nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week te gast in Nooit Meer Slapen: uitgever Wouter van Oorschot, actrice Mathilde Santing, auteur, dichter en muzikant Nyk de Vries, de Vlaamse acteur Matthias Schoenaerts en presentator, biograaf en schrijver Hans Goedkoop. Gastschrijver deze week is Auke Hulst; dichter Esther Jansma draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.

maandag 9 november

Wouter van Oorschot wil 'niet in het harnas sterven'

Uitgever Wouter van Oorschot verkocht dit jaar de uitgeverij waar hij opgroeide en zijn hele leven werkte. Zijn vader, Geert van Oorschot (1909-1987), was een van de succesvolste en meest spraakmakende uitgevers van de vorige eeuw. Hij was de uitgever en vaak ook ontdekker van tal van belangrijke Nederlandse schrijvers, onder wie Gerard Reve, W.F. Hermans en J.J. Voskuil. Literair criticus Arjen Fortuin schreef de biografie Geert van Oorschot, uitgever. Pieter van der Wielen spreekt met Wouter van Oorschot.

Kamagurka strandt in een monsterfile in Vliegangst op de pechstrook

Luc Zeebroek, ook wel bekend als de Vlaamse veelkunner Kamagurka, komt met de voorstelling Vliegangst op de pechstrook naar theaters in Nederland en Vlaanderen. In de theatershow strandt ‘Kama’ in een monsterfile en belandt daardoor van de een in de andere bevreemdende situatie. Het verhaal gaat onder meer over overbevolking en eenzaamheid. Maarten Westerveen spreekt met Kamagurka vlak voor de première van zijn voorstelling over honden, asfalt en dementie.

60 jaar kunstuitleen: deeleconomie avant la lettre

Stichting Beeldende Kunst (SBK), de eerste kunstuitleen van Nederland, bestaat zestig jaar. Voor de jubileumexpositie Diamond Rooms in Amsterdam vroeg SBK een aantal bekende kunstliefhebbers om hun keuze uit de collectie tentoon te stellen. Kees van Twist, voormalig directeur van het Groninger Museum en zijn partner Peter Weeda begonnen hun kunstverzameling ooit met een werk van de kunstuitleen en vertellen verslaggever Tjitske Mussche over hun favorieten.

Onze nachtcorrespondent bericht over de Game of Thrones-collegereeks aan de universiteit van British Columbia.

dinsdag 10 november

Mathilde Santing zingt Joni Mitchell in Both Sides Now

In 1986 won Mathilde Santing als eerste artiest ooit de inmiddels fameuze Popprijs op Noorderslag. Met nummers als Beautiful people en Wonderful life brak ze door bij het grote publiek. In de jaren die volgden stond ze vaak op het toneel; met haar eigen theatertournees, maar ook met haar rol als Glinda in de musical The Wiz. Volgende week gaat haar nieuwe theatershow Both Sides Now in première. Hiervoor dook ze in het repertoire van poplegende Joni Mitchell en geeft ze een belangrijke les door: ‘wees wie je bent, niet wie je wilt zijn’. Pieter van der Wielen spreekt met Mathilde Santing. Voorafgaand maakt juryvoorzitter Kees 't Hart in Nooit Meer Slapen de nominaties voor de VSB Poëzieprijs 2016 bekend.

Schrijfster Andreas Burnier wilde liever een jongetje zijn

Journaliste Elisabeth Lockhorn sloot zichzelf zeven jaar op om de biografie van Catharina Irma Dessaur, beter bekend als Andreas Burnier te schrijven. De homoseksuele Burnier, die liever als jongen dan als meisje geboren was, had een moeilijke jeugd, waarin ze als Joods meisje tijdens de oorlog op maar liefst zestien onderduikadressen verbleef. Later werd ze hoogleraar criminologie, maar vooral taboedoorbrekend schrijfster. Emmie Kollau spreekt Lockhorn over haar biografie Andreas Burnier, metselaar van de wereld en maakt een portret van Burnier aan de hand van vier foto’s.

Nieuw album Moke: 'samen staan we sterk'

The Time Has Come is de titel van het nieuwe album van Moke dat op 13 november verschijnt. De Amsterdamse Britpopband bestaat dit jaar een decennium. Verslaggever Nicole Terborg spreekt met Felix Maginn, de frontman van Ierse komaf, over de vierde studioplaat.

Onze nachtcorrespondent blikt terug op het leven van de overleden componist, producer en arrangeur Allen Toussaint.

woensdag 11 november

Nyk de Vries en het Friesland van zijn jeugd

Auteur, dichter en muzikant Nyk de Vries debuteerde in 2000 met Rezineknyn, een roman in het Fries. Drie jaar later volgt de Nederlandse vertaling Rozijnkonijn. Hierna volgden romans en dichtbundels als Prospero, Motorman en De dingen gebeuren omdat ze rijmen. Nu is er zijn nieuwe roman Renger, waarin een jonge Friese schrijver een lift aanneemt van de mysterieuze Renger en daarmee de grenzen van zijn loyaliteit opzoekt. Pieter van der Wielen spreekt met Nyk de Vries.

