nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week te gast in Nooit Meer Slapen: acteur Hajo Bruins, programmamaker en schrijver Roel Bentz van den Berg, de Vlaamse schrijver, theatermaker en columnist Joost Vandecasteele, journalist en presentator Twan Huys en actrice Renée Soutendijk. Gastschrijver deze week is Thomas Heerma van Voss; schrijver en dichter Yannick Dangre draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.

maandag 8 februari

Hajo Bruins over vriendschap in El Camino

Acteur Hajo Bruins is vooral bekend van zijn rol als rechercheur Jim Leeflang in de misdaadserie Penoza. Daarnaast speelde hij rollen in series als Baantjer en Grijpstra en de Gier, maar hij speelt niet alleen in misdaadseries. Na het afronden van de toneelacademie maakte hij lange tijd deel uit van Toneelgroep Amsterdam en tegenwoordig is hij een terugkerende gastacteur bij verschillende gezelschappen. Vanaf deze week speelt hij een hoofdrol in El Camino, een lunchvoorstelling in Theater Bellevue over de schoonheid van allesomvattende vriendschap. Pieter van der Wielen spreekt met Hajo Bruins.

Over prostitutie in Marokko: de verboden film Much Loved

Tijdens het International Film Festival Rotterdam was de film Much Loved van de Marokkaanse regisseur Nabil Ayouch te zien. De film gaat over vrouwen die als prostituee moeten werken om hun gezin te onderhouden. Het is een situatie waar veel vrouwen in Marokko mee te maken hebben, maar waar weinig over wordt gesproken. Sterker nog, de film werd in Marokko direct verboden en Ayouch werd aangeklaagd. Woensdag volgt de uitspraak van de rechtszaak en donderdag gaat de film in première. Verslaggever Tjitske Mussche spreekt Nabil Ayouch en gaat langs bij publiciste Hassnae Bouazza.

Open Kaart: Nanine Linning

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht is Nanine Linning te gast naar aanleiding van de nieuwe dansvoorstelling Hieronymus B.

Onze nachtcorrespondent treft fotografe Lynsey Addario bij BorderKitchen in het Humanity House in Den Haag en interviewt haar over haar memoires.

dinsdag 9 februari

De nieuwe roman van Roel Bentz van den Berg

Roel Bentz van den Berg studeerde filosofie, maakte gedurende 25 jaar programma’s voor de VPRO en was als essayist vele jaren verbonden aan NRC Handelsblad. Hij publiceerde tot nu toe vier bundels met verhalende essays – De luchtgitaar, De overdaad, Zapdansen en Engelen in regenjas. Ook schreef hij een roman genaamd Dagen van vertrek. Nu verschijnt Het naderen van een brug, een roman over liefde, rouw, acteren, de valkuilen van het bewustzijn en de veerkracht van de menselijke ziel én de vraag in hoeverre wij echt aanwezig kunnen zijn in ons eigen leven en dat van een ander. Pieter van der Wielen spreekt met Roel Bentz van den Berg.

Het verleden vastgelegd: de fotografie van Mark van Hattem

Het verleden is nog niet voorbij, maar kan vandaag nog worden vastgelegd. Door het gebruik van de juiste technieken (die overigens verbazend eenvoudig zijn) kan het zelfs gefotografeerd worden. Fotograaf en historicus Mark van Hattem gaat naar eigen zeggen meer dan 150 jaar terug in de tijd door gebruik te maken van pinhole camera’s en gomdruk. Zonder lens, zonder verstelbaar diafragma en zonder scherpstellen wil hij laten zijn dat de tijd van Heine en Walter Scott nog steeds voortduurt. Van donderdag tot en met zondag zijn zijn foto’s te zien op het Deliplein in Rotterdam. Ze maken onderdeel uit van het Rotterdam Foto Festival. Verslaggever Mathijs Deen spreekt met Mark van Hattem.

Open Kaart: A.L. Snijders

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht is het woord aan A.L. Snijders die langs komt om te vertellen over de A.L. Snijders Show.

Onze nachtcorrespondent is bij een benefiet voor vluchtelingenkinderen in de Amsterdamse Schouwburg.

woensdag 10 februari

Schrijven als daad van verzet: Jungle van Joost Vandecasteele

De Vlaamse schrijver, theatermaker en columnist Joost Vandecasteele won in 2010 de Vlaamse Debuutprijs voor Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij. Daarna volgden de romans Opnieuw en opnieuw en opnieuw en Massa. Momenteel werkt hij aan een televisieserie gebaseerd op zijn debuut en stand-upcomedyshow. In zijn nieuwe roman Jungle voert hij een worstelende schrijver op die zich vastklampt aan elke commerciële opdracht die voorbij komt en daardoor in absurde situaties terechtkomt. Pieter van der Wielen spreekt met Joost Vandecasteele.

