nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week te gast in Nooit Meer Slapen: de Vlaamse klinisch psycholoog en psychoanalyticus Paul Verhaeghe, schrijver Christophe Vekeman, acteur Walter Bart, schrijver en dichter Jeroen Theunissen en theatermaker Joeri Vos. Gastschrijver deze week is Mensje van Keulen; dichter Martijn den Ouden draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.

maandag 14 september

paul verhaeghe over het verlangen naar autoriteit

De interesse van de Vlaamse klinisch psycholoog en psychoanalyticus Paul Verhaeghe gaat uit naar de relatie tussen maatschappelijke veranderingen, identiteit en mentale stoornissen. In zijn vorige boek Identiteit - dat een besteller werd - onderzocht Verhaeghe hoe maatschappelijke veranderingen gezorgd hebben voor een veranderd ik-gevoel. In zijn nieuwe boek Autoriteit bevraagt hij de manier waarop autoriteit functioneert, waarom er tegenwoordig zo weinig waarde aan autoriteit wordt gehecht en wat een alternatief kan zijn. Pieter van der Wielen spreekt met Paul Verhaeghe.

wart kamps: de therapiegeneratie

Cabaretier en acteur Wart Kamps is te zien in het toneelstuk De Therapiegeneratie dat aankomende donderdag in première gaat. Deze tragikomedie van theatercollectief De Hartenjagers gaat over zes ambitieuze mensen die samenkomen in een praatgroep. Verslaggever Nicole Terbrog spreekt Kamps bij een repetitie in Amsterdam.

de 33e editie van de nacht van de poëzie

Aanstaande zaterdag vindt de 33e editie van de Nacht van de Poëzie in Utrecht plaats. Tjitske Mussche nam een kleine duik in de geschiedenis van de Nacht en sprak met 'moeder van de nacht' Anneke van Dijk en de dichters Ingmar Heytze en Maarten van der Graaff.

Onze nachtcorrespondent doet verslag van de bijeenkomst #24uuronbegrensd in de Amsterdamse stadsschouwburg.

dinsdag 15 september

christophe vekeman: hotel rozenstok

Christophe Vekeman studeerde psychologie aan de Universiteit van Gent en is sinds 1999 schrijver. Behalve romans schrijft hij poëzie, essays en theaterteksten. In zijn nieuwe roman Hotel Rozenstok probeert hij een plaats op de arbeidsmarkt en in ‘het échte leven’ te verwerven, wat voor een ouder wordende zonderling als hij niet zeer evident is. Om zich te bezinnen over zijn toekomst, beslist hij af te reizen naar het Noord-Nederlandse stadje L.. Vanaf dan lijkt de grens tussen zijn fantasie en de werkelijkheid alsmaar meer te vervagen. Of is ook dát maar schijn? Pieter van der Wielen spreekt met Christophe Vekeman.

douglas coupland over joost zwagerman en zijn generatie

Eind jaren 80 schreef Douglas Coupland zijn boek: Generation X; een boek dat duidelijk maakte dat er na de babyboomers een nieuwe generatie was gekomen, dezelfde generatie die Joost Zwagerman beschreef in zijn boek Gimmick. Eigenlijk kwam het erop neer dat 'Generation X' los zand was, zonder kern. Toch is er onder diezelfde mensen diepe verslagenheid nu Zwagerman dood is en lijkt het alsof ze we degelijk een hechte groep vormen. Coupland was in Rotterdam om zijn tentoonstelling Bit Rot te openen in het kunstcentrum Witte de With. Mathijs Deen sprak met hem over de generatie van Zwagerman, over zijn zoektocht naar samenhang en over het verlangen naar eenheid.

het antwoord van joep van lieshout op het ruiterstandbeeld

Of men nou braaf of beestachtig heeft geleefd, gegoten in brons en geplaatst op een even bronzen ros ziet het er allemaal indrukwekkend uit. Vanaf deze week prijkt op het voorname Museuminsel in Berlijn Het Monument, het antwoord van kunstenaar Joep van Lieshout op het ruiterstandbeeld. Verslaggever Maarten Westerveen reisde af naar Berlijn voor een ontmoeting met van Lieshout.

