nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week te gast: cabaretier Erik van Muiswinkel, actrice en zangeres Liesbeth List, Christie's veilingmeester Jop Ubbens, schrijver en regisseur Threes Anna en producent en regisseur Mete Gümürhan. Gastschrijver deze week is Gerard van Emmerik; dichter Saskia Stehouwer draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.

maandag 13 juni

Cabaretier Erik van Muiswinkel over zijn tijd als Zwarte Piet

Erik van Muiswinkel maakte vanaf 1985 naam met de cabaretgroep Zak & As. Met Diederik van Vleuten begint hij in 1997 een cabaretduo. Jaren en heel wat programma’s later gaan ze hun eigen weg. Van Muiswinkel maakt solovoorstellingen en is te zien in televisieprogramma's als Ook dat nog!, Kopspijkers, Studio Spaan en Cojones. Ook was hij vanaf 1998 hoofdpiet bij de jaarlijkse intocht van Sinterklaas. Recent besloot hij daarmee te stoppen omdat hij vindt dat Het Sinterklaasjournaal afscheid moet nemen van Zwarte Piet in zijn huidige vorm. Pieter van der Wielen spreekt met Erik van Muiswinkel.

Rico & Sticks vieren 15 jaar in de muziek met #OpgezwolleTotNu

Sticks is sinds vorig jaar op het podium weer herenigd met Rico. De twee rappers zaten samen in Opgezwolle. Binnenkort is er naast de #OpgezwolleTotNu tour ook een gelijknamige verzamelbox met alle muziek die ze solo, samen of met anderen hebben uitgebracht. Verslaggever Nicole Terborg spreekt Sticks in Zwolle.

Open Kaart: Joep van Lieshout

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht vertelt beeldhouwer en ontwerper Joep van Lieshout over de installatie SlaveCity, te zien in De Pont in Tilburg.

En onze nachtcorrespondent vertelt over het Gemeentemuseum en het Fotomuseum in Den Haag, die van plaats ruilen.

dinsdag 14 juni

Liesbeth List opent Ramses Shaffy Huis

De basis van de carrière van Liesbeth List werd gelegd in 1962, toen ze in contact kwam met troubadour Ramses Shaffy. Die ontmoeting vormde het begin van een niet-aflatende liefde en intensieve samenwerking tussen Ramses en List. Hun duet Pastorale werd een grote hit. Met haar versies van nummers van Jacques Brel oogstte ze eveneens succes. Daarna bracht ze meerdere albums uit en speelde ze in musicals, waaronder Piaf de Musical. Ze is een van de initiatiefnemers van het Ramses Shaffy Huis, een woon-zorgcentrum voor oudere en jonge kunstenaars in Amsterdam. Pieter van der Wielen spreekt met Liesbeth List.

Popmuziek vs. de 'hogere' kunst

Popmuziek vs. de 'hogere' kunst - bestaat dat onderscheid nog? Met exposities over David Bowie of Nick & Simon lijkt de grens verder te vervagen. Met media- & cultuurwetenschapper Jaap Kooijman blikken we vooruit op de lezing die hij hierover geeft: How Can You Expect To Be Taken Seriously, vrij naar de Pet Shop Boys. Over Madonna, Mozart en het serieus nemen van trivialiteit.

Open Kaart: Joey Roukens

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Deze nacht komt componist Joey Roukens langs om te vertellen over zijn stuk Morphic Waves dat op zaterdag 18 juni in première gaat bij het Nederlands Philharmonisch Orkest.

En onze nachtcorrespondent vertelt over de Nederlandse editie van het Burning Man Festival: Where The Sheep Sleep.

woensdag 15 juni

Jop Ubbens stopt als veilingmeester bij Christie’s Nederland

Jop Ubbens vertrekt na vijftien jaar als directeur bij Christie’s Nederland. Hij leidde onder meer de veel besproken veilingen uit de collecties van Anton Philips en Jacques Goudstikker. Veilingmeester zijn, hij zal het zeker missen; het spelen met de zaal, de bijbehorende retorica en het hameren in het rostrum. Bijna dertig jaar nadat hij als stagiair bij het veilinghuis aan de slag ging, heeft Ubbens besloten dat hij per 1 oktober vertrekt. Hij wordt ondernemer. Een beslissing waar jaren van twijfel aan voorafgingen. Pieter van der Wielen spreekt met Jop Ubbens.

