15-19 juni

Deze week te gast in Nooit Meer Slapen: voormalig lid van de Algemene Rekenkamer Saskia Stuiveling, De Parade oprichter Terts Brinkhoff, tekenaar Dick Matena, rapper Sef en schrijfster en dichteres Ineke Riem. Ook vertelt schrijver Bart van Loo iedere nacht over Napoleon n.a.v 200 jaar Slag bij Waterloo. Gastschrijver is Karin Amatmoekrim; dichter Johanna Geels draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.

maandag 15 juni

Saskia Stuiveling stopt bij de Algemene Rekenkamer

Saskia Stuiveling is 70 geworden en dus stopt ze bij de Algemene Rekenkamer na 31 jaar lid te zijn geweest, waarvan zestien jaar als president. Het eeuwenoude instituut is door haar vergaand gemoderniseerd, maar als er geen leeftijdsgrens was geweest, was ze met alle liefde nog even doorgegaan. Ze vindt het grappig dat mensen haar niet graag zagen komen of aan de lijn kregen. "Ik ben natuurlijk wandelend slecht nieuws." Stuiveling studeerde rechten en bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze was medewerker van burgemeester Van der Louw van Rotterdam en werd later staatssecretaris van Binnenlandse Zaken in het kabinet-Van Agt II. Ester Naomi Perquin praat met haar.

Wunderbaum op Oerol

Een vrachtwagen vol muziek, typetjes, bewoners van Terschelling, een rad van fortuin, komische scenes en serieuze beschouwingen. Dat is in een notendop de voorstelling We doen het wel zelf van Wunderbaum, die op Oerol te zien is. Spectaculair muziektheater over de participatiesamenleving, met als centrale vraag: voelen we ons in de steek gelaten door de overheid of juist bevrijd? Nooit Meer Slapen bezocht de voorstelling afgelopen weekend op het Oerol festival.

joop van pelt over rockband KISS

Hoe lang kan een rockband mee? Deze week zal de 42 jaar oude band KISS in Nederland optreden. Wat houdt de band op het podium en wat komen fans van het eerste uur er zoeken? En wat hebben coverbands daarmee te maken? Nooit Meer Slapen vraagt het KISS-paus Joop van Pelt.

Onze nachtcorrespondent bericht over de mogelijke komst van een Rietveld-museum.

dinsdag 16 juni

Terts Brinkhoff over 25 jaar festival De Parade

Terts Brinkhoff is de bedenker en inspirator van De Parade. Het reizend theaterfestival gaat 18 juni in Rotterdam voor de 25e keer van start, zoals elk jaar weer compleet met terrasjes, restaurants, en zweefmolen. Brinkhoff was zoon van een uitvinder-vader en een flamboyante moeder. Ze hielden sociëteit aan huis in het souterrain in Nijmegen: "Als kind organiseerde ik al feesten en optochten. Ik houd ervan om mensen bij elkaar te brengen." Hij trok als eerste met een rode tractor en wat circuswagens door het land voor de Traktor Tournee. Landelijke bekendheid kreeg hij met het zomerfestival Boulevard of Broken Dreams (1984 – 1988). In 1990 begon hij met De Parade die dit jaar 25 jaar bestaat. Anton de Goede praat met hem.

zelfmoord-expositie in het Nederlands Uitvaart Museum

Meinbert Gozewijn van Soest is één van de kunstenaars die meewerkt aan De Vogelvanger, een expositie over zelfmoord in het Nederlands Uitvaart Museum. Nooit Meer Slapen gaat bij hem op atelierbezoek en spreekt conservator Babs Bakels in het museum in Amsterdam.

joost van der valk: Satudarah - One Blood

Je moet maar durven: een documentaire maken over Satudarah. Joost van der Valk maakte eerder al een film over de Haagse gang Crips, nu kreeg hij exclusieve toegang tot de motorclub. Hij registreert in zijn documentaire Satudarah - One Blood hoe een nieuwe generatie leiders Satudarah binnen enkele jaren ombouwen van een onbekend Nederlandse clubje tot een internationaal conglomeraat. Nooit Meer Slapen spreekt met de regisseur.

Onze nachtcorrespondent spreekt met Mark Stroop, die zijn huurauto's terughaalde uit Irak.

woensdag 17 juni

Dick Matena. Getekend Leven

Dick Matena (1943) begon op zeventienjarige leeftijd bij de Toonder Studio’s waar Marten Toonder hem al snel inzette voor zijn dagstrips van Heer Bommel. De eerste strip die Matena onder eigen naam publiceerde, was Polletje Pluim. Museum Meermanno | Huis van het boek wijdt deze zomer een grote tentoonstelling aan zijn werk: Dick Matena. Getekend leven. Ruim 200 originele tekeningen en schetsen, boeken en brieven zijn daar te zien, variërend van humoristische jeugdstrips tot controversiële strips voor volwassenen. Pieter van der Wielen praat met hem.

