nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week te gast: zangeres Trijntje Oosterhuis, architectuurfotograaf Iwan Baan, schrijver Robert Vuijsje, schrijfster Jannah Loontjens en Rembrandtkenner Ernst van de Wetering. Gastschrijver deze week is Hanneke Hendrix; dichter Lucas Hirsch draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.

maandag 7 maart

Akoestische zondagen met Trijntje Oosterhuis

Midden jaren negentig leerde Nederland zangeres Trijntje Oosterhuis kennen als boegbeeld van Total Touch, de band waarmee ze enkele grote hits scoorde. Daarna stortte ze zich op haar solocarrière en volgde er – naast diverse solo-albums - projecten rond de muziek van o.a. Stevie Wonder, Billie Holiday en Burt Bacherach. Ook maakt ze deel uit van de gelegenheidsformatie Ladies of Soul. Vanaf zondag gaat ze de theaters langs met de concertserie Acoustic Sunday Sessions, waarbij ze afwisselend begeleid wordt door enkel een gitarist of een pianist. Pieter van der Wielen spreekt met Trijntje Oosterhuis.

Belgica: uw favoriete oord van verderf

De druk was hoog voor de Vlaamse regisseur Felix van Groeningen toen hij begon aan zijn nieuwste film Belgica. Met zijn vorige film, The Broken Circle Breakdown, werd hij immers genomineerd voor een Oscar. Uit zelfbescherming besloot hij het over een totaal andere boeg te gooien: geen gevoelig drama dit keer, maar een film als een nacht in een danscafé vol muziek en broederschap. Het resultaat is vanaf 10 maart te zien in de bioscoop. Verslaggever Adinda Akkermans spreekt alvast met Felix van Groeningen over het uitgaansleven en hoe het café symbool staat voor onze samenleving.

Open Kaart: Koen Vergeer

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht is schrijver Koen Vergeer te gast om te vertellen over zijn nieuwe boek Faust Racer, waarin hij vijf Formule 1-coureurs beschrijft wier leven en dood altijd een mysterie is gebleven.

En onze nachtcorrespondent was aanwezig bij de bekendmaking van de shortlist van de Libris Literatuur Prijs.

dinsdag 8 maart

Fotograaf Iwan Baan rolde tien jaar geleden onverwacht de wereld van de architectuur in toen hij Rem Koolhaas voorstelde een project van het architectenbureau OMA te documenteren. Inmiddels is hij de meest gevraagde architectuurfotograaf ter wereld en is hij non-stop onderweg. Het succes heeft hij grotendeels te danken aan zijn innovatieve manier van fotograferen. Hij fotografeert niet enkel strakke architectuur, maar brengt ook mensen in beeld zodat de functie van het gebouw wordt ondersteund. Pieter van der Wielen spreekt met Iwan Baan.

Eens een Hagenaar, altijd een Hagenaar

Ook al heb je nog zo geprobeerd de plek van je jeugd te verlaten, kwijt raak je 'm nooit. Je draagt je eerste jaren met je mee. Oud collega Wim Noordhoek lijkt zich er nu bij te hebben neergelegd dat hij zijn jeugd in den Haag heeft doorgebracht, een plek die hij z'n hele leven heeft verafschuwd. Maar nu, met het verschijnen van zijn verhalenbundel Muzenstraat en andere Haagse verhalen, doet hij een poging om dat verleden te heroveren op een manier dat hij er vrede mee kan hebben. Het resultaat: een kleine bundel prachtige verhalen, zonder wrok, zonder nostalgie. Met tekeningen van Marcel van Eeden. Voor de presentatie ging Wim Noordhoek terug naar den Haag. Onze verslaggever, Mathijs Deen, spreekt met hem.

Open Kaart: Sven Ratzke

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht komt zanger Sven Ratzke langs naar aanleiding van Ratzke's Rendez-vous, een late-night show waarin hij bijzondere gasten ontvangt.

