nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week te gast: landbouw- en voedseldeskundige Louise Fresco, choreograaf Ed Wubbe, documentair fotograaf Henk Wildschut, fotograaf Stephan Vanfleteren en schrijfster Anne Eekhout. Gastschrijver deze week is Thomas van Aalten; dichter Florence Tonk draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.

maandag 14 maart

Voedsel- en immigratieproblemen?: Louise Fresco blijft positief

Landbouw- en voedseldeskundige Louise Fresco is voorzitter van de Raad van Bestuur van Universiteit Wageningen. Haar boeken over voedselvraagstukken zijn in verschillende talen verschenen. Toen ze werkte voor de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de VN in Rome, kwam ze in contact met vluchtelingen uit Afrika en Azië. Die inspireerden haar tot een novelle over een jonge  Syrische immigrant in de marge van een grote stad. Deze novelle, De tuin van de sultan in Rome, verschijnt nu in een actuele heruitgave. Pieter van der Wielen spreekt met Louise Fresco.

Robin de Puy: zij die altijd en zij die nooit gezien worden

In 2015 besloot portretfotografe Robin de Puy naar de Verenigde Staten te trekken. Een grote stap, want ze kampt al sinds ze een klein meisje is met een angststoornis. Ze maakte er foto's van mensen die normaal gesproken door niemand gezien worden. Deze foto's zijn vanaf zaterdag te zien in het Fotomuseum in Den Haag in een expositie getiteld If It's True. Ook werd er een documentaire over haar reis gemaakt die aanstaande zondag uitgezonden zal worden. Verslaggever Tjitske Mussche spreekt met Robin de Puy.

Open Kaart: Rob van Essen

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht schuift schrijver Rob van Essen aan om te vertellen over zijn nieuwe boek Kind van de verzorgingsstaat, waarin hij vertelt over opgroeien in de jaren '60 en '70 en over volwassen worden in de jaren '80.

En onze nachtcorrespondent was aanwezig bij de presentatie van het boek Roofstaat in Paradiso.

dinsdag 15 maart

Meegesleurd door de dans: Ed Wubbe over Rollercoaster

Choreograaf Ed Wubbe is sinds 1993 artistiek directeur van het Scapino Ballet in Rotterdam. Hij kreeg zijn opleiding aan de Scapino Dansacademie en begon daarna als choreograaf bij Introdans en Scapino Ballet. Zijn balletten zijn eigentijds, avontuurlijk en elegant. Met de voorstelling TWOOLS - een 75 minuten durend non-stop dansspektakel - bedacht Wubbe in 1999 een nieuw dansconcept. Vanaf deze week gaat het Scapino Ballet de theaters langs met een vervolg op TWOOLS; de voorstelling Rollercoaster. Pieter van der Wielen spreekt met Ed Wubbe.

Pogingen tot duurzame vrede in A Haunting History

Anuol Deng is advocaat. Na het afronden van zijn studie in Groot-Brittannië keert hij terug naar zijn geboorteland Zuid-Soedan. Hij stort zich op het brengen van duurzame vrede in het land, maar dit blijkt niet makkelijk te zijn. Wanneer er een nieuwe burgeroorlog uitbreekt, wordt Anuol geconfronteerd met tegengestelde opvattingen van zijn landgenoten. De Nederlandse zusjes Ilse en Femke van Velzen maakten een documentaire over hem. A Haunting History zal dit weekend op het Movies that Matter Festival in Den Haag te zien zijn. Verslaggever Floortje Smit spreekt de zusjes van Velzen.

Open Kaart: Susanne Alt

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht beantwoordt saxofoniste Susanne Alt de vragen naar aanleiding van haar nieuwe album Saxify, waarvoor ze samenwerkte met artiesten uit binnen- en buitenland.

En onze nachtcorrespondent zoekt uit hoe Michael Jackson in het bezit kwam van de uitgeefrechten van The Beatles.

woensdag 16 maart

Fotograaf Henk Wildschut in The Jungle in Calais

Documentair fotograaf Henk Wildschut heeft naast het werk in opdracht voor kranten en tijdschriften, ook langlopende documentaire projecten geïnitieerd. Ontheemding, isolement en kwetsbaarheid zijn de terugkerende thema’s in Wildschuts werk. Voor de serie Shelter fotografeerde hij vanaf 2005 de provisorische onderkomens van vluchtelingen aan de randen van Fort Europa, zoals het onlangs ontruimde vluchtelingenkamp in de Franse havenstad Calais. De foto’s over de shelters in Europa zijn vanaf deze week te zien in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Pieter van der Wielen spreekt met Henk Wildschut.

