nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week te gast in Nooit Meer Slapen: schrijver Daan Heerma van Voss, singer-songwriter Eefje de Visser, filmmaker en kunstenaar Kees Hin, toneel- en scenarioschrijver Nathan Vecht en schrijver en literatuurcriticus Ingrid Hoogervorst. Gastschrijver deze week is Thomas Verbogt; dichter Joost Baars draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.

maandag 11 januari

Daan Heerma van Voss over nieuwe roman De laatste oorlog

Daan Heerma van Voss is auteur van romans als Een zondagsman, Zonder tijd te verliezen en Het land 32. Verder schrijft hij met regelmaat voor o.a. De Morgen, De Groene AmsterdammerVrij Nederland en de Volkskrant. Zijn nieuwe roman De laatste oorlog gaat over de vraag hoe je weet wat voor mens je bent als je nooit een oorlog hebt meegemaakt. Dat houdt Abel Kaplan, de hoofdpersoon in het boek, al zijn hele leven bezig. Hij zal de confrontatie moeten aangaan met vragen die relevanter zijn dan ooit. Pieter van der Wielen spreekt met Daan Heerma van Voss.

Black: Romeo en Julia tussen het straatgeweld in Brussel

In Brussel zijn tientallen jeugdbendes actief: ze roven, schieten en verkrachten. De Belgische filmmakers Adil El Arbi en Bilall Fallah maakten er de film Black over, waarin ze een andere kant van de Belgische hoofdstad willen laten zien. Ze rekruteerden acteurs van de straat en vroegen bendeleden om opnameleider te worden. De film gaat donderdag in première in Nederland. In België ging dat niet zonder slag of stoot; meerdere Brusselse bioscopen weigerden de film te vertonen uit angst voor rellen. Verslaggever Adinda Akkermans spreekt de makers.

Open Kaart: Bertolf Lentink

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts een voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Dit keer is singer-songwriter Bertolf Lentink te gast. Hij maakt deel uit van de gelegenheidsformatie Her Majesty, die een ode aan Crosby, Stills, Nash en Young brengt in hun theatervoorstelling Déjà vu.

Onze nachtcorrespondent duikt in het fenomeen ‘gated community’, nu het voormalige KPMG-kantoorgebouw in Amstelveen die functie zal krijgen.

dinsdag 12 januari

Eefje de Visser maakt broeierige extraverte plaat

Met De Koek en Het is heeft singer-songwriter Eefje de Visser twee succesvolle albums op zak en in een paar jaar tijd een trouw publiek in Nederland en België aan zich gebonden. Haar eigen stijl van tekstschrijven is inmiddels haar handelsmerk geworden. Nachtlicht is de titel van haar derde album dat deze week verschijnt. Ze nam de plaat op in Barcelona: broeierige, stadse sferen en een extraverte mindset zijn duidelijk hoorbaar in de tien nieuwe songs. Pieter van der Wielen spreekt met Eefje de Visser.

Arita Baaijens trekt door Azië in Zoektocht naar het paradijs

Een persoonlijke crisis bracht ontdekkingsreiziger en schrijfster Arita Baaijens ertoe om een zeven jaar durende tocht te paard te maken door het Altajgebergte, in het zuidwesten van Siberië. Baaijens, die biologie studeerde en eerder in haar eentje met kamelen door de Sahara trok, vond in het hooggebergte van Centraal-Azië een wereld waarin ze de grenzen tussen mythe en wetenschap kon verkennen. Het resultaat is het boek Zoektocht naar het paradijs. Verslaggever Mathijs Deen zoekt Arita Baaijens op.

Open Kaart: Jetty Mathurin

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht is cabaretière en actrice Jetty Mathurin te gast n.a.v. haar rol in de voorstelling en Broadway klassieker A Raisin in the Sun.

Onze nachtcorrespondent bericht over Waar de wereld begint, met nooit eerder gepubliceerd werk van een jonge Truman Capote.

woensdag 13 januari

De essentie van cinema met Kees Hin

Het Amsterdamse filmmuseum EYE zoomt vanaf 15 januari met een driedaags retrospectief in op het werk van filmer en kunstenaar Kees Hin, een van de belangrijkste filmmakers van naoorlogs Nederland. Op speelse wijze is hij voortdurend op zoek naar de essentie van de cinema. Een selectie uit Hins' oeuvre van 110 titels is te zien, waaronder Het schaduwrijk, Volharding en De salon van het verdriet. Ook wordt er een monografie gepresenteerd. Pieter van der Wielen spreekt met Kees Hin.

