nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week te gast: actrice Wine Dierickx, acteur en regisseur Frank Lammers, dirigent Reinbert de Leeuw, beeldend kunstenaar Roy Villevoye en dichter Maarten van der Graaff. Gastschrijver deze week is Daniël Dee; dichter Ingeborg Klarenberg draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.

maandag 30 mei

De grens tussen fictie en realiteit: Wine Dierickx in Privacy

De Vlaamse actrice Wine Dierickx behoort tot de vaste kern van acteursgroep Wunderbaum. Ze speelde ook in diverse films, onder meer in Felix van Groeningens Dagen zonder lief. In Privacy, een coproductie met het Holland Festival, speelt Dierickx samen met acteur Ward Weemhoff (De Warme Winkel). In het echte leven vormen ze een stel. Dat bracht hen ertoe samen een voorstelling te maken die scheert langs de grens tussen fictie en realiteit, met als centrale vraag: hoeveel intimiteit kunnen we verdragen? Pieter van der Wielen spreekt met Wine Dierickx.

Gewone mensen als model: Jan Hoeks New Supermodels

Aan geijkte schoonheidsidealen gaat hij blind voorbij. Jan Hoek maakt portretfoto's van mensen die hij tegenkomt op straat of tijdens zijn reizen naar het buitenland. Vanaf 4 juni start zijn overzichtstentoonstelling New Supermodels in het Stedelijk Museum Schiedam. Verslaggever Nicole Terborg spreekt de kunstenaar en fotograaf in Amsterdam.

Open Kaart: Simon de Waal

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht is thrillerauteur Simon de Waal te gast naar aanleiding van de Spannende Boeken Weken waarvoor hij het geschenkboek Vector schreef.

En onze nachtcorrespondent verzamelt tips voor de nieuwe directeur van het Rijksmuseum, Taco Dibbits.

dinsdag 31 mei

Het regiedebuut van Frank Lammers: Of ik gek ben

Acteur Frank Lammers speelde onder andere in films als Zwartboek en Michiel de Ruyter, televisieseries All Stars en Levenslied en was te zien in verschillende reclamespotjes. In 2006 won hij een Gouden Kalf voor zijn rol in Nachtrit. En nu is er Of ik gek ben, zijn regiedebuut. De film is een tragiekomediethriller over menselijk falen naar het boek van Michiel Stroink. Wat doe je als je op een dag wakker wordt en alles kwijt bent? Pieter van der Wielen spreekt met Frank Lammers.

De roerige geschiedenis van de Bijlmerbajes (1978 - 2016)

Het begon als een idealistisch project in de jaren ’70: niet nog een koepelgevangenis, maar een humanere omgeving voor gedetineerden. De Bijlmer Bajes (Penitentiaire Inrichting Amsterdam Over-Amstel) heeft 36 jaar model gestaan voor dit idee. Maar de tijden veranderden en de bewoners ook. Het gebouw volstaat niet meer, en wordt afgedankt voor de huidige functie. De journalisten Gerlof Leistra en Annemarie van Ulden bewogen zich de afgelopen twee jaar vrij tussen de muren van deze gevangenis, en schreven er een boek over. Botte Jellema spreekt de journalisten.

Open Kaart: André Klukhuhn

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht komt scheikundige en filosoof André Klukhuhn langs om te vertellen over zijn boek Licht. De Nederlandse Republiek als bakermat van de Verlichting.

En onze nachtcorrespondent vertelt over fusies in de culturele sector.

woensdag 1 juni

Reinbert de Leeuw: Theatre of the World

Dirigent, pianist, componist Reinbert de Leeuw (1938) was mede-oprichter  van het Schönberg Ensemble in 1974, tegenwoordig Asko|Schönberg, en is sindsdien vaste dirigent van het ensemble. Voor Theatre of the World keert hij met het ensemble terug bij De Nationale Opera. De nieuwste opera van Louis Andriessen, die tijdens het Holland Festival in première gaat, is geïnspireerd door de jezuïet Athanasius Kircher (1601-1680). Hij wordt gezien als de laatste Renaissance-man, een geleerde die op alle gebieden thuis was. Pieter van der Wielen spreekt met Reinbert de Leeuw.

