nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week te gast: de winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2016, misdaadauteur Donald Nolet, acteur Michiel Romeyn, stiptekenaar Hanco Kolk en curator Hanne Hagenaars. Gastschrijver deze week is Arie Storm; dichter Diet Groothuis draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.

maandag 9 mei

Connie Palmen wint de Libris Literatuur Prijs 2016 voor Jij zegt het

Connie Palmen won dit jaar de Libris Literatuur Prijs, de prijs voor de beste oorspronkelijke Nederlandse literaire roman van het afgelopen kalenderjaar, voor haar boek Jij zegt het. Nooit Meer Slapen komt rechtstreeks vanuit het Amstel Hotel in Amsterdam. Na afloop van de prijsuitreiking spreekt Ester Naomi Perquin met de Connie Palmen.

Een nieuw soort stedenbouw: The Salt Project

Architect Eric Geboers werkt aan een woestijnstad van zeezout; prototypes van zijn nieuwe bouwmateriaal worden nu tentoongesteld op Fabcity in Amsterdam. Verslaggever Adinda Akkermans zoekt de architect op in zijn werkplaats en spreekt hem over The Salt Project.

 

Open Kaart: Pauline Slot

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht komt schrijfster Pauline Slot langs om te vertellen over haar nieuwe boek Dood van een thrillerschrijfster, een roman over schrijven en lezen.

En onze nachtcorrespondent duikt in de onrust die momenteel speelt bij uitgeverij De Bezige Bij.

dinsdag 10 mei

Het mysterie ontcijferen: Donald Nolet over Handschrift van de duivel

Donald Nolet studeerde Japanse taal en cultuur en is sindsdien werkzaam als copywriter. In 2013 debuteerde hij als thrillerauteur met Versleuteld, dat meteen met zowel De Gouden Strop als de Schaduwprijs werd bekroond. Nu verschijnt zijn tweede boek Handschrift van de duivel, waarin een jonge wiskundige een algoritme ontwikkelt dat een onbekend manuscript moet ontcijferen. Ze komt hiermee voor verontrustende gebeurtenissen te staan. Pieter van der Wielen spreekt met Donald Nolet.

De 'Yezidi Girls' doen hun verhaal

De van oorsprong Noord Irakese filmmaker Reber Dosky reisde naar Lalish, het spirituele centrum van de Yezidi's en filmde daar drie meisjes die maandenlang door IS werden gevangen gehouden en misbruikt. De korte documentaire Yezidi Girls laat zien hoe de meisjes weer door hun religieuze leiders worden opgenomen in de gemeenschap. Verslaggever Mathijs Deen spreekt met Reber Dosky over het verschil tussen journalistiek en kunst, en over de onmogelijkheid niet betrokken te zijn bij de oorlog.

Open Kaart: Jet van Nieuwkerk

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht schuift Jet van Nieuwkerk aan. In haar kookboek, Het boek van Jet, deelt ze haar favoriete, gezonde recepten.

En onze nachtcorrespondent zoekt uit waarom Nederlandse kunstenaars en artiesten zich ook in het buitenland willen profileren.

woensdag 11 mei

Michiel Romeyn is vooral bekend als acteur en creatief brein achter het absurdistische en onnavolgbare Jiskefet, waarin hij samen met Herman Koch en Kees Prins sketches speelde. Als acteur portretteert hij vaak het type van de ‘ruwe bonk’, zoals Storm in de kantoorserie Debiteuren Crediteuren en een chagrijnige Sinterklaas in de speelfilm Alles is liefde. Binnenkort is hij te zien in twee telefilms: de misdaadfilm De Grote Zwaen en de komedie Moos. Pieter van  der Wielen spreekt met Michiel Romeyn.

Whodunnit?: Crime Scenes, honderd jaar foto als bewijs

Met fotograaf Johan Nieuwenhuize bekijken we de expositie Crime Scenes, honderd jaar foto als bewijs in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. De foto als bewijsstuk, van forensische moordfoto's uit vervlogen tijden tot bewijsvoering van drone-aanslagen. Nieuwenhuize's eigen werk is juist een reactie op de vraag: hoe 'waar' is een foto? Verslaggever Jan Paul de Bondt bericht.

Open Kaart: Joop van Riessen

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht beantwoordt thrillerauteur Joop van Riessen de vragen naar aanleiding van zijn nieuwe boek, het volgende deel in de Anne Kramer Serie, Moord op de tramhalte.

En onze nachtcorrespondent zoekt uit waarom zoveel musea verbouwen.

donderdag 12 mei

Een ongewoon liefdesverhaal in De man van nu van Hanco Kolk

Hanco Kolk is een van de bekendste tekenaars van Nederland. Wie hem van zijn vroegste werkt kent, kent hem waarschijnlijk van de strip Gilles de Geus. Of van Mannetje en Mannetje, die andere strip die hij maakte met collega-tekenaar Peter de Wit. En wie een regionale krant leest, heeft ongetwijfeld zijn strip S1ngle weleens gezien. Van Kolk verschijnt nu het stripboek De man van nu; een ultramoderne Romeo en Julia die zich afspeelt in twee verschillende tijdsdimensies. Pieter van der Wielen spreekt met Hanco Kolk.

WE ARE DATA: een computer die meer over je weet dan jijzelf

Elke dag geef je bewust en onbewust informatie over jezelf weg. De reizende installatie WE ARE DATA MIRROR ROOM laat bezoekers ervaren hoe het voelt om 'data te zijn' en stelt hen voor de vraag hoeveel informatie ze eigenlijk over zichzelf willen delen. Verslaggever Emmie Kollau geeft zich bloot in de Mirror Room en spreekt onder andere initiatiefnemer en ontwerper Tijl Akkermans.

Open Kaart: Sahand Sahebdivani

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht vertelt verhalenverteller Sahand Sahebdivani over Luister naar het riet, een samenwerking met het JongNBE (Nederlands Blazers Ensemble).

En onze nachtcorrespondent vertelt over kunst voor blinden.

vrijdag 13 mei

Omringd door kunst: Hanne Hagenaars over Geen Wolk

Hanne Hagenaars is freelance schrijfster en curator. Ze was initiatiefneemster en hoofdredacteur van het tijdschrift Mister Motley. Ook is ze eindredacteur van 1000things.org, een subjetieve encyclopedie van inspirerende ideeën, dingen, mensen en gebeurtenissen. Ook is ze curator voor kunstvereniging Diepenheim en het hoofd van het Studium Generale programma bij de Koninklijke Academie voor de Kunsten in Den Haag. En nu is er het boek Geen wolk, hoe kunst mijn leven redde, een autobiografie aan de hand van verhalen en voor haar belangrijke kunstwerken. Ester Naomi Perquin spreekt met Hanne Hagenaars.

Een bizarre band tussen feit en fictie in Re-enactment of the now

Hoe zouden we in de toekomst op 2016 terugkijken? In de weilanden boven Utrecht doet regisseur Davy Pieters (1988) een poging ons dat te laten zien. Met locatietheater dat ze 'cli-fi' noemt, stelt ze de vraag of we niet meer moeten nadenken over de klimaatverandering. En of we ons er wel genoeg van bewust zijn dat ook wij nu geschiedenis schrijven. Verslaggever Botte Jellema bezoekt een repetitie.

Open Kaart: Nicole Bus

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht is singer-songwriter Nicole Bus te gast naar aanleiding van haar nieuwe album Nederlandse bodem en haar single NVI (Niet voor iedereen).

En onze nachtcorrespondent bezoekt de première van de documentaire De verdwenen kunst van Willem de Ridder.