Deze week spreekt Pieter van der Wielen met schrijver A.L. Snijders, Ruslandkenner Michel Krielaars, historicus Jaap Cohen en actrice Sigrid ten Napel. Op vrijdag spreekt Ester Naomi Perquin met modeontwerper Sjaak Hullekes. Verder onder meer aandacht voor Annette Behrens' fotoproject 'Looking for Karl', de Hollywoodfilm van Mischa Rozema en insectenhuisjes. Gastschrijver deze week is Kaweh Modiri; dichter Co Woudsma draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.

maandag 1 juni

A.L. Snijders: de libelleman

A.L. Snijders is een pseudoniem van Peter Cornelis Müller; een schrijver die vanaf de jaren '80 columns in diverse kranten publiceerde. Rond 2002 begon hij aan iets nieuws: het zkv. Het is een woord dat hij zelf bedacht heeft, de afkorting van 'zeer kort verhaal'. Als een roman een boom is, zou je een bundel zkv's een berg takjes kunnen noemen. Aanvankelijk deelde hij de korte verhalen met een select gezelschap, per e-mail, vanaf 2006 worden ze gebundeld in boekvorm uitgegeven. In zijn nieuwe boek De libelleman zijn de stukjes gebundeld die Snijders in 2013 en 2014 schreef. Veel thema's zijn vertrouwd: stad en land, literatuur, kinderen, dieren, tao, taal en filosofie. Pieter van der Wielen spreekt met A.L. Snijders. Bekijk ook de auteurspagina van A.L. Snijders op VPRO Boeken.

Lucette ter Borg en Sacha Bronwasser

In drie forten van de Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam – Asperen, Vijfhuizen en Nieuwersluis – is deze hele zomer kunst te zien rond het thema 'militaire fictie'. Aan Gimme Shelter doen bijna vijftig kunstenaars mee. Nooit Meer Slapen bezocht alle drie de tentoonstellingen en sprak onder meer met de bedenkers van het project, Lucette ter Borg en Sacha Bronwasser. 

Annette Behrens

Het Höcker foto-album dat in 2007 ontdekt werd, deed veel stof opwaaien. Het bevat 116 kiekjes uit Auschwitz waarop het personeel zich ontspant. De Duitse Rotterdammer Annette Behrens probeerde de man achter het album, Adjudant Karl Höcker doorgronden. We spreken met Behrens over fototentoonstelling Looking for Karl.

Onze nachtcorrespondent duikt in de poëzie van IS.

dinsdag 2 juni

michel krielaars: het brilletje van Tsjechov

Michel Krielaars is chef Boeken bij NRC Handelsblad en was daarvoor jarenlang Rusland-correspondent. Afgelopen weekeinde won hij de Bob den Uylprijs voor literaire of journalistieke reisboeken. Hij kreeg de prijs voor zijn boek Het brilletje van Tsjechov, waarin hij de 19e-eeuwse schrijver Anton Tsjechov achterna reist door Rusland, waarbij hij heden en verleden ingenieus vervlecht. Volgens Krielaars is er weinig veranderd sinds de 19e eeuw. Eerder verschenen zijn romans Meeuw, En het dansen gaat door en Afkomst, en de verhalenbundel Vanillevla met frambozen. Pieter van der Wielen spreekt met Ruslandkenner Michel Krielaars.

Ed Wubbe

Choreograaf en artistiek directeur Ed Wubbe introduceerde in 1999 het concept TWOOLS bij Scapino Ballet Rotterdam. Choreografen van binnen en buiten het gezelschap maken korte dansstukken die elkaar non-stop opvolgen. Deze week is de première van de zeventiende editie. Nooit Meer Slapen spreekt Ed Wubbe bij een repetitie in Rotterdam. 

Mischa Rozema

Het is een droom die werkelijkheid wordt: Filmmaker Mischa Rozema (43) mag zijn sciencefiction film Sundays in Hollywood gaan maken voor Warner Bros. Het is notabene zijn eerste lange film. Hij schoot met behulp van crowdsourcing eerst een korte film, die ging viral en plots hingen alle grote filmbonzen uit Amerika aan de lijn. We spreken met Mischa Rozema.

Onze nachtcorrespondent bezocht de fundraising party voor 1001 vrouwen.

woensdag 3 juni

jaap cohen's proefschrift over Eli d’Oliveira

Historicus Jaap Cohen is verbonden aan het NIOD, het Nederlands Instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies. Als promovendus deed hij onderzoek naar de geschiedenis van de Portugees-Joodse familie Jessurun d'Oliveira in Nederland, met bijzondere aandacht voor de zogenoemde 'Aktie Portugesia' tijdens de Tweede Wereldoorlog. De familie van schrijver, stenograaf en psycholoog Eli d’Oliveira (1886-1944) trachtte met eigentijdse wetenschappelijke theorieën aan te tonen dat Portugese Joden niet tot het Joodse 'ras' behoorden. Zijn proefschrift De onontkoombare afkomst van Eli d’Oliveira is nu in boekvorm verschenen. Pieter van der Wielen spreekt met Jaap Cohen.

