16-20 maart

Tekenaar Peter van Straaten, actrice Tamar van den Dop, acteur en toneelschrijver Ko van den Bosch en Gotcha!-frontman Iwan van Amersfoort; deze week zijn ze te gast in Nooit Meer Slapen. Verder o.a. aandacht voor verhalende ik-journalistiek en robots in de zorg. Onze gastschrijver is deze week Thomas Verbogt; dichter Kira Wuck draagt dagelijks een gedicht voor.

maandag 16 maart

Al ruim vijftig jaar is Peter van Straaten een van de meest geliefde tekenaars van Nederland. Iedereen kent zijn werk, of het nu uit de krant is of uit zijn gebundelde cartoons. De karakteristieke, wat krasserige wijze van tekenen, en de achtergrondarceringen zijn direct herkenbaar als een ‘Van Straaten’. Veel van zijn cartoons gaan over echtparenleed en andere ongemakken van het dagelijkse leven. Bekend zijn onder meer zijn strip ’Vader & Zoon’ en de cartoon ‘Het dagelijks leven’, die beiden in Het Parool verschenen. Ook met de lotgevallen van ’Agnes’, eerst in Het Parool en later in Vrij Nederland, leefden talloze lezers mee. Pieter van der Wielen spreekt met de tekenaar en schrijver, die deze week zijn 80ste verjaardag viert.

In Leger, een voorstelling van het Ro Theater, gaan de makers op zoek naar wat uitgezonden militairen bezielt. En tot welke trauma's dat leidt. We spreken met acteurs Herman Gilis en Gijs Naber over oorlog - een 'verhevigde vorm van leven' en over het gevoel van onbegrepenheid onder veteranen. En met filmmaker Sander Burger praten we over Ik ben Alice; een documentaire waarin drie oude, alleenstaande vrouwen opmerkelijk bezoek krijgen. Bij wijze van proef wordt zorgrobot Alice een tijdje in huis geplaatst; een komst die de bejaarden niet onberoerd laat. En met oog op de Provinciale Statenverkiezingen bekijkt onze nachtcorrespondent de investering in cultuur op provinciaal niveau.

dinsdag 17 maart

Als actrice speelde Tamar van den Dop onder meer in de Oscarwinnende film Karakter, de televisieserie Zwarte Sneeuw en stond ze op de planken bij diverse toneelgezelschappen. Na de regie van de speelfilms Blind en Supernova is ze weer in de theaters te zien met Stilte, een voorstelling van Toneelschuur Producties. Daarin speelt ze met Hein van der Heijden de ouders van een gezin dat – aangetast door ziekte, alcohol en financiële malaise – volledig uit elkaar dreigt te klappen. Hun jongste zoon, een dichter, keert na maanden van afwezigheid ineens terug in het Standaardhotel, het familiebedrijf. Hij is vastbesloten de problemen voor eens en voor altijd op te lossen. Pieter van der Wielen spreekt met actrice en regisseur Tamar van den Dop.

De laatste jaren is een journalist niet langer een nagenoeg anoniem iemand die objectief verslag doet van het nieuws. De ik-journalistiek rukt op, getuige de selectie verhalen die opgenomen zijn in het Jaarboek van Verhalende Journalistiek. We spreken over deze tendens met tv-journalist en documentairemaker Elena Lindemans, Volkskrant-journaliste Loes Reijmer en  Mirjam Prenger, coördinator van de master journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam. En aandacht voor Cor was hier; de tentoonstelling in Huis Marseille over het werk van fotograaf Cor Jaring, samengesteld door zijn bewonderaar fotograaf Sander Troelstra. Jaring werkte zich op van havenarbeider tot fotograaf met internationale allure. We spreken met de samensteller, met tussendoor de stem van de leermeester zelf.

woensdag 18 maart

Vanwege de Provinciale Statenverkiezingen komt de uitzending van Nooit Meer Slapen te vervallen.

donderdag 19 maart

Ko van den Bosch werd bekend als voorman van de roemruchte theatergroep Alex d’Electrique, een groep die naam maakte met voorstellingen vol visuele slapstick en materieel geweld. Sinds 2009 is hij mede-artistiek leider van het Noord Nederlands Toneel. Kenmerkend voor zijn stijl is het rauw realisme en materieel geweld; de humor is fysiek, de taal poëtisch en absurd. Momenteel is hij te zien in de toneelbewerking van De twaalf gezworenen (Twelve Angry Men) van de Amerikaanse scenarioschrijver Reginald Rose. Het stuk gaat over twaalf juryleden die moeten oordelen of een zestienjarige jongen schuldig is voor de moord op zijn vader, maar dit blijkt geen simpele taak. Pieter van der Wielen spreekt met acteur, toneelschrijver en regisseur Ko van den Bosch.

We hebben een ontmoeting met cabaretier Micha Wertheim naar aanleiding van zijn voorstelling Voor zichzelf, die vorige week in premiere ging en dit weekeinde werd bejubeld op meerdere plaatsen. Zo schreef de Volkskrant (vijf sterren!): 'Wertheim oogt chaotisch, maar hij heeft een masterplan'. En we bezoeken het Holland Animation Festival waar we het werk van de Nederlandse kortfilmregisseur Rosto zullen bekijken. Te zien is onder meer Splintertime, het derde deel van een beoogd vierluik van Rosto. De Nederlandse animator werkt vanuit nachtmerries. De wereld die hij in 3D creëert is griezelig en aantrekkelijk tegelijk.

vrijdag 20 maart

Lange tijd bleef het stil rond Gotcha!, het Haarlemse p-funkcollectief dat in de jaren negentig als een van de meest spraakmakende bands van het land werd gezien. Optredens waren steevast dampende en euforische bedoeningen, met een altijd uitzinnig publiek. En interviews mondden niet zelden uit in lofzangen op alcohol, seks en drugs – waar journalisten en lezers van smulden. Maar het imago dat naar buiten zo succesvol was, bleek intern funest. Het voortbestaan van Gotcha! kende vervolgens vele onderbrekingen, uiteindelijk vormde de Allstars Reunion Tour in 2009 de opmaat naar het nieuwe album Back To The Moon. Ester Naomi Perquin spreekt met zanger en rapper Iwan van Amersfoort, alias E1 Ten, die na jaren afwezigheid opnieuw de frontman is.

Wat blijft er over als het doek definitief valt? Met die vraag kwam documentairemaker Michiel van Erp te zitten toen hij in het bezit kwam van de nalatenschap van acteur Carol van Herwijnen. Nooit Meer Slapen sprak met Van Erp over zijn film De dingen die voorbij gaan. En twintig jaar geleden werden in Srebrenica onder de ogen van Nederlandse militairen duizenden moslims uit een beschermende enclave gehaald. Een groot deel van hen werd later vermoord. Zaterdag opent in kunstcentrum Stroom in Den Haag een expositie met werk dat op deze gebeurtenis is gebaseerd, van schilder Peter Koole en van kunstenaar Jason File, die ook aanklager is bij het Joegoslavië Tribunaal. Wij mogen alvast kijken. En onze smaakmaker Atze de Vrieze doet verslag van het SXSW festival in Austin, Texas.