nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week te gast: acteur Hans Dagelet, journaliste Carolien Roelants, schrijfster Hendrickje Spoor en kunstenaar Floris Kaayk. Gastschrijver deze week is Robert Welagen; dichter Baban Kirkuki draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.

maandag 4 april

Hans Dagelet gromt, zingt en fluistert in De Werkman Suite

Meteen aan het begin van zijn carrière, in 1971, kreeg acteur Hans Dagelet al de Louis d'Or toegekend, de hoogste toneelonderscheiding, voor zijn rol in het stuk Kees de Jongen. Ook werd Dagelet vrij snel bekend door film- en televisieproducties. Behalve als gastacteur bij gezelschappen heeft hij veel eigen producties gemaakt, veelal met live muziek. Deze maand staat hij met het Noordpool Orkest in het theater met De Werkman Suite, een concert in het kader van het Werkmanjaar 2015. Pieter van der Wielen spreekt met Hans Dagelet.

Een nieuwe start: Eric de Vroedt over Stiller

Hoe is het om jezelf opnieuw uit te vinden? Daarover gaat het toneelstuk Stiller dat Eric de Vroedt regisseert in Duitsland. Het thema is ook van toepassing op hemzelf want het voelt voor hem bevrijdend nu eens níet die politiek geëngageerde theatermaker te hoeven zijn waar hij in Nederland zo om bekend staat. Maar kan een mens werkelijk loskomen van zijn vroegere leven? Verslaggever Adinda Akkermans vroeg het Eric de Vroedt op de avond van de première afgelopen weekend in Bochum.

Open Kaart: Ton Koopman

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht is het de beurt aan barokspecialist Ton Koopman. Op zaterdag 9 april dirigeert hij een tot nu toe onbekende cantate van Händel.

En we spreken wiskundige Ionica Smeets over de Rudy Kousbroeklezing die zij dit jaar geeft.

Ook bereikte ons vandaag het droeve nieuws dat dichter, presentator en VPRO-collega Wim Brands is overleden. Morgen brengen wij in Nooit Meer Slapen een eerbetoon aan hem uit.

dinsdag 5 april

In memoriam: Wim Brands

In deze speciale aflevering van Nooit Meer Slapen zullen wij stilstaan bij het leven en werk van onze collega Wim Brands, die gisteren overleed. Bij de VPRO maakte hij radio- en televisieprogramma’s over boeken. In het eerste uur praten wij met de mensen die hem goed gekend hebben. Zijn hoofdredacteuren bij de VPRO, Karen de Bok en Gerard Walhof, met drie van zijn dierbare vrienden: Roel Bentz van den Berg, Ariejan Korteweg en Jeroen van Kan. Ook spreken wij met twee dichters, Erik Lindner en Erik Bindervoet over de poëzie van Wim Brands. Want Brands was niet alleen radio- en televisiepresentator, maar was bovenal dichter.

Verder geven wij het woord aan verschillende schrijvers en dichters zoals A.L. Snijders, K. Schippers, Maaike Meijer, Maartje Wortel, Ester Naomi Perquin en Anton Dautzenberg, die allen herinneringen aan hem ophalen. En we spreken in het tweede uur ook over zijn eeuwige behoefte om zijn honger naar literatuur te stillen, waarvoor hij de deur bij uitgevers en boekwinkels platliep.

woensdag 6 april

Carolien Roelants: hoe gaat het echt met Saoedi-Arabië?

Carolien Roelants was dertig jaar redacteur Midden-Oosten bij NRC Handelsblad, de krant waar ze nu wekelijks een column over de regio schrijft. In 2013 publiceerde ze met Paul Aarts het boek Saoedi-Arabië. De revolutie die nog moet komen. Nu, drie jaar later, verschijnt er een herziene editie. Het Saoedische koningshuis heeft ogenschijnlijk ongeschonden de opstanden en oorlogen in de Arabische wereld overleefd. Met dollars en wapens wordt geprobeerd om de ontwikkelingen in de regio naar hun hand te zetten. Maar gaat het werkelijk goed met Saoedi-Arabië? Pieter van der Wielen spreekt met Carolien Roelants.

De klarinet in de popmuziek

Komend weekend staat het Muziekgebouw aan 't IJ in het teken van de klarinet tijdens het eerste Nederlands Klarinetfestival. Klassiek, jazz, wereldmuziek en pop komen er samen. Met klarinettisten David Kweksilber, Jesse Faber en Bart de Kater kijkt verslaggever Jan Paul de Bondt vooral naar de rol van hun instrument in de pop. Een rol die op het eerste gezicht nog wat mager lijkt.

