nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week zijn te gast: actrice Rifka Lodeizen, filmregisseur Frans Weisz, acteur Stefan de Walle, de winnaar van de VSB Poëzieprijs met dichter Peter Verhelst en acteur en zanger Paul Groot. Gastschrijver deze week is Mounir Samuel.

maandag 22 januari

Rifka Lodeizen als dolende vrouw door Zuid-Amerika

Actrice Rifka Lodeizen is de dochter van beeldend kunstenaar Frank Lodeizen en werd ontdekt door filmregisseur Eddy Terstall, die haar de hoofdrol gaf in Hufters en hofdames (1997). Daarna vertolkte ze meer filmrollen voor Terstall en speelde ze ook in films als Kan door huid heen - waarmee ze een Gouden Kalf won, Tonio en Verdwijnen. Op het International Film Festival Rotterdam wordt La Holandesa vertoond, een roadmovie die zich afspeelt in Chili. In dit regieduut van Marleen Jonkman speelt Lodeizen een vrouw die een nieuwe start wil maken. Pieter van der Wielen spreekt met Rifka Lodeizen. Luister het gesprek terug.

Oordeel Zelf: 'You were never really here'

De bioscoopfilm You were never really here (Lynne Ramsy) wordt alom geprezen, onder andere doordat de film ondanks zijn gewelddadigheid toch ook zeer kwetsbaar is. Zo kreeg Joaquin Phoenix voor zijn hoofdrol als de getroebleerde huurmoordenaar Joe, die zich heeft toegespitst op het terugvinden van weggelopen kinderen die in de seksindustrie zijn terechtgekomen, de prijs voor beste acteur op het filmfestival van Cannes. Maar wat vond jij er eigenlijk van? Luister terug.

Open Kaart: schrijver Anne-Fleur van der Heiden

Terwijl Anne-Fleur van der Heiden nog bezig is met haar opleiding aan de Schrijversvakschool, is haar debuutroman Klaproos al verschenen. Het boek gaat over een jonge vrouw die na jaren weer contact opneemt met haar heroïneverslaafde moeder en stiefvader. Het is een eerbetoon aan haar vader die, net als haar moeder, zijn leven vergooide aan drugs en vier jaar geleden overleed. In de rubriek ‘Open kaart’ beantwoordt Anne-Fleur van der Heiden vragen over leven en werk. Luister het gesprek terug.

dinsdag 23 januari

Frans Weisz keert terug naar Campert

Frans Weisz is één van de belangrijkste filmregisseurs van de afgelopen vijftig jaar. Hij maakte zijn regiedebuut met Het Gangstermeisje, naar de roman van Remco Campert. Daarna volgden films als Leedvermaak, Bij nader inzien, Op afbetaling en Hoogste tijd. De joodse identiteit en de onontkoombaarheid van het verleden spelen een belangrijke rol in zijn films. Al sinds het begin van zijn carrière wil Frans Weisz een verfilming maken van Het leven is vurrukkulluk, opnieuw naar een roman van Remco Campert. Die wens is nu in vervulling gegaan. Zoon Géza Weisz speelt een rol in de film. Het is de eerste keer dat vader en zoon samenwerken. Pieter van der Wielen spreekt met Frans Weisz. Bekijk het gesprek terug.

De favoriete scène van: Michiel van Erp

In 'De favoriete scène van' vertellen regisseurs over de scène waar ze als kind van wakker lagen of als volwassene alleen maar van konden dromen. Michiel van Erp heeft als film- en documentairemaker zijn sporen ruim verdiend. In meer dan vijfentwintig jaar heeft hij een indrukwekkend oeuvre opgebouwd. Bekend is hij o.a. van de dramaserie ‘Ramses’, waarvoor hij in 2014 een Zilveren Nipkowschijf ontving. Vanavond onthult hij zijn favoriete scène uit andermans werk. Luister hier terug.

Open Kaart: dichter Kira Wuck

Schrijver Kira Wuck (1978) won in 2011 glansrijk het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam. Haar debuut, de dichtbundel Finse meisjes, gooide meteen hoge ogen en leverde haar de C.W. van der Hoogtprijs, de Jo Peters Poëzieprijs en een nominatie voor de C. Buddingh' Prijs 2013 op. In 2016 debuteerde ze met een zeer goed ontvangen bundel korte verhalen, Noodlanding. Nu is er een nieuwe dichtbundel: De zee heeft honger. Deze is donkerder qua thematiek, maar nog altijd licht van toon. In de rubriek ‘Open kaart’ beantwoordt Kira Wuck vragen over leven en werk. Luister het gesprek terug.
 

woensdag 24 januari

Stefan de Walle vertolkt 'Dorst' naar het witte doek

Acteur Stefan de Walle begon zijn carrière bij het RO Theater in Rotterdam. Sinds 2001 is hij verbonden aan het Nationale Theater (voorheen Nationale Toneel). Hier speelde hij o.a. in Cyrano de Bergerac, Jeanne d’Arc en Glenn Gould. Het grote publiek leerde De Walle kennen door zijn rol van zoon Kees in Flodder. Later volgden rollen in films als De Marathon en Held. Binnenkort is hij te zien in de film Dorst, geregisseerd door Saskia Diesing, naar de gelijknamige roman van Esther Gerritsen, en in de boekverfilming van Remco Camperts Het leven is verrukkelijk van Frans Weisz. Pieter van der Wielen spreekt met Stefan de Walle. Kijk het gesprek terug,

NMS Live Sessies: Nana Adjoa

Om de week nodigt NMS twee binnen- of buitenlandse popmuzikanten uit om in platenzaak Velvet Music in Amsterdam een paar nummers te komen spelen, waaronder een cover van een bewonderde collega-muzikant. Deze keer is dat singer-songwriter Nana Adjoa. Ze stond ooit in de finale van De grote Prijs van Nederland en werd afgelopen jaar door 3voor12 uitgeroepen tot een van de talenten die je in de gaten moest houden. Met het verschijnen van haar eerste soloalbum Down at the Root part 1, eind afgelopen jaar, werden deze verwachtingen helemaal waar gemaakt.   

