nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week zijn te gast: schrijfster Jessica Durlacher, documentairemaker en toneelregisseur Michiel van Erp, documentairemaker Frans Bromet, journalist Eelco Bosch van Rosenthal, en schrijver en filmmaker Kaweh Modiri. Gastschrijver deze week is Elfie Tromp; dichter Ingmar Heytze draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.

maandag 29 augustus

Schrijfster Jessica Durlacher over de verfilming van De held

Jessica Durlacher is schrijfster, criticus en columniste. In 1997 debuteerde ze met de roman Het geweten. Daarna volgden romans als De dochter, Emoticon en De held. Dit laatste boek is nu verfilmd door regisseur Menno Meyjes. De film, die de 36ste editie van het Nederlands Film Festival opent, vertelt het verhaal van een vrouw die van Los Angeles naar Nederland is verhuisd. Daar moet ze haar familiegeschiedenis zien te ontrafelen om te ontdekken wie hen bedreigt. Pieter van der Wielen spreekt in het eerste uur met Jessica Durlacher.

Meindert Talma's dammende jeugdheld Jannes van der Wal

In het tweede uur van de uitzending aandacht voor zanger en schrijver Meindert Talma. Hij maakte een ode aan zijn jeugdheld Jannes van der Wal. In een ballade van maar liefst 22 minuten bezingt hij de Friese wereldkampioen dammen, die twintig jaar geleden overleed. Met Talma blikken we terug op Jannes' opmerkelijke leven en vooruit op het theaterprogramma Jannes van der Wal, dat dit weekend in première gaat.

 

Open Kaart: presentator Ajouad El Miloudi

In de rubriek Open Kaart beantwoordt de gast persoonlijke vragen over leven en werk. Met vannacht: Ajouad el Miloudi. In zijn nieuwe programma Ajouad: kaaskop of mocro? gaat hij op zoek naar antwoorden binnen de Marokkaanse cultuur rondom diverse thema’s.

En het nieuwe culturele seizoen is van start gegaan. Daarom deze week aandacht voor 'beginnen'. Met vandaag: actrice Malou Gorter.

dinsdag 30 augustus

25 jaar Michiel van Erp: een terug- en vooruitblik

Michiel van Erp is dit jaar 25 jaar actief als regisseur. De Amsterdamse bioscoop Het Ketelhuis viert dit met een speciaal festival waarin het werk van Van Erp centraal staat. Het retrospectief is geordend volgens drie thematische lijnen uit zijn werk: LGBT, portretten en het koningshuis. Van Erp is onder meer bekend van de tv-serie Lang Leve..., documentaires als Pretpark Nederland en Angst en de dramaserie Ramses. Momenteel werk hij aan zijn speelfilmdebuut, de verfilming van de roman Niemand in de stad van Philip Huff. Pieter van der Wielen spreekt in het eerste uur met Michiel van Erp.  

poëtische correspondentie tussen Erik Jan Harmens en Ilja Leonard Pfeijffer

Een jaar lang correspondeerden dichters en vrienden Erik Jan Harmens en Ilja Leonard Pfeijffer met elkaar in gedichten. Om en om schreven ze elkaar strofes over onder meer immigratie, angst, en het leven zonder alcohol dat ze allebei sinds enige tijd leiden. Ze zijn nu gepubliceerd in de bundel Duetten. In het tweede uur van de uitzending aandacht hiervoor.

 

Open Kaart: schrijfster Lidewijde Paris

In de rubriek Open Kaart beantwoordt de gast persoonlijke vragen over leven en werk. Met vannacht: schrijfster Lidewijde Paris. In haar boek Hoe lees ik? laat ze zien hoe zij leest, wat haar opvalt in literaire teksten en hoe zij meer uit een boek haalt dan het verhaal.

En deze week start het nieuwe culturele seizoen. Daarom de hele week aandacht voor ‘beginnen’. Met vandaag: singer-songwriter Lucky Fonz III. Hij moet hoognodig gaan beginnen met schrijven voor zijn nieuwe theatertournee. 

woensdag 31 augustus

Frans Bromet over muzikale vluchtelingen in Calais

Frans Bromet is cameraman en documentairemaker. Tot begin jaren negentig werkte hij als cameraman bij speelfilms. Documentaires maakt hij sinds zijn debuutfilm De Noord 20-29 in 1971. Bromet heeft een eigen manier van filmen ontwikkeld, waarbij eerlijkheid en realisme wordt nagestreefd en er geen ruimte is voor enscenering. Zijn nieuwe documentaire Muziek op de vlucht gaat over de muziek die in het vluchtelingenkamp in Calais wordt gemaakt. Pieter van der Wielen spreekt in het eerste uur met Frans Bromet.

videokunstenaar David Claerbout over de tentoonstelling future

In het tweede uur aandacht voor de Vlaamse videokunstenaar David Claerbout die op een wonderlijke manier in staat is oude zwart wit foto's leven in te blazen. Vanaf vrijdag is zijn nieuwste werk bij Museum de Pont in Tilburg te zien in de tentoonstelling Future.

