nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week zijn te gast: advocaat Geert-Jan Knoops, artistiek directeur Liesbeth Coltof, architect Thomas Rau, artistiek leider Ira Judkovskaja en cabaretier Emilio Guzman. De weekschrijver is Jannah Loontjens.

maandag 1 januari

Geert-Jan Knoops over een van de aangrijpendste dwalingszaken ooit

Geert-Jan Knoops is bijzonder hoogleraar politiek van het internationaal recht aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is hij advocaat te Amsterdam en behandelde hij in die hoedanigheid vele bekende zaken, waaronder de Puttense en de Deventer moordzaak. In 2012 werd hij door het Innocence Project gevraagd onderzoek te doen naar de onschuld van de verdachten in de zogenoemde Spelonk-zaak op Bonaire. In het boek De laatste kamer beschrijft hij deze zaak, die ook wel ‘een van de aangrijpendste dwalingszaken ooit’ wordt genoemd. Pieter van der Wielen spreekt met Geert-Jan Knoops. Luister het gesprek terug.

Podcast: 'Bob'

Deze week zenden we elke avond een aflevering uit van de zesdelige podcast Bob, over de vierentachtig jarige Elisa die verliefd is op Bob. Een man waar haar drie dochters tot dan toe nog nooit van hadden gehoord. Maar wie is Bob en heeft hij wel echt bestaan? Dat is de centrale vraag in de reeks van audiocollectief Schik. Schik bestaat uit Siona Houthuys, Mirke Kist en Nele Eeckhout, drie jonge makers uit Vlaanderen en Nederland. Luister de eerste aflevering hier terug.

dinsdag 2 januari

Liesbeth Coltofs laatste jaar als artistiek leider De Toneelmakerij

Artistiek directeur van De Toneelmakerij Liesbeth Coltof maakt jeugdtheater dat over culturele en geografische grenzen reikt. In de jaren tachtig was ze een van de eersten die de conventie doorbrak dat jeugdtheater puur vermaak moet zijn. Ze regisseerde onder andere in 1994 The Right Shoes over de rechten van het kind in Bosnië. In 2006 reisde ze naar St. Petersburg en maakte een mix van theater en filmbeelden over hoe mensen met elkaar omgaan wanneer ze tot elkaar veroordeeld zijn. 2018 is haar laatste jaar als artistiek leider van de Toneelmakerij, het grootste jeugdtheatergezelschap van Nederland. Pieter van der Wielen praat met Liesbeth Coltof. Kijk het gesprek terug.

Podcast: 'Bob'

Deze week zenden we elke avond een aflevering uit van de zesdelige podcast Bob, over de vierentachtig jarige Elisa die verliefd is op Bob. Een man waar haar drie dochters tot dan toe nog nooit van hadden gehoord. Maar wie is Bob en heeft hij wel echt bestaan? Dat is de centrale vraag in de reeks van audiocollectief Schik. Schik bestaat uit Siona Houthuys, Mirke Kist en Nele Eeckhout, drie jonge makers uit Vlaanderen en Nederland. Luister hier de tweede aflevering terug.

woensdag 3 januari

Thomas Rau zet zich in voor de circulaire economie

Thomas Rau is architect, inspirator en visionair. Hij werd geboren in Duitsland en kwam eind jaren tachtig naar Nederland omdat hij tijdens zijn studie zag dat hier ‘de spraakmakendste architectuur’ vandaan kwam. In 1992 richtte hij RAU op, een architectenbureau dat zoveel mogelijk gebruik maakt van milieuvriendelijke materialen. Zijn motto is ‘guided by the future’.
Hij laat zich in al zijn handelen leiden door wat er in de toekomst nodig is en niet door wat op dit moment haalbaar is. Rau wordt dan ook gezien als een van de belangrijkste voorvechters van de circulaire economie. Pieter van der Wielen spreekt met Thomas Rau. Kijk het gesprek terug.
 

Podcast: 'Bob'

Deze week zenden we elke avond een aflevering uit van de zesdelige podcast Bob, over de vierentachtig jarige Elisa die verliefd is op Bob. Een man waar haar drie dochters tot dan toe nog nooit van hadden gehoord. Maar wie is Bob en heeft hij wel echt bestaan? Dat is de centrale vraag in de reeks van audiocollectief Schik. Schik bestaat uit Siona Houthuys, Mirke Kist en Nele Eeckhout, drie jonge makers uit Vlaanderen en Nederland. Luister aflevering 3 hier terug.

donderdag 4 januari

Ira Judkovskaja opent Leeuwarden als culturele hoofdstad van Europa

Ira Judkovskaja is artistiek leider van het Friestalige toneelgezelschap Tryater. Ze komt uit Moskou en woont sinds 1990 in Nederland. Na de Regie Opleiding in Amsterdam werkte ze bij verschillende gezelschappen, waaronder het NNT en de Toneelschuur. In 2003 begon Judkovskaja bij Tryater als gastregisseur, vier jaar later werd ze benoemd tot artistiek leider. Dit jaar is Leeuwarden, de thuisbasis Tryater, de culturele hoofdstad van Europa. Op 27 januari regisseert ze met Tatiana Pratley de opening van Leeuwarden 2018. Pieter van der Wielen spreekt met Ira Judkovskaja. Kijk het gesprek hier terug.

Podcast: 'Bob'

Deze week zenden we elke avond een aflevering uit van de zesdelige podcast Bob, over de vierentachtig jarige Elisa die verliefd is op Bob. Een man waar haar drie dochters tot dan toe nog nooit van hadden gehoord. Maar wie is Bob en heeft hij wel echt bestaan? Dat is de centrale vraag in de reeks van audiocollectief Schik. Schik bestaat uit Siona Houthuys, Mirke Kist en Nele E
eckhout, drie jonge makers uit Vlaanderen en Nederland. Luister aflevering vier hier terug.

vrijdag 5 januari

Emilio Guzman uit zijn woede in de voorstelling 'Kom dan!'

Emilio Guzman is cabaretier, net als zijn broer Javier - die vier jaar ouder is. Hij werd geboren op het Spaanse eiland Gran Canaria en verhuisde op driejarige leeftijd naar Nederland. Sinds 2003 is hij vast lid van het Amsterdamse collectief Comedytrain. In 2010 won hij de publieksprijs op het Leids Cabaret Festival en in 2014 de Neerlands Hoop, de prijs voor de meest veelbelovende theatermaker. Op dit moment is hij in de theaters te zien met zijn vierde avondvullende voorstelling Kom dan!. Na drie voorstellingen tegen populisme gooit hij het roer om. Nu is het zijn beurt om boos te zijn. Elfie Tromp spreekt met Emilio Guzman. Luister terug.

Podcast: 'Bob'

Deze week zenden we elke avond een aflevering uit van de zesdelige podcast Bob, over de vierentachtig jarige Elisa die verliefd is op Bob. Een man waar haar drie dochters tot dan toe nog nooit van hadden gehoord. Maar wie is Bob en heeft hij wel echt bestaan? Dat is de centrale vraag in de reeks van audiocollectief Schik. Schik bestaat uit Siona Houthuys, Mirke Kist en Nele Eeckhout, drie jonge makers uit Vlaanderen en Nederland. Luister aflevering vijf terug.