30 maart - 3 april

Deze week spreekt Pieter van der Wielen met actrice Olga Zuiderhoek, kunstenaar Jan Hoek, cabaretier Vincent Bijlo en acteur Martijn Fischer. Op vrijdag ontvangt Ester Naomi Perquin culinair columnist Janneke Vreugdenhil in de studio. Verder o.a. aandacht voor 'A Scripted Life,' muziekrobots en Sharon Kovacs. Onze gastschrijver is deze week Asis Aynan; dichter Lieke Marsman draagt dagelijks een gedicht voor.

maandag 30 maart

Actrice Olga Zuiderhoek werd begin jaren zeventig bekend door haar spel bij het collectief Het Werkteater. Een groter publiek ontdekte haar met de film Abel (1986) van Alex van Warmerdam. Sindsdien is ze film, televisie en toneel blijven combineren. Zo was ze te zien bij theatergezelschappen als Orkater en De Mexicaanse Hond, op tv met series als Loenatik en Penoza. Films waarin ze speelde zijn onder meer De jurk, Minoes en Süskind. Vanaf deze week speelt ze in de voorstelling The Sunshine Boys, onder regie van Gijs de Lange, waarin twee komieken - na jaren ruzie - proberen om nog één keer samen op te treden. Pieter van der Wielen ontvangt Olga Zuiderhoek in de studio.

In Volendam wonen de broers Paul en Frank Bond. Ze maken muziek, maar niet de muziek die Volendam op de kaart heeft gezet. Ze hechten aan het vissersdorp, maar zetten zich er ook tegen af. We spreken met regisseur Allard Detiger, die de broers een tijd heeft gevolgd. Het resulteerde in de film Het andere geluid van Volendam. Verder spreken we met fotografe Simone Engelen over haar project A Scripted Life, waarbij anderen voor haar scripts hebben geschreven om de dagen door te komen. Ze voert die scripts uit en doet daarvan verslag, in tekst en in polaroids. En onze nachtcorrespondent spreek René Appel over het forum voor taalverandering.

dinsdag 31 maart

Het werk van beeldend kunstenaar Jan Hoek roept veel vragen op. Hij fotografeert psychisch gestoorde daklozen in Afrika die eruitzien als koningen, een heroïneverslaafde met een modellendroom of een meisje zonder armen en benen die voortdurend gefotografeerd wil worden. Zijn volgende project wordt een serie in Zuid-Afrika, met homojongens die zich als straattravestiet manifesteren. Welke verwachtingen hebben de fotograaf en de modellen bij de fotoshoots? Welke opdrachten krijgen leggen ze zichzelf op? Pieter van der Wielen spreekt met Jan Hoek over zijn controversiële werkwijze.

Sommige muzikanten noemen hem God. Componist en kunstenaar Godfried-Willem Raes is niet alleen professor in de experimentele muziek, hij bouwt ook muziekrobots voor muzikanten als Aphex Twin en Squarepusher. Nooit Meer slapen zocht Raes op in zijn Logos Instituut te Gent. En tijdens de Slow Art Challenge ontdekte kunsthistorica Sophia Zürcher van kunsttijdschrift Kunstbeeld dat een werk van Donald Judd op z'n kop hing. Onze nachtcorrespondent sprak Chris Dercon over de Prinses Margriet prijs.

woensdag 1 april

Vincent Bijlo bewijst dat je niet per se hoeft te zien om scherp te kunnen observeren. Hij is vanaf zijn geboorte blind en is inmiddels columnist, schrijver en cabaretier. Een eerste succes als cabaretier kwam in 1988 met het winnen van het Leids cabaretfestival. Daarna volgden nog vele theatervoorstellingen. In de nieuwe muziektheaterproductie Op woeste hoogte brengt hij samen met The Rossettis het verhaal van de familie Brontë. Als vader en dominee Patrick Brontë vertelt hij de geschiedenis van zijn drie getalenteerde, maar veel te vroeg overleden dochters. The Rossettis verzorgen de muziek. Pieter van der Wielen spreekt met Vincent Bijlo.

