nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week te gast in Nooit Meer Slapen: zangeres Sabrina Starke, acteur Yorick van Wageningen, hoogleraar Ap Dijksterhuis, schrijver A.H.J. Dautzenberg en dichter Krijn Peter Hesselink. Gastschrijver deze week is Bregje Hofstede; dichter Liesbeth Lagemaat draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.

maandag 28 september

sabrina starke's meest persoonlijke plaat

Zangeres Sabrina Starke werd geboren in Suriname, maar groeide op in Rotterdam. Ze zong aanvankelijk in een achtergrondkoor van een reggaeband, totdat ze, inmiddels zeven jaar geleden, haar eerste soloalbum uitbracht: Yellow Brick Road. Het album werd met platina bekroond en opgepikt door het fameuze Amerikaanse jazzlabel Blue Note. Deze week verschijnt haar vijfde album, uitgebracht onder haar eigen naam, en dat door Starke zélf is geproduceerd. ‘Haar meest persoonlijke plaat’, aldus de zangeres. Pieter van der Wielen spreekt met Sabrina Starke.

kostuumontwerpster jany temime op het nff

Jany Temime begon met kostuumontwerp voor films als Rooie Sien en series als Sil de Strandjutter. Maar inmiddels ontwerpt ze de maatpakken voor James Bond, ruimtepakken voor Gravity, kostuums voor zes Harry Potter-films en tientallen Hollywood producties. Het Nederlands Film Festival eert haar met een kleine overzichtstentoonstelling in het Utrechts stadhuis. Verslaggever Jan Paul de Bondt wordt er rondgeleid door de van oorsprong Franse ontwerpster.

de gevangenismonologen

Na de vagina monologen, de gesluierde monologen en de hormonologen zijn er nu ook de gevangenismonologen. Schrijfster Christine Otten koppelde hiervoor schrijvers en acteurs aan ex-gedetineerden. Vrijdag is het resultaat te zien tijdens literatuurfestival Read my World in de Tolhuistuin in Amsterdam. Tjitske Mussche spreekt met ex-gedetineerde Wesley en Christine Otten, die zijn verhaal tot monoloog bewerkte.

Onze nachtcorrespondent bericht over Watson, een film-app voor blinden en slechtzienden.

dinsdag 29 september

het internationale succes van yorick van wageningen

Acteur Yorick van Wageningen begon zijn carrière met een aantal kleine rollen in televisieseries als Goede Tijden Slechte Tijden, Spijkerhoek en Oppassen!. Zijn grote doorbraak kwam echter in Hollywood, waar hij speelde in films als Beyond Borders, The Chronicles of Riddick en The New World. Van Wageningen speelde samen met sterren als Angelina Jolie, Judi Dench en Colin Farrell. Een spraakmakende rol was die van Nils Bjurman in The Girl with the Dragon Tattoo, naar het eerste deel van Stieg Larssons Millennium Trilogie. De acteur is een speciale gast van het Nederlands Filmfestival, dat dit jaar Nederlanders met internationaal succes in de schijnwerpers zet. Pieter van der Wielen spreekt met Yorick van Wageningen.

production designer jan roelfs op het nff

Jan Roelfs werkt als production designer in Hollywood. Hij begon in Nederland, in de jaren tachtig en viel samen met collega Ben van Os vooral op door zijn werk voor Peter Greenaway-films zoals The Cook, The Thief en His Wife and Her Lover. In Amerika werkte hij - onder andere - aan films van Oliver Stone. Voor Gattaca en Orlando verdiende hij een Oscar-nominatie. Hij is nu in Nederland voor het Nederlands Film Festival en vertelt Floortje Smit over zijn werk.

tessa leuwsha: fansi's stilte

In het nieuwe boek van Tessa Leuwsha, Fansi's stilte, dringt ze dieper dan ooit tevoren door in de geschiedenis van haar Surinaamse familie. Middelpunt van het verhaal is haar grootmoeder, in wie verleden en toekomst, slavernij en diaspora samenkomen. Mathijs Deen spreekt met haar over identiteit, levensbepalende keuzes en de lange arm van de geschiedenis.

Onze nachtcorrespondent doet verslag van een bijzondere avond in de Brakke Grond ter ere van Remco Campert.

woensdag 30 september

het ervaren van geluk volgens hoogleraar ap dijksterhuis

Ap Dijksterhuis is hoogleraar psychologie van het onbewuste aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij heeft veel gepubliceerd over het onbewuste, onder meer in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Science. In zijn vorige boek Het slimme onbewuste schreef Dijksterhuis dat, hoewel ons gedrag vooral bestuurd wordt door het onbewuste, we ons bewustzijn nodig hebben om geluk te ervaren. In zijn nieuwe boek Op naar geluk legt hij uit hoe we dat moeten doen. Want, zo vertelt de hedendaagse wetenschap, ons geluk hebben we voor een aanzienlijk deel in eigen hand. Pieter van der Wielen spreekt met Ap Dijksterhuis.

