nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week te gast: theatermaker Jakop Ahlbom, animator, filmregisseur en illustrator Michael Dudok de Wit, beeldend kunstenaar David Bade, cabaretier en acteur George van Houts en filmmaker Nina Gantz. Gastschrijver deze week is Thomas van Aalten; dichter Rien Vroegindeweij draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.

maandag 20 juni

Jakop Ahlbom smeedt zijn eigen stijl in Swan Lake

Jakop Ahlbom groeide op in Zweden en kwam begin jaren negentig naar Nederland, waar hij in Amsterdam de Mime Opleiding volgde. Na zijn opleiding werkte hij als speler, choreograaf en regisseur voor gezelschappen als Nieuw West, Orkater en het Ro Theater. Vanaf 2000 werkt de theatermaker onder zijn eigen naam. Met elementen uit de mime, het toneel, de dans en het illusionisme smeedt hij zijn eigen stijl. Nu komt Ahlbom met zijn eerste avondvullende dansvoorstelling Swan Lake, een moderne vertaling van Het Zwanenmeer. Een co-productie met dansgezelschap ICKamsterdam. Pieter van der Wielen spreekt met Jakop Ahlbom.

Pop Art Fabrics & Fashion. Van Warhol tot Westwood

Toen in 1955 de film Blackboard Jungle uitkwam, met het nummer Rock Around the Clock als soundtrack, was de wereld te klein. Jongeren kwamen in opstand en wilden Rock & Roll. Het was het begin van de popcultuur die de wereld zou veroveren en tot eind jaren '70 veel jonge kunstenaars en mode-ontwerpers zou inspireren. In het Textielmuseum in Tilburg opende afgelopen weekend een tentoonstelling over deze roemruchte periode: Pop Art Fabrics & Fashion. Van Warhol tot Westwood. Verslaggever Tjitske Mussche ontdekte er dat het assortiment van IKEA er heel anders uit had gezien zonder Pop Art.

Open Kaart: Suzanna Jansen

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht komt schrijfster Suzanna Jansen langs naar aanleiding van de theatervoorstelling die op haar roman is gebaseerd; Het Pauperparadijs.

En onze nachtcorrespondent vertelt over het Orchestra of Syrian Musicians, dat na zes jaar weer herenigd is en deze woensdag in Carré speelt.

dinsdag 21 juni

De animatiefilms van Michael Dudok de Wit

Michael Dudok de Wit is animator, filmregisseur en illustrator. Sinds vele jaren is hij gevestigd in Londen, waar hij reclamefilms regisseert en animeert. Tevens illustreert hij kinderboeken. Maar het bekendst is Dudok de Wit als filmregisseur. Zijn tweede korte animatiefilm, The Monk and the Fish, leverde hem in 1995 een Oscarnominatie op. In 2001 won hij zijn eerste Oscar met Father and Daughter. Zijn eerste lange animatiefilm The Red Turtle ging onlangs in première op het Filmfestival Cannes, waarmee hij opnieuw een Oscar won. De dialoogloze animatiefilm volgt een man die schipbreuk heeft geleden. Pieter van der Wielen spreekt met Michael Dudok de Wit.

Grand Subphonia, een compositie van Merlijn Twaalfhoven

Componist Merlijn Twaalfhoven schrijft in opdracht van het Holland Festival een compositie voor meer dan honderd fagottisten, van beginners tot Nederlands grootste fagotvirtuoos: Bram van Sambeek. De campagne Red de Fagot wordt met deze compositie afgesloten. Verslaggever Mathijs Deen loopt met Merlijn en Bram op het Holland Festival Proms: Grand Subphonia vooruit. Een zoektocht naar de ziel van de fagot.

Open Kaart: Murda

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht spelen we Open Kaart met de Turkse rapper Murda naar aanleiding van zijn nieuwe album We doen ons best.

En onze nachtcorrespondent haalt herinneringen op aan journalist en columnist H. J. A. Hofland.

woensdag 22 juni

David Bade viert 10-jarig bestaan Instituto Buena Bista

David Bade werd geboren op Curaçao en verhuisde als kind naar Nederland, waar hij in Amsterdam studeerde aan de lerarenopleiding en De Ateliers. Zijn werk omvat sculpturen, tekeningen en schilderijen die vol verbeeldingskracht en met humor commentaar leveren op de maatschappij. In 2006 keerde hij terug naar Curaçao om het Instituto Buena Bista (IBB) op te richten; een platform is voor hedendaagse kunst en educatie. Het 10-jarig bestaan van IBB wordt gevierd met de zomertentoonstelling All You Can Art in de Rotterdamse Kunsthal, waar ook werk van Bade is te zien. Pieter van der Wielen spreekt met David Bade.