Nog voor het verschijnen van haar debuutalbum heeft zangeres Sharon Kovacs op Lowlands en North Sea Jazz gestaan en een Edison gewonnen. Nooit Meer Slapen spreekt Kovacs de dag voor de release van haar eerste langspeler getiteld Shades of Black. En wat gebeurt er als een schrijfster die ook forensisch psycholoog is in de huid kruipt van een pedofiele man die wegens gebrek aan bewijs vrij komt en zijn leven weer oppakt in de dezelfde buurt waar hij in de fout is gegaan? In haar debuutroman Muidhond volgt Inge Schilperoord, die voor het Pieter Baan centrum werkt, haar hoofdpersoon bijna van uur op uur. En onze nachtcorrespondent bespreekt de terugkeer van de voorfilm.

donderdag 2 april

Martijn Fischer speelde jarenlang bij verschillende gezelschappen. Maar de meesten zullen hem inmiddels kennen als André Hazes, de rol die hij vertolkte in de musical Hij gelooft in mij. Een rol die hem op het lijf geschreven is. Want voor de biopic Bloed, zweet en tranen kroop hij opnieuw in de huid van de iconische volkszanger. De speelfilm vertelt Hazes' bewogen levensverhaal. In de laatste maanden van zijn leven blikt de 54-jarige zanger terug op zijn verleden; van zijn ontdekking als 8-jarige jongen op de Amsterdamse Albert Cuyp-markt naar de hoogte- en dieptepunten in zijn latere carrière. Martijn Fischer is een uur te gast bij Pieter van der Wielen.

Hoe werken bekende kunstenaars, schrijvers, filmmakers en andere creatieven ofwel welke rituelen houden zij er op na? De Amerikaanse auteur Mason Currey schreef er het boek Daily Rituals: How Artists Work over. De net verschenen Nederlandse vertaling werd door journalist/columnist Eva Hoeke uitgebreid met Nederlandse kunstenaars. We spreken haar over de rituelen van creatieven. En de Zwolse punkband Schmucks44, waar radiomaker Fons Dellen in de jaren tachtig in excelleerde, is zo legendarisch dat er op het net nauwelijks iets over te vinden is. Zeg maar niets. Het vuur was kennelijk razendsnel opgebrand. Dellen heeft van de bandleden in zijn romandebuut Echte vrienden dankbaar personages gemaakt. Nooit Meer Slapen spreekt met Dellen over echte vrienden/Echte Vrienden. En onze nachtcorrespondent sprak met Joost Zwagerman over het nieuwe kunstboek van Julian Barnes.

vrijdag 3 april

Janneke Vreugdenhil schrijft in onder andere nrc.next en NRC Handelsblad over haar favoriete onderwerp: eten. Haar columns en artikelen kennen een grote schare trouwe liefhebbers. Haar nieuwe kookboek Het allerlekkerste comfort food is Janneke ten voeten uit. Van de uiensoep met cognac en kaastoast tot haar favoriete chocolademousse, het is allemaal even lekker en maakbaar. Eten om het leven te vieren – ook als het eventjes tegen zit. Ester Naomi Perquin spreekt met culinair columnist Janneke Vreugdenhil.

Anderhalf jaar geleden overleed Lou Reed en zojuist is de eerste complete biografie over hem verschenen: Transformer. De ontmoetingen tussen journalisten en Lou Reed waren doorgaans behoorlijk ingewikkeld. Dat ondervond ook muziekjournalist Peter van Bruggen. In Nooit Meer Slapen vertelt hij over zijn ontmoetingen met Lou Reed. Verder vertelt Katja de Bruin over het bijzondere boek van Ann Morgan, die in één jaar tijd - uit elk land ter wereld - een boek las. En met fotograaf Machiel Botman gaan we langs bij de Groningse fotogalerie Noorderlicht, waar foto's van de Amerikaan Ken Schles zijn samengebracht.