4-8 mei

Deze week te gast: schrijver en literatuurcriticus Arie Storm, documentair fotograaf Eddy Posthuma de Boer, schrijfster Ellen Heijmerikx, theatermaker en muzikant Paul Koek en schrijver Stephan Enter. Verder onder meer aandacht voor Karmaflow, de Biënnale in Venetië en Ni Hao Holland. Gastschrijver deze week is Niña Weijers; dichter Josse Kok draagt dagelijks een favoriet gedicht voor. Ook aandacht voor de genomineerden van de Libris Literatuurprijs.

maandag 4 mei

Arie Storm publiceerde een tiental boeken, waaronder de romans Afgunst, Gevoel en Luisteren hoe huizen ademen. Ook vertaalde hij werk van o.a. Peter Ackroyd, John Banville en H.G. Wells. Verder is hij literatuurcriticus voor Het Parool en werkt hij aan de biografie van schrijver Frans Kellendonk. In zijn nieuwe roman Maans stilte voert hij opnieuw August Voois als hoofdpersoon op. Hij is docent schrijven aan de universiteit, waar hij hoogleraar Eddie Maan dood in de lift ziet liggen. Het merkwaardige is dat het lichaam even later geheel spoorloos blijkt te zijn. Terwijl August probeert het vraagstuk van het vermiste lichaam op te lossen, komt hij erachter dat hij vooral zelf iets heeft af te rekenen. Pieter van der Wielen spreekt met Arie Storm.

Nederlands design wordt meestal opgedeeld in voor-oorlogs en na-oorlogs. Maar tijdens de oorlog stond de mode- en interieurvormgeving niet stil. Yvonne Brentjens schreef er een boek over: V = vormgeving 1940-1945. We spreken met haar en met de 93-jarige ontwerper Friso Kramer. En bedrog heeft schrijfster Wanda Reisel altijd gefascineerd. In haar roman Liefde tussen 5 en 7 deelt hoofdpersoon Lisa Wolf deze fascinatie. Wolf schrijft een wekelijkse column over echtelijk dubbelspel. Maar als ze ontdekt dat haar man een tweede gezin heeft dwingt haar dat tot grondige introspectie. We spreken met Wanda Reisel over liefde, trouw en de verbeelding van apen. En onze nachtcorrespondent vertelde over de avond van het vrije woord.

dinsdag 5 mei

Documentair fotograaf Eddy Posthuma de Boer (1931) bereisde meer dan vijfentachtig landen; in zijn reportages heeft hij altijd de mens centraal gesteld. Zijn werk verscheen internationaal in bladen als Paris Match en Time-Life en in Nederland onder meer in de Volkskrant, Avenue en Holland Herald. Bovendien heeft hij een twintigtal boeken op zijn naam staan. Nu verschijnt zijn magnum opus Het menselijk bestaan; zijn persoonlijke keuze uit de veelheid aan foto's die hij maakte in de ruim zestig jaar dat hij over de wereld reisde. Pieter van der Wielen praat met Eddy Posthuma de Boer over de onderwerpen die zoal in het boek aan bod komen: armoede, kinderen, gelovigen, mens en dier, de liefde, ouderdom en de dood.

Drummer en student muziekcompositie Ivo van Dijk had een wild idee voor zijn afstuderen: een videogame en rockopera ineen, voor liefhebbers van de hardere gitaren. Drie jaar later is daar Karmaflow, met bijdragen van grootheden uit de metal en het Metropole orkest. Wat betekenen games als medium voor muziek en hoe kreeg Ivo zijn helden zo ver om mee te werken? En we spreken met regisseur Morgan Knibbe over zijn film Those Who Feel the Fire Burning. De documentaire gaat over het uitzichtloze leven van vluchtelingen die vast zitten aan de rand van Europa. En onze nachtcorrespondent bezocht de Godwin-lezing.

woensdag 6 mei

Schrijfster Ellen Heijmerikx groeide op in een streng religieus gezin onder de rook van de Hoogovens in IJmuiden. Haar ouders bekeerden zich in de jaren vijftig tot de Gemeente van de Noorse Broeders. Wereldse invloeden werden uitgebannen, het dagelijks leven stond in het teken van een extreem rechtlijnige Bijbelopvatting. Na haar twintigste keerde Heijmerikx het geloof en de gemeente de rug toe. Over de complexiteit van de geloofswereld voor een jong meisje schreef ze haar eerste twee romans: Wij dansen niet en Blinde wereld. Haar nieuwe roman En nooit was iets gelogen is gebaseerd op verhalen die ze via Spaanse gastarbeiders van de Hoogovens optekende. Pieter van der Wielen spreekt met schrijfster Ellen Heijmerikx over de kracht van verhalen.