Elle: Paul Verhoeven over sterke vrouwen en humor

Regisseur Paul Verhoeven had zich voor de première op het Filmfestival van Cannes al schrap gezet: de feministes zouden hem wel rauw lusten als ze zijn Elle hadden gezien. Maar de film, waarin Michèle ondanks een aanranding gewoon met dezelfde ijzige onverschilligheid met haar leven door gaat, werd juist enthousiast ontvangen. In Cannes werd de film al snel betiteld als 'verkrachtingskomedie'. Floortje Smit praat met Verhoeven over Isabelle Huppert, sterke vrouwen en humor.

Open Kaart: Ronald Snijders

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht spelen we Open Kaart met schrijver en cabaretier Ronald Snijders. Hij komt langs n.a.v. het actualiteitenhoorspel Binnenland 1, eerder uitgezonden door de VPRO in 2007, en vanaf 4 juni elke vrijdag op NPO Radio 1.

En onze nachtcorrespondent is bij de opening van Re:Creating Europe.

donderdag 2 juni

De Papoea’s en het westen in Roy Villevoyes Transhistory

Beeldend kunstenaar Roy Villevoye verblijft ieder jaar enkele maanden in de Asmat, een gebied aan de zuidkust van Papua (Irian Jaya). In zijn werk speelt de wrijving tussen de cultuur van de Papoea’s en die van het westen een hoofdrol. Dit thema keert ook terug op Transhistory, vanaf dit weekend te zien in Arnhem als onderdeel van de kunstmanifestatie Sonsbeek 2016. In de tentoonstelling worden twee westerlingen geportretteerd die hun leven lang bij Papoea’s gewerkt hebben. Hun biografie is vooralsnog ongezien en ongehoord. Pieter van der Wielen spreekt met Roy Villevoye.

 

Op zoek naar het genie van Robby Müller

Filmmuseum EYE eert deze zomer Robby Müller, de Nederlandse cameraman die internationale bekendheid verwierf met films als Paris Texas en Down by Law. De tentoonstelling Master of Light - Robby Müller is vanaf komend weekend te zien. Verslaggever Mathijs Deen kijkt samen met cameraman Jacko van 't Hof (Grensland, Onze man in Teheran) naar Paris Texas, op zoek naar het genie van Müller.

Open Kaart: Daphne Bunskoek

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht schuift Daphne Bunskoek aan om te vertellen over de live tv-uitzendingen voor het Holland Festival.

En onze nachtcorrespondent zoekt uit waarom Google kunst wil maken.

vrijdag 3 juni

Maarten van der Graaff op Poetry International

Maarten van der Graaff stormde het Nederlandse poëzielandschap binnen met zijn met de C. Buddingh-Prijs bekroonde debuut Vluchtautogedichten. Zijn tweede bundel Dood werk verscheen in 2015. In zijn gedichten toont hij zich sociaal geëngageerd en politiek bevlogen, maar ook verveeld, lamlendig, bewust van de zinloosheid om zich heen. Zelfverzekerd bevraagt hij de wereld. Van der Graaff is een van de optredende dichters op Poetry International, het jaarlijkse poëziefestival dat a.s. maandag van start gaat. Ester Naomi Perquin spreekt met Maarten van der Graaff.

Racisme in de samenleving: White Innocence

We zijn maar een klein landje op het wereldtoneel, maar wel vol aardige mensen met de beste bedoelingen. We zijn progressief en vooruitstrevend op het gebied van mensenrechten, het internationaal strafhof zit bijvoorbeeld niet voor niks in Den Haag. Dit is het beeld dat Nederland van zichzelf heeft, betoogt hoogleraar Gender Studies Gloria Wekker in haar nieuwe boek White Innocence. Dit zelfbeeld botst paradoxaal op het nauwelijks verwerkte koloniale verleden van ons land en het (tot voor kort verhulde) racisme in de samenleving, aldus Wekker. We spreken de hoogleraar over haar eigen ervaringen, de gesloten box van ons ’nationale archief’, Typhoon en zijn auto en racistische grapjes.

Open Kaart: Massih

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht spelen we Open Kaart met rapper en producer Massih van wie de EP ERROR afgelopen maandag is verschenen.

Onze nachtcorrespondent doet verslag van het interview van Arnon Grunberg met de Oostenrijkse regisseur Ulrich Seidl in De Balie.