vandaag het nieuws heeft gehaald. TV-series kijken we massaal via internet en nauwelijks meer bij een omroep of vanaf DVD. Maar niet alleen hoe we ze kijken is door het internet de laatste jaren sterk veranderd, ook wat we kunnen kijken. Internet is een openbare speelplaats, waar iedereen kan maken wat hij wil. En daar profiteren met name doelgroep-series van. We duiken met een paar kenners in de wereld van de homo-internet-tv-series. Een van de favorieten, zo blijkt, is The Outs.

donderdag 25 september

In de documentaire Bittersweet volgt filmmaker Marieke Niestadt de vrouwelijke bokser Diana Prazak en haar trainer Lucia Rijker tijdens hun voorbereiding voor het gevecht om de wereldtitel in Stockholm. Tegenstander is de ongeslagen wereldkampioen Frida Wallberg. Beide vechtsters zijn totaal verschillend. De onverslaanbaar geachte Frida krijgt volop aandacht van media, sponsoren en fans. Diana daarentegen is in de anonimiteit bezig met haar gepassioneerde training. Pieter van der Wielen praat met Lucia Rijker, zelf zesvoudig wereldkampioen, over de documentaire die tijdens het Nederlands Film Festival in première gaat.

Raymi Sambo heeft met zijn theatergroep VIG (Very Important Group) een nieuwe voorstelling gemaakt. Aan niets overleden gaat over de schaamte- en angstcultuur in de zwarte gemeenschap ten aanzien van aids. Het stuk gaat aankomende vrijdag in première. Nooit meer Slapen ontmoet de artistiek leider en acteur bij een repetitie in Podium Mozaïek te Amsterdam. Verder o.a. een bijdrage van dichter Tsead Bruinja die zich weer door het nieuws laat inspireren. En fotograaf Lard Buurman zwierf zes jaar lang door veertien van de snelst groeiende steden van het Afrikaanse continent, van Cairo tot Kaapstad. Veel van de buurten en gebieden waar hij verzeild raakte, zijn nog niet eens in kaart gebracht. Hij bracht de foto's die hij maakte samen in het boek Africa Junctions. We spreken de fotograaf over zijn zoektocht naar het leven en de energie van die nieuwe werelden, nu nog witte plekken op de kaart van Afrika.

vrijdag 26 september

De Rotterdamse soul- en jazz zangeres en stijlicoon Ntjam Rosie is geboren in Kameroen, maar verhuisde op negenjarige leeftijd naar Nederland. Na haar middelbare school werd ze aanvankelijk afgewezen bij Codarts. Nadat ze echter de vervolgens gestarte andere studie had afgebroken, werd ze alsnog aangenomen en studeerde ze er cum laude af. Evenals op haar eerdere albums Atoube (2008) en Elle (2010) verhult ze niets van haar Afrikaanse afkomst op haar laatste album At the Back of Beyond. Anton de Goede ontvangt Ntjam Rosie in de studio.

De Rozenbrood Trendacademy verzorgt opleidingen tot trendwatchers. Op de bijeenkomst Picturing the Future toonden acht van de recent afgestudeerden hun eindwerk. Nooit Meer Slapen was aanwezig om te peilen wat ons in de toekomst te wachten staat. Verder reageert dichter Tsead Bruinja nog eenmaal op het nieuws. Met meer dan honderd producties op zijn naam is Fons Merkies misschien wel de meest productieve filmcomponist van Nederland. Al jaren weet hij met zijn muziek het verschil te maken in grote publieksfilms, arthousefilms, documentaires, korte films en televisiedrama. Dit jaar is Merkies verkozen tot 'Gast van het Jaar' van het Nederlans Film Festival. We spreken met de filmcomponist over zijn leven & werk.