De Chinese toerist heeft Giethoorn ontdekt – en vice versa. Documentairemakers Ilja Kok en Willem Timmers begonnen te filmen voordat dit groots werd opgepikt door de media, toen de Giethoornaren de eerste bordjes met 'geen toegang' in het Chinees in hun tuinen zetten. We spreken met regisseur Willem Timmers over de documentaire Ni Hao Holland. En de 83-jarige beeldend kunstenaar herman de vries vertegenwoordigt Nederland op de Biënnale van Venetië. Vandaag werd zijn presentatie in het Rietveldpaviljoen geopend. We ontmoetten hem op het eiland Lazzaretto Vecchio. En onze nachtcorrespondent vertelde over de veroordeling van bollywoodacteur Salman Kahn.

donderdag 7 mei

Paul Koek studeerde slagwerk aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij maakte deel uit van tal van ensembles zoals Hoketus, LOOS, Toneelgroep De Appel en Toneelgroep Amsterdam. In 1985 sloot Koek zich aan bij Theatergroep Hollandia van Johan Simons en ontstond er een jarenlange samenwerking. In 2004 richtte Koek de Veenfabriek op, een muzikaal muziektheaterensemble dat zich in verschillende vormen en samenstellingen presenteert. De nieuwe voorstelling heet Tulpmania. Een grootschalig muziektheaterproject over de betoverende schoonheid van een bloem en de hebzucht die daaruit voort kan komen. Pieter van der Wielen spreekt met regisseur Paul Koek.

De Surinaamse reggae-zanger Kenny B. zingt in het Engels, Aucaans en het Sranantongo. Sinds kort maakt hij ook Nederlandstalige tracks en met succes, want het nummer Parijs staat al een aantal weken bovenaan de hitlijsten. Binnenkort verschijnt zijn nieuwe album. Nooit meer Slapen spreekt de zanger in café Waterkant in Amsterdam. En komende zaterdag is het World Fair Trade Day. Veel supermarkten zetten daarom deze week duurzaam geteelde en geproduceerde producten in de schijnwerpers. We spreken met beroepsreziger Floortje Dessing, die deze week het kookboek Eerlijk eten presenteert; een boek vol recepten gemaakt met Fair Trade producten. En onze nachtcorrespondent heeft nieuws over de kunstroof in de Tweede Wereldoorlog.

vrijdag 8 mei

Stephan Enter is een schrijver in de luwte. Iemand die zich niet mengt in het literaire debat, maar in alle rust aan een mooi oeuvre werkt. Zijn werk moet het niet hebben van grootse gebaren en wonderlijke situaties. Enters diepte schuilt in het heel zorgvuldig verwoorden van het alledaagse. Zijn vierde roman Compassie gaat over het leven van man van bijna veertig jaar. Hij verkiest een bestaan zonder verplichtingen boven de schrale eentonigheid van jaar in jaar uit opgescheept zitten met één partner. Tot hij als een blok valt voor de half-Duitse Jessica. Zijn leven verandert, hijzelf verandert, het geluk lijkt hem toe te lachen - tot hij op een onoverkomelijkheid stuit. Ester Naomi Perquin spreekt met schrijver Stephan Enter.

Hertenkamp en TV7 zijn misschien de meest bekende producties van Theatergroep Mugmetdegoudentand. Komend weekend zijn deze tv-series en zes van hun succesvolle theaterproducties te zien, in een jubileum festival rond de groep die dit jaar dertig jaar bestaat. Nooit Meer Slapen praat met theatermaakster Joan Nederlof, die in 1985 een van de oprichters was van Mugmetdegoudentand. En van de Congo tot Hammerfest heeft de Vlaamse fotografe en programmamaker Lieve Blancquaert geboortes vastgelegd. In de tv-serie Birth Day volgen we haar reis langs kraamkamers over de wereld. We zoeken Blancquaert op in Zutphen, waar zij een grootse tentoonstelling van haar geboortefotografie zal openen. En Katja de Bruin bespreekt wat er op het gebied van vertaald proza is uitgebracht.