nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week zijn te gast: architect Cees Dam, cabaretier en schrijver Paulien Cornelisse, zangeres Jacqueline Govaert, schrijver Gustaaf Peek en actrice, theater- en documentairemaakster Adelheid Roosen. Gastschrijver deze week is Erik Jan Harmens. Ook verwelkomen we Elfie Tromp als nieuwe vaste presentator op de vrijdagavond.

maandag 27 november

De positie van de architect bepalen met Cees Dam

Cees Dam is oprichter van Dam en Partners Architecten. Sinds 1962 werkt het bureau aan uiteenlopende projecten, zoals het de Stopera in Amsterdam, de rechtbank in Lelystad en de Maastoren in Rotterdam. Hij is werkzaam als architect en was in het verleden hoogleraar architectuur en decaan van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Dam publiceerde talloze artikelen over architectuur. In het nieuw verschenen boek Cees Dam. Over Architectuur staan zijn belangrijkste teksten over het vak, over de cultureel-maatschappelijke rol van architectuur en de positie van de architect. Kijk het gesprek terug.

Feest: We bezochten de kickoff van de viering van het vijftigjarig bestaan van de Bijlmer

Een van de bekendste wijken van Nederland bestaat vijftig jaar. Het jubileum van de Bijlmer wordt een jaar lang gevierd met onder meer theater en muziek, kunst, educatie en sport. Er komt ook een tijdelijk museum waar modemakers Giorgo Toppin en Noukhey Forster aan mee me werken. Afgelopen zaterdag was de aftrap van het jaarprogramma met activiteiten op verschillende locaties. Verslaggever Nicole Terborg ging er naar toe. Luister de reportage terug.

Open Kaart: schrijver Anne-Marieke Samson

Anne-Marieke Samson is behalve adviseur voor het ministerie van Veiligheid en Justitie ook schrijver. Haar verhalen gaan over actuele onderwerpen die in de samenleving spelen. Die werden eerder onder meer gepubliceerd op de site van literair tijdschrift Tirade en in het boek Ik ben Miran, dat gaat over kinderen in asielzoekerscentra. In haar nieuwe autobiografische boek De Klootzakjes schrijft ze over liefde, seks en ambitie. In de rubriek 'Open Kaart' beantwoordt Anne-Marieke Samson vragen over leven en werk. Luister het gesprek terug.

dinsdag 28 november

Wat moveert Paulien Cornelisse?

Paulien Cornelisse is cabaretier en schrijver. In 2008 debuteerde ze met haar eerste cabaretprogramma Dagbraken. Voor deze voorstelling ontving ze de ‘Neerlands Hoop’, de prijs voor de meest veelbelovende theatermaker. Een jaar later publiceerde ze haar eerste boek en bestseller Taal is zeg maar echt mijn ding, over hoe we taal gebruiken. En dan nog iets is het vervolg op het eerste boek en vorig jaar verscheen haar fictiedebuut De verwarde cavia. Inmiddels is ze toe aan haar vierde voorstelling Om mij moverende redenen, waarin de onbegrijpelijkheden van het leven centraal staan. Pieter van der Wielen spreekt met Paulien Cornelisse. Kijk het gesprek terug.

'Jim and Andy: The Great Beyond'

Er zijn acteurs die tot grote hoogtes gaan om zich in te leven in hun personage. De Hollywood acteur Daniel Day-Lewis is hier een van de bekendste voorbeelden van. Het verhaal wil dat hij tijdens de opnames van de film Lincoln zich op set steevast liet aanspreken als ‘Mr. President’. De nieuwe documentaire Jim and Andy: The Great Beyond, die op Netflix te zien is, laat zien dat Jim Carrey tijdens de opnames van de film Man on the Moon ook ver opging in het ‘method acting’. Zo ver zelfs dat er rake klappen vielen op de set. Verslaggever Mathijs Deen keek de film samen met Thomas Heerma van Voss. Luister het fragment terug.

Open kaart: cabaret duo de Fransse Eijkel

Christian van Eijkelenburg en Sanne Franssen, beide winaars van de Jos Brink Genesius Penning voor de meest veelbelovende student van de Frank Sanders Akademie voor Musicaltheater, zijn het cabaret duo de Fransse Eijkel. Het tweetal was vorig jaar de grote publiekswinnaar van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Deze donderdag is de première van hun eerste avondvullende voorstelling De Fransse Eijkel Speelt, De Fransse Eijkel Speelt. Een cabaretperformance voor introverte twintigers, intolerante hipsters, artistieke vluchtelingen en iedereen die zich hier niet in herkent. In de rubriek 'Open Kaart' beantwoorden Christian van Eijkelenburg en Sanne Franssen vragen over leven en werk. Luister het fragment terug.

woensdag 29 november

Jacqueline Govaert blikt terug op haar verleden

Jacqueline Govaert is zangeres. Ze was 18 jaar toen ze in 2000 doorbrak met de nederrockband Krezip, onder meer bekend van de hit I Would Stay. Tien jaar later verscheen haar eerste soloalbum Good Life. Op haar nieuwe album Lighthearted Years kijkt ze voor het eerst terug op haar tijd met Krezip. En staat ze stil bij wat het succes op zo’n jonge leeftijd met haar heeft gedaan. Ze nam het album op in Los Angeles met de vermaarde producer Mitchell Froom. Pieter van der Wielen spreekt met Jacqueline Govaert. Kijk het gesprek terug.

