nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week te gast in Nooit Meer Slapen: architect Reinier de Graaf, regisseur Joram Lürsen, zangeres Wende Snijders, de vermeende dochter van prins Bernhard Mildred Zijlstra en schrijver Elfie Tromp. Gastschrijver deze week is Ivo Victoria; verder wordt dagelijks een genomineerde inzending voor de Korte Golf Radiowedstrijd uitgezonden.

maandag 30 november

Reinier de Graaf over 'de wolk van staal' in Rotterdam

Architect Reinier de Graaf is partner van het architectenbureau OMA, dat werd opgericht door Rem Koolhaas. In deze positie is hij o.a. verantwoordelijk voor de renovatie van het Timmerhuis in Rotterdam, dat in december wordt opgeleverd. Ook is hij directeur van AMO, de denktank van het bureau. AMO kijkt naar de culturele context van architectuur, buiten de praktijk om. Pieter van der Wielen spreekt met Reinier de Graaf.

Troika hier, troika daar: jonge vriend bundelt Drs. P

Het allermooiste van Drs. P is nu gebundeld in het boek Troika hier, troika daar. Opmerkelijk aan de bloemlezing is dat het is samengesteld door auteur Renske de Greef en de 17-jarige scholier en musicus Ringo Maurer, een goede vriend van Heinz Hermann Polzer – de werkelijke naam van Drs. P. Verslaggever Maarten Westerveen praat met Ringo Maurer over hun bijzondere vriendschap en de schoonheid van het werk van zijn oude kameraad.

Goed Wonen was Eigen Huis & Interieur avant la lettre

Wie begin jaren '60 een nieuwe woning moest inrichten, kon voor inspiratie terecht bij Stichting Goed Wonen. Deze ‘smaakpolitie’ van winkeliers, meubelfabrikanten en architecten pleitte voor meer licht en ruimte in het interieur; geen eikenhouten meubels maar lichte Gispen-stoelen. Dat zou de samenleving ten goede komen. Tjitske Mussche spreekt met stedenbouwkundige Noud de Vreeze, die het boek Goed Wonen, geschiedenis van een keurmerk schreef en met Geertje Felix, die haar Goed Wonen-interieur niet meer veranderde sinds 1961.

Onze nachtcorrespondent bericht over protestkunst tijdens de klimaattop in Parijs.

dinsdag 1 december

Joram Lürsen laat 19e-eeuws A'dam zien in Publieke Werken

Hij haat fantasy films, maar buiten dat is regisseur Joram Lürsen in vele genres thuis. Lürsen is vooral bekend van de romantische komedies Alles is liefde en Alles is familie. Maar hij regisseerde ook de thriller Bloedlink, dat vorig jaar de openingsfilm van het Nederlands Film Festival was, en de familiefilm Dolfje Weerwolfje. Deze week gaat zijn verfilming van het historische drama Publieke werken in première, naar de roman van Thomas Rosenboom. Gijs Scholten van Aschat en Jacob Derwig spelen de hoofdrollen. Pieter van der Wielen spreekt met Joram Lürsen.

Don Duyns schrijft over het lelijkste meisje van de klas

Het lelijkste meisje van de klas, de nieuwe verhalenbundel van Don Duyns, zit vol losers, zwetende mannen, op seks beluste oudere vrouwen en blaaskaken. Hij schreef de verhalen onder een nauwelijks waterdicht afdakje in de achtertuin van zijn huis. Emmie Kollau spreekt met Don Duyns over het schrijfproces en zijn personages en wordt vooraf gewaarschuwd een warme jas aan te trekken.
 

’n Mirreweentervertealsel: A Christmas Carol in ‘t Twents

Zo nu en dan richt iemand een monument voor een streektaal op. Theoloog en emeritus hoogleraar massacommunicatie Anne van der Meiden vertaalde eerder de Bijbel in het Twents en nu is er ’n Mirreweentervertealsel (Een Midwintervertelling), bij velen bekend als A Christmas Carol. Verslaggever Mathijs Deen reist af naar de geboortestreek van Anne van der Meiden om hem daar Dickens in het Twents te horen voordragen.

Onze nachtcorrespondent verdiept zich in de boodschap achter de nieuwe Pirelli-kalender.

woensdag 2 december

Zangeres Wende met strijkers op het podium

Zangeres Wende begon haar carrière met het zingen van Franse chansons. Voor haar debuutalbum Quand tu dors won ze een Edison. In 2009 sloeg ze een nieuwe weg in. Op het album No. 9 staan vooral pop- en rocknummers die door haarzelf zijn geschreven. Begin dit jaar maakte ze ook haar acteerdebuut in de film Zürich van regisseur Sacha Polak. Vanaf januari treedt Wende samen met het strijkorkest van Amsterdam Sinfonietta op in hun jaarlijkse concertreeks onder de noemer Breder dan klassiek. Een intieme show met liefde als hoofdthema. Pieter van der Wielen spreekt met Wende.

