nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week te gast in Nooit Meer Slapen: fotografe Dana Lixenberg, theatermaker Laura van Dolron, striptekenaar Peter de Wit, acteur en regisseur Raymi Sambo en auteur Caroline Ligthart. Gastschrijver deze week is Alfred Schaffer; dichter Tsead Bruinja draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.

maandag 7 december

Imperial Courts van Dana Lixenberg in Huis Marseille

Dana Lixenberg fotografeerde voor vele internationale bladen als Newsweek, The New Yorker en Rolling Stone. Al sinds 1993 werkt ze aan het project Imperial Courts. Imperial Courts is een sociaal woningbouwproject in Watts, een wijk in LA, waar Lixenberg terechtkwam in de nasleep van de Rodney King Riots – die ontstonden na de vrijspraak van vier blanke politieagenten die de zwarte taxichauffeur Rodney King ernstig hadden mishandeld. Na twintig jaar vindt haar eerste tentoonstelling over dit project plaats in Huis Marseille in Amsterdam. Pieter van der Wielen spreekt met Dana Lixenberg.

Koffieleuten met BN’ers door fotograaf Ivo van der Bent

‘Koffie?’ Door de jaren heen maakte Ivo van der Bent foto’s van de momenten waarop hem een kopje koffie werd aangeboden. Als portretfotograaf voor onder andere Het Parool en de Volkskrant komt hij regelmatig bij journalisten, schrijvers, sporters en politici over de vloer, waarmee hij steevast zo’n koffiemoment deelt. De foto’s zijn nu gebundeld in het boek Koffie? en voorzien van teksten van Aaf Brandt Corstius, Dominee Gremdaat, Nico Dijkshoorn en Paul Schnabel. Verslaggever Botte Jellema spreekt met Ivo van der Bent over 138 koffieleuten.

Abke Haring in monoloog UNISONO

Vorig jaar won actrice en regisseur Abke Haring de Theo d’Or voor de beste vrouwelijke hoofdrol van het jaar. Ze won de prijs voor haar rol in Hamlet vs Hamlet van Guy Cassiers. Nu staat ze alleen op de planken met een door haarzelf gemaakte voorstelling, UNISONO. Tjitske Mussche zoekt Abke Haring op tijdens het repeteren.

Onze nachtcorrespondent verdiept zich in het belang van het boek We Should All Be Feminists van de Nigeriaanse schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie, dat alle zestienjarigen in Zweden cadeau krijgen. 

dinsdag 8 december

Laura van Dolrons zoektocht naar écht liefhebben

Theatermaker Laura van Dolron noemt zichzelf stand-up philosopher. Als pas afgestudeerd regisseur maakte ze met haar gezelschap Het Zesde Bedrijf drie voorstellingen, waarna ze schreef, speelde en regisseerde bij verschillende toneelgezelschappen. Ook was ze artist in residence bij het Nationale Toneel en heeft ze haar eigen gezelschap opgericht, Goed gezelschap van Laura. Echt liefhebben, wat is dat eigenlijk en hoe doe je dat? In haar voorstelling Liefhebben gaat Laura van Dolron op zoek naar een antwoord. Pieter van der Wielen spreekt met Laura van Dolron.

Eichmann en de banaliteit van het kwaad in opera

Adolf Eichmann blijft fascineren. Over de architect van de Holocaust en zijn strafproces in Jeruzalem werden vele boeken, documentaires en films gemaakt, waaronder Eichmann in Jeruzalem. A Report on the Banality of Evil van filosofe Hannah Arendt. Naar aanleiding hiervan brengt operagezelschap de Diamantfabriek nu Eichmann. Een opera over de vrije wil. De productie van schrijver/regisseur Bo Tarenskeen en componiste Maria Alejandra Castro Espejo gaat vooral over de vraag in hoeverre de mens baas is over zijn eigen handelen. Emmie Kollau spreekt de makers.

Schrijver Hans Fallada was de ‘kleine man’ uit zijn boek

Hij maakte een onstuimige puberteit door, schoot zijn beste vriend dood, belandde herhaaldelijk in de gevangenis en telkens weer in de psychiatrie: het tragische leven van de Duitse schrijver Hans Fallada (1893-1947) is een goudmijn voor een biografie. Wie was de man die de literatuur en vooral zijn eigen romans, waaronder de bestseller Wat nu, kleine man?, zo nodig had om op de been te blijven? Verslaggever Maarten Westerveen spreekt met literair vertaler Anne Folkertsma, die de biografie Hans Fallada. Alles in mijn leven komt terecht in een boek schreef.

Onze nachtcorrespondent bericht over het Koerdenparlement van Jonas Staal in Syrië.

woensdag 9 december

Sigmund, S1ngle: de creaties van Peter de Wit

Striptekenaar Peter de Wit begon zijn loopbaan in 1979 bij weekblad Eppo met de cowboystrip Stampede!. Zijn bekendste creatie is Sigmund, al twintig jaar een dagelijkse strip in de Volkskrant, over een psychiater die cynische commentaren levert op de wereld om hem heen. Jaarlijks worden de afleveringen gebundeld en inmiddels zijn er vijfentwintig albums verschenen. Samen met Hanco Kolk maakt De Wit ook al vijftien jaar de strip S1ngle, die in meer dan vijftien dagbladen te lezen is en als spin-off drie seizoenen als tv-serie te zien was. Pieter van der Wielen spreekt met Peter de Wit.

