nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week te gast in Nooit Meer Slapen: striptekenaar en illustrator Erik Kriek, schrijfster Mensje van Keulen, acteur Kenneth Herdigein, regisseur Erik Whien en actrice en comédienne Loes Luca. Gastschrijver deze week is Cathelijn Schilder; dichter Anneke Claus draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.

maandag 15 februari

In the Pines: de rauwe murder ballads van Erik Kriek

Het meest bekend is striptekenaar en illustrator Erik Kriek van zijn reeks Gutsman, een anti-held die een parodie vormt op de Amerikaanse superheldenstrips uit de jaren veertig en vijftig. Daarnaast werkt hij als illustrator voor media als de Volkskrant, VPRO, en Vrij Nederland en zijn de omslagillustraties van de Nederlandse Tolkien-uitgaven en Harry Potter-pockets van zijn hand. In 2008 won hij de Stripschapsprijs voor zijn complete oeuvre. Voor zijn nieuwe boek In the Pines verbeeldde hij vijf murder ballads; rauwe songs die diep geworteld zijn in de Amerikaanse traditie. Pieter van der Wielen spreekt met Erik Kriek.

Het nut en plezier van tekenen naar naaktmodel

In Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam is een tentoonstelling gewijd aan modeltekenen in de zeventiende eeuw: Rembrandts naakte waarheid. In die tijd was het een nieuwe trend om modellen te tekenen, maar tegenwoordig wordt het nog altijd veel gedaan. Gijsbert van der Wal spreekt met de samenstelster van de tentoonstelling, kunsthistorica Judith Noorman, en met vier hedendaagse kunstenaars die uit eigen ervaring vertellen over het nut en plezier van tekenen naar naaktmodel.

Open Kaart: Thomas van Aalten

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht is schrijver Thomas van Aalten te gast naar aanleiding van zijn nieuwe roman: Henry!.

En onze nachtcorrespondent Botte Jellema is aanwezig bij de première van De Welwillenden in de Stadsschouwburg in Amsterdam en spreekt met Bart van der Boom en Connie Palmen.

dinsdag 16 februari

Duistere voorspellingen in nieuwe roman Mensje van Keulen

Mensje van Keulen is een schrijver die uitmunt in het portretteren van mensenlevens die door bedrog, overspel en vernedering getekend worden. Haar debuut Bleekers zomer (1972) wordt tot de klassieken in de Nederlandse literatuur gerekend. Andere bekende titels zijn Overspel, Geheime dame en Liefde heeft geen hersens. Naast romans en verhalenbundels schrijft Van Keulen ook kinderboeken. In haar nieuwe roman Schoppenvrouw presenteert ze een duivels dilemma. Doen moeders echt alles om hun kinderen te beschermen, of is dat een mythe? Pieter van der Wielen spreekt met Mensje van Keulen.

Niet op je hoofd, maar in de kunsten: HAAR!

Je wil het absoluut niet in je soep; onderhand willen we het eigenlijk nergens anders meer dan op ons hoofd; sommigen geven een half maandsalaris uit om het in orde te krijgen en we laten het over achter: haar. Als mens onderhouden we een complexe relatie met (ons) haar. Daarover maakt het Centraal Museum in Utrecht een nieuwe tentoonstelling. Verslaggever Botte Jellema spreekt onder andere met haarstylist Christiaan Houtenbos, verantwoordelijk voor de block head van Grace Jones.

Open Kaart: Torre Florim

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht trekt De Staat-frontman Torre Florim de kaarten en vertelt hij over het succes van het nieuwste album van de band: O.

En onze nachtcorrespondent Emmie Kollau zit in een bomvolle bioscoopzaal waar de openingssessie van de TED talks vertoond word.

woensdag 17 februari

Kenneth Herdigein als president in Amandla! Mandela

Acteur Kenneth Herdigein speelde in de jaren tachtig bij Het Werkteater en in de tv-series van Wim T. Schippers, Opzoek naar Yolanda en We zijn weer thuis. Een andere bekende rol is die van arts in Zeg 'ns Aaa. Vervolgens speelde hij bij verschillende toneelgroepen, waaronder Noord Nederlands Toneel en Toneelgroep Amsterdam. En vanaf volgende week speelt hij de rol van Nelson Mandela in een geheel vernieuwde versie van Amandla! Mandela, een musical over de voormalige Zuid-Afrikaanse president die een einde maakte aan het racistische Apartheidsregime. Pieter van der Wielen spreekt met Kenneth Herdigein.

