nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week te gast in Nooit Meer Slapen: schrijver en oud-politicus Boris Dittrich, dichter Menno Wigman, documentairemaker Catherine van Campen, schrijver en filosoof Maarten Doorman en de Braziliaans-Nederlandse zangeres Lilian Vieira. Gastschrijver deze week is Asis Aynan; schrijver en dichter Henry Sepers draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.

maandag 18 januari

Nieuwe literaire thriller Boris Dittrich heet W.O.L.F.

Boris Dittrich was advocaat en rechter voordat hij in 1994 Tweede Kamerlid werd voor D66. Over zijn politieke jaren schreef hij het boek Een blauwe stoel in Paars. In 2006 trad Dittrich af als D66-fractieleider en verhuisde hij naar New York, waar hij zich als advocaat voor Human Rights Watch inzette voor de homogemeenschap. Hierover gaat zijn boek Elke liefde telt. Sinds 2013 woont en werkt Dittrich in Berlijn. Na Moord en brand en De waarheid liegen is W.O.L.F. de nieuwste literaire thriller van zijn hand. Pieter van der Wielen spreekt met Boris Dittrich.

Window of my Eyes: ode aan Harry Muskee in Drents Museum

Simple Man, Too Blind to See, Hotel Grolloo: nummers die de doorgewinterde blues fan direct zal herkennen. In het Drents Museum in Assen opende gisteren Window of my Eyes - 75 jaar Harry 'Cuby' Muskee, een tentoonstelling gewijd aan Muskee, zanger van de wereldberoemde Drentse band Cuby + Blizzards. Hij zou dit jaar 75 zijn geworden. Verslaggever Tjitske Mussche gaat op zoek naar de blues in Drenthe met zanger Huub van der Lubbe en Albert Haar, bestuurslid van het C+B Museum in Grolloo.

Open Kaart: Maurits de Bruijn

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht is journalist en schrijver Maurits de Bruijn te gast vanwege zijn nieuwe roman De achterkant van de zon.

Hoe kan je tegenwoordig als muzikant je boterham verdienen? Onze nachtcorrespondent doet verslag van Music Pitch, een maandelijkse bijeenkomst voor muziekprofessionals in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

dinsdag 19 januari

De gure schoonheid van Menno Wigmans gedichten

Menno Wigman debuteerde in 1997 met de dichtbundel ‘s Zomers stinken alle steden. Hij stelt geregeld een bloemlezing samen en doet vertaalwerk, maar voor alles is hij een ambachtelijk dichter. Na zijn vorige bundel Mijn naam is Legioen (2012) verschijnt nu Slordig met geluk. Daarin volgen we de dichter door een wereld die steeds moeilijker te doorgronden lijkt. We treuren met hem mee om verdwenen familieleden, vrienden en geliefden. En toch voelen we ons vooral aangesproken door de 'gure schoonheid' die uit deze gedichten spreekt. Pieter van der Wielen spreekt met Menno Wigman.

Trio Giphart & Chabot leeft nog en brengt troost

Vertegenwoordigers van troost, zo noemen de schrijvers Ronald Giphart en Bart Chabot zichzelf, nu ze door het land trekken met de literaire theatervoorstelling Trio Giphart & Chabot. Dat de twee heren een trio vormen heeft ermee te maken dat ze eerder in andere samenstellingen optraden. Maar het lot dat de mannen van het trio treft is dat de een na de ander hen ontvalt, zoals Herman Brood, Martin Bril en Joost Zwagerman. Verslaggever Mathijs Deen treft de overlevers Giphart en Chabot in het Twentse Hengelo, in de jubilerende bibliotheek aldaar.

Open Kaart: Eva Crutzen

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Dit keer is cabaretière en actrice Eva Crutzen te gast. Ze tourt momenteel langs de theaters met haar voorstelling Spiritus.

Onze nachtcorrespondent doet verslag van de lancering van het nieuwe kunstplatform See All This.

woensdag 20 januari

Catherine van Campen volgt een autobedrijf in Garage 2.0

Documentairemaker Catherine van Campen debuteerde in 2007 met de film Eeuwige Moes. Daarna volgden Drona & ik, Anne vliegt, Painful Painting en Joan’s Boys: documentaires die wereldwijd zijn vertoond en bekroond. Haar nieuwe documentaire Garage 2.0, komende maandag op tv te zien, is een tragikomische film over de ambities en frustraties bij een autobedrijf. De levens van de personages zijn op verrassende wijze verbonden aan de auto. De auto die hen succes, winst, vooruitgang, werk en vrijheid brengt, maar ook gevaar, stress, teleurstellingen en verdriet. Pieter van der Wielen spreekt met Catherine van Campen.

