25-29 mei

Deze week spreekt Pieter van der Wielen met film- en theatermaker Cherry Duyns, rapper en modeontwerper Vieze Fur, filmregisseur Mike van Diem en dj Joost van Bellen. Op vrijdag gaat Ester Naomi Perquin in gesprek met de Zuid-Afrikaanse regisseur Heinrich Dahms. Gastschrijver deze week is Arie Storm; dichter en schrijver Edward van de Vendel draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.

maandag 25 mei

In de afgelopen vijftig jaar heeft Cherry Duyns een veelzijdig oeuvre opgebouwd. Als verslaggever, film- en theatermaker en schrijver. Vooral zijn documentaires staan in hoog aanzien, ook internationaal. In elk van de disciplines waarin hij van zich laat horen, ontpopt Duyns zich als een ouderwetse verteller. Samen met componist Guus Janssen heeft hij nu een muziektheaterwerk van Misha Mengelberg voltooid, dat de pianist en componist – door dementie - niet meer zelf heeft kunnen afmaken. Pieter van der Wielen spreekt met Cherry Duyns over de voorstelling Koeien, die op het Holland Festival in première gaat.

Eergisteren opende in haar geboortestad Assen een dubbeltentoonstelling van beeldend kunstenaar Juul Kraijer. In het Drents Museum zijn haar tekeningen en beelden te zien, in het CBK Drenthe haar foto’s en video's. Nooit Meer Slapen kreeg een rondleiding van de kunstenaar zelf. En in Amsterdam is er een grote tentoonstelling over de tv-serie Game of Thrones. Een serie die zich afspeelt in een wereld vol magie is een doorslaand succes in ons land. Wat maakt dat Nederlanders zijn gevallen voor al die tovenarij? We spreken met liefhebbers Anton Damen (Filmfestival Rotterdam) en Haroon Ali (die de serie namens de Volkskrant volgt). En onze nachtcorrespondent spreekt Freek de Jonge over Provo en WF Hermans.

dinsdag 26 mei

Freddy Tratlehner, beter bekend als Vjèze Fur, studeerde in 2007 af aan de Rietveld Academie, richting beeldende kunst. Ondertussen brak hij in 2005 door met de Jeugd van Tegenwoordig, met de monsterhit 'Watskeburt'. De succesvolle rapformatie bestaat inmiddels tien jaar en dat vieren ze met een boek dat net zo ludiek, creatief en innovatief is als de groep zelf. Het boek De Jeugd Van Tegenwoordig. Ook maar mensen geeft een kijkje in het normale, doordeweekse leven van de jongens. Zo is Vjèze Fur niet alleen actief als muzikant. Hij ontwerpt ook kleding voor zijn eigen modelabel voor mannen; Tratlehner. Pieter van der Wielen spreekt met Freddy Tratlehner alias Vjèze Fur.

Componist Huba de Graaff maakte eerder een opera gebaseerd op apengeluiden en nu is de beurt aan menselijk gekreun. De Pornopera met in de hoofdrol Hans Dagelet en Soetkin Demey gaat deze week in première. Nooit Meer Slapen bezoekt een van de repetities. En we doen verslag van de theatervoorstelling Stad der blinden, naar het boek van Nobelprijswinnaar José Saramago. En onze nachtcorrespondent onderzoekt de positie van Desi Bouterse in de literatuur.

woensdag 27 mei

Achttien jaar na zijn Oscarwinnende Karakter komt regisseur Mike van Diem met zijn tweede speelfilm De Surprise. In de tussenliggende jaren ontwikkelde hij zich tot een veelgevraagd commercialregisseur. Net als Karakter is De Surprise gebaseerd op literair werk; een kort verhaal van Belcampo over twee mensen die een einde aan hun leven besluiten te maken, maar plotseling op elkaar verliefd worden. Van Diem werd in zijn Filmacademietijd op dit verhaal geattendeerd en wilde er zijn speelfilmdebuut mee maken. Maar het liep alemaal net even anders... Pieter van der Wielen spreekt met regisseur Mike van Diem.