Bastiaan Meijer

Kunstenaar Bastiaan Meijer maakt insectenhuisjes gebaseerd op bestaande architectuur. Binnenkort opent er in Museum 't Schip in Amsterdam een tentoonstelling met insectenhuisjes in Amsterdamse School-stijl. Nooit Meer Slapen ging op bezoek in het atelier van de kunstenaar.

Loes Haverkort

Actrice Loes Haverkort gaat haar eerste hoofdrol in een bioscoopfilm spelen. In de sexy thriller Rendez-vous, geregisseerd door Antoinette Beumer, is ze Simone, een vrouw die met man en kinderen naar Frankrijk verhuist. Daar valt ze als een blok voor een Franse bouwvakker. Naast de hoofdrol nam Haverkort ook de titelsong voor haar rekening. Nooit Meer Slapen spreekt met actrice Loes Haverkort.

Onze nachtcorrespondent bespreekt de invloed van de schrijfmachinecollectie van W.F. Hermans.

donderdag 4 juni

sigrid ten napel: zomer

Sigrid ten Napel volgt de acteursopleiding op de Toneelacademie Maastricht. Ze is zien in televisieseries als Penoza, Overspel en Lijn 32 en in speelfilms als Atlantis en Alleen maar nette mensen. Ze vertolkt nu de hoofdrol in Zomer, geregisseerd door Colette Bothof, een film over een 16-jarig meisje dat in de geïsoleerde Biesbosch opgroeit. Samen met haar vriendengroep probeert ze daar tijdens een broeierige zomervakantie de sprong naar volwassenheid te maken. Maar die gezamenlijke ervaring verandert in een conflictsituatie als ze gevoelens voor de stoere Lena ontwikkelt. Pieter van der Wielen spreekt met Sigrid ten Napel.

Ingmar Heytze

Nooit Meer Slapen stapt op de fiets en legt samen met dichter Ingmar Heytze een deel van de eerste etappe van de Tour de France die deze zomer in Utrecht zal starten. Dit naar aanleiding van de bundel Schaduwpeleton waarin dertien Utrechtse dichters zich door het wielrennen laten inspireren. Bekijk ook de auteurspagina van Ingmar Heytze op VPRO Boeken.

koen van dijk en alex klaasen

Kiss of the Spiderwoman vertelt het verhaal van twee mannen, eentje een veroordeelde homo, de ander een opgesloten activist, die zich samen in een Argentijnse cel bevinden. De roman van de Argentijnse schrijver Manuel Puig komt na verscheidene bewerkingen nu als Nederlandse musical uit. Niet als een groots spektakel maar als intieme voorstelling. Nooit Meer Slapen spreekt met regisseur Koen van Dijk en hoofdrolspeler Alex Klaasen.

Onze nachtcorrspondent bericht over het kaartspel Bycatch.

vrijdag 5 juni

sjaak hullekes op fashion festival arnhem

Dit weekend gaat de tweede editie van Fashion Festival Arnhem van start. Een van de deelnemers is modeontwerper Sjaak Hullekes. Zijn kledinglijn voor mannen vertegenwoordigt een stijl die het best omschreven kan worden als 'nieuw Nederlands klassiek'. Hullekes, die opgroeide in Zierikzee, voelde de isolatie die het leven op een eiland teweegbrengt, wat hem inspireerde tot het ontwerp van zijn collecties. Ook de van oorsprong Nederlandse Calvinistische inslag is een bron van inspiratie, die hem toestaat om dualiteit in zijn keus van stoffen tot stand te brengen. Ester Naomi Perquin spreekt met Sjaak Hullekes.

Stephan Vanfleteren

Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam brengt met de tentoonstelling FACES een overzicht van portretfoto's van 32 fotografen die volgens het museum bepalend zijn geweest voor de ontwikkeling van de Europese portretfotografie. Een van de tentoongestelde fotografen is Stephan Vanfleteren. Hij vertelt in Nooit Meer Slapen hoe hij tot portretfotografie is gekomen en hoe hij daar zijn eigen weg in gevonden heeft.

John Albert Jansen

Het hele oeuvre van Nobelprijswinnares Herta Müller draait om het oprakelen van het verleden. De Duits-Roemeense schrijfster en dichteres groeide op in het Roemenië van Ceaucescu. De Nobelprijwinnares houdt niet erg van interviews, maar toch mocht documentairemaker John Albert Jansen haar uitgebreid spreken. Aan het eind van zijn documentaire Herta Müller: Alfabet van de angst over haar leven en werk bijt Müller hem toe: “Weet je wel wat je me aandoet? Je mag niet zo aan me trekken”. Nooit Meer Slapen spreekt met de documentairemaker over Herta Müller.