nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week te gast: filmmaker Alex Pitstra, de Vlaamse schilder Sam Dillemans, regisseur en schrijver Casper Vandeputte, roofkunstexpert Arthur Brand en schrijver en dichter Yannick Dangre. Gastschrijver deze week is Erik Jan Harmens; dichter Tjitske Jansen draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.

maandag 18 april

De confrontatie aangaan: Alex Pitstra over Bezness as Usual

Filmmaker Alex Pitstra, geboren als Karim Alexander Ben Hassen, heeft een Tunesische vader en een Nederlandse moeder. In 2012 debuteerde hij met de speelfilm Die Welt. In die film verkent hij zijn leven als hij tóch in Tunesië was opgegroeid. Met Bezness as Usual, die in première gaat op filmfestival Cinéma Arabe, legt Pitstra zijn zoektocht naar de man achter zijn vader vast. Welke rol moet hij vervullen als zoon tussen twee culturen in? Pieter van der Wielen spreekt met Alex Pitstra. Ook wordt de winnaar van de VPRO Bagagedrager bekend gemaakt, een aanmoedigingsprijs voor jonge (reis)schrijvers.

Danny Ghosen zoekt problemen

In het nieuwe tv-programma Danny zoekt problemen bezoekt Danny Ghosen Nederlandse buurten waar er onrust is. Om de problemen zo goed mogelijk te doorgronden, verblijft Danny een week in de wijk. Hij gaat op pad met jonge buurtbewoners. Zij laten zien hoe je overleeft in deze buurten en hoe het zou moeten problemen. Onze verslaggever Nicole Terborg gaat met de journalist mee naar een dorp in Twente.

Open Kaart: Rita Zipora

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht beantwoordt zangeres Rita Zipora de vragen. Onlangs verscheen haar nieuwe album Stroom.

En vandaag werd bekend dat Cox Habbema is overleden. Onze nachtcorrespondent haalde herinneringen aan haar op.

dinsdag 19 april

Sam Dillemans: 'Worstelen in de loopgraven van de verf'

De Vlaamse schilder Sam Dillemans heeft lak aan tendensen, hypes en modes. Voor hem zijn Van Gogh, Picasso, Rubens of Goya geen schilders uit een ver verleden, maar leven ze voort vandaag. Ze inspireren hem dagelijks, blijkt uit de documentaire Sam Dillemans, de waanzin van het detail. En ze deprimeren en frustreren hem ook. Hun grootsheid gaat hij nooit evenaren, maar iedere dag opnieuw geeft hij zich vol overgave aan de kunst. De zojuist geopende Tentoonstellingsruimte Sam Dillemans, in Antwerpen, toont een beknopt overzicht van schilderijen tot grafiek, van zijn jeugdwerk tot de huidige landschappen. Pieter van der Wielen spreekt met Sam Dillemans.

Wiens idee was dat eigenlijk?

Led Zeppelin is voor de rechter gedaagd omdat de aanhef van Stairway to Heaven gestolen zou zijn van het nummer Taurus van de band Spirit. Jimmy Page verweert zich door te zeggen dat je een cliché moeilijk kan plagiëren. De kwestie roept de vraag op of het erg is in muziek en kunst gebruik te maken van andermans vindingen. Onze verslaggever Mathijs Deen gaat in gesprek met dichter Tsead Bruinja over originaliteit en psycholoog Douwe Draaisma over de herkomst van ideeën.

Open Kaart: Sjoerd Mossou

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht is het de beurt aan Sjoerd Mossou. In zijn boek Friet met Van Basten komen zowel de absurditeit van als de liefde voor voetbal naar voren.

En onze nachtcorrespondent vertelt over de nieuwe televisieserie De stem van de Doelen.

woensdag 20 april

Fit To Fly: Casper Vandeputte duikt in de vluchtelingenproblematiek

Casper Vandeputte is regisseur en schrijver, sinds 2013 verbonden aan het Nationale Toneel. Na de Haagse politiek (Nieuwspoort) en de kloof tussen de ‘haves’ en ‘have nots’ (The Summer Of ’96) duikt hij nu in één van de meest besproken onderwerpen van dit moment; de vluchtelingenproblematiek. Journalist Karel Smouter gidste hem een jaar lang door de wereld van hekken, grenspatrouilles, mensensmokkelaars, IND ambtenaren en asielaanvragen. Naar aanleiding van die tocht schrijft en regisseert Vandeputte nu de voorstelling Fit To Fly. Pieter van der Wielen spreekt met Casper Vandeputte. Aan het einde van het eerste uur speelt Son Little een aantal nummers.