 

Open Kaart: schrijfster Marion Bloem

In de rubriek Open Kaart beantwoordt de gast persoonlijke vragen over leven en werk. Met vannacht: schrijfster Marion Bloem. In haar boek Het Sumatra van Bloem vertelt ze over haar familie aan de hand van een reis over Sumatra.

En deze week start het nieuwe culturele seizoen. Daarom de hele week aandacht voor ‘beginnen’. Met vandaag: schrijver Peter Buwalda. Hij komt binnenkort met een bundel van zijn columns en werkt nog steeds aan zijn tweede roman.

donderdag 1 september

Eelco Bosch van Rosenthal over droomland amerika

Eelco Bosch van Rosenthal studeerde Amerikanistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Voor de NOS werkte hij achtereenvolgens als buitenlandredacteur, verslaggever en correspondent in de Verenigde Staten, waar hij onder meer verslag deed van de presidentsverkiezingen in 2008 en 2012. Sinds 2013 is Bosch van Rosenthal verslaggever bij Nieuwsuur. Voor de serie Droomland Amerika, vanaf 11 september te zien op NPO2, reist hij door het land dat Obama achterlaat aan zijn opvolger. Pieter van der Wielen spreekt in het eerste uur met Eelco Bosch van Rosenthal.

Maurice Dekkers' nieuwe documentaire: Ants on a Shrimp

In het tweede uur aandacht voor René Redzeppi's toprestaurant Noma in Kopenhagen. Programmamaker Maurice Dekkers mocht Redzeppi volgen, en toont ook de minder glamoureuze kant van het werken in een sterrenkeuken. De documentaire Ants on a Shrimp is vanaf 1 september te zien in de bioscoop.

 

Open Kaart: klarinettist en saxofonist David Kweksilber

In de rubriek Open Kaart beantwoordt de gast persoonlijke vragen over leven en werk. Met vannacht: klarinettist en saxofonist David Kweksilber. Hij komt onder meer vertellen over zijn big band.

En deze week start het nieuwe culturele seizoen. Daarom de hele week aandacht voor ‘beginnen’. Vandaag met schrijver en dichter Vrouwkje Tuinman. Over een paar weken verschijnt haar nieuwe roman Afscheidstournee.

vrijdag 2 september

Debuterend filmmaker Kaweh Modiri over Bodkin Ras

Kaweh Modiri is een Nederlandse schrijver en filmmaker van Iraanse afkomst. In 2012 debuteerde hij met de roman Meneer Sadek en de anderen. Zijn speelfilmdebuut Bodkin Ras ging in wereldpremière tijdens het International Film Festival Rotterdam en is vanaf volgende week in de bioscoop te zien. De film vertelt het verhaal van een voorvluchtige crimineel die in de Highlands van Schotland een nieuwe start hoopt te maken. Ester Naomi Perquin spreekt in het eerste uur met Kaweh Modiri.

het succes van netflix-serie stranger things

 In de sciencefiction/horror serie Stranger Things gaat het over de mysterieuze verdwijning van het jongetje Will Byers. Op dit moment is Stranger Things – op Game of Thrones na – de best bekeken tv-serie ooit. In het tweede uur spreken we erover met wetenschapsjournalist en science-fiction-liefhebber George van Hal.

Open Kaart: illustrator Paul van der Steen

In de rubriek Open Kaart beantwoordt de gast persoonlijke vragen over leven en werk. Met vannacht: kunstenaar en illustrator Paul van der Steen. Deze week verscheen Steen’s schrijverskalender 2017. Deze kalender bevat 365 portretten van zijn hand.

Al vijf keer werd het verfilmd, maar dat weerhield de Russisch-Kazachse regisseur Timoer Bekmambetov niet om de roman Ben Hur nog een keer naar het witte doek te brengen. Luuk Heezen polste de reacties van het publiek.