Onze nachtcorrespondent bericht over het burgerinitiatief van theatercollectief De Verleiders.

woensdag 16 september

walter bart; wunderbaum fest

Acteur Walter Bart studeerde aan de Toneelacademie in Maastricht en speelde onder andere in Bride Flight, Grijpstra en de Gier en Hartslag. Ook behoort hij tot de vaste kern van het Rotterdamse Wunderbaum, een acteurscollectief dat zich bezighoudt met maatschappelijke vraagstukken. Wunderbaum werkt nu aan The New Forest: een grootschalig project waarbij vier jaar lang gezocht wordt naar alternatieven voor een toekomstige samenleving. Op 22 september gaat Wunderbaum Fest van start in Amsterdam, waar drie nieuwe voorstellingen – Johan Simons’ Unser Dorf soll schöner, het participatiespektakel We doen het wel zelf en de locatievoorstelling Helpdesk – worden gepresenteerd. Pieter van der Wielen spreekt met Walter Bart.

nick & simon en de hogere kunsten

Wat hebben beeldend kunstenaars met Nick & Simon? De zangers uit Volendam vroegen samen met museum De Fundatie in Zwolle 8 kunstenaars zich te laten inspireren door een van de liedjes van hun nieuwe plaat die donderdag uitkomt. Kunstenares Danielle Kwaaitaal was daar wel voor te porren. Emmie Kollau vraagt haar waarom en loopt met haar door De Nederlandse Bank waar ze momenteel uitgebreider exposeert.

hagar peeters' romandebuut malva

Pablo Neruda's leven werd getekend door de geschiedenis, die van zijn land Chili, die van de klassenstrijd. In zo'n leven was eigenlijk geen plaats voor een half-Nederlands dochtertje met een waterhoofd. Het romandebuut van dichter Hagar Peeters Malva laat het vergeten dochtertje aan het woord. Maarten Westerveen zoekt Peeters op voor een gesprek over leven in vergetelheid.

donderdag 17 september

jeroen theunissen: hier woon je

De Vlaamse schrijver en dichter Jeroen Theunissen werd in 1977 in Gent geboren. Hij debuteerde in 2004 met zijn roman De Onzichtbare en een jaar later verscheen zijn eerste dichtbundel Thuisverlangen. Zijn roman De Omwegen werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2014. In de nieuwe dichtbundel Hier woon je onderzoekt Jeroen Theunissen hoe je de wereld uitlegt aan een pasgeboren kind. In 99 gedichten probeert Theunissen zijn zoon voor te bereiden op liefde, evolutie, ijle lucht, bewustzijn, masturbatie, zwaartekracht en nog veel meer. Pieter van der Wielen spreekt met Jeroen Theunissen.

politieke hitserie borgen op het toneel

Schimmige deals, openlijke aanvallen en persoonlijke drama’s: het zijn slechts een paar ingrediënten uit de Deense politieke hitserie Borgen. Het Noord Nederlands Toneel brengt komend voorjaar de eerste twee seizoenen van Borgen op de planken in een 10 uur durende voorstelling. Hoofdrolspeelster Malou Gorter reist naar Denemarken om inspiratie op te doen voor haar rol. Verslaggever Inge ter Schure reist met haar mee.

graffiti. new york meets the dam

Aileen Middel alias Mick la Rock is een van de weinige vrouwelijke graffiti artists in Nederland. Ze stelde als gastconservator de tentoonstelling Graffiti. New York meets the Dam in het Amsterdam Museum mede samen. Emmie Kollau spreekt Mick la Rock, en dat kan natuurlijk maar op een plek: de straat.

Onze nachtcorrespondent duikt in de plannen van architectenbureau Mecanoo voor het renoveren van de beroemde New York Public Library.

vrijdag 18 september

joeri vos' bewerking van richard lll

Joeri Vos’ drijfveer voor het maken van theater is zijn maatschappelijke opwinding, zijn fascinatie voor de onbeholpenheid van menselijk gedrag. Voor Toneelgroep Oostpool herschreef hij eerder Shakespeare's Midzomernachtsdroom en Hamlet en nu waagt hij zich aan een bewerking en de regie van Shakespeare's tragedie Richard III. Omdat Richard er van overtuigd is dat hij niet kan liefhebben, besluit hij te gaan haten. Het is de eerste stap in een even oprecht als bloeddorstig gevecht om een plek in de wereld te veroveren. Ester Naomi Perquin spreekt met theatermaker Joeri Vos.

thom hoffman als cultural professor aan de tu delft

Thom Hoffman is de nieuwe Cultural Professor aan de Technische Universiteit van Delft. De acteur, fotograaf en documentairemaker heeft het project de titel Kromo Blanda – perspectieven op Nederlands Indië gegeven. In een masterclass, exclusief voor studenten van de TU Delft, onderzoekt hij de geschiedenis van de fotografie, in het bijzonder de vroege fotografie waarin de geschiedenis van Nederlands-Indië is vastgelegd. Studenten reconstrueren de 19de eeuwse foto’s met behulp van oude camera’s, glasplaatnegatieven en chemie uit de begintijd van de fotografie. Onze verslaggever Botte Jellema is er bij.

digna sinke: onder de oppervlakte

Filmmaker Digna Sinke laat in haar nieuwe documentaire Onder de oppervlakte zien hoe de Zeeuwse Hedwigepolder de inzet werd van een politiek spel waarbij emoties en sentiment het beleid zijn gaan bepalen. De film ging deze week tijdens het festival Film by the Sea in Vlissingen in première. Anton de Goede sprak met Sinke.