de beloftevolle toekomst van jonas smulders

Acteur Jonas Smulders heeft op z'n 22e al een Gouden Kalf-nominatie op zak. De afgelopen tijd speelde hij in Het Diner, 4Jim, Cowboys Huilen Ook en Ventoux. Op het filmfestival gaan twee films, waarin hij totaal verschillende karakters speelt in première: Geen Koningen in ons Bloed en Een Goed Leven. Verslaggever Emmie Kollau ging bij hem langs in zijn studentenhuis, terwijl zijn huisgenoot nog even een dutje doet op de bank.

reinbert de leeuw en het asko|schönberg ensemble

Het Asko|Schönberg Ensemble speelt vanaf komende donderdag het programma Die Klage um Linos, met werken van Kurtág, Goebaidoelina, Oestvolskaja en Kruisselbrink. Verslaggever Anton de Goede spreekt dirigent en pianist Reinbert de Leeuw. Wat is religieuze muziek?

Onze nachtcorrespondent bericht over een nieuwe plagiaat-kwestie in de popmuziek.

donderdag 1 oktober

a.h.j. dautzenberg: wie zoet is

Schrijver A.H.J. Dautzenberg deed de afgelopen jaren veel stof opwaaien. Met zijn boeken, maar vooral ook met zijn acties. Hij initieerde een glossy magazine voor de armoedebestrijding, doneerde een nier aan een onbekende en werd lid van Vereniging Martijn, uit protest tegen de heksenjacht op pedofielen. Dit kwam hem op doodsbedreigingen, ontslag en forse kritiek te staan. In zijn nieuwe boek Wie zoet is voert hij een man op die interviews afneemt en op zijn weblog publiceert. Wat hem precies beweegt, blijft lang onduidelijk. Uiteindelijk resteert er maar één vraag: is hij een dader of een slachtoffer? Pieter van der Wielen spreekt met A.H.J. Dautzenberg.

japanse cinema in filminstituut eye

Van westerns tot science-fiction, van art-house tot horror, de invloed van de Japanse cinema is overal te vinden. En dat is opmerkelijk voor een land aan de andere kant van de aarde met een taal en cultuur die ver van ons af staat. Deze herfst toont filminstituut EYE een historisch overzicht. Maarten Westerveen spreekt met filmmaker Peter Delpeut en professor Japanse cinema Ivo Smits.

justin van der lek en jacqueline makkee op het nff

Visual effects artist Justin van der Lek en make-up artist Jacqueline Makkee wonen en werken in de Verenigde Staten. Het Nederlandse koppel werkt er aan Hollywoodfilms als The Hobbit, Transformers en Star Wars. Ze zijn nu in Nederland op uitnodiging van het Nederlands Film Festival. Nicole Terborg spreekt ze daar in Utrecht.

Onze nachtcorrespondent bericht over Mindshakes, een nieuwe journalistieke site gericht op jongeren.

vrijdag 2 oktober

krijn peter hesselink's romandebuut moederziel

Krijn Peter Hesselink debuteerde in 2008 met de dichtbundel Als geen ander, gevolgd door de bundels Stil alarm, De uitputting voorbij en Als niemand vangt. Hij was vertaler van onder anderen Breyten Breytenbach. Nu debuteert hij als romancier met het boek Moederziel, waarin hij de hoofdpersoon zijn verloren gewaande moeder laat ontmoeten. Een eeuwigheid geleden stond het ouderlijk huis ineens vol dozen en liet zij hem en zijn vader in de steek. Zal nu alles op zijn plaats vallen? Ester Naomi Perquin spreekt met Krijn Peter Hesselink

de radicalisering van sadettin k.

Waarom ben jij niet geradicaliseerd? Dat is de vraag die theatermaker Sadettin Kirmiziyüz ons stelt in zijn nieuwe voorstelling De Radicalisering van Sadettin K.. Hij laat ons de mogelijke levens van twee verschillende Sadettins zien. Het is de laatste voorstelling in het drieluik Hollandse Luchten, een geëngageerde voorstellingenreeks over hoe een Nederlandse theatermaker met Turkse roots zich verhoudt tot actuele discussies in Nederland. Verslaggever Botte Jellema bezoekt een try-out en spreekt de theatermaker.

çağlar köseoğlu dicht over de misstanden in turkije

Dichter en C. Buddingh'-prijswinnaar Maarten van de Graaff is lyrisch over zijn collega Çağlar Köseoğlu. Köseoğlu kijkt naar de misstanden in Turkije. Het zinloze staatsgeweld van de Turkse overheid tegen haar eigen burgers inspireerde hem voor de bundel 34. Verslaggever Maarten Westerveen spreekt met Köseoğlu en zijn grootste fan Maarten van de Graaff over de bundel.