Memoires van Patti Smith in They Are Just Kids

De Amerikaanse zangeres Patti Smith, een van de grondleggers van de New Yorkse punk scene en bekend van hits als Because the Night, is niet alleen een gevierd muzikante maar ook een begenadigd schrijver. In 2010 verschenen haar memoires, over haar jonge jaren in de grote stad, onder de titel Just Kids. Toneelgroep Oostpool maakte van dat boek een bewerking: They Are Just Kids. Verslaggever Maarten Westerveen spreekt met tekstschrijver Roeland Hofman en actrice Judith van den Berg over hun fascinatie voor Patti Smith.

Open Kaart: Gers Pardoel

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Dit keer is rapper Gers Pardoel te gast n.a.v. zijn nieuwe Zonder jou-tour.

Onze nachtcorrespondent speelt de game That Dragon, Cancer, een ode van de Amerikaanse beeldend kunstenaar Ryan Green aan zijn overleden zoontje Joel.

donderdag 14 januari

nathan vecht is in de ban van broadway

Nathan Vecht schreef toneelstukken voor onder meer het Noord Nederlands Toneel, mugmetdegoudentand en Theater Bellevue. Zijn werk werd geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival en opgevoerd in o.a. Duitsland en België. Naast zijn theaterwerk schrijft hij scenario’s voor film en televisie, zoals comedyserie Missie Aarde en scènes voor Koefnoen en Het Klokhuis. Voor DeLaMar Producties schrijft hij momenteel de zomerkomedie In de ban van Broadway, een theaterspektakel over ambitie, afgunst en vergankelijkheid achter de schermen van 's werelds beroemdste theatergebied. Pieter van der Wielen spreekt met Nathan Vecht.

karl ove knausgård is in het land

Karl Ove Knausgård, bekend van zijn duizenden pagina’s tellende autobiografische reeks Mijn strijd, bezoekt dit weekeinde Nederland en Vlaanderen. Reden voor een meerdaags Knausgård-festival waarbij fans de Noorse sterauteur op verschillende plekken kunnen ontmoeten. Zo ontvangen presentator Eric Corton en sportjournalist Henk Spaan hem voor een interview over respectievelijk muziek en voetbal. Verslaggever Emmie Kollau spreekt beide mannen over hun bewondering voor de schrijver.

open kaart: gerardjan rijnders

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht is toneelregisseur Gerardjan Rijnders te gast. Hij maakte samen met acteur Thijs Prein de voorstelling Oost/West, over de relatie tussen vader en zoon.

Onze nachtcorrespondent bericht over de Palestijnse dichter Ashraf Fayadh, die vanwege zijn poëzie ter dood is veroordeeld in Saoedi-Arabië.  

vrijdag 15 januari

Zeeschuim: de nieuwe roman van Ingrid Hoogervorst

Schrijver en literatuurcriticus Ingrid Hoogervorst combineert het schrijven met radiowerk: ze verzorgt de boekenrubriek van De Nieuwsshow op NPO Radio 1 en is als docent verbonden aan de Schrijversvakschool Amsterdam. Eerder publiceerde ze de romans Woede, Spiegels, Polsslag en Privédomein. Haar nieuwe roman Zeeschuim is een vertelling over verlangen naar liefde, geluk en ouderschap, en over de waarheid van menselijk falen en verlies. Ester Naomi Perquin spreekt met Ingrid Hoogervorst.

De top van de Nederlandse portretfotografie in Dutch Identity

Nederlanders zijn goed in het maken van portretten. Dat was al zo in de tijd van de oude meesters en tegenwoordig hebben we een flinke stoet internationaal gewaardeerde fotografen. Morgen opent in Museum de Fundatie in Zwolle de overzichtstentoonstelling Dutch Identity, met werk van vijfentwintig hedendaagse portretfotografen uit Nederland, zoals Anton Corbijn, Erwin Olaf en Viviane Sassen. Verslaggever Botte Jellema krijgt een voorproefje met fotograaf Ernst Coppejans en volgt fotografe Annaleen Louwes bij het maken van een portret van een BN’er.

Open Kaart: Kypski

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Dit keer is dj Kypski te gast vanwege zijn optreden met het New Rotterdam Jazz Orchestra.

Onze nachtcorrespondent verdiept zich in het beeld dat we van Karel Appel hebben naar aanleiding van het retrospectief van de schilder in het Gemeentemuseum Den Haag.