nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week te gast in Nooit Meer Slapen: meesterkok Angélique Schmeinck, sopraan Eva-Maria Westbroek, acteur en toneelregisseur Mark Rietman, acteur en theatermaker Alex Klaasen en schrijver en cabaretier Hans Dorrestijn. Verder zijn er kerstverhalen te horen die worden voorgelezen door acteurs Cas Enklaar, Monic Hendrickx, Hans Dagelet, Tamar van den Dop en Britte Lagcher; dichter Hester Knibbe draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.

maandag 21 december

Angélique Schmeinck: meesterkok en smaakvriend

Nederland telt slechts twee vrouwelijke meesterkoks en een daarvan is Angélique Schmeinck. Ruim twintig jaar stond ze in de keuken van sterrenrestaurants, maar ze heeft haar werkdomein inmiddels flink uitgebreid: ze schrijft, presenteert, onderzoekt en adviseert. Vooral over smaak. Er zijn meerdere kookboeken van haar hand verschenen, zoals Smaakvrienden GroentenSmaakvrienden Fruit en Impress Your Friends, een kookboek met recepten uit haar gelijknamige programma op 24Kitchen. Samen met Peter Klosse stelde ze Het nieuwe proefboek samen. Pieter van der Wielen spreekt met Angélique Schmeinck.

De Sheltersuit houdt daklozen warm

Een pak dat bestaat uit een slaapzak en een jas die aan elkaar worden geritst: dat is de Sheltersuit. Het is bedoeld voor iedereen die op straat slaapt en bedacht door modeontwerper Bas Timmer en ondernemer Alexander de Groot. Zij runnen hun Sheltersuit Foundation met stagiaires, vrijwilligers en voornamelijk Syrische vluchtelingen. Verslaggever Inge ter Schure reist af naar Enschede, waar de pakken worden gemaakt en ontmoet Alexander de Groot in het atelier.

De kerstgedachte van saxofoniste Tineke Postma

Voor saxofoniste Tineke Postma was 2015 een bijzonder jaar. Ze won de belangrijkste prijs op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek: de Buma Boy Edgarprijs. Botte Jellema blikt met Tineke Postma terug op het afgelopen jaar en vraagt haar naar haar kerstgedachte.

Onze nachtcorrespondent blikt terug op de filmtrends van 2015.

dinsdag 22 december

gewild sopraan eva-maria westbroek te gast

Eva-Maria Westbroek is een van de meest gevraagde sopranen ter wereld en heeft in vrijwel alle grote operahuizen van de wereld gezongen. Ze studeerde zang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en werkte jarenlang in Duitsland bij de Stuttgarter Staatsoper. De afgelopen jaren maakte ze in het buitenland furore met vertolkingen van titelrollen in opera's als Manon Lescaut van Puccini en Anna Nicole in het Royal Opera House; over het leven van playmate Anna Nicole Smith. Pieter van der Wielen spreekt met Eva-Maria Westbroek.

het jaar van adriaan van dis

In 2015 won Adriaan van Dis zowel de Libris Literatuur Prijs voor zijn roman Ik kom terug als de Constantijn Huygens-prijs voor zijn gehele oeuvre. Ik kom terug is bewerkt naar een theatervoorstelling waarin Van Dis momenteel samen met actrice Olga Zuiderhoek speelt. Verslaggever Maarten Westerveen blikt met Adriaan van Dis terug op het afgelopen jaar en vraagt hem naar zijn kerstgedachte.

Onze nachtcorrespondent blikt terug op het afgelopen toneeljaar.

woensdag 23 december

Mark Rietman in traditionele voorstelling De Gijsbrecht

Mark Rietman is acteur en toneelregisseur. Hij begon bij Toneelgroep Amsterdam, werkte daarna voor verschillende theatergezelschappen en is sinds 2011 verbonden aan Het Nationale Toneel. Ook speelt hij regelmatig in televisieseries en films, zoals Oud Geld. Begin januari is hij te zien in De Gijsbrecht, een voorstelling over de ondergang van Amsterdam. Het toneelstuk is 375 jaar lang ieder jaar gespeeld, waarvan ruim honderd jaar in de Stadsschouwburg Amsterdam om het Nieuwjaar te verwelkomen. Pieter van der Wielen spreekt met Mark Rietman.

