nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week te gast: schrijver Pieter Waterdrinker, grafisch ontwerper Jaap Drupsteen, cabaretier Viggo Waas, zangeres en debuterend schrijfster Roos Rebergen en regisseur Nina Spijkers. Gastschrijver deze week is Ivo Victoria; dichter Gerda Blees draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.

maandag 11 april

Poubelle: de nieuwe roman van Pieter Waterdrinker

Schrijver Pieter Waterdrinker vestigde zich in 1996 in Rusland en woont sindsdien afwisselend in Sint-Petersburg en Moskou. Hij publiceerde onder andere de romans Een Hollandse romance, Duitse bruiloft en Lenins balsem. In zijn nieuwe roman Poubelle schildert Waterdrinker een portret van het zwalkende en verwende Europa en de hedendaagse condition humain. Een panoramische roman waarin zowel de oorlog in Oost-Oekraïne als de ramp met de MH17 aan bod komen. Pieter van der Wielen spreekt met Pieter Waterdrinker.

Menthol leerde Nederland tandenpoetsen

Discriminatie is van alle tijden, maar tandenpoetsen doen Nederlanders pas een kleine honderd jaar. In de jaren ’20 en ’30 liet Joseph Sylvester, bijgenaamd Menthol, Nederland kennis maken met Babajaba tandpasta. Sylvester ontvluchtte de uitzichtloze situatie in zijn geboorteland Saint Lucia en vluchtte voor de rassenhaat en het geweld van de Ku Klux Klan in Amerika. Schrijver Frank Krake dook in het leven van Sylvester en schreef er een boek over. Verslaggever Tjitske Mussche spreekt met Frank Krake en met mensen op de markt in Hengelo, de stad waar zijn grote liefde, Roosje Borchert, vandaan kwam.

Open Kaart: Jan Rot

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht schuift Jan Rot aan. Voor zijn lied Stel dat het zou kunnen kreeg hij dit weekend de Annie M.G. Schmidtprijs.

En onze nachtcorrespondent vertelt over de Design Week in Milaan, de Salone Internazionale del Mobile.

dinsdag 12 april

Een audiovisuele belevenis: Jaap Drupsteen over The Rhythm Painter

Grafisch ontwerper Jaap Drupsteen verwierf bekendheid met muziek-, video- en videografische producties voor de televisie, het ontwerp van het Nederlandse paspoort en een serie bankbiljetten voor De Nederlandse Bank. Al bijna veertig jaar is hij op zoek naar het perfecte samenspel tussen beeld en geluid. Zijn magnum opus op dit gebied is nu te zien in Rijksmuseum Twenthe, onder de titel The Rhythm Painter; een audiovisuele installatie die alle hoeken en wanden van een ruim 400 vierkante meter grote tentoonstellingszaal vult. Pieter van der Wielen spreekt met Jaap Drupsteen.

Paul Scheffer: Opnieuw nadenken over grenzen

April is de maand van de filosofie, en Paul Scheffer heeft het bijbehorende essay geschreven: De Vrijheid van de grens. Hij stelt daarin de vraag of een open samenleving niet pas ontstaat door een ruimtelijke afbakening. Anders gezegd: om hoeveel begrenzing vraagt de beschaving? En wat is tegen die achtergrond een eigentijds vooruitgangsideaal? Verslaggever Botte Jellema ontmoet Paul Scheffer.

Open Kaart: Stephanie Struijk

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht komt zangeres Stephanie Struijk, voorheen bekend als Stevie Ann, langs naar aanleiding van haar eerste Nederlandstalige single Nieuwe maan.

En onze nachtcorrespondent dook in de gabbercultuur.

woensdag 13 april

Viggo Waas: Heldendom, waarheid en leugen in Cruijff en Pipo

Sport speelt een belangrijke rol in het leven van Viggo Waas. Op jonge leeftijd speelt hij in het jeugdelftal van Ajax. In 1987, na het afronden van de sportacademie, richt hij samen met Joep van Deudekom en Peter Heerschop het cabaretgezelschap Niet Uit Het Raam (NUHR) op. Vanaf 1998 maakt hij ook deel uit van de zesmansformatie De Ploeg. En nu staat Waas voor het eerst met een solovoorstelling op de planken: Cruijff en Pipo, een cabaretprogramma over heldendom, waarheid en leugen. Pieter van der Wielen spreekt met Viggo Waas.