Angst, dromen en liefde in voorstelling Club Paradis

Een Marokkaanse jongen die een zelfmoordaanslag pleegt op het Rijksmuseum, en zijn moeder die op zoek gaat naar de resten van zijn inderhaast in Marokko begraven lichaam. Het is het decor van het toneelstuk Club Paradis dat vrijdag in het Ro Theater in première gaat. Een gesprek met regisseur Yahya Gaier en toneelschrijfster Nisrine Mbarki. Beiden zijn de artistieke leiding van de theatergroep Landgenoten.

Open Kaart: Marije Vogelzang

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht spreken we ‘food designer’ Marije Vogelzang over de design talkshow Future Series.

En onze nachtcorrespondent doet verslag van de video-installatie Gardens Speak.

donderdag 16 juni

Threes Anna: Paradijsvogel

Schrijver en regisseur Threes Anna werd in 1990 artistiek leider van theatergroep Dogtroep en schreef en regisseerde meer dan vijftig locatietheatervoorstellingen over de hele wereld. Ook maakte ze in de jaren negentig verscheidene documentaires over beeldend kunstenaars en hun werk. Daarnaast schreef en regisseerde ze films als Silent City en The Bird Can’t Fly. Als schrijfster is ze vooral bekend van het in 2010 verschenen boek Wachten op de moesson. En nu verschijnt de roman Paradijsvogel, waarin het leven van een rijke weduwe toch niet zo veilig en luxueus blijkt als gedacht. Pieter van der Wielen spreekt met Threes Anna.

Alex van der Tuuk brengt oude 78” platen uit

Alex van der Tuuk houdt van blues uit de jaren ’20 en ’30. Hij doet er al jaren onderzoek naar en reist ook regelmatig naar de Verenigde Staten om met familie van oude bluesmuzikanten te praten. Hij werkte samen met Jack White (White Stripes) aan het samenstellen van twee verzamelboxen Paramount-muziek en helpt nu het kleine label Hidden Charms om oude 78” platen uit te brengen. Emmie Kollau grasduint met Van der Tuuk door zijn archief en vraagt waar zijn liefde voor die oude muziek vandaan komt.

Open Kaart: Teun Luijkx

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht komt acteur Teun Luijkx langs om te praten over de voorstelling Kletsmajoor die op vrijdagavond 24 juni op de Parade in Rotterdam in première gaat.

En onze nachtcorrespondent bezoekt de Bibliotheca Philosophica Hermetica naar aanleiding van Dan Browns schenking aan de bibliotheek.

vrijdag 17 juni

Mete Gümürhan verfilmt de dromen van jonge worstelaars

Mete Gümürhan is producent en regisseur. Hij is medeoprichter van Kaliber film, een productiebedrijf dat zowel in Amsterdam als in Istanbul gevestigd is. Hij produceerde films als I’m Never Afraid!, The Cage en Lifelong. In zijn regiedebuut, de documentaire Young Wrestlers, wordt een groep jongeren op de worstelacademie van Amasya in Turkije gevolgd. Allemaal dromen ze ervan om ooit worstelkampioen te worden. Ester Naomi Perquin spreekt met Mete Gümürhan.

Helmut Newton: een retrospectief in FOAM

Hooggehakte, langbenige en meestal schaars geklede dames met een onverholen erotische uitstraling. Dat is het beeld dat fotografieliefhebbers meteen voor ogen krijgen als ze denken aan Helmut Newton. Newton (1920-2004) was een van de meest beeldbepalende fotografen van de 20e eeuw. Dit weekend opent er een grote zomertentoonstelling met werk van hem in het Amsterdamse fotografiemuseum FOAM.

Open Kaart: Lisa Jacobs

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht komt violiste Lisa Jacobs langs. Op 24 juni presenteert ze haar nieuwe album L'Arte del Violino in de Pieterskerk in Leiden.

En onze nachtcorrespondent zoekt uit waarom sommige boeken juist in de zomer zo populair zijn.