nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week zijn te gast: muzikant en acteur Bob Fosko, cabaretière Katinka Polderman, zanger en gitarist Ruben Block, jazz- en popartiest Wouter Hamel, en televisiemaker en muzikant Jan Leyers. Gastschrijver deze week is Jannah Loontjens.

maandag 14 augustus

Bob Fosko brengt een ode aan moord

Bob Fosko is muzikant en acteur. Hij werd vooral bekend als frontman van de band De Raggende Manne en had met die band de hit ‘Poep in je hoofd’. In 1999 stopten ze met De Raggende Manne, maar incidenteel staan de mannen nog met elkaar op het podium. Uit onvrede met de Nederlandse politiek maakte Fosko een aantal campagnenummers voor de SP. Als acteur speelde hij onder andere in Unit 13, Het Sinterklaasjournaal en Goede Tijden, Slechte Tijden. Deze zomer staat hij op De Parade met de voorstelling Kouwe Zaken, waarin hij onder andere samen met zijn dochter een aantal murder ballads speelt. Pieter van der Wielen praat met Bob Fosko. Kijk het gesprek hier terug

Na vijfentwintig jaar eindelijk een nieuw seizoen van 'Twin Peaks'

In de jaren negentig sloegen de eerste twee seizoenen van de serie Twin Peaks in als een bom. De serie draaide om de vraag wie Laura Palmer had vermoord, en bevatte magische hutten (lodges), bovennatuurlijke elementen en demonen. Het was een keerpunt in de televisiegeschiedenis vanwege de vreemde, filmische manier waarop de serie was gemaakt. Het werd een culthit, en vele series erna baseerden zich op Twin Peaks. Nu blijkt dat de makers de serie ook niet weg konden leggen en is er een nieuw seizoen verschenen. Verslaggever Botte Jellema sprak met fan van het eerste uur William de Bruyn over de serie. (Herhaling)

Mode is dood, lang leve mode!

Het Arnhemse ontwerpersduo Maison the Faux houdt intens van de modewereld, maar verafschuwt ook hoe het systeem drijft op ego's en dogma's. Hun modellen zijn dik, dun, man, vrouw, blank en zwart door elkaar, ze zetten je met hun catwalkperformances voortdurend op het verkeerde (doch goedgeklede) been. Maar Maison the Faux doet meer. De vormgeving van de tentoonstelling Uit de Mode in het Centraal Museum in Utrecht, bijvoorbeeld, waarin 18e eeuwse japonnen zij aan zij staan met ontwerpen van Jan Taminiau en Ronald van der Kemp. Verslaggever Elianne Meijer sprak met conservator Ninke Bloemberg, en met Tessa de Boer, de helft van Maison the Faux, over de geschiedenis en de toekomst van de mode. (Herhaling)

dinsdag 15 augustus

Katinka Polderman is een welig tierend geheim

Katinka Polderman is cabaretier. Ze wordt wel ‘één van de best bewaarde geheimen van de Nederlandse en Vlaamse theaters’ genoemd. In 2005 won Polderman zowel de jury- als de publieksprijs bij het Leids Cabaretfestival. Daarna maakte ze vijf theaterprogramma’s. Vanaf september gaat haar programma Polderman tiert welig in reprise. Ook is ze vanaf september te zien in de muziektheatervoorstelling Over de beiaardier die in een klok veranderde, een samenwerking met onder andere kunstenaars Paul en Menno de Nooijer. Pieter van der Wielen praat met Katinka Polderman. Luister hier terug

Een ode aan de verleidelijke filmgeschiedenis

Begin juni konden voyeurs zich drie weken lang verzamelen in het EYE Filmmuseum in Amsterdam. Het instituut bracht een ode aan de lust en sensualiteit in het uitgebreide programma Cinema Erotica. Een van de onderdelen van het programma was een lezing van regisseur en erotica-liefhebber Albert Wulffers over nonnen. Want juist die kuise vrouwen winden mensen in ruim honderd jaar filmgeschiedenis behoorlijk op. Waarom? Floortje Smit praat met hem. (Herhaling)

woensdag 16 augustus

Ruben Block maakte kolossale muziek in een zelfgebouwde studio

Ruben Block is zanger van het Antwerpse trio Triggerfinger. Al sinds zijn tienerjaren speelt Block in verschillende bands. Sinds 2003 speelt hij met Triggerfinger in de huidige samenstelling. De band maakte vier albums. Hun doorbraak kwam in 2010 met het nummer All This Dancin’ Around. Hun cover van Lykke Li’s I Follow Rivers werd in 2012 een Europese hit, gespeeld op gitaren en twee kopjes. Nu verschijnt er een nieuw album: Colossus. De basis voor de nummers werd gelegd in een zelfgebouwde studio. Pieter van der Wielen spreekt met Ruben Block. Luister hier terug