De problematiek rondom de hoofddoek

Soms lijkt het wel alsof we niet uitgepraat raken over de hoofddoek. Is het een religieus statement? Een mode-artikel? Of een teken van repressie? Op Cinema Arabe, dat donderdag begint, worden de speelfilm Mariam en de documentaire The Tainted Veil vertoond. Ook wordt er een discussie rondom de hijab georganiseerd. Onze verslaggever Floortje Smit sprak met Vanessa Vroom-Najem, die onderzoek doet naar bekeerlingen, over de films.

Open Kaart: Roger Cremers

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Afgelopen nacht schoof fotograaf Roger Cremers aan om te vertellen over de tentoonstelling World War Two Today, waarin de manier waarop we de tweede wereldoorlog herdenken onder de loep genomen wordt.

En onze nachtcorrespondent zocht uit of er plaats is voor educatieve kunstapps in musea.

donderdag 21 april

arthur brand: alles wat je niet mag weten over de kunstwereld

Roofkunstexpert Arthur Brand raakte al op jonge leeftijd geïnteresseerd in kunst en geschiedenis. Hij specialiseerde zich in de kunst- en antiquiteitenhandel en ontdekte dat die handel een schaduwzijde kent. Hij raakt betrokken bij zaken die wereldwijd het nieuws halen, zoals het Evangelie van Judas, het valse Olmeken-hoofd, de Leonardo Patterson zaak, Hitlers paarden en vele andere. Momenteel houdt hij zich bezig met de 24 schilderijen die in 2005 uit het Westfries Museum in Hoorn gestolen zijn. Onlangs werd bekend dat deze schilderijen zich in Oekraïne bevinden. Pieter van der Wielen spreekt met Arthur Brand.

tobben over het verleden in aantekeningen van een hulpweigeraar

Een 89-jarige man wordt dood in zijn vervuilde huis aangetroffen samen met zijn twee jaar eerder overleden vrouw. Dit waargebeurde verhaal uit 2005 vormt het uitgangspunt voor de eerste roman van Rogier Vogelenzang. Vogelenzang werkte decennialang in Amsterdam als huisarts. ’s Ochtends tussen 6 en 8, voordat zijn spreekuur begon, werkte hij aan zijn boek. Nu, twee jaar na zijn pensioen, debuteert hij met Aantekeningen van een hulpweigeraar, waarin hij in de huid kruipt van de oude man. Verslaggever Emmie Kollau spreekt hem.

open kaart: emma curvers

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht komt schrijfster Emma Curvers langs om te vertellen over haar bijdrage aan het boek Vrouwen schrijven niet met hun tieten.

Onze nachtcorrespondent verzamelt reacties op het overlijden van popzanger Prince.

vrijdag 22 april

Familietragiek: De idioot en de tederheid van Yannick Dangre

Yannick Dangre is schrijver en dichter. In 2010 debuteerde hij op tweeëntwintigjarige leeftijd met de roman Vulkaanvrucht. Een jaar later maakte hij zijn poëziedebuut met de bundel Meisje dat ik nog moet. Er volgde nog een roman en dichtbundel. En nu verschijnt De idioot en de tederheid, opnieuw een roman, waarin hij bij monde van het eigenwijze neefje Tristan het levensverhaal van zijn oom Arthur laat opschrijven. Hoopt hij werkelijk dat hij, zodra alles op papier staat, definitief korte metten kan maken met wat er in hun familie is gebeurd? Ester Naomi Perquin spreekt met Yannick Dangre.

In het hele boek zit het water: Wilfried de Jong over Zweefduik

Zweefduik is de titel van een bundel verhalen van schrijver, columnist en presentator Wilfried de Jong. Het zijn dagelijkse belevenissen van een man uit elke levensfase voor wie het gevaar telkens op de loer ligt, maar die toch steeds weer boven water komt. Verslaggever Botte Jellema ontmoet Wilfried de Jong.

 

Open Kaart: Martijn Knol

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht is schrijver Martijn Knol te gast. Op het International Literature Festival Utrecht zal hij gespreksleider te zijn tijdens het programma De caleidoscopische roman.

En onze verslaggever zocht uit hoe de media met groot nieuws zoals het overlijden van Prince omgaan.