22-26 juni

Deze week te gast in Nooit Meer Slapen: regisseur Sam de Jong, acteur Peter Blok, oud-correspondent in Athene Noortje Pelgrim, journalist en wielerliefhebber Monique Huijdink en singer-songwriter Maaike Ouboter. Ook reportages over o.a. het bezoeken van musea, de kunst van de selfie en Maarten 't Hart vertelt over romancyclus Les Thibault. Gastschrijver is Erik Jan Harmens; dichter Hélène Gelèns draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.

maandag 22 juni

Sam de Jong: Prins

Sam de Jong is regisseur en kwam in 2012 van de Filmacademie. Met zijn afstudeerfilm Magnesium, over een meisje dat moet beslissen of zij een abortus wil ondergaan, won hij diverse internationale prijzen. Na zijn afstuderen maakte hij de korte films Marc Jacobs en Malaguti Phantom. Op 25 juni gaat Prins in Nederland in première, de eerste speelfilm van Sam de Jong. Prins vertelt het verhaal van Ayoub, een 'surrealistische coming-of-age film'. De Jong: “Dit is een heel dierbaar en persoonlijk project. We hebben de film geschoten op anderhalve kilometer van de plek waar ik zelf ben opgegroeid– in een heel typische sociale omgeving.” Op de Berlinale eerder dit jaar werd Prins al lovend ontvangen en draait vanaf 14 augustus ook in de Verenigde Staten. Pieter van der Wielen praat met Sam de Jong.

Jan-Willem Anker: Het Plein

Nog voor de publicatie van Jan-Willem Ankers Het Plein was er al veel om te doen. Het dagboek van de schrijver over het leven aan een plein in Amsterdam Noord beschreef een bijna dagelijkse routine van ingebakken vandalisme, bestuurlijke onkunde en onbestrafte criminaliteit. Nooit Meer Slapen bezocht samen met Jan-Willem Anker de loopgraven van Amsterdam Noord.

Pauline Slot over het bezoeken van musea

Schrijfster Pauline Slot stelde haar ervaringen als museumbezoeker te boek. In Museumbezoeking schrijft ze over blockbusters, tentoonstellingsvormgeving, zaalteksten, museumrestaurants en souvenirs. Gijsbert van der Wal praat met haar over de vraag die aan het boek ten grondslag lag: waarom gaan we eigenlijk naar musea?

Onze nachtcorrespondent spreekt met Floor Rusman over het gedachtegoed van Ayn Rand.

dinsdag 23 juni

Peter Blok: terug naar toen

Peter Blok is acteur en maakte 27 jaar geleden zijn debuut op de Nederlandse televisie met een rol in Medisch Centrum West. Sindsdien speelde Blok in tientallen films en series. Hij brak door als Cas Heystee in de advocatenserie Pleidooi. De afgelopen jaren was hij te zien in onder andere Zwartboek, In Therapie, Lijn 32 en Penoza. Deze zomer staat Peter Blok op het toneel in de komedie Terug Naar Toen, die te zien is in het De La Mar Theater. Het gaat over een groep studenten die naar hun oude universiteit komen voor een reünie. Wat is er na 25 jaar over van hun dromen en idealen? Pieter van der Wielen praat met Peter Blok.

Marion de Wijk schrijft biografie Bas Jan Ader

Op 9 juli 1975 voer kunstenaar Bas Jan Ader in een klein zeilbootje de haven van Chatham, Massachusetts uit voor een solozeiltocht over de Atlantische Oceaan. Hij kwam nooit aan in Engeland. De fascinatie voor het werk van Ader neemt de laatste jaren alleen maar toe. Marion de Wijk (1955) werd al geraakt door zijn werk toen ze zelf nog op de kunstacademie zat. Het verhaal van Ader liet haar niet los en ze las alles wat los en vast zit over hem. Uiteindelijk besloot ze al haar kennis te gebruiken voor het schrijven van zijn biografie. Emmie Kollau spreekt met haar over haar boek Let Go. Bas Jan Ader.

Fotograaf Willem Popelier over selfies

Fotograaf Willem Popelier publiceerde afgelopen week The Do It Yourselfie Guide. Hoe maak je nou een goede selfie? Zijn er eigenlijk regels aan verbonden? Verslaggever Anton de Goede maakt onder toeziend oog van de fotograaf zijn eerste selfie ooit.

Onze nachtcorrespondent bezoekt de avond 'Ja is het nieuwe nee' in het theater Frascati Amsterdam.

woensdag 24 juni

Noortje Pelgrim over de crisis in Griekenland

Deze week is het uur U voor Griekenland. Komen ze er uit in Brussel of niet? Onlangs verscheen het boek Economie zoals uitgelegd aan zijn dochter van de Griekse Minister van Financiën, Yannis Varoufakis. Oud-correspondent in Athene, Noortje Pelgrim, vertaalde het. De oud-nieuwslezeres vertaalde ook verschillende boeken van Petros Markaris over commissaris Kostas Charitos. Deze geestige detectives spelen zich af tegen de achtergrond van de Griekse samenleving en geven een goed beeld van de ontwikkelingen die het land heeft doorgemaakt. Pelgrim verblijft regelmatig langere tijd in Athene en kent het land door en door. Pieter van der Wielen praat met haar.