Het noodlot, de film en Ger van Elk

Ger van Elk is een van de grootste moderne kunstenaars van Nederland. Hij ligt graag dwars en zijn werk is zeer divers, waardoor hij zich moeilijk laat samenvatten. Hoewel hij niet de makkelijkste is om te portretteren, waagden regisseurs Djoeke Veeninga, Marlou van den Berge, en Jeroen zich er enkele jaren geleden toch aan. Maar terwijl ze bezig waren aan Adieu à G., die morgen op televisie wordt uitgezonden, sloeg het noodlot toe. Een reportage van Floortje Smit.

Open Kaart: chefkok Julius Jaspers

Chefkok Julius Jaspers is eigenaar van drie restaurants in Amsterdam:  Happyhappyjoyjoy, Restaurant Jaspers en Julius bar & grill. Ook was hij te zien als jurylid bij de televisieprogramma’s Topchef en MasterChef Holland. Daarnaast schrijft hij kookboeken. Gisteren kwam Oriental Streetfood uit, waarin hij omschrijft hoe je gezonde Aziatische gerechten kan maken. In de rubriek 'Open Kaart' beantwoordt Julius Jaspers vragen over leven en werk. Luister het gesprek terug.

donderdag 30 november

Gustaaf Peek wil een rechtvaardiger verdeling van kennis, macht en inkomen

Schrijver Gustaaf Peek debuteerde in 2006 met de roman Armin. Daarna volgden Dover en Ik was Amerika. Zijn eerste drie boeken hebben gemeen dat het om overlevers draait, die te midden van ellende overeind proberen te blijven. Zijn laatste roman Godin, held (2014) is een omgekeerde chronologie van een onverwoestbare liefde. Deze week verschijnt van zijn hand het pamflet Verzet! Pleidooi voor communisme, waarin hij pleit voor een van de nog altijd controversiële ideeën van Karl Marx: de rechtvaardige herverdeling van kennis, macht en inkomen. Floortje Smit spreekt met Gustaaf Peek. Kijk het gesprek terug.

Rob Hornstra maakte de 'Man Next Door'

Fotograaf Rob Hornstra fotografeerde jarenlang zijn buurman Kid in de Utrechtse volkswijk Ondiep. Hij laat het leven zien van een man die dat leven eigenlijk nooit aankon. Op een dag wordt Kid dood gevonden in de gracht. De foto's van Hornstra schetsen niet alleen een beeld van zijn buurman, maar van de hele wijk. Verslaggever Inge ter Schure zocht hem op in Ondiep. Luister het fragment terug.

Open kaart: journalist en schrijver Toine Heijmans

Toine Heijmans is journalist en columnist bij De Volkskrant. Ook schrijft hij non-fictieboeken en romans. De afgelopen drie jaar reisde Toine Heijmans het land door op zoek naar verhalen. Zijn ervaringen beschreef hij in zijn columns, die nu allemaal verzameld zijn in het boek Nederland ligt er prima bij. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Toine Heijmans vragen over leven en werk. Luister het gesprek terug.

vrijdag 1 december

Adelheid Roosen speelt 'Mam on Tour'

Adelheid Roosen is actrice, theater- en documentairemaakster. Ook is ze artistiek leider van Zina en Female Economy. Ze is verbonden aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, was ooit Zomergast, kreeg de Van Praagprijs, ze boekte internationale successen met haar werk, maar draaide er tegelijkertijd de hand niet voor om om mee te doen aan het RTL4-partnerruil-programma Jouw vrouw, mijn vrouw VIPS. Nu heeft ze echter een serieuzere noot te kraken: vanaf deze week gaat Roosen zorgorganisaties en theaters langs met de voorstelling Mam on Tour. Hierin wordt ook de documentaire die ze over haar moeder maakte vertoond, die aan Alzheimer overleed. Elfie Tromp spreekt met Adelheid Roosen.

Ype de Boer over Haruki Murakami

​Hotelkamers die niet blijken te bestaan en donkere krochten onder de stad: ter ere van de nieuwe roman van Haruki Murakami - De Moord op Commendatore  - zoeken we met filosoof Ype de Boer de ultieme Murakami-ervaring. Een reportage van Jan Paul de Bondt.