Deze week spreekt Pieter van der Wielen met toneel- en romanschrijver Jan van der Mast, dichter en acteur Ramsey Nasr, latin trompettiste Maite Hontelé en filmmaker Gülşah Doğan. Op vrijdag spreekt Ester Naomi Perquin met theatermaakster Annemarie de Gee. Verder onder meer aandacht voor 20 jaar na Srebrenica, Bright O. Richards en Oerol festival. Gastschrijver deze week is Alma Mathijsen; dichter Maria van Daalen draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.

maandag 8 juni

Jan van der Mast: Agneta

Jan van der Mast is toneel- en romanschrijver. Hij schrijft verhalen die zijn geworteld in de werkelijkheid, op grond van getuigenissen en krantenberichten, waarbij hij zijn fantasie de vrije loop laat om alle gaten te dichten. Zo is zijn vorige boek De kleine keizer het geromantiseerde levensverhaal van de Gerrit Keizer (1874-1946), die door zijn geringe lengte furore maakte als 'de kleinste man ter wereld'. Zijn nieuwe roman Agneta vertelt het waargebeurde verhaal van een sterke vrouw, de echtgenote van de Delftse fabrieksdirecteur Jacques van Marken (1845-1906), die het dubbelleven van haar man ontdekt en trouw blijft aan zichzelf. Pieter van der Wielen spreekt met Jan van der Mast.

Boris van der Ham en Mark Kranenburg

Volgende maand is het 20 jaar geleden dat moslimenclave Srebrenica viel. Daarom wordt dinsdag in het Amsterdamse Frascati in samenwerking met NRC Handelsblad een theatraal debat georganiseerd: We moesten iets doen - 20 jaar na Srebrenica. Het Tweede Kamerdebat van toen wordt in verkorte vorm nagespeeld onder leiding van ex-Kamervoorzitter Wim Deetman (CDA), met kamerleden van toen. Er is ook een niet-gespeeld debat, met o.a. Joris Voorhoeve en Jan Marijnissen. Boris van der Ham (ex-Kamerlid D66) treedt op als verteller, en met hem en NRC-journalist Mark Kranenburg blikken we vooruit op de avond.

wake up in poetry

Goed nieuws voor iedereen die zich wel eens heeft afgevraagd hoe het is om wakker te worden met een dichter. Deze week is er namelijk op het Poetry International festival de mogelijkheid om te logeren bij verschillende Rotterdamse dichters. Namens het initiatief Wake up in Poetry zullen onder andere Marcel Möring, Ernest van der Kwast en onze eigen Ester Naomi Perquin een aantal bezoekers aan het festival bij hun thuis verwelkomen. We spreken met een van de initiatiefnemers van Wake up in Poetry Judith van den Berg voor een afspraak met een van de dichters.

Onze nachtcorrespondent spreekt met Dick van den Toorn over outsiderkunst.

dinsdag 9 juni

Ramsey Nasr: Kings of War

Ramsey Nasr debuteerde in 2000 als dichter met de bundel 27 gedichten & Geen lied. Nasrs debuut als dichter viel samen met zijn vertrek als acteur bij Het Zuidelijk Toneel. Vanaf dat moment legde hij zich hoofdzakelijk toe op het schrijven. Wel vertolkte hij rollen in verschillende films en dramaseries. In 2013, na zijn periode als Dichter des Vaderlands, koos Nasr opnieuw voor het toneel en trad hij toe tot het vaste ensemble van Toneelgroep Amsterdam. Hij is een van de acteurs in Kings of War, waarvoor regisseur Ivo van Hove drie koningsdrama's van Shakespeare heeft samengevoegd tot één voorstelling over leiderschap. Pieter van der Wielen spreekt met Ramsey Nasr.

Bright O. Richards

Acteur en theatermaker Bright O. Richards, ooit zelf een vluchteling, geeft jonge asielzoekers empowermenttrainingen. Richards heeft samen met zijn partner Margriet Stuurman New Dutch Connections opgericht en de methodiek Ondernemen In je Eigen Toekomst ontwikkeld. Dit initiatief heeft als doel om het talent en de toekomst van jongeren in asielzoekerscentra verder te ontwikkelen en ze op weg te helpen naar een economisch zelfstandig bestaan. Voor dit werk heeft hij onlangs een prijs van het Oranjefonds gekregen. Nooit meer Slapen spreekt de acteur bij hem thuis in Utrecht.

De filosofie van de Porsche 911

Sommige auto’s worden een fenomeen. De Porsche 911 behoort daar bijvoorbeeld toe. De Duitse filosoof en adjunct-hoofdredacteur van Die Welt schreef een boek, met opvallend weinig plaatjes, over de 911 en andere typen Porsche en gaat daar bij in op geschiedenis, techniek, design en de invloed op de hedendaagse cultuur. We stappen in de auto bij Porsche-liefhebber Frans Boone en praten met hem over het boek 911.

Onze nachtcorrespondent bespreekt de lancering van Apple's streamingdienst en radiostation.

woensdag 10 juni

maite hontelé: te voy a querer

Latin trompettiste Maite Hontelé werd geboren in Utrecht en groeide op met salsa muziek. Ze studeerde latin en jazz aan het Rotterdams conservatorium. Jaren geleden veroverde de Hollandse blondine de Latijns-Amerikaanse machowereld. Tegenwoordig woont ze in Colombia, waar ze inmiddels zo'n naam heeft opgebouwd dat ze niet meer rustig over straat kan. Haar album Déjame así uit 2013 werd genomineerd voor een 'Latin Grammy' in de categorie 'best salsa album'. Nu tourt ze door Nederland met haar nieuwe album Te Voy a Querer Pieter van der Wielen spreekt met Maite Hontelé.

de avond van de ezel

Wie ooit aan het eind van een lome namiddag een ezel heeft horen balken in de verte, die weet wie het leed der wereld draagt. Dat althans was de gedachte die het Torpedo Theater in Amsterdam ertoe bracht De avond van de ezel te organiseren. Het werd een verkenning van de plaats van de ezel in onze cultuur en in ons hart. Met onder andere de muilezel van de opa van Asis Aynan, de Ezels van Corfu met Bibi Dumon Tak, en een heilige Perzische ezel met Sahand Sahebdivani. Jose Bulpe zingt een zeer droevig Spaans ezel-lied. Nooit Meer Slapen bezoekt de avond in Amsterdam.

mark hendriks over grafische roman Tibet

Mark Hendriks (1971) viel met zijn graphic novels al regelmatig in de prijzen – zo won hij de VSB Aanmoedigingsprijs en drie keer de Stripschapspenning. En onlangs verscheen Tibet, een 'sprookje' in zwartwit, over een slagersdochter die ten prooi zou zijn gevallen van een demon. Alleen als Mhusa de tempel van de helende lama Trappa Snangba in Dbu Li schildert, zullen de vlekken verdwijnen – maar dat blijkt lastiger dan verwacht.

Onze nachtcorrespondent spreekt met Joost Zwagerman over de Joods-Amerikaanse schrijver Saul Bellow.

donderdag 11 juni

Gülşah Doğan: Naziha's Lente

Gülşah Doğan is filmmaker en won met haar film Naziha’s Lente de Publieksprijs op het IDFA 2014. Eerder maakte Doğan de documentaire Liefdeswinter. Naziha’s Lente vertelt het verhaal van de alleenstaande Marokkaans-Nederlandse moeder Naziha, die vecht voor haar vrijheid en die van haar negen kinderen. Ze werd bestempeld als ‘moeder van een van de grootste Marokkaanse probleemgezinnen van Amsterdam’. Na de scheiding van haar dertig jaar oudere man probeert ze haar leven in eigen handen te krijgen. De film is een beproefde combinatie van vlieg-op-de-muurobservaties en veel interviews. Pieter van der Wielen spreekt met Gülşah Doğan.

life is strange in huis marseille

In Huis Marseille, hoofdstedelijk museum voor fotografie, krijgt men vanaf deze week voor het eerst de kans deel te nemen aan honderden nog onbekende geschiedenissen waar men niet zelf bij kon zijn door de 235 bijzondere foto’s uit de tentoonstelling Life is Strange. Fotografische ontdekkingen uit tijdschrift ‘Het Leven’. Deze foto's brengen de petite histoire van de wereld in beeld en zijn voor het overgrote deel gemaakt door anonieme fotografen. We spreken met conservator/directeur Nanda van den Berg en samensteller Rob Moorees over deze verzameling fotografische ontdekkingen uit het tijdschrift Het Leven (1906-1941).

hanna bervoets over Orange is the New Black

De serie Orange is the New Black, over een hoogopgeleide jonge vrouw die in de gevangenis belandt, baarde vanaf het begin af aan opzien en oogste bewondering. Opzien vanwege de lesbische seks, het rauwe karakter en de grove grappen; bewondering omdat de serie zoveel verschillende vrouwen met zoveel diepgang laat zien. Deze week verschijnt deel 3 van de serie online. Nooit Meer Slapen spreekt met schrijfster Hanna Bervoets hoe realistisch de serie is.

Onze nachtcorrespondent bericht over de opening van het modefestival Fashionclash in Maastricht.

vrijdag 12 juni

Annemarie de Gee: De kus van een clown

Annemarie de Gee werkt voor diverse theatergezelschappen als schrijver, regisseur en docent. Ze debuteerde met het verhaalmozaïek Kamermensen, waarin alle verhalen zich in een en dezelfde hotelruimte afspelen. Met De kus van een clown debuteert ze nu als romanschrijver. Een verhaal over de mens die snakt naar een moment om uit te blazen. Die verlossing zoekt van een dolgedraaid bestaan. Ester Naomi Perquin spreekt met Annemarie de Gee.

Boukje Schweigman op oerol

Oerol is begonnen. Op vrijdag 12 juni begint de 35e editie van het festival op Terschelling. Het eiland is tien dagen lang het podium voor locatietheater, beeldende kunst, muziek en diverse cross-overs. Maar liefst 23 premières zijn er, waaronder de voorstelling Erf van Schweigman&. Het is de openingsvoorstelling van het festival. Bewegingstheatermaker Boukje Schweigman maakt een monumentale ode aan het mens-zijn; een grote locatievoorstelling op de rand van het open veld en het donkere bos, waar heden en verleden elkaar ontmoeten.

Victor D. Ponten over La Haine

De Franse film La Haine deelde een directe klap uit aan het zelfbeeld van Frankrijk. Het toonde de rauwe, geweldadige en racistische kant van het land, gezien door de ogen van drie vrienden uit de achterbuurten van Parijs. La Haine heeft na 20 jaar niet alleen niks aan kracht ingeboet, zijn invloed wordt tot hier in Nederland gevoeld. Nooit Meer Slapen spreekt met filmmaker Victor D. Ponten (Rabat) over La Haine.