Daan Veldhuizen: Banana Pancakes

De backpackers zien het kleine dorpje in Laos dat ze hebben ‘ontdekt’ als een prachtig paradijs. Maar hun komst verstoort ook precies wat zij er zo mooi en ongerept aan vinden, en zet er de verhoudingen op scherp. Met Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice maakte Daan Veldhuizen een fascinerend, gelaagd portret over de paradox van het backpacken. Nooit Meer Slapen spreekt met de documentairemaker.

Els Snick over Joseph Roth's De Blonde Neger

Met een hoofd vol Joseph Roth en een hart vol Marlene Dietrich kwam Els Snick vorige week van Gent naar Amsterdam. Ze is voorzitster van het Vlaams Nederlandse Joseph Roth genootschap, en heeft een bundel uit Roths journalistieke stukken samengesteld. Het boek heet De Blonde Neger en andere portretten, en de stukken doen, zoals vaker bij Roth, heel bewogen en actueel aan.

Onze nachtcorrespondent blikt met Bert Brussen vooruit op Zomergasten.

donderdag 25 juni

Monique Huijdink over de Tour de France

Monique Huijdink is journalist en wielerliefhebber. Tijdens de Tour de France zit zij drie weken lang aan de buis gekluisterd om de etappes, de samenvattingen en de voor- en nabeschouwingen te volgens. Met Anne Spapens schreef ze in 2013 hierover het boek Thuis voor de Tour. De Baas is de debuutroman van Monique Huijdink. Het is een wielerthriller over de Tour van 2003, waarin Lance Armstrong en Jan Ullrich strijden om de eindzege. Terwijl de nietsvermoedende toeschouwer in extase is over de spannendste editie in lange tijd, manipuleren achter de schermen duistere machten de strijd in de Tour door chantage, sabotage, intimidatie en bedrog. Waarheid en fictie lopen door elkaar in De Baas. Pieter van der Wielen praat met Monique Huijdink.

Annabel Oosteweeghel: Oblivious

Fotografe Annabel Oosteweeghel vond in Noordwijk twee bungalows uit de jaren '60 die lijken stil te zijn blijven staan in de tijd. Het ongeschonden interieur inspireerde haar tot het fotoboek en de tentoonstelling Oblivious. Nooit meer Slapen spreekt met haar bij een van de woningen in Noordwijk.

Maarten 't Hart over romancyclus Les Thibault

Schrijver Maarten 't Hart kan er niet bij; de Nederlandse desinteresse voor Roger Martin du Gards romancyclus Les Thibault. Het acht-delige familie-epos beschrijft het beeldschone Frankrijk van La Belle Epoque tot en met de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog. Het leverde du Gard de Nobelprijs voor Literatuur op, maar hier is de aandacht zuinigjes geweest. Tijd dus om dat recht te zetten. Nooit Meer Slapen spreekt met Maarten 't Hart over een van zijn favoriete schrijvers en diens ondergewaardeerde meesterwerk.

vrijdag 26 juni

Maaike Ouboter: En hoe het dan ook weer dag wordt

Maaike Ouboter maakte twee jaar geleden een verpletterende indruk op de jury van het tv-programma De Beste Singer-Songwriter van Nederland met haar nummer 'Dat ik je mis'. Ook de rest van Nederland omarmde de zangeres die zo gevoelig zong over de dood van haar ouders. Maaike Ouboter bracht het lied ten gehore op de uitvaart van Prins Friso. Op 19 juni verschijnt haar debuutalbum En hoe het dan ook weer dag wordt, gevolgd door een theatertour in het najaar. Ouboter: "En hoe het dan ook weer dag wordt gaat misschien veel meer over mij dan ik in eerste instantie tijdens het schrijven had gedacht. Of toe had durven geven. In de theatervoorstelling zal ik daarover vertellen." En dat doet ze ook bij Ester Naomi Perquin.

Hester Keijser: The Devil May Care

Mag het allemaal wat onbevangener, minder conformistisch en met wat meer plezier in de fotografie; dat vroeg Hester Keijser zich af. Ze is de samensteller van een nieuwe expositie bij Galerie Noorderlicht in Groningen, met de titel The Devil May Care. Ze wil er foto’s tonen die niet zijn gemaakt om een publiek te behagen, zoals ze zoveel fotografen in deze tijd ziet doen. Nooit Meer Slapen gaat met Keijzer fotograferen in haar buurt, om uit te vogelen wat voor soort foto's ze zoekt.

What happened, Miss Simone?

What happened, Miss Simone? is een nieuwe lange documentaire op Netflix over het bijzondere leven van Nina Simone, zangeres, pianist en icoon van de Black Power beweging. Singer-songwriter Sabrina Starke laat zich graag door haar inspireren, niet alleen vanwege Simone’s bijzondere manier van zingen, maar ook door haar levenshouding. Emmie Kollau spreekt met haar.