nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week te gast: planoloog Zef Hemel, harpist Remy van Kesteren, architect Arna Mackic, striptekenaar Theo van den Boogaard en regisseur Jorinde Keesmaat. Gastschrijver deze week is Cathelijn Schilder; dichter Maarten van der Graaff draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.

maandag 23 mei

Pleidooi voor de metropool: Zef Hemel over De toekomst van de stad

Planoloog Zef Hemel probeert in zijn werk dicht bij de kern van de planologie te blijven: economie, ecologie, democratie en creativiteit. Hij is bijzonder hoogleraar grootstedelijke vraagstukken aan de Universiteit van Amsterdam en voormalig adjunct-directeur van de Dienst Ruimtelijke Ordening in de stad. Deze zomer verschijnt zijn boek, De toekomst van de stad, dat een overzicht geeft van de stedelijke ontwikkeling over de hele wereld en door de eeuwen heen. Hij beschrijft hoe steden ontstonden, hoe ze werken en waarom stedelijke groei zo belangrijk is. Pieter van der Wielen spreekt met Zef Hemel.

De Reiskoorts van kunstenaar Joost Conijn

Vooruitlopend op de tentoonstelling Reiskoorts in de Hallen in Haarlem (over reizen als inspiratiebron voor kunstenaars) gaat Nooit Meer Slapen op zoek naar Joost Conijn, die het reizen in bijna al z'n werk een rol laat spelen. Conijn bleek op reis, naar de vluchtelingenkampen in Calais en Duinkerken. Hij maakt daar een film over mensen die niet uit vrije keuze, maar uit noodzaak op reis zijn gegaan. Een reportage over veerkracht en vindingrijkheid van verslaggever Mathijs Deen.

Open Kaart: Basje Boer

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht beantwoordt Basje Boer de vragen naar aanleiding van haar nieuwe roman Bermuda.

En onze nachtcorrespondent bespreekt sterfgevallen in de serie Game of Thrones.

dinsdag 24 mei

Remy van Kesteren krijgt de Nederlandse Muziekprijs

Harpist Remy van Kesteren werd al op tienjarige leeftijd toegelaten tot het Utrechts conservatorium en speelt sindsdien concerten over de hele wereld. In 2012 bracht hij zijn eerste solo-album, Remy, uit en begin dit jaar verscheen er voor het eerst een album met eigen composities, Tomorrow Eyes. Op 1 juni ontvangt hij uit handen van minister Jet Bussemaker de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding die het ministerie van OCW toekent aan klassieke musici. Pieter van der Wielen spreekt met Remy van Kesteren.

Strike a Pose: Het leven na Madonna

Amper twintig jaar waren ze, de zeven dansers die met Madonna op het podium stonden tijdens de legendarische Blonde Ambition Tour in 1990. Door de achter-de-schermen-documentaire In bed with Madonna werden ze wereldberoemd en zelfverzekerder rolmodellen. Maar wat gebeurde er na de documentaire met ze, vroegen Reijer Zwaan en Ester Gould zich af. Ze laten het zien in de documentaire Strike a Pose en verslaggever Floortje Smit praat met ze.

Open Kaart: Jeroen de Leijer

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht is het de beurt aan striptekenaar Jeroen de Leijer. Hij komt vertellen over het nieuwe Eefje Wentelteefje stripboek: Wij willen Eefje Wentelteefje.

En onze nachtcorrespondent woonde een avond over 'Waaitaal' bij.

woensdag 25 mei

Architecte Arna Mackic over Mortal Cities & Forgotten Monuments

Architecte Arna Mackic is geboren in Bosnië. Daar maakte ze kennis met verwoeste en verdeelde steden, wat haar ertoe dreef om zich bezig te houden met de vorming van een inclusieve samenleving door middel van architectuur. Ze was zeven jaar verbonden aan RAAAF, een Amsterdamse ontwerpstudio die werkt op het snijvlak van architectuur, kunst en filosofie, maar heeft nu haar eigen bureau: Studio Arna Mackic. Haar boek Mortal Cities and Forgotten Monuments, waarin ze haar bevindingen over de rol van de architectuur tijdens de keerpunten in de geschiedenis van Joegoslavië beschrijft en nieuwe manieren aandraagt voor het opbouwen van verwoeste steden, verschijnt binnenkort in een herziene uitgave. Pieter van der Wielen spreekt met Arna Mackic.

