nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week zijn te gast in Nooit Meer Slapen: schrijver F. Starik, actrice en presentatrice Soundos El Ahmadi, schrijver Paul Hellman, essayist Arjen van Veelen en schrijfster Anne Neijzen. Verder spreken we met onder meer mezzosopraan Rosanne van Sandwijk en onze smaakmaker Atze de Vrieze vanaf Lowlands. Gastschrijver deze week is Miek Zwamborn; dichter Lammert Voos draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.

maandag 17 augustus

F. Starik & de Alzheimer All Stars op Lowlands

F. Starik & de Alzheimer All Stars zijn te zien op Lowlands met De gedichten van de laatste nacht op aarde. Het gaat om op muziek gezette, door Starik vertaalde gedichten van Charles Bukowski. De samenwerking resulteerde eerder in de bejubelde voorstelling Moeder doen, naar het gelijknamige boek van F. Starik en zijn dementerende moeder. Starik debuteerde in 1987 met de dichtbundel Nepvuur, al snel gevolgd door de geruchtmakende bloemlezing Maximaal. Sinds 2002 beheert hij de Amsterdamse ‘Poule des Doods’, een groep dichters die bij eenzame uitvaarten gedichten schrijft en voordraagt. Daarover verscheen het boek Eenzame uitvaart. Pieter van der Wielen praat met hem.

Nerds in de populaire cultuur

Het kan raar lopen. Nerds, de bepuiste, bebrilde, immer gepeste volksgroep van vroeger staat tegenwoordig boven aan de voedselketen. En dat merken we doordat games, comics en science-fiction de populaire cultuur domineren als nooit te voren. Maar nu het marginale mainstream is geworden is een heftige strijd losgebarsten over wat die cultuur nu precies behelst. In die strijd steken seksisme en racisme de kop op en zijn bedreigingen aan de orde van de dag. Nooit Meer Slapen bespreekt deze ontwikkeling.

toendra #12: de vele levens van jacob sleutelberg

In Toendra #12: de vele levens van Jacob Sleutelberg het verhaal van een man die achtereenvolgens consultant, dakloos, journalist en weer dakloos was. Nu hij met pensioen is is hij er eindelijk achter hoe dat heeft kunnen gebeuren. Maker: Chris Bajema.

dinsdag 18 augustus

Soundos El Ahmadi: Geboren met ervaring

Soundos El Ahmadi is een Nederlands-Marokkaans actrice, presentatrice en stand-upcomedian. In 2011 was ze finalist bij het tv programma Wie is de Mol? en in 2009 was zij te zien in het NPS programma De meiden van Haram en Vrouw en Paard. Eerder dit jaar zei ze in een interview: ‘Heel Hilversum is wit, de redacties, de mensen, de muren, ja zelfs de stoelen. Het zijn altijd dezelfde mensen die programma's produceren, daardoor worden altijd dezelfde mensen gevraagd.’ Komend najaar is ze te zien met haar voorstelling Geboren met ervaring. Ze is te gast bij Pieter van der Wielen.

Rosanne van Sandwijk artist in residence van het Grachtenfestival

Mezzosopraan Rosanne van Sandwijk won vorig jaar de Grachtenfestivalprijs. Daarmee is zij artist in residence op het festival van dit jaar en geeft ze vijf concerten. Nooit Meer Slapen spreekt de operazangeres bij een repetitie in museum Geelvinck in Amsterdam.

 

toendra #13: lady blabla

Als kind is Jordy een buitenbeentje in het dorp. Hij draagt pruiken, doet vreemde stemmetjes na en maakt complete radioshows op zijn My First Sony. Op zaterdagochtenden slaapt hij niet uit, maar zet hij de wekker om naar Telekids te kijken en te leren hoe de presentatoren het doen. De eerste tijd besteedt niemand er veel aandacht aan. Maar als Jordy acht jaar oud is, beginnen andere kinderen hem te pesten om hoe hij loopt en praat. En dus zetten zijn ouders alles op alles om van hun zoon een normale jongen te maken.

woensdag 19 augustus

Paul Hellmann: Irene mijn grootmoeder

Paul Hellmann was zeven jaar toen hij net als de rest van zijn familie moest onderduiken in de Tweede Wereldoorlog. Zijn vader bleek verraden te zijn en belandde via Westerbork in Sobibor, waar hij werd vermoord. Hierover schreef Paul Hellmann eerder het boek Klein kwaad. Hellmanns grootmoeder Irene Hellmann-Redlich stamde uit een rijke, geassimileerde, Weens-Joodse familie. In 1938 vluchtte ze volledig berooid via Londen naar Rotterdam: een keuze met fatale gevolgen. Aan de hand van brieven en foto’s reconstrueert Paul Hellmann haar leven, resulterend in zijn nieuwste boek Irene mijn grootmoeder. Hij praat erover met Pieter van der Wielen.