Zelf een muzieksessie bijwonen? Dat kan! De ‘NMS Live Sessies’ worden eens in de twee weken op vrijdagmiddag opgenomen in platenzaak Velvet Music, op de Rozengracht in Amsterdam, en zijn open voor publiek. Wees welkom! Kijk op onze Facebook pagina voor namen en tijden. Luister de sessie terug.

Open Kaart: kunstenaar Bart Domburg

Een jaar lang, zeven dagen per week schreef kunstenaar Bart Domburg de namen op van de uit Nederland weggevoerde Joden, Sinti en Roma. Door de 102.000 personen op te schrijven, kon hij zien en voelen hoeveel mensen dit waren: 29 vellen papier van 1,50 bij 2,80 meter vullen als een soort gordijnen de ruimte. Met dit monumentale werk wil Domburg de massaliteit van de Holocaust in beeld brengen. Aanstaande zaterdag opent zijn installatie De Namen in kamp Westerbork. Luister het gesprek terug.

donderdag 25 januari

Peter Verhelst schreef het Poëziegeschenk 2018

In 1987 debuteerde Peter Verhelst met de dichtbundel Obsidiaan, gevolgd in 1993 door zijn eerste roman Vloeibaar harnas. Hoewel het werk in de literatuurwereld erkenning kreeg bleef een echte doorbraak uit. Deze kwam in 2000 toen hij voor zijn roman Tongkat de Gouden Uil en de Jonge Gouden Uil won. Dit jaar schreef hij het geschenk van de Poëzieweek 2018, die van 25 tot 31 januari loopt. Pieter van der Wielen praat met Peter Verhelst. Luister terug.

Winnaar VSB Poëzieprijs 2018: Joost Baars

Vandaag werd bekendgemaakt dat dichter en boekhandelaar Joost Baars de winnaar is van de VSB Poëzieprijs 2018. De jury, die Baars unaniem tot winnaar bekroonde, noemde Binnenplaats een 'hallucinante, mystieke bundel'. Het werk, wat Baars' debuutbundel is, werd bij verschijning al zeer goed ontvangen. Het beleefde inmiddels twee herdrukken en werd behalve voor de VSB Poëzieprijs ook voor de C. Buddingh'-prijs genomineerd. Luister terug.

Open Kaart: Gerard van Oosten

Gerard van Oosten groeide op als echte Staphorstenaar en leerde van zijn tante om traditionele klederdracht te maken. Het befaamde ‘Staphorster stipwerk’ werd opgepikt door grote mode-ontwerpers zoals Maison Martin Margiela en Walter van Beirendonck. Zelfs popster P!NK werd gespot met een echte Staphorster kraag. Zo vond het vakwerk van Van oosten de weg uit Staphorst naar de Parijse catwalk. Aanstaande zaterdag organiseert het klederdrachtmuseum een catwalkshow, met kostuums van Walter van Beirendonck. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Gerard van Oosten vragen over leven en werk. Luister terug.

De Reismicrofoon: Joy Wielkens

Slapeloze nachten en knikkende knieën: in de rubriek De Reismicrofoon volgen we elke week iemand in de laatste dagen voor zijn/haar werk officieel het daglicht ziet. Deze keer geven we de microfoon mee aan actrice en zangeres Joy Wielkens. In de nieuwe muziektheatervoorstelling BILLIE! Lady sings the blues kruipt ze in de huid van de legendarische zangeres Billie Holiday. 24 januari was de eerste try-out van de voorstelling in Dordrecht. Luister terug.

vrijdag 26 januari

Paul Groot is 'on top'

Paul Groot is acteur, zanger, cabaretier en tekstschrijver. Hij is het meest bekend van televisie, door de vele typetjes in Kopspijkers en Koefnoen, het satirische programma dat hij dertien jaar met Owen Schumacher maakte. Eerder speelde hij al in musicals over Wim Sonneveld, Adèle Bloemendaal en Robert Long. Nu speelt hij de hoofdrol in You're The Top, een nieuwe versie van de musical over de legendarische Cole Porter (1891-1964). Porter was een van de allergrootste Amerikaanse liedjesschrijvers, maar leidde een dubbelleven. Elfie Tromp spreekt met Paul Groot. Luister het gesprek terug.

Podcast: 'Klein dagboek van een bootreis Antwerpen - Sint-Petersburg'

Elke week zenden we in de 'Podcast' rubriek dé beste cultuurpodcast van het moment uit. Deze week is onze keuze gevallen op​ Klein dagboek van een bootreis Antwerpen - Sint-Petersburg. De Vlaamse dichter en schrijver Maarten Inghels liftte afgelopen zomer aan boord van een vrachtschip vanuit Antwerpen mee naar Sint-Petersburg, een bootreis van zes dagen. Hij keerde terug uit Rusland met zeven stadsgedichten en audiofragmenten die tot een podcast zijn gesmeed. Luister hier terug.