Kunnen architecten en stadsplanologen van filmmakers leren?

Morgen opent in het EYE in Amsterdam het Imagine Film Festival. Het thema van dit jaar is Building Dreams and Nightmares. Hiermee wordt aandacht geschonken aan de prominente rol die architectuur en vormgeving spelen in de fantastische film. Verslaggever Floortje Smit gaat, met een stapeltje films onder de arm, op bezoek bij stadsplanoloog en filmliefhebber Wies Sanders om uit te zoeken of er van die films nog iets te leren valt.

Open Kaart: Joep Beving

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht komt muzikant Joep Beving vertellen over zijn album Solipsism.

Onze nachtcorrespondent bericht over de nieuwe superheldenstrip Black Panther.

donderdag 14 april

roos rebergen is al 11 jaar geen 16 meer

Als twaalfjarige stond Roos Rebergen op de planken van het jaarlijkse muziekfestival dat haar vader organiseerde op het erf van zijn boerderij in Duiven. En sindsdien is ze blijven zingen, aanvankelijk in het Engels, maar na het oprichten van haar band Roosbeef in het Nederlands. De taal waarin zij haar gedachten het beste kwijt kan. Dat ze tegenwoordig ook verhalen schrijft, ervaart ze als een bevrijding: ‘Bij verhalen heb ik veel meer ruimte.’ Die verhalen zijn nu (met gedichten) samengebracht in het boek Ik ben al 11 jaar geen 16 meer. Pieter van der Wielen spreekt met Roos Rebergen.

de filippica's van tom lanoye

Een schrijver zonder vijanden is geen schrijver. Een schrijver zonder helden is een leugenaar, dat zijn de motto's van de Belgische schrijver Tom Lanoye. In Revue Lanoye, een boek vol 'polemische replieken' (ook wel filippica's) zet hij zich af tegen meningitis en gratuite oprispingen van deze tijd. Verslaggever Emmie Kollau zoekt de schrijver op in zijn huis in Antwerpen en spreekt hem naar aanleiding van zijn nieuwe boek.

open kaart: john leerdam

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht is theaterregisseur en voormalig politicus John Leerdam te gast naar aanleiding van het tienjarig bestaan van zijn theatergroep Stichting Julius Leeft!, dat gevierd wordt met een boek en een fototentoonstelling.

Onze nachtcorrespondent verzamelt reacties op het nieuws dat Paul Verhoeven met zijn film Elle is geselecteerd voor een Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes.

vrijdag 15 april

Passie en strijdlust losmaken: Nina Spijkers over Don Carlos

Nina Spijkers is één van de vaste regisseurs van Toneelschuur Producties. Bij het Haarlemse theatergezelschap debuteerde ze vorig jaar met de voorstelling Phaedra’s Love. Nu volgt een eigentijdse bewerking van Friedrich Schillers Don Carlos. Spijkers gebruikt deze klassieker om een parallel te trekken naar de geest van revolutie ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog en de verandering die nu door de wereld trekt en vooral de rol die haar eigen generatie hierin speelt. Ester Naomi Perquin spreekt met Nina Spijkers.

Borát: een vrolijke strijd tussen fictie en werkelijkheid

Een van de meest eigenzinnige Nederlandse radioprogramma’s ooit, was het absurdistische programma Borát. In de jaren dat het werd uitgezonden (1984 - 1989) verwierf het een cultstatus. Er waren zelfs luisteraars die bij elkaar kwamen in 'Borát-luisterkringen' om samen naar hun favoriete programma te luisteren. Nu verschijnt er een boek over de geschiedenis van Borát, van de bedenker en samensteller Rik Zaal. Verslaggever Botte Jellema zoekt hem op.

Open Kaart: Janne Schra

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Zangeres Janne Schra komt vannacht vertellen over haar rol in het Koningsdagconcert, dat op 27 april zal worden uitgezonden en over haar vandaag verschenen EP: Ponzo Light.

En onze nachtcorrespondent dook in de wereld van het hekeldicht naar aanleiding van de commotie rondom Jan Böhmermann.