Open Kaart: Jan Rothuizen

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht komt beeldend kunstenaar Jan Rothuizen langs om te vertellen over zijn tekeningen, die te zien zullen zijn op het Bi-City Biennale of Urbanism\Architecture in Shenzhen, China.

De Ierse singer-songwriter Glen Hansard speelt live in de uitzending een aantal nummers voor ons.

En onze nachtcorrespondent besteedt aandacht aan het 100-jarig bestaan van de Amsterdamse school.

donderdag 7 april

op weg naar haar grote liefde: hendrickje spoor over frankrijk

Hendrickje Spoor publiceerde verhalen en romans, waaronder De verweerde spiegel en Het leven bestaat niet, dat werd verfilmd als Diep. In 2015 verscheen Vader en dochter, een aangrijpend portret van de bijzondere verhouding tussen haar en haar vader, André Spoor. Inmiddels woont ze al jaren in de Bourgogne in Frankrijk. In Frankrijk: een liefdesgeschiedenis beschrijft ze hoe het echte leven in Frankrijk eruit ziet en hoe het is als je droom werkelijkheid wordt. Pieter van der Wielen spreekt met Hendrickje Spoor.

wie reve was, was zelfs voor hem een mysterie

Vandaag is het tien jaar geleden dat schrijver Gerard Reve overleed. Hij was intellectueel, provocateur, boekverkoper, roomskatholiek, godslasteraar, liefhebber van mooie jongens, briljant stylist en nog veel meer. Hij beeldde God af als ezel, deed provocerende, racistische uitspraken en las in De grote Gerard Reve show vieze verhaaltjes voor aan kleine kinderen. Maar wie was Gerard Reve nou eigenlijk echt? Verslaggever Elianne Meijer verzoekt Edwin Praat in zijn Reve archief te duiken en maakt een portret van de schrijver.

open kaart: tourist lemc

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht beantwoordt hiphop- en kleinkunstartiest Tourist LeMC de vragen naar aanleiding van zijn nieuwe single Horizon. Ook zal hij aanstaande vrijdag optreden op Motel Mozaïque.

Onze nachtcorrespondent bezoekt de expositie Ilja Meefout: 1,2 1,2 in de Amsterdamse Melkweg en doet verslag.

vrijdag 8 april

spelen met de werkelijkheid: floris kaayk over the modular body

Floris Kaayk is filmmaker en kunstenaar. Vanaf 2005 realiseert hij diverse fictieve korte films en online media projecten, waarmee hij technologische vooruitgang visualiseert. Met Human Birdwings haalde hij wereldwijd de media, toen hij een fictieve ingenieur op eigen kracht liet vliegen als een vogel. Zijn nieuwe project heet The Modular Body, waarbij een fictief personage er langs de biotechnologische weg in is geslaagd leven te creëren. Ester Naomi Perquin spreekt met Floris Kaayk.

Hey! Ho! Let's Go!: 40 jaar Ramones

Ze noemden zich Johnny, Joey, Dee Dee en Tommy, vier simpele jongens uit Queens, New York die niet perse heel goed een instrument konden bespelen. In 1976 namen ze als de Ramones in zeven dagen tijd hun eerste plaat op voor het luttele bedrag van 6400 dollar. Veertien songs van amper twee minuten, ontdaan van alle opsmuk die zo populair was in de jaren zeventig. Zonder het te weten startten ze daarmee de punkbeweging. Sex Pistols, The Clash, maar ook Bad Religion, Green Day en The Offspring volgden in hun voetsporen. Echt rijk werden de Ramones er uiteindelijk nooit van, hun debuutalbum bereikte pas twee jaar geleden de gouden status, maar hun invloed is immens. Verslaggever Emmie Kollau spreekt met punkkenner Jerry Goossens, frontman van tributeband The Rumbones Hugo Koch en met fan en organisator van de avond Veertig jaar Ramones in Kampen Dick van der Wal.

Open Kaart: Mike Boddé

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht schuift cabaretier en pianist Mike Boddé aan. Hij komt vertellen over Mike Kwadraat, twee geïmproviseerde pianoconcerten waarvoor hij samenwerkt met Mike del Ferro.

En onze nachtcorrespondent doet onderzoek naar gewicht in de modewereld.