Het wonder van jou en je biljoenen bewoners

Na het prijswinnende kinderboek Het raadsel van alles wat leeft komen auteur Jan Paul Schutten en illustrator Floor Rieder met een opvolger: Het wonder van jou en je biljoenen bewoners. Dit keer een non-fictieboek met een schat aan informatie over het menselijk lichaam, opnieuw met veel humor en vaart verteld. Floortje Smit spreekt met het succesvolle duo.
 

De herontdekte memoires van een Arabische grootvader

Toen de Arabische grootvader van schrijfster Meltem Halaceli als jonge man zijn memoires opschreef, kon hij niet bevroeden dat een van zijn kinderen dit ooit zou kunnen lezen. Het was 1924, in de Zuid-Turkse stad Adana en Atatürk stond op het punt om niet Turkse uitingen te verbieden. Het zou tot 2006 duren tot kleindochter Meltem, die in Amsterdam Arabisch studeerde, het oude handschrift van haar opa zou vertalen. Het resultaat is het boek De vergeten geschiedenis van mijn grootvader Sulayman Hadj Ali. Verslaggever Mathijs Deen zoekt Meltem Halaceli op.

Onze nachtcorrespondent verdiept zich in de ‘vergeten’ filmcarrière van Frank Sinatra, die aankomende zaterdag honderd jaar zou zijn geworden.

donderdag 10 december

Raymi Sambo wil meer diversiteit in acteerwereld

De Antilliaanse acteur en regisseur Raymi Sambo is bekend van zijn rollen in o.a. All Stars en Spangas. Daarnaast is hij initiatiefnemer en artistiek leider van theatergroep VIG; opgericht om iets te doen tegen het toegenomen generaliserende denken in groepen. Zo heeft hij kritiek op hoe de Nederlandse film-, tv-, en theaterwereld achterloopt op Amerika, als het gaat om mogelijkheden voor donkere acteurs. Hij vraagt zich af hoe het kan dat in Nederland blanke personages nog steeds de boventoon voeren. Pieter van der Wielen spreekt met Raymi Sambo.

Tofik Dibi over het belang van het IQMF-festival

Dit jaar wordt voor het eerst in Nederland het International Queer & Migrant Filmfestival gehouden. De Balie en De Meervaart in Amsterdam tonen deze week films en documentaires rond seksuele diversiteit in migrantengemeenschappen, bijvoorbeeld over de acceptatie van homoseksualiteit. Verslaggever Emmie Kollau spreekt met oud-politicus Tofik Dibi over het belang van het festival. Hij schreef over zijn coming out als overtuigd moslim en homoseksueel het boek Djinn.

Verhalen van vluchtelingen in fotoboek Anything out of nothing

Anything out of nothing is een fotoboek van fotograaf Thijs Heslenfeld en journalist Rinke Verkerk over Syriërs in vluchtelingenkampen in Jordanië en Libanon. Zelf heeft het duo het liever over hun boek mét Syriërs, want dit zijn hun verhalen. Ook merkten ze dat het beeld in de media geen recht doet aan de trots, veerkracht en gastvrijheid die zij ervaarden. Jan Paul de Bondt praat met de makers over hun reizen en wat het voor hun eigen ontwikkeling betekent.

Onze nachtcorrespondent vraagt zich af hoe de strip onze taal beïnvloedt naar aanleiding van de Donald Duck-stemming voor het favoriete Duckstadse woord.

vrijdag 11 december

Tweedehands bloemen van Caroline Ligthart

Auteur Caroline Ligthart publiceerde korte verhalen in literaire tijdschriften als De Brakke Hond en De Revisor. In 2011 debuteerde ze met Russisch water, een roman over keuzes en onvermogen. Voor haar nieuwe boek Tweedehands bloemen keert ze terug naar het korte verhaal. Met deze bundel geeft ze een kijkje in het alledaagse leven, vanuit het gezichtspunt van de buitenstaander. Ester Naomi Perquin spreekt met Caroline Ligthart.

Plattelandsportretten van o.a. Dirk Kome in Boeren

Zijn vader opvolgen wilde hij niet, maar fotograaf Dirk Kome ging toch zijn boerenfamilie portretteren. Zijn foto’s hangen op dit moment in het Fotomuseum Den Haag in de tentoonstelling Boeren, een overzicht van het boerenleven in de Nederlandse fotografie vanaf 1885. Adinda Akkermans spreekt met Dirk Kome over zijn werk. 
 

Sranan Gowtu (Surinaams Goud) in kaart gebracht

Wasmasjien van Trafassi of Tuintje in mijn hart van Damaru: veel verder gaat het collectieve geheugen in Nederland meestal niet als het om Surinaamse muziek gaat. Terwijl Surinaamse crooners, rappers en zangers onze muziekcultuur flink hebben verrijkt. De verzameling cd’s en het boek onder de naam Sranan Gowtu (Surinaams Goud), een initiatief van hiphoplabel Top Notch en Trafassi-zanger Edgar Burgos, zet dit recht door de Surinaamse muziek uitgebreid in kaart te brengen. Verslaggever Maarten Westerveen trekt naar de Bijlmer voor een gesprek met Edgar Burgos.