Fotograaf Erwin Olaf presenteert zijn nieuwste installatie waarin fotografie en film samenkomen, getiteld: Waiting. Een vijftig minuten durende film verbeeldt het verstrijken van de tijd tussen hoop en teleurstelling. Wat heeft de fotograaf met wachten? Waiting is vanaf deze week te zien in Museum Arnhem. En we spreken met de veelbekroonde regisseur Alex van Warmerdam. Zijn films tonen een eigen universum dat ergens tussen sprookjesachtig en absurd in ligt. Nu komt hij met Schneider versus Bax, een letterlijk lichte film waarin een huurmoordenaar het opneemt tegen een schrijver - al loopt alles heel anders dan hij dacht. En onze nachtcorrespondent bezocht de avond van de longread.

donderdag 28 mei

De Nederlandse dj, feest- en festivalorganisator en muzikale regisseur Joost van Bellen is al dertig jaar één van de ankers van het Nederlandse nachtleven. Hij was dj en van 1991 tot 1997 artistiek directeur bij de Amsterdamse club RoXY. Daarna organiseerde hij op verschillende locaties club avondreeksen en was hij onderdeel van het befaamde collectief De Nachtwacht. De rode draden in zijn carrière zijn een grote vernieuwingsdrang en zijn liefde voor tegendraadse culturen. In 2014 debuteerde hij als schrijver met Pandaogen, een roman over de keerzijde van roem. Pieter van der Wielen spreekt met Joost van Bellen, een van de optredende dj’s tijdens 'House in your House' – het openingsfeest van het Holland Festival.

Het komt niet vaak voor dat een lezing van een filosoof binnen enkele minuten is uitverkocht, maar voor de Sloveen Slavoj Žižek staan mensen in de rij. Hij wordt wel het 'denkbeest uit Ljubljana' en de 'Elvis van de culturele theorie' genoemd. Nooit Meer Slapen spreekt met directeur van The School of Life Laurens Knoop en de fans in de rij bij de lezing van Žižek in Amsterdam. En we spreken met de Turks-Nederlandse jazz-zangeres en pianiste Karsu Dönmez in het restaurant van haar ouders, waar zij haar carrière op haar veertiende begon. Onze nachtcorrespondent spreekt met Hans en Candy Dulfer voor hun optreden in De Melkweg.

vrijdag 29 mei

Heinrich Dahms is een Zuid-Afrikaanse regisseur die op latere leeftijd naar Nederland emigreerde. Voor zijn documentaire Between the Devil and the Deep keerde hij terug naar zijn vaderland. De film verbindt drie persoonlijke verhalen middels één centraal thema: de vloek van de abalone, een bedreigde zeeslak die in China gebruikt wordt als afrodisiacum en statussymbool. De illegale oogst heeft desastreuze gevolgen op de traditionele vissersgemeenschap in Kaapstad. Ester Naomi Perquin spreekt met regisseur Heinrich Dahms, die eerder het Nederlandse drama Overleven maakte.

Er zijn briljante films, en goede, middelmatige, onopmerkelijke en ronduit slechte films. En dan zijn er films die zo slecht zijn dat ze geen hoon maar fascinatie oogsten.​ The Room van Tommy Wiseau is zo'n film. In Tilburg wordt de film met een speciale voorstelling geëerd. Nooit Meer Slapen kreeg een cursus 'falen in film'. En Pet van de Luijtgaarden is gefascineerd door de absurditeit van de veelheid aan spullen. Hij koopt op Marktplaats complete verzamelingen op van objecten zoals G.I. Joe actiepoppen en flippo's. Met een kleurige karavaan aan caravans gevuld met zijn verzamelingen tourt hij door Nederland. Deze week streek hij neer in Enschede voor de Twente Biënnale en Nooit Meer Slapen spreekt met hem. En Ilse van der Velden bespreekt de nieuwe seizoenen van de misdaadseries True Detective en Broadchurch.