nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week zijn te gast: mezzosopraan Rosanne van Sandwijk, grafisch ontwerper Karel Martens, wetenschapsjournalist en publicist Govert Schilling, auteur Frank Westerman en acteur en cabaretier Pepijn Schoneveld. Gastschrijver deze week is Don Duijns; dichter Daan Zeijen draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.

maandag 11 juli

Mezzosopraan Rosanne van Sandwijk op Wonderfeel

Mezzosopraan Rosanne van Sandwijk studeerde aan het conservatorium van Rotterdam, waar zij cum laude afstudeerde. In 2011 debuteerde ze bij de Nationale Opera in Iphigénie en Tauride van Gluck. Op het concertpodium was zij daarna onder meer te horen in de passies en cantates van Bach, in werken van Mendelssohn, Haydn, Saint-Saëns en Mahler. Volgende week treedt ze op tijdens de tweede editie van Wonderfeel, een festival voor klassieke muziek op landgoed Schaep en Burgh in 's-Graveland. Pieter van der Wielen spreekt met Rosanne van Sandwijk.

Daily Paper: van blog tot modelabel

Het begon met een blog, nu is Daily Paper een modelabel met 160 verkooppunten in 25 landen. De kleding verwijst naar de Afrikaanse roots van de oprichters. Verslaggever Nicole Terborg spreekt Jefferson Osei, Hussein Suleiman en Abderrahmane Trabsini in hun winkel in Amsterdam.

 

De bedevaart van Vincent Bijlo

Het graf van Jim Morisson, het grasveldje waar John Lennon Paul McCartney ontmoette, het huis van de gezusters Brontë; het zijn moderne bedevaartsoorden. Waarom willen we naar dat soort plekken toe? Een zomerweekserie van Emmie Kollau. Met vannacht het verhaal van Vincent Bijlo. Hij ging op zoek naar het huis van de negentiende-eeuwse componist Robert Schumann in Leipzig.

En in de serie Toendra kunt u vannacht luisteren naar Mijn broer, de aap, een verhaal, een verhaal gemaakt door Katinka Baehr.

dinsdag 12 juli

De typografie van Karel Martens

Karel Martens (1939) is grafisch ontwerper, gespecialiseerd in typografie. Hij heeft een omvangrijk oeuvre waarin de vormgeving van talloze boeken en omslagen de boventoon voert. Ook ontwierp hij postzegels, muntontwerpen, belettering van gebouwen, telefoonkaarten en deed typografische drukexperimenten. Ook gaf hij les aan o.a. de Jan Van Eyckacademie in Maastricht en richtte hij de Werkplaats Typografie op, een masteropleiding typografie in Arnhem. Pieter van der Wielen spreekt met Karel Martens.

Who’s Afraid of Charlie Stevens

Stel je voor dat je puberzoon zich nog steeds gedraagt als een twee jarige. Dit is de dagelijkse realiteit van actrice Romana Vrede. In een loods op de grens van Schiedam en Rotterdam speelt Romana het theaterstuk Who’s Afraid of Charlie Stevens. De voorstelling is nog tot zaterdag te zien. Verslaggever Pieter-Bas van Wiechen bezoekt de zeer goed ontvangen voorstelling en spreekt met beide ouders.

De bedevaart van Arjan Visser

Het graf van Jim Morisson, het grasveldje waar John Lennon Paul McCartney ontmoette, het huis van de gezusters Brontë; het zijn moderne bedevaartsoorden. Waarom willen we naar dat soort plekken toe? Deel 2 uit een zomerweekserie van Emmie Kollau, vandaag met schrijver journalist Arjan Visser. In 2006 toog hij naar Berlijn voor één piepklein schilderijtje uit begin zestiende eeuw van een een navolger van Jeroen Bosch dat daar toen toevallig te zien was op een grote tentoonstelling.

En in de serie Toendra zenden we vanavond Zondares uit. Een verhaal van Jaïr Stein.

woensdag 13 juli

Sterrenkunde volgens Govert Schilling

Govert Schilling is freelance wetenschapsjournalist en publicist. Hij schrijft over sterrenkunde en ruimteonderzoek voor kranten en tijdschriften in binnen- en buitenland, o.a. voor de Volkskrant, het Amerikaanse weekblad Science en het Britse weekblad New Scientist. Hij publiceerde tientallen boeken over uiteenlopende sterrenkundige onderwerpen. Voor zijn werk op het gebied van de popularisering van de sterrenkunde ontving hij diverse prijzen en onderscheidingen. Pieter van der Wielen spreekt met Govert Schilling.

Op reis met theatermaker Abdelhadi Baaddi

De voorstelling Ik ga op reis en ik neem mee... speelt zich af in een witte bus, type Mercedes 307D. Bagage op het imperiaal, een hanger met Allah aan de binnenspiegel en een ventilator die niet meer werkt aan het plafond. Het is de eerste solovoorstelling van theatermaker Abdelhadi Baaddi. De reis gaat naar Tanger. Ooit maakte hij deze reis namelijk samen met zijn vader. Anne Martens stapt in en spreekt Abdelhadi over hoe hij en zijn vader elkaar toen beter leerden begrijpen.

De bedevaart van Auke Hulst

Het graf van Jim Morisson, het grasveldje waar John Lennon Paul McCartney ontmoette, het huis van de gezusters Brontë; het zijn moderne bedevaartsoorden. Waarom willen we naar dat soort plekken toe? Deel 3 uit een zomerweekserie van Emmie Kollau, vandaag met roman- en reisschrijver Auke Hulst. Hij is ontelbare keren op pelgrimage geweest naar plekken die een rol speelden in het leven van bewonderde muzikanten en schrijvers.

In Toendra, een serie korte opmerkelijke verhalen, hoort u vannacht Naar huis van Misha Koole.

donderdag 14 juli

Frank Westerman over het vrije woord in Een woord een woord

Begin jaren negentig was Frank Westerman correspondent voor de Volkskrant en het NRC Handelsblad in Belgrado en Moskou. Als schrijver brak hij in 1999 door met De graanrepubliek. Daarna volgden boeken als El Negro en ik, Ararat, Dier, bovendier, Stikvallei en De slag om Srebrenica. In zijn nieuwste boek Een woord een woord test Westerman de kracht van het vrije woord onder het gewicht van de actuele aanslagen sinds Charlie Hebdo. Wat vermag het woord tegen de kogel? Pieter van der Wielen spreekt met Frank Westerman.

vrijdag 15 juli

In verband met de militaire coup in Turkije is deze uitzending komen te vervallen.

Pepijn Schoneveld is acteur en cabaretier. In 2009 studeerde hij af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. Daarna stond hij op het toneel met zijn eerste avondvullende solovoorstelling Meneer Jongetje (2013), speelde in een aantal films en vertolkte rollen in verschillende toneelvoorstellingen en televisieseries. Nu speelt hij try-outs van zijn tweede cabaretvoorstelling Morgen klaart het op. Daarin gaat het onder meer over de instinctieve gedachten waar we als mens weinig invloed op hebben. Ester Naomi Perquin spreekt met Pepijn Schoneveld.