Ajuu de Mazzel: afscheid van Normaal in Stadsmuseum Doetinchem

In december zet zanger Bennie Jolink definitief een punt achter zijn band Normaal. Voor het Stadsmuseum van Doetinchem reden om een overzichtstentoonstelling aan het beeldend werk van de Achterhoeker te wijden. Jolink, die aan de kunstacademie studeerde voor hij zijn band formeerde, deed zelf veertig jaar lang alle artwork voor de band en werkte daarnaast voor zichzelf en in opdracht. Met een trotse Jolink loopt verslaggever Jan Paul de Bondt door de expositie Ajuu de Mazzel - 40 jaar Normaal.

Klassieker Glazen speelgoed bij Toneelgroep Amsterdam

Bij Toneelgroep Amsterdam gaat op 15 november Glazen speelgoed van Tennessee Williams in première. Chris Nietvelt speelt de rol van Amanda Wingfield, de dominante moeder die haar twee kinderen zo verstikkend overvleugelt dat het wankele evenwicht tussen de drie voorgoed verstoord wordt. Nietvelt speelde het toneelstuk één keer eerder: toen ze 21 was. Nu ze zelf moeder is met uitvliegende kinderen heeft het voor haar een heel andere lading gekregen. Mathijs Deen spreekt met de actrice.

Onze nachtcorrespondent verdiept zich in de wereld van technologie op het Haagse Border Sessions Festival.

donderdag 12 november

Acteur Matthias Schoenaerts over zijn intense rol in Disorder

De Vlaamse acteur Matthias Schoenaerts kon het kunstje afkijken van zijn bekende vader, Julien Schoenaerts. Als kind stond hij al op het toneel en hij maakte in 1992 zijn debuut op het witte doek met de film Daens, welke werd genomineerd voor een Oscar. Inmiddels heeft hij veel internationale rollen op zijn naam staan. Zo speelde hij in onder andere Rundskop, The Drop, De Rouille et d’Os en A Little Chaos. Hij ontving vele prijzen, waaronder afgelopen zomer de titel van Ridder in de Franse Orde van Kunsten en Letteren. Pieter van der Wielen spreekt met Matthias Schoenaerts over o.a. zijn nieuwste film Maryland, waarin hij wederom een intense rol speelt, nu als ex-soldaat met PTSS.

Oma van Tom Fassaert in IDFA-openingsfilm A Family Affair

Regisseur Tom Fassaert is al van jongs af aan gefascineerd door zijn grootmoeder Marianne. Ze verslond ontelbare mannen, was een beroemd fotomodel en plaatste haar twee zoons in een kindertehuis. Hij besluit een film te maken over de vrouw. Maar al snel blijkt deze onderneming een stuk ingewikkelder dan Fassaert had kunnen bedenken. De film A Family Affair van Fassaert is de openingsfilm van documentairefestival IDFA dat start op 18 november. Verslaggever Botte Jellema spreekt de regisseur.

Clichés over uitzetting doorbroken in documentaire Het uiterste middel

Regisseur Kees Vlaanderen kreeg als eerste filmmaker toestemming om maandenlang in het Rotterdamse detentiecentrum te filmen. Zijn documentaire Het uiterste middel - Vreemdelingen in bewaring, dinsdagavond te zien op NPO2, geeft een onthullend beeld van het dagelijks leven in het detentiecentrum en doorbreekt vele clichés die over het Nederlandse uitzettingsbeleid bestaan. Emmie Kollau zoekt de documentairemaker op.

Onze nachtcorrespondent ruikt aan de film Polyester van John Waters.

vrijdag 13 november

De fascinatie van Hans Goedkoop voor Renate Rubinstein

Hans Goedkoop is presentator van Andere tijden, De Gouden Eeuw en De IJzeren Eeuw. Daarnaast is hij biograaf en schrijver. Zo publiceerde hij recentelijk De laatste man, een boek over zijn grootvader en het verlies van Nederlands-Indië. Ook schreef hij het voorwoord bij Twijfel trainen en Mijn betere ik, twee heruitgegeven boeken van Renate Rubinstein. En nu verschijnt Iedereen was er. Een feest voor Renate Rubinstein, een reconstructie van de avond waarop de schrijfster haar vijftigste verjaardag vierde. Floortje Smit spreekt met Hans Goedkoop.

Het turbulente leven van een bekende vader in The Missing Beat

De voorstelling The Missing Beat is een zoektocht van actrice en zangeres Wynn Heliczer naar het leven van haar onzichtbare vader. Piero Heliczer (1937-1993) begaf zich als bohemien, dichter, filmmaker, graficus, uitgever, musicus en schrijver tussen de avant-garde en beroemdheden als Andy Warhol en Jack Kerouac, maar thuis was hij maar zelden. Verslaggever Adinda Akkermans spreekt met Wynn Heliczer.

Abdelkader Benali’s liefde voor het werk van Mohamed Choukri

Het werk van de Marokkaanse schrijver Mohamed Choukri zit ergens tussen geheimtip en bestseller in. Zijn debuutroman Hongerjaren uit 1973 werd een wereldhit. In 1996 verscheen het vervolg, Gezichten, dat nu voor het eerst in de Nederlandse vertaling wordt uitgegeven. Maarten Westerveen zoekt schrijver Abdelkader Benali op, die niet alleen een liefhebber van Choukri's werk is, maar ook een diepe liefde voor Tanger met de schrijver deelt.

In verband met de gebeurtenissen in Parijs is de uitzending van vrijdag 13 november komen te vervallen. Bovenstaande reportages van de voorstelling The Missing Beat en Abdelkader Benali over Mohamed Choukri zijn in de eerstvolgende uitzending op maandag 16 november alsnog te beluisteren.