bart van der put over blade runner

De invloedrijke science fictionfilm Blade Runner is vandaag de dag nog net zo relevant als tijdens de release in 1982. Vanaf donderdag is Blade Runner the Final Cut te zien in de bioscoop, de film zoals regisseur Ridley Scott hem bedoeld had. In '82 werd hij namelijk door de producenten ontslagen omdat de film te duur en te lang dreigde te worden. Deze Final Cut is de eerste Blade Runner waar Scott de volledige artistieke controle had. Floortje Smit praat met filmjournalist en Blade Runner-fan Bart van der Put over de film die ook de doorbraak betekende voor Rutger Hauer.

levi van veluw: the relativity of matter

Kunstenaar Levi van Veluw kreeg de helft van het monumentale pand van het huis voor hedendaagse kunst Marres in Maastricht aangeboden. Levi wilde een kunstwerk maken waar mensen helemaal in zouden opgaan. Vanaf 3 oktober kan het publiek zien hoe hij het huis onherkenbaar zal hebben veranderd tot een kunstwerk waarin je kan rondlopen, een installatie waar je als toeschouwer onderdeel van uitmaakt. Met crowdfunding probeert hij de gaten in de begroting te dichten. Maar op het resultaat wilde hij niet wachten. Nooit Meer Slapen neemt een kijkje.

Onze nachtcorrespondent bespreekt het nieuwe Giorgio Moroder album.

donderdag 18 juni

Sef: In Kleur

Yousef Gnaoui, beter bekend als Sef, is een Nederlandse rapper van Marokkaanse afkomst. In 2004 richtte hij de rapgoep Flinke Namen op. Sef scoorde hits met de nummers 'Stuk' (met The Partysquad, Dio en Sjaak), 'Me nikes' (met The Opposites) en 'Tijdmachine' (met Dio). Eind 2008 tekende hij met Flinke Namen bij het hiphop platenlabel TopNotch. In 2011 verscheen zijn solo-album De Leven, waarvan de gelijknamige single titelsong werd voor de bioscoopfilm Rabat. Op 25 juni geeft Sef een showcase in Paradiso ter ere van zijn nieuwe album In Kleur. Pieter van der Wielen spreekt met Sef over dit album dat deze zomer zal verschijnen.

Peter Greenaway: Eisenstein in Guanajuato

Vanaf donderdag is de nieuwste film van Peter Greenaway in de bioscoop te zien: Eisenstein in Guanajuato. De film gaat over de beroemde Russische regisseur Sergei Eisenstein (1898-1948) die in het Mexicaanse Guanajuato een film probeert te maken. Het worden tien dagen die zijn leven en zijn films veranderen. We spreken met o.a. Peter Greenaway zelf over Eisenstein.

graffiti-kunstenaar Hugo Kaagman over Banksy

Banksy is de ongekroonde koning van de graffiti en stencilkunst. Nog steeds is niet bekend wie de kunstenaar is, maar inmiddels wordt zijn straatkunst -vaak ongewild- voor honderden duizenden euro’s verhandeld. Dit weekend opent een kleine expositie van zijn werk in Amsterdam. Nooit Meer Slapen gaat er vast kijken met Hugo Kaagman, een van Nederlands bekendste graffiti-kunstenaars, die wel eens meegewerkt heeft aan een werk van Banksy.

Onze nachtcorrespondent sprak met Paul Verhoeven in Felix Meritis te Amsterdam.

vrijdag 19 juni

Ineke Riem: Alle zeeën zijn geduldig

Ineke Riem (1980) wil al vanaf haar jeugd dichter worden. In 2013 kreeg ze een Bronzen Uil voor haar debuutroman Zeven pogingen om een geliefde te wekken. Onlangs verscheen haar eerste dichtbundel Alle zeeën zijn geduldig. Riem heeft Nederlands gestudeerd en een jaar op de Rietveld Academie gezeten. Ze illustreert haar werk zelf met een kroontjespen. Ester Naomi Perquin praat met haar.

Marcus Azzini: Partymonster

Eind jaren '80 begon 'Club Kid' Michael Alig in New York met het organiseren van extravagante feesten. Hij was provocateur en koning van het New Yorkse nachtleven van de jaren '90. Alles is mogelijk in Alig's wereld van seks, drugs en house music. Tot hij in 1996 beneveld door drugs een moord pleegt. Toneelgroep Oostpool brengt dit waargebeurde verhaal als de voorstelling Partymonster naar De Parade. Regisseur Marcus Azzini maakt een montagevoorstelling, met spel, dans en performance, en muziek van DJ Joost van Bellen.

Eva-Maria Westbroek en het Amsterdam Sinfionetta

Sopraan Eva-Maria Westbroek is misschien Neerlands enige echte diva. Althans in de manier zoals de term ooit bedoeld is: een operaster van wereldniveau. Komend weekeinde staat zij samen met het Amsterdam Sinfionetta in het Concertgebouw. Nooit Meer Slapen sprak Westbroek vlak voor haar optreden over de stembanden van een sopraan.