nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week zijn te gast: schrijver Kester Freriks, regisseur Maria Peters, schrijver en presentator Cornald Maas, stedenbouwkundige en architect Winy Maas en schrijver Suzan Hilhorst

maandag 15 oktober

Schrijver Kester Freriks pleit voor eerherstel Nederlands-Indie

Kester Freriks is schrijver van romans en essays. Ook schrijft hij voor NRC Handelsblad over theater, literatuur en natuur. Freriks werd geboren in Djakarta, Indonesië. Over zijn gedwongen vertrek en de omzwervingen in Nederland schreef hij in zijn debuut ‘Grand Hotel Lembang’ (1979). Sindsdien schreef hij meer boeken over Indonesië en het vroegere Indië. Ook volgden er boeken over de natuur. Nu verschijnt ‘Tