20-24 juli

Deze week te gast in Nooit Meer Slapen: journalist Jort Kelder, schrijver Daniëlle Hermans, pianiste Saskia Lankhoorn, muzikant Ernst Jansz en illustrator Tjarko van der Pol. Verder o.a. documentaires over kaalheid en hemelse noten. Gastschrijver deze week is Elfie Tromp; dichter Mark Boog draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.

maandag 20 juli

Journalist Jort Kelder

Jort Kelder werd bekend als hoofdredacteur van Quote, waar hij onder meer de inmiddels vermaarde lijst ‘Quote 500’ introduceerde. Daarna ontwikkelde hij zich als televisiepresentator bij programma’s als Bij ons in de PC, Dragons Den en Hoe heurt het eigenlijk. Naast presentator is hij een graag geziene talkshowgast; een positie waarin hij vaak onverbloemd onrecht en misstanden aankaart. Want diep in zijn hart voelt Kelder zich nog het meest journalist. Pieter van der Wielen spreekt met Jort Kelder.

chris bajema: kaal of kammen?

De kapper van documentairemaker Chris Bajema vertelde hem bij zijn laatste bezoek dat het tijd was om zijn naderende kaalheid aan te gaan pakken. En dus zou het logisch zijn om bij de huisarts om pillen en een spray te vragen. Maar is dat wel zo logisch? Chris laat zich voorlichten en dompelt zich onder in de wereld van de terugtrekkende haargrens.

Onze nachtcorrespondent bespreekt de zaak tegen Bill Cosby.

dinsdag 21 juli

Daniëlle Hermans: Het bedrog van Quisco

Daan, of Daniëlle Hermans debuteerde in 2008 met de literaire thriller Het tulpenvirus, dat aan meer dan elf landen werd verkocht. Samen met Esther Verhoef schreef ze Stil in mij, Overleven bij de nonnen. Hierin vertellen tientallen vrouwen over hun ervaringen met seksueel misbruik en fysiek en psychisch geweld door nonnen binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Het bedrog van Quisco is de titel van haar nieuwste boek. Het gaat over een journalist die een stuk wil schrijven over de mysterieuze verdwijning van Martha Mulder in het wonderlijke, ontoegankelijke stadje Quisco. Hoe langer de journalist in Quisco blijft, hoe meer hij verstrikt raakt in een web van intriges. Pieter van der Wielen spreekt met Daan Hermans.

prosper de roos: hemelse noten

Beethoven schreef dat muziek een hogere openbaring is dan alle wijsheid en filosofie tezamen. Tenminste als het in het juiste tempo wordt gespeeld, want de metronoomcijfers die Beethoven zelf aan zijn symfonieën heeft gegeven kloppen niet, ze zijn te snel en soms onspeelbaar. Velen denken dat Beethoven een fout heeft gemaakt. De Nederlandse dirigent Harke de Roos denkt van niet en gelooft dat hij de originele tempi van Beethoven heeft gevonden en wil alle negen symfonieën in het juiste tempo opvoeren. Prosper de Roos portretteert de dirigent in de documentaire Hemelse noten.

Onze nachtcorrespondent bespreekt de nieuwe Beme app.

woensdag 22 juli

Saskia Lankhoorn: Dances & Canons

Pianiste Saskia Lankhoorn studeerde af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze concentreert zich op muziek van levende componisten als Pete Harden en Yannis Kyriakides. Op het Wonderfeel Festival speelt Lankhoorn dit weekend Dances & Canons, een compositie die de Australisch-Nederlandse componiste Kate Moore speciaal voor haar schreef. Bij de uitvoering zit het publiek om de piano. Met daar omheen acht luidsprekers. De solo pianowerken zijn soms ook via de luidsprekers te horen, waardoor het lijkt alsof vier piano’s met elkaar in canon spelen. Pieter van der Wielen spreekt met Saskia Lankhoorn.

Het Witsenhuis: een portret in geluid

Aan het Amsterdamse Oosterpark staat een monumentaal pand waar al ruim 100 jaar enkel kunstenaars wonen: het Witsenhuis. Breitner, Israëls, Kloos en Verlaine; allemaal verbleven ze er een tijdje. Witsens weduwe bepaalde bij testament dat het huis na haar dood kosteloos bewoond mocht worden door schrijvers. Bert Voeten en Marga Minco waren in 1949 de eersten; Minco schreef er zelfs 'Het bittere kruid'. Ook nu wordt het huis nog bewoond door schrijvers. Zelfs Witsens weduwe schijnt er nog rond te dwalen. Een portret in geluid door Tjitske Mussche.

Onze nachtcorrespondent bespreekt de positie van drugsbaron El Chapo in de popcultuur.

donderdag 23 juli

Doe Maar-oprichter Ernst Jansz

Na zijn studie biologie en scheikunde koos Ernst Jansz voor de muziek en speelde hij onder meer in de legendarische hippieband CCC Inc. In 1978 richtte hij Doe Maar op, één van de meest succesvolle Nederlandse bands ooit, die in 1984 ophield te bestaan. Daarna begeleidde en produceerde hij onder andere Bram Vermeulen en Boudewijn de Groot en maakte hij een aantal soloplaten. Momenteel gaat hij de theaters langs met Ernst Jansz in concert en met Dromen van Johanna, zijn in het Nederlands vertaald werk van Bob Dylan. Pieter van der Wielen spreekt met muzikant Ernst Jansz.

Een muze zegt geen nee deel 1

Homerus begint zowel zijn Ilias als Odyssee met het aanroepen van een muze: "Muze, bezing mij!" Er zijn bekende muzen uit de boeken waarin het steeds om diezelfde vrouw draait, of de schilderijen waarop ze steeds opnieuw is afgebeeld. Die muzen zijn soms net zo bekend als hun bewonderaar, de kunstenaar. Maar niet alle kunstenaars vallen voor de klassieke muze; de mooie vrouw. Soms is het de lucht, het licht, de natuur of een stad! In het eerste deel van de tweeluik Een muze zegt geen nee, de nieuwe muze: De koe, de stad en de tiran, gemaakt door de documentairemakers Bente Hamel en Catherine van Campen.

Onze nachtcorrespondent bespreekt jonge modellen in de mode

vrijdag 24 juli

Tjarko van der Pols illustraties

Illustrator Tjarko van der Pol werkt onder meer voor NRC Media en De Correspondent. Het gaat vaak om zeer gedetailleerde, fantasierijke pentekeningen van mensenmassa’s, machines en verlaten steden, gemaakt in Oost-Indische inkt en bladgoud. Naast illustraties maakt hij ook ecologische installaties en computeranimaties. Ester Naomi Perquin spreekt met Tjarko van der Pol.

Een muze zegt geen nee deel 2

Homerus begint zowel zijn Ilias als Odyssee met het aanroepen van een muze: “Muze, bezing mij!” Sommige muzen zijn net zo bekend als hun bewonderaar, de kunstenaar. In het tweede (en laatste) deel is de muze zelf aan het woord (de voormalige muze van muzikant Thomas Brenneck), is de muze nog niet gevonden; door schrijver Joris van der Geest en blijkt dat de makers van deze radiodocumentaire, Bente Hamel en Catherine van Campen, zelf dichtbij hun onderwerp staan...