Kester Freriks: Echo's van Indiƫ

Op 17 augustus 1945, nu 70 jaar geleden, sprak Soekarno de Proklamasi uit, de onafhankelijkheidsverklaring van de Republik Indonesia. Er komt een eind aan het koloniale rijk van Insulinde. Aan een bamboestok wappert de rood-witte Indonesische vlag. De Proklamasi heeft het leven van vele tienduizenden mensen voorgoed veranderd. Kester Freriks ging op zoek naar de verhalen van betrokkenen en ooggetuigen - ooggetuigen van verwarrende en angstige tijden. In Echo's van Indië ontmoeten geschiedenis en persoonlijk levenslot elkaar. Nooit Meer Slapen spreekt met Freriks over zijn boek dat nu verschenen is.

toendra #14: licht obsessief

Als het uitgaat met Marieke, raakt Steve diep in de put. Hij drinkt om te kunnen slapen en gaat veel uit om maar niet alleen te hoeven zijn. Tot zover is zijn verhaal herkenbaar. Maar waar liefdesverdriet bij de meeste mensen weer overgaat, lijkt Steve’s variant niet te genezen. Weken, maanden, jaren gaan voorbij, waarin de pijn even intens lijkt als in het begin. Op zoek naar een medicijn begint hij alles te lezen wat er te lezen valt over de liefde. Maar dan moet het echte werk nog beginnen.

donderdag 20 augustus

Arjen van Veelen: Klein Amerika

Arjen van Veelen won eerder dit jaar de Hanlo Essayprijs Groot met de bundel En hier een plaatje van een kat. Van Veelen debuteerde in 2010 met de veelgeprezen essaybundel Over rusteloosheid. Vanuit St. Louis, Missouri schrijft hij voor De Correspondent reportages en verhalen over Klein Amerika. Voor NRC Handelsblad schrijft hij essays en columns over media en cultuur. Voor verschillende programma’s deed hij verslag vanuit Ferguson. Van Veelen studeerde Engels, filosofie, klassieke talen en journalistiek in Leiden. Pieter van der Wielen praat met hem.

Corine Nijenhuis: Een vrouw van staal

Deze week verscheen Een vrouw van staal, een 'buitengewone biografie van een binnenvaartschip'. Schrijfster Corine Nijenhuis, nu zelf eigenaar van de in het boek beschreven Zeeuwse klipper, beschrijft de ruim honderd jaar durende vaart, en de levensdagen van haar vijf schippers. Verslaggever Anton de Goede voer een stukje mee.

toendra #15: een mooie moedervlek

Moeder Gülay en dochter Berfin wonen samen in een appartement in Amsterdam. Ze praten veel, maar als Berfin wil weten hoe het écht met haar moeder gaat, moet ze het vragen aan haar nicht. Dat ze de meest wezenlijke dingen voor elkaar geheim houden, wordt duidelijk als Gülay op een dag ziet dat de moedervlek op haar arm die ze zo mooi vindt, van vorm is veranderd.

vrijdag 21 augustus

Anne Neijzen: Zoutberg

De grootvader van Anne Neijzen importeerde ansjovis uit Spanje totdat het zoutpakhuis in Nederland aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werd geconfisqueerd. De familie had hierdoor geen enkel ruilmiddel meer met de boeren in de omgeving. Deze afgesloten zoutberg inspireerde Anne Neijzen (1963) tot het schrijven van haar debuut Zoutberg. Het boek gaat over de gepensioneerde advocaat Paul van Deelden die in een Spaanse politiecel belandt. Anne Neijzen is advocaat en coach. Verhalen van haar hand verschenen o.a. in ELLE en Vrij Nederland. Ester Naomi Perquin spreekt met haar.

Jakop Ahlbom: Horror

Horror, zo heet de succesvolle theatervoorstelling van Jakop Ahlbom (Zweden, 1971). Het staat stijf van de special effects en in het horror-genre kan hij daarmee helemaal los gaan. Jakop maakte deze voorstelling vorig jaar al, maar komend weekend speelt hij zijn voorstelling op popfestival Lowlands, en bovendien is zijn voorstelling geselecteerd voor het Theaterfestival. Reden genoeg om Jakop bij een repetitie op te zoeken.

toendra #16: de vierde broer

Op de koudste nacht van 2010 verdween hij. De 32-jarige Christiaan klom over een hek, rende weg en liet geen enkel spoor achter. Zijn drie broers vertellen over de gebeurtenissen voor en na Christiaans verdwijning.