Het MIMA-museum bewijst: het culturele leven gaat verder in Molenbeek

Een jaar geleden schrikte Europa op van drie bomaanslagen in Brussel. Een paar dagen daarvoor werd Salah Abdeslam, de laatste nog levende hoofdverdachte van de aanslag in Parijs, gearresteerd in Molenbeek. Brussel, en Molenbeek in het bijzonder, was voor even het epicentrum van terrorisme geworden. Tegelijkertijd opende vlak na de aanslagen een nieuw museum: het MIMA-museum voor straatkunst. Verslaggever Luuk Heezen reisde af naar Molenbeek en liet zich door illustrator Judith Vanistendael vertellen hoe het culturele leven er verder gaat. (Herhaling)

Op bezoek in het atelier van kostuumontwerper Ellen Lens

Hoeveel ruimte blijft er over voor kostuumontwerp in een filmwereld die steeds meer digitaal geanimeerd wordt? Dat is één van de vragen van het Imagine Film Festival, dat eerder dit jaar plaatsvond in museum EYE. Verslaggever Jan Paul de Bondt bezoekt het atelier van Ellen Lens, de kostuumdesigner en filmmaker die bekend is vanwege haar kennis over sociale lagen in kostuums. Ze werkt zowel met historische als hedendaagse kleding, en ontwierp onder andere de prachtige kostuums voor 'Brimstone', de western-thriller van regisseur Martin Koolhoven. (Herhaling)

donderdag 17 augustus

Wouter Hamel vindt dat jij jezelf maar moet zijn

Wouter Hamel is zanger. Zijn muziek houdt het midden tussen jazz en pop. Hamel won in 2005 het Nederlands Jazz Vocalisten Concours. In 2007 verscheen zijn eerste album: Hamel, waar hij verschillende prijzen mee won. Niet alleen in Nederland had hij succes, ook in Japan en Korea werd Wouter Hamel populair. Hij gaf verschillende optredens op het North Sea Jazz Festival. Vier albums maakte hij tot nu toe, en nu is er nieuwe plaat: Amaury. ‘Wees maar jezelf’, is de boodschap die hij met het album wil uitdragen. Pieter van der Wielen praat met Wouter Hamel. Luister hier terug

Bibeb, de interviewster die zelf een mysterie bleef

Bibeb is het pseudoniem van Elisabeth Maria Lampe-Soutberg, de bekende interviewster van Vrij Nederland. Ze interviewde Roald Dahl, Martin Luther King, Andy Warhol, Brigitte Bardot, Pablo Picasso en ruim zeshonderd bekende Nederlanders. Nederlands markantste interviewster viel samen met haar pseudoniem: zelfs haar kinderen noemden haar zo. Maar wie was zij? Roos Menkhorst en Adinda Akkermans gingen op zoek naar het verhaal achter deze mysterieuze vrouw en schreven 'Bibeb, Biechtmoeder van Nederland'. Verslaggever Emmie Kollau spreekt met hen. (Herhaling)

Wat voor baan heeft de jongste veilingmeester van Nederland?

Er zijn in Nederland talloze kunst- en antiekveilinghuizen, maar een van de oudste en grootste is het Amsterdamse Venduhuis De Eland De Zon. Sinds februari staat daar ook de jongste veilingmeester van Nederland achter de bok, de 26-jarige Elise Trommelen. Wat is dat eigenlijk voor een baan? Een reportage van Tjitske Mussche. (Herhaling)

vrijdag 18 augustus

Jan Leyers gaat op zoek naar Allah in Europa

Jan Leyers is een Belgische televisiemaker en muzikant. Hij speelde in de formatie Soulsister en bracht twee jaar geleden een album uit met Nederlandstalige nummers. In 2012 presenteerde hij Zomergasten. Voor zijn televisieseries reisde Leyers regelmatig de wereld rond. In het programma Arm & Rijk onderzocht hij hoe mensen wereldwijd omgaan met ongelijkheid, en voor De Weg Naar Mekka reisde hij naar Noord-Afrika en het Midden-Oosten, op zoek naar de ziel van de islam. Nu, tien jaar later, verdiept Leyers zich opnieuw in de islam. Op 3 september start zijn nieuwe serie: Allah in Europa. Zijn zoektocht brengt hem onder andere naar Bosnië, Oostenrijk, Engeland en Brussel. Pieter van der Wielen spreekt met Jan Leyers. Luister hier terug

De schimmige wereld tussen werkelijkheid en ironie

Satirische programma's als Zondag met Lubach, Last Week Tonight en Saturday Night Live vieren hoogtijdagen: er is immers materiaal ten overvloede. Maar wat moet je nog met grappen, als de werkelijkheid al een grap lijkt? Moeten we lachen om de nieuwe president van de Verenigde Staten, of kunnen we dat beter laten? Het lachen is in ieder geval schrijver, theatermaker en stand-up filosoof Laura van Dolron vergaan. Verslaggever Botte Jellema duikt met haar in de schimmige wereld tussen werkelijkheid en ironie. (Herhaling)