De absurditeit van de kredietcrisis in The Big Short

Voor velen kwam de financiële crisis van 2007 als een verrassing. Toch waren er mensen die het instorten van de Amerikaanse huizenmarkt wel zagen aankomen en er een fortuin mee wisten te verdienen. De verbijsterende beursfilm The Big Short, genomineerd voor vijf Oscars waaronder die voor beste film, gaat over dit groepje mensen, gespeeld door acteurs als Brad Pitt, Christian Bale en Steve Carell. Verslaggever Floortje Smit bespreekt de film met financieel-economisch journalist Roel Janssen.

Open Kaart: Jan Dirk van der Burg

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht is fotograaf Jan Dirk van der Burg, o.a. bekend van zijn Tweetbundels, te gast. Hij neemt deel aan de tentoonstelling QUICKSCAN NL#02 in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam.

Onze nachtcorrespondent verdiept zich in de sociale druk van crowdfunding.

donderdag 21 januari

maarten doorman over engagement in de kunst

Maarten Doorman is schrijver en filosoof. Hij doceert kunstkritiek aan de Universiteit van Amsterdam en cultuurfilosofie aan de Universiteit Maastricht. Tot zijn recente boeken behoren De romantische orde, Paralipomena. Opstellen over kunst, filosofie en literatuur en Rousseau en ik. Over de erfzonde van de authenticiteit. In zijn nieuwe boek De navel van Daphne werpt Doorman aan de hand van voorbeelden uit de hedendaagse kunst nieuw licht op het doolhof van engagement in de kunst. Mag alles in de kunst of zijn er grenzen? Hoe kan kunst politiek of moreel zijn? Pieter van der Wielen spreekt met Maarten Doorman.

polaroid-pionier ulay in nederlands fotomuseum

Vanaf aankomend weekend worden in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam de polaroids van beeldend kunstenaar Ulay getoond. Hij was een van de pioniers op het gebied van instant fotografie en ontwikkelde een manier om levensgrote polaroids te maken. Een paar jaar geleden leek Polaroid een stille dood te sterven, omdat er nauwelijks meer gebruik van werd gemaakt. Maar de voormalige fabriek in Enschede werd gered en de foto’s met het witte frame zijn onder liefhebbers immer populair. Verslaggever Emmie Kollau spreekt met Ulay in de tentoonstelling Ulay | Polaroids en bezoekt de fabriek in Enschede.

open kaart: stephan sanders

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Dit keer is schrijver en presentator Stephan Sanders te gast. Vanaf maandag presenteert hij het nieuwe maandelijkse programma Radio Brainwash op NPO Radio 1; een filosofische nieuwsanalyse.

Onze nachtcorrespondent bericht over het nog te verschijnen boek Nederland in 100 kledingstukken van modejournalist Milou van Rossum.

vrijdag 22 januari

Het Brazilië van zangeres Lilian Vieira

De Braziliaans-Nederlandse zangeres Lilian Vieira werd bekend als de frontvrouw van de ‘Brazilectro’ formatie Zuco 103. In haar nieuwe theatervoorstelling Brazil Beyond de Bundas, die begin februari van start gaat, vertelt ze over het Brazilië dat wij voorgespiegeld krijgen en over háár Brazil, dat zo’n rijke geschiedenis heeft. Samen met haar band speelt ze de rauwe muziek van Luiz ‘de koning van de Baião’ Gonzaga, via de melancholiek van de Choro, naar haar eigen repertoire. Ester Naomi Perquin spreekt met Lilian Vieira.

Een ‘aardehuis’ voor Egon Kracht in Het zal eens tijd worden!

In een huis van aarde en autobanden wonen, geheel zelfvoorzienend. Dat is de droom van muzikant en theatermaker Egon Kracht. Samen met zijn partner Noortje Braat gaat hij dit komend jaar realiseren. Over de grote verandering die het in hun leven zal brengen, maakten ze de muziektheatervoorstelling Het zal eens tijd worden! Verslaggever Botte Jellema bezoekt met Egon Kracht en Noortje Braat een reeds bestaand ‘aardehuis’.

Open Kaart: Majd Mardo

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht is acteur Majd Mardo te gast vanwege zijn rol in Jihad, de voorstelling, die aanstaande maandag in première gaat in Theater de Meervaart in Amsterdam.

Onze nachtcorrespondent bezoekt de tentoonstelling Body of Matter over bio art in MU Eindhoven.