De verhalen van veteranen in Op Missie

Kaboem! In het stripalbum Op Missie spelen Nederlandse veteranen de hoofdrol. Het album is het resultaat van de ontmoeting tussen vijf striptekenaars en vijf militairen, die maanden doorbrachten in landen als Pakistan, Eritrea of voormalig Joegoslavië. Hun verhalen doen misschien soms denken aan de avonturen van Kuifje, maar ze gaan lang niet altijd over 'duizend bommen en granaten', zo merkt ook de jonge striptekenares Emma Ringelding. Zij werd gekoppeld aan kapitein Dennis Stoppelenburg, die in 2015 voor de VN-missie Minusma in Mali gestationeerd was. Verslaggever Elianne Meijer spreekt met haar.

Open Kaart: Diana Ozon

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht is dichteres Diana Ozon te gast naar aanleiding van FURY! Punk Culture, een festival ter ere van het veertigjarig bestaan van de punk.

Onze nachtcorrespondent bericht over de rol van kunstenaars in het vluchtelingendebat.

donderdag 26 mei

Een jongensdroom vervullen: De vier winters van Theo van den Boogaard

Striptekenaar Theo van den Boogaard is vooral bekend van de Sjef van Oekel strips, gebaseerd op het idee van Wim T. Schippers. Hij begon in 1969 in het tijdschrift Aloha met de strip Ans en Hans krijgen de kans, een voor die tijd opzienbarende strip vanwege de vrije behandeling van het onderwerp seksualiteit. In 1989 ontving hij de Stripschapprijs voor zijn gehele oeuvre. Op donderdag 2 juni is de documentaire De vier winters van Theo van den Boogaard te zien, waarin van den Boogaard gevolgd wordt terwijl hij zijn jongensdroom vervult: het illustreren en zingen van zijn zelfgeschreven lied Four Winters in a Row. Pieter van der Wielen spreekt met Theo van den Boogaard.

Ruis in de muziek: niet langer zoeken naar zuiver geluid

Ruis bij geluidsopnames lijkt lelijk en irritant, maar volgens promovendus Melle Kromhout is hij essentieel voor goede muziek. Al sinds Edison eind 19e eeuw de geluidsrecorder uitvond, probeert de industrie om het ultiem zuivere geluid te creëren. Maar dat ultieme is helemaal niet nodig. Juist die ruis zorgt voor een interessante beleving, en misschien doet die ons zelfs een beetje denken aan onze eigen sterfelijkheid. Een reportage van Emmie Kollau met Melle Kromhout.

Open Kaart: Sjoerd Kuyper

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht schuift schrijver Sjoerd Kuyper aan om te vertellen over Het robotje van Schiphol, een Gouden Boekje dat wordt uitgegeven ter ere van het 100-jarig bestaan van Schiphol.

Onze nachtcorrespondent duikt achter de schermen van het nieuwe CollectieCentrum Nederland.

vrijdag 27 mei

jorinde keesmaat wordt gastregisseur in new york

Jorinde Keesmaat is regisseur van theatrale projecten, (opera)voorstellingen en geënsceneerde klassieke concerten. Ze werkte onder andere voor Toneelgroep Amsterdam en NTGent, maar regisseerde ook vrije producties. Ook is ze regisseur van het maandelijkse programma Tracks van het Concertgebouw in Amsterdam en maakte ze voorstellingen met het Residentie Orkest en het Nederlands Philharmonisch Orkest. De komende drie jaar mag ze aan de slag als gastregisseur bij het Center for Contemporary Opera in New York. Floortje Smit spreekt met Jorinde Keesmaat.

Terugkeren naar het verleden: Opnieuw in de Schilderswijk

In de Haagse Schilderswijk zijn komende week bijzondere foto’s te zien. Fotograaf Ad Nuis, zelf jarenlang wonend in de Schilderswijk, en schrijver Arthur van den Boogaard liepen er ruim anderhalf jaar rond, speurend in de fotoalbums van bewoners naar geschikte beelden om opnieuw te maken. In achttien gevallen lukte dat en maakten ze een oude foto met dezelfde mensen op dezelfde plek in de Schilderswijk opnieuw. Verslaggever Botte Jellema spreekt met hen.

Open Kaart: Benjamin Herman

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht is saxofonist Benjamin Herman te gast naar aanleiding van de nieuwe CD van New Cool Collective: The Things You Love.

En onze nachtcorrespondent doet verslag van Borealis, het nieuwe project van Jelle Brandt Corstius en Jeroen Toirkens.