Nederlands eerste diva: Fien de la Mar

Vanaf morgen draait de documentaire Ik wil gelukkig zijn in de Nederlandse bioscopen. De film vertelt het verhaal van actrice en zangeres Fien de la Mar. Fien kon álles: cabaret, revue, operette, toneel, film en televisie en maakte geen onderscheid tussen hoge en lage kunst. Maar haar ongekende talent werd haar uiteindelijk fataal. Verslaggever Mathijs Deen spreekt met Maarten Eilander over Fien de la Mar en doet verslag over deze bijzondere vrouw.

Open Kaart: Folkert de Jong

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht is het de beurt aan beeldend kunstenaar Folkert de Jong. Hij maakte werken voor de expositie Show Your Wound, die deel uitmaakt van het TEFAF in Maastricht.

Onze nachtcorrespondent bericht over de muziekontwikkelingen op het South by Southwest festival.

donderdag 17 maart

in en om het landhuis: stil leven van stephan vanfleteren

De Vlaamse fotograaf Stephan Vanfleteren is gespecialiseerd in zwart-witportretten en langdurige reportages in binnen- en buitenland. Hij publiceert regelmatig in diverse landelijke dagbladen, waaronder De Morgen en Volkskrant Magazine. In Vanfleterens autonome werk komt een kunstenaar naar voren die scherp observeert, luistert, mijmert en schrijft over de wereld om hem heen. Voor Museum Oud Amelisweerd maakte hij nieuw werk, geïnspireerd op het landhuis en de bewoners, resulterend in de tentoonstelling Stil leven. Pieter van der Wielen spreekt met Stephan Vanfleteren.

leven tussen de tijd in ticking away

In de korte animatiefilm Ticking Away slijt een eenzame horlogemaker zijn dagen in zijn werkplaats. Hij is het liefst bij zijn klokken en de film legt uit waarom dat is. Maker Michael Sewnarain heeft het decor van zijn film geleend uit zijn jeugd: hij is de zoon van een horlogemaker. Michaels film beleeft de wereldpremière tijdens het Holland Animation Festival, dat deze week begint. Botte Jellema ontmoet Michael Sewnarain.

open kaart: wilfred de bruijn

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht spreken we Wilfred de Bruijn over de tv-serie Op zoek naar Frankrijk, waarin hij ontrafelt wat er nu echt speelt in het land.

Onze nachtcorrespondent bericht over de liefdesbrieven van mondriaan die openbaar zijn gemaakt.

vrijdag 18 maart

Alles verandert als je slaapt: Op een nacht van Anne Eekhout

Schrijfster Anne Eekhout kwam via een flinke omweg terecht bij de studie Rechtsgeleerdheid, waar het idee voor haar debuutroman geboren werd. Dogma verscheen in 2014 en gaat over vijf studenten die een controversiële filmdocumentaire willen maken over de doodswens en de zelfmoord van een van hen. Nu, twee jaar later, is er Op een nacht, over een man die zowel in het echte leven als in zijn dromen gevangen lijkt te zitten. Ester Naomi Perquin spreekt met Anne Eekhout.

Michael Raedecker verheft simpele zaken tot kunst

Michael Raedecker is met zijn sobere werken, waarin hij vaak stof, wol en verf combineert, een van de meest succesvolle kunstenaars van Nederland geworden. Hij kiest bewust voor weinig spectaculaire onderwerpen in zijn werk, een kamerplant, badhanddoek of garage bijvoorbeeld. Om daar iets bijzonders van te maken moet je moeite doen en daar gaat het hem juist om. Raedecker woont al jaren in Londen, maar is voor een expositie in Galerie Grimm in Amsterdam. Verslaggever Emmie Kollau spreekt hem over moeite doen en over hoe je tijd vast legt in schilderijen.

Open Kaart: Barbara Visser

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht schuift beeldend kunstenaar Barbara Visser aan. Voor de serie Beeldbepalers van podium de Balie duikt zij op maandag 21 maart in Who's Afraid of Red, Yellow and Blue III, het roemruchte schilderij van Barnett Newman.

En onze nachtcorrespondent duikt in de wereld van de Escape Rooms, naar aanleiding van de omstreden Anne Frank Escape Room.