Tjerk Ridders trektocht te paard in A Slow Ride

Theatermaker en muzikant Tjerk Ridder trok met een caravan zonder auto van Utrecht naar Istanbul. De voorstelling Trekhaak gezocht over gastvrijheid, vertrouwen en het nodig hebben van de ander om verder te komen werd een succes. Nu staat de caravan te koop en is hij met zijn Belgische trekpaard Elvi op reis gegaan voor de voorstelling A Slow Ride - Sporen van Vrijheid. Verslaggever Botte Jellema is erbij als Tjerk Ridder peilt of Elvi last heeft van podiumvrees.

DIY-workshops van bekende kunstenaars in boekvorm

Iedereen is creatief. Dat is de grondgedachte van het boek Maak het met Kunstenaars van Rixt Hulshoff Pol en Hanna Piksen, werkzaam bij het Stedelijk Museum in Amsterdam. Al meer dan tien jaar organiseert het museum workshops met kunstenaars, waarvan er nu 23 zijn beschreven. O.a. met Viktor&Rolf, Marlene Dumas en Rineke Dijkstra, die zelfs bij de meest ongeïnspireerde mens het creatieve proces op gang kunnen brengen. Floortje Smit praat met Hanna Piksen en gaat op tekenles bij kunstenaar Rop van Mierlo.

Onze nachtcorrespondent verdiept zich in de filantropische daad van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg.

donderdag 3 december

Mildred Zijlstra ontdekte dat Bernard haar vader moet zijn

Mildred Zijlstra werd geboren in februari 1946, precies negen maanden na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Al op jonge leeftijd hoort ze van haar ouders dat ze geadopteerd is, maar de identiteit van haar biologische vader wordt angstvallig geheim gehouden. Na een jarenlange zoektocht komt Zijlstra erachter dat maar één man haar vader zou kunnen zijn: prins Bernhard. Ze schrijft over deze zoektocht in haar boek Dansen in een prinsessenjurk. Pieter van der Wielen spreekt met Mildred Zijlstra.

Crisis dansmarathon inspireert Daan van Bendegem

They Shoot Horses, Don’t They? is een film van Sydney Pollack uit 1969 over dansmarathons in de crisisjaren ’20 en ’30. Deelnemers deden destijds vrijwillig mee aan deze fysieke uitputtingsslag, voor het geld maar ook om beroemd te worden. De 22-jarige theatermaker en acteur Daan van Bendegem, zelf hard op weg om ontdekt te worden, baseerde zijn eindexamenvoorstelling van de toneelacademie op de film. Emmie Kollau zoekt Daan van Bendegem op in zijn studentenhuis.

Red de mens! Hoe overleven we de technologie?

Moet de mens gered worden van smartphones, zorgrobots en zelfrijdende auto’s? Filosoof en kunstenaar Koert van Mensvoort en ontwerper Mieke Gerritzen onderzoeken in het boek Red de mens! Hoe overleven we? wat technologische ontwikkelingen betekenen voor onze autonomie en menselijkheid. Gaat de mens ten onder aan dat wat hij zelf gecreëerd heeft? Verslaggever Inge ter Schure praat met Koert van Mensvoort over wat er nog te redden valt.

Onze nachtcorrespondent doet verslag van de ode aan de vechtsport in De Balie in Amsterdam, voorafgaand aan het kickboksgala Glory 26, vandaag in de RAI.

vrijdag 4 december

Elfie Tromp over nieuwe roman Underdog

Schrijver Elfie Tromp publiceert romans, schrijft voor het theater en heeft een wekelijkse column in Metro. Ook is ze oprichter van literair tijdschrift Strak. In 2013 debuteerde ze met de roman Goeroe. Haar nieuwe roman Underdog vertelt het verhaal van de computerverslaafde Rein die samen met zijn zus naar Australië afreist om de hondenkennel van hun familie te redden. Samen moeten broer en zus hindernissen en onverwachtse confrontaties doorstaan. Ester Naomi Perquin spreekt met Elfie Tromp.

De nieuwe Star Wars-film: geen ontkomen aan

Het duurt nog tot 16 december voor The Force Awakens verschijnt, de zevende Star Wars-film, maar het blijkt nu al een kaskraker. De populariteit is immens: in Amerika heeft de voorverkoop meer dan vijftig miljoen dollar opgeleverd, nieuw materiaal wordt grondig geanalyseerd en de merchandise is niet aan te slepen. Verslaggever Maarten Westerveen spreekt met marketingstrateeg Joost van der Loo en Star Wars-liefhebber en curator Roloff de Jeu over hoe fans en niet fans worden klaargestoomd voor de première.

Mijn zoon is Jihadist is actueel vader-zoondrama

‘Alsjeblieft, papa, je tranen zijn een belediging voor mij. Je zou trots op mij moeten zijn.’ Wat doe je als je zoon zich zo druk maakt om de ellende in Syrië dat hij er eigenhandig wil gaan vechten? Daarover gaat het actuele vader-zoondrama Mijn zoon is Jihadist (HUMAN), dat aankomende zondag in première gaat in De Balie in Amsterdam en volgende week op tv te zien is (vrijdag 11 december, NPO 2, om 23.17 uur). Adinda Akkermans spreekt met de filmmakers, Sander Burger en Hassan Bahara.