En onze nachtcorrespondent zoekt uit hoe het nou echt zit met de blurbs die je achterop boeken vindt. Want: hoe betrouwbaar zijn deze quotes nou eigenlijk?

woensdag 9 maart

Anders dan de echte Nederlanders: Robert Vuijsjes Kaaskoppen

Robert Vuijsje is journalist en schrijver. In 2008 debuteerde hij met de roman Alleen maar nette mensen. Dit boek, over een joodse jongen uit goede kringen met een passie voor donkere vrouwen, deed veel stof opwaaien. Vier jaar later volgde zijn tweede boek Beste vriend, een roman over roem als religie, het vaderschap en relaties. Voor de Volkskrant onderzoekt hij wekelijks welke rol afkomst speelt in Nederland. Deze interviews vormen de basis voor het boek Kaaskoppen: De Nederlander van nu. Pieter van der Wielen spreekt met Robert Vuijsje.

De bijzondere smaken van chef-kok Ferran Adrià

Chef-kok Ferran Adrià noemt zichzelf ook wel de Picasso van de keuken. Zijn restaurant, El Bulli, kreeg dan ook niet voor niets drie Michelinsterren. Op 18 maart komt hij naar Nederland naar aanleiding van de tentoonstelling Ferran Adrià: Notes on Creativity die vanaf morgen in Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur in Maastricht te zien zal zijn. Verslaggever Elianne Meijer doet verslag van het werk van de bijzondere chef.

Open Kaart: Abdelkader Benali

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht beantwoordt schrijver Abdelkader Benali de vragen. Hij vertelt over Binnen bij het Boekenbal, een tweedelige serie waarin hij een kijkje achter de schermen van het bekendste feest van Nederland geeft.

En onze nachtcorrespondent duikt in het werk van de gisteren overleden producer George Martin.

donderdag 10 maart

Geen nostalgie: de Roaring Nineties van Jannah Loontjens

Jannah Loontjens is dichter, schrijver, filosoof en literatuurwetenschapper. Haar wieg stond in Denemarken, ze groeide op in Zweden en Nederland. In 2002 debuteerde ze als dichter met de bundel Varianten van nu, vijf jaar later volgde haar romandebuut Veel geluk. Naast fictie en poëzie publiceerde ze o.a. de essaybundel Mijn leven is mooier dan literatuur; over de zin van het schrijven in deze tijd. In haar nieuwe boek Roaring Nineties onderzoekt ze het beeld dat wij hebben van de jaren negentig. Pieter van der Wielen spreekt met Jannah Loontjens.

Niet praten maar spelen: Haty Haty

Samen met de Utrechtse producer David Douglas vormt Johannes Sigmond alias Blaudzun Haty Haty. High as the Sun is hun debuut vol dansbare elektronische nummers. De plaat is op verschillende plekken opgenomen, zowel bij beide mannen thuis als in het buitenland. Emmie Kollau treft hen in een van de studios en spreekt hen over hun vriendschap, samen muziek maken en de naam Haty Haty.

Open Kaart: Willem Melching

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht is het de beurt aan historicus Willem Melching. In zijn boek Waarom Duitsland? gaat hij op zoek naar het geheim achter ons buurland.

En onze nachtcorrespondent  duikt in de wereld van de virtual reality naar aanleiding van de film In Your Face.

vrijdag 11 maart

Het laatste Rembrandtboek van Ernst van de Wetering

Ernst van de Wetering is schilder, emeritus hoogleraar kunstgeschiedenis én Rembrandtkenner. Hij is al meer dan veertig jaar actief binnen het Rembrandt Research Project, hét onderzoeksproject gewijd aan de 17e-eeuwse kunstschilder. Hij neemt afscheid met het boek Rembrandt: The Painter Thinking, waarin hij inzichten geeft in Rembrandts gedachtewereld als schilder. Het boek is een vervolg op zijn boek waarin hij Rembrandts materiaalgebruik en atelierpraktijk beschreef. Ester Naomi Perquin spreekt met Ernst van de Wetering.

BOT: Muziektheater in een energiecentrale

Tot december kwam er rook uit de schoorsteen van de energiecentrale van Nijmegen, nu is de kolos gesloten. Het gebouw wordt gesloopt, maar voordat dit gebeurt trekt er muziektheatergroep BOT er in. Zij maken er in zes weken tijd de locatievoorstelling Het Geluid Van Stroom: muziektheater met grote machines en kleine liedjes. Verslaggever Botte Jellema kijkt bij de laatste repetities.

Open Kaart: Roald van Oosten

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht schuift muzikant Roald van Oosten aan. Deze week verscheen, na jaren van stilte, zijn album Oh Dark Hundred.

En onze nachtcorrespondent onderzocht de wederopbouw in Fukushima.