Het Smelt: Het duistere romandebuut van Lize Spit

De debuutroman van de Vlaamse schrijfster Lize Spit werd met veel lof onthaald in Nederland en Vlaanderen. Het Smelt is een duister boek dat zich afspeelt in een Vlaams dorpje in de streek De Kempen. In haar boek spelen narigheid en wreedheid een grote rol, iets waar velen vanwege haar jonge leeftijd verbaasd op reageren. Lize schreef eerder al wat korte verhalen, maar waagde zich met Het Smelt voor het eerst aan een roman. Verslaggever Mathijs Deen spreekt haar over haar debuut en het dorpje waar ze opgroeide.

Open Kaart: Franca Treur

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht schuift schrijfster Franca Treur aan. Onlangs kwam X&Y uit, een bundel met zeer korte verhalen.

Onze nachtcorrespondent bericht over het verschijnen van de bundel Bloemen van het kwaad waarin het dichtwerk van dertig dictators is verzameld.

donderdag 18 februari

tirannie in erik whiens de wereldverbeteraar

Erik Whien begon als acteur en werd daarna huisregisseur bij Toneelgroep Oostpool. Daar regisseerde hij o.a. Van de brug af gezien, Wachten op Godot, De misantroop, Boiling Frog, Till the fat lady sings en Tsjechov. Sinds 2013 is Whien één van de vaste makers bij Toneelschuur Producties waar hij nu heeft gekozen voor De wereldverbeteraar, het intieme maar explosieve stuk van Thomas Bernhard. De voorstelling schetst het beeld van een man die steeds dieper wegzakt in zijn eigen woede, zijn ego en zijn onmogelijkheid contact te maken. Pieter van der Wielen spreekt met Erik Whien.

hail, ceasar!: de kracht van een coen brothers film

Universal Pictures

Universal Pictures

Een film van de broers Ethan en Joel Coen herken je vrijwel meteen. The Big Lebowski, Fargo, No Country for Old Men en ook het nieuwe Hail Caesar!, welke genres ze ook door elkaar mixen, het zijn onmiskenbaar Coen brother films. Maar waar zit hem dat nou precies in? En hoe lukt het de filmmakers toch om van hun personages totale karikaturen te maken er daar dan toch mee weg te komen? Verslaggever Emmie Kollau spreekt hierover met filmwetenschapper Gerwin van der Pol, regisseur Michiel ten Horn (Aanmodderfakker, De Ontmaagding van Eva van End) en zijn vaste cameraman Joost Wolf.

open kaart: mickael franci

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht is het de beurt aan Mickael Franci, de zanger van Mala Vita. Hij is te gast naar aanleiding van So Far So Good, het nieuwe album van de band.

Onze nachtcorrespondent doet verslag van de opening van de punktentoonstelling NoFun/Torso/Plurex TenToonGesteld in de Amsterdamse Melkweg.

vrijdag 19 februari

Toneel op het toneel: Loes Luca in DOEK!

Loes Luca is actrice en comédienne. Ze debuteerde bij theatergroep Orkater en speelde later ook bij het RO Theater. Bijna twintig jaar stond ze op De Parade, onder meer met haar act Nénette et les Zézettes. Naast theater speelde ze ook rollen in films en series als Ja zuster, nee zuster en ’t Vrije Schaep. Nu staat Luca opnieuw op het toneel met de herneming van de voorstelling DOEK!. Een stuk over echt en onecht, zowel op het toneel en in de kunst als in de liefde. Ester Naomi Perquin spreekt met Loes Luca.

20 Years of My Boyfriend Came Back From the War

Je bent kunstenaar en je vriendje komt terug van de oorlog. Een fascinerend en misschien dramatisch gegeven waar de Russische kunstenaar Olia Lialina twintig jaar geleden een interactieve Web-vertelling mee maakte. Het verhaal over de vriendin van een veteraan die gemengde gevoelens heeft over zijn thuiskomst werd al snel een iconisch werk dat veel kunstenaars inspireerde om er een eigen interpretatie van te maken. In de Eindhovense tentoonstellingsruimte MU zijn nu veel van deze interpretaties te zien, samen met twee nieuwe werken. Verslaggever Botte Jellema praat met Lialina en met de Nederlandse makers van nieuw werk.

Open Kaart: Yvette van Boven

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht is Yvette van Boven te gast naar aanleiding van het tweede seizoen van het televisieprogramma Koken met van Boven.

Onze nachtcorrespondent onderzoekt de relatie tussen kunstenaars en hun schetsboek naar aanleiding van het schetsboek van Grayson Perry dat in het Bonnefantenmuseum tentoongesteld wordt.