Een reis door het bizarre verleden van de eighties videotheek

Weet u het nog: dat je voor een videofilm nog wel eens een omroepster zag, die vertelde waar de film over ging? Die rare trailers voor de meest vage films - Die Hard-rip offs en de Rambo en Jackie Chan-klonen? Met de teloorgang van de VHS zijn prachtige dingen in de vergetelheid geraakt, vinden Juul Barnard en Erik Katerborg in ieder geval. Zij organiseren zaterdagavond in de Amsterdamse Melkweg de VHS Night of Error, waarin zij de meest merkwaardige uitwassen van de VHS laten zien. Floortje Smit ging alvast grasduinen in de collectie.

Open Kaart: Bastiaan Stoop

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Bastiaan Stoop, danser bij Het Nationale Ballet, vertelt over New Moves 2016, waarin dansers de mogelijkheid krijgen om hun talenten als choreograaf te onderzoeken.

En onze nachtcorrespondent vertelt over de invloed van IKEA op de designwereld naar aanleiding van het IKEA-museum dat volgende week opent.

donderdag 23 juni

George van Houts in De verleiders: Slikken én stikken

George van Houts is cabaretier en acteur. Samen met Tom de Ket vormde hij het cabaretduo Van Houts & De Ket. Met Pieter Bouwman maakte hij jarenlang Radio Bergeijk. Vanaf 2012 is Van Houts samen met Pierre Bokma, Tom de Ket, Victor Löw en Leopold Witte op het podium te zien in de reeks van De verleiders voorstellingen, waarbij zij zich laten inspireren door actuele onderwerpen en maatschappelijke tendensen. Na het laatste succesvolle deel Door de bank genomen gaat de nieuwe voorstelling Slikken én stikken over ons zorgstelsel. Pieter van der Wielen spreekt met George van Houts.

Club Helmbreker presenteert Frank Sinatra's Watertown

Club Helmbreker, een collectief popmuzikanten dat haar muzikale helden eert door vergeten albums onder de aandacht te brengen, presenteert het album Watertown van Frank Sinatra, exact honderd jaar na diens geboortejaar. Ze spelen het album op de Parade, het festival dat vanavond van start ging in Rotterdam. Emmie Kollau spreekt met arrangeur en bassist Reyer Zwart, Bauer-frontman en oud Betty Serveert drummer Berend Dubbe en kleinkunstzanger Marijn Brouwers.

Open Kaart: Reinjan Mulder

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht komt Reinjan Mulder langs. Zijn tentoonstelling Objectief Nederland is vanaf deze week te zien in het Rijksmuseum.

En onze nachtcorrespondent vertelt over de Cultuur Top 100, die vandaag gepubliceerd werd door NRC Handelsblad. 

vrijdag 24 juni

Nina Gantz over haar internationaal bekroonde animatiefilm Edmond

Filmmaker Nina Gantz groeide op in Rotterdam en studeerde aan de National Film and Television School in Londen. Met haar eindexamenfilm Edmond won ze tientallen internationale filmprijzen, onder meer op het Sundance Film Festival, het grootste Amerikaanse filmfestival voor de onafhankelijke film. Edmond wordt vanaf volgende week als voorfilm in de Nederlandse bioscoop vertoond. De korte animatiefilm gaat over een man met kannibalistische neigingen. In zijn gedachten gaat hij op zoek naar de bron van al zijn misère. Ester Naomi Perquin spreekt met Nina Gantz.

Het succes van de Amerikaanse schrijfster Emma Cline

'Ik wachtte op iemand die me zou vertellen wat er goed aan me was.' Hoofdpersoon Evie uit De Meisjes is een typische veertienjarige, of liever: een typisch veertienjarig meisje. In de zomer van 1969 verveelt ze zich stierlijk en hunkert ze naar liefde - en sluit ze zich aan bij een Manson Family-achtige sekte. De Amerikaanse schrijfster Emma Cline (27) is met een bookdeal van twee miljoen dollar nu al 'de literaire gebeurtenis van het jaar'. Terecht? We vragen het de Nederlandse jonge schrijfster Roos van Rijswijk, die onlangs zelf succesvol debuteerde met Onheilig, en we spreken met acteur Mattias van de Vijver, die zich voor de voorstelling De Familie Manson verdiepte in de aantrekkingskracht van Charles Manson.

Open Kaart: Ineke Holtwijk

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht vertelt schrijfster en journalist Ineke Holtwijk over de uitgebreide en geactualiseerde editie van haar boek Kannibalen in Rio.

En onze nachtcorrespondent was aanwezig bij de lancering van de website jazzhelden.nl.