Seks, drugs en rock ‘n’ roll in nieuwe serie Vinyl

Het gouden duo Mick Jagger en Martin Scorsese maakte samen de dramaserie Vinyl. De serie schetst een beeld van de muziekindustrie in de jaren zeventig. De tijd waarin stromingen als punk, disco en hiphop het levenslicht zagen, maar natuurlijk ook de tijd van seks, drugs en rock ‘n’ roll. Vinyl is vanaf maandag 15 februari te zien op HBO, maar verslaggever Adinda Akkersmans mag de eerste aflevering alvast bekijken. Dit doet ze samen met muzikanten Douwe Bob en Matthijs van Duijvenbode.

Open Kaart: DJ La Fuente

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht spreken we DJ La Fuente. Hij komt langs om te vertellen over de Musicfair die dit weekend in de Jaarbeurs in Utrecht plaats zal vinden.

Onze nachtcorrespondent zoekt uit waarom YouTube begon met het gisteren gelanceerde platform YouTube Red.

donderdag 11 februari

Twan Huys over het maken van journalistieke keuzes

Wie aan journalist en presentator Twan Huys denkt, denkt ook meteen aan zijn expertise: Amerika. Hij werkte jarenlang als correspondent in New York voor actualiteitenprogramma NOVA en schreef hierover het boek Ik ben een New Yorker. Momenteel presenteert hij Nieuwsuur en heeft hij succes met het door hem bedachte programma College Tour, waarin studenten bekende personen uit binnen- en buitenland interviewen. Voor zijn nieuwe dubbelbiografie De Clintons dook Huys in het leven van het meest invloedrijke politieke echtpaar uit de VS. Pieter van der Wielen spreekt met Twan Huys.

De dunne lijn tussen beledigen en humor

'Daar moet een piemel in!' klinkt als een grappig carnavalslied, maar het wordt regelmatig geroepen naar vrouwen die met iets serieus bezig zijn. Zij ervaren het als buitengewoon beledigend, en dan is het helemaal niet meer grappig. Onze verslaggever Botte Jellema maakt er een persoonlijk radio-essay over en spreekt met Simone van Saarloos en Linda Duits.

Open Kaart: Aafke Romeijn

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht schuift Aafke Romeijn aan. We spreken haar naar aanleiding van haar nieuwe album Je doet je best maar.

Onze nachtcorrespondent is aanwezig bij de opening van het filmfestival in Berlijn, de Berlinale.

vrijdag 12 februari

deense politiek op het toneel: renée soutendijk over borgen

Het nieuwe gezicht van de Nederlandse film, zo werd actrice Renée Soutendijk genoemd toen zij eind jaren zeventig in één klap bekend werd met haar rol in Pastorale 1943. Films als Spetters, Het meisje met het rode haar en de Hollywood-productie Eve of Destruction volgden. Ook speelde ze in series als Meiden van de Wit en Moordvrouw. Binnenkort is Soutendijk te zien in het politieke drama Borgen, een tien uur durende voorstelling van het Noord Nederlands Toneel naar de gelijknamige Deense tv-serie. Ester Naomi Perquin spreekt met Renée Soutendijk.

een stukje detroit in rotterdam

Detroit, waar ooit de auto-industrie bloeide is de laatste decennia uitgegroeid tot een halve spookstad. Door de crisis staan hele wijken leeg, de woningen verkrotten en er is zelfs geen geld om ze te slopen. De in Europa wonende Amerikaanse kunstenaar Ryan Mendoza besloot samen met zijn Nederlandse galeriehouder Jeroen Dijkstra zo’n verkrotte woning naar Nederland te halen om het tijdens Art Rotterdam tentoon te stellen. Dit weekend is het huis te zien bij de Van Nellefabriek in Rotterdam. Mendoza schilderde het huis wit: “De verf is als een deken over een lijk”. Verslaggever Emmie Kollau spreekt de heren over dit bijzondere initiatief.

open kaart: jan drost

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht komt filosoof Jan Drost langs om te vertellen over de Valentijnsnacht editie van het programma Liefdesbiecht.

Onze nachtcorrespondent bericht over de eerste editie van het Festival voor Nieuwsfotografie in het Museum van Hilversum.