Het tweede uur van Nooit Meer Slapen (vanaf 1:02 uur) staat in het teken van muziek. We blikken terug (en vooruit) met de muziektrends en beste platen van het afgelopen jaar. Verder zijn er live-optredens van Tim Knol en Maike Dubelaar & Botte Jellema.

donderdag 24 december

Alex Klaasen als reus en Thaise kat in De gelaarsde poes

Alex Klaasen is acteur en theatermaker met een groot zangtalent. Hij was onder andere te zien in zijn solovoorstelling Eindelijk alleen, als Toon Hermans in de musical Toon en als Yari in Gooische vrouwen. Nu speelt hij in de voorstelling De gelaarsde poes. Een radicale, muzikale en vrolijke bewerking van een bekend sprookje, gemaakt door hetzelfde team als Lang en gelukkig en De zere neus van Bergerac, met onder andere Arjan Ederveen en onder regie van Pieter Kramer. Pieter van der Wielen spreekt met Alex Klaasen.

Het jaar van dichteres Anneke Brassinga

 Voor dichteres Anneke Brassinga was 2015 een bijzonder jaar. Ze won de belangrijkste prijs voor poëzie in Nederland: de P.C. Hooft-prijs. 'Wie haar leest, stapt binnen in een geestverruimend heelal van taal', oordeelde de jury daarbij. Verslaggever Tjitske Mussche blikt met Anneke Brassinga terug op het afgelopen jaar en vraagt haar naar haar kerstgedachte.

Wim Crouwel bepaalde het gezicht van naoorlogs Nederland

Afhankelijk van de tijdgeest is grafisch ontwerper Wim Crouwel geprezen en verguisd om zijn moderne stijl voor postzegels, telefoonboeken en affiches in naoorlogs Nederland. Twintig jaar lang ook ontwierp hij het drukwerk van het Stedelijk Museum Amsterdam en daarna werd hij directeur van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Nu is er de monografie Wim Crouwel - Modernist over zijn leven en werk. Verslaggever Adinda Akkermans spreekt met kunst- en designhistorica en biograaf Frederike Huygen en Wim Crouwel zelf.

Onze nachtcorrespondent blikt terug op het literaire jaar 2015.

vrijdag 25 december

De kunst van het lijden met Hans Dorrestijn

Al jaren beoefent Hans Dorrestijn alle genres van de literatuur: het lied, de poëzie, verhalen, romans, kinderboeken en het essay. Ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag verschijnt het boek De kunst van het lijden, waarin het levensverhaal van de dichter, (tekst)schrijver en cabaretier wordt geschetst; over zijn door een boze stiefvader verpeste jeugd, de moeizame verhouding met ‘de tweede sekse’, de worsteling met de drank en zijn liefde voor vogels. Een brekebeen die met vallen en opstaan uiteindelijk op zijn pootjes terecht kwam. Tevens brengt het Letterkundig Museum een tentoonstelling over zijn werk. Floortje Smit spreekt met Hans Dorrestijn.

Het jaar van muzikant en cabaretier André Manuel

In 2015 won muzikant en cabaretier André Manuel de Poelifinario, de prijs voor het beste cabaretprogramma van het seizoen 2014-2015 (Het geval apart). Verslaggever Maarten Westerveen blikt met André Manuel terug op het afgelopen jaar en vraagt hem naar zijn kerstgedachte.
 

Het jaar van architecte Francine Houben

Voor architecte Francine Houben was 2015 een bijzonder jaar. Ze won de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs, de onderscheiding voor de persoon of instelling met een grote staat van dienst op het gebied van cultuur of natuur in Nederland. Houben is de ontwerper van onder meer de stationshal in Delft en belangrijke bibliotheken in Washington en Birmingham. Verslaggever Jan Paul de Bondt blikt met Francine Houben terug op het afgelopen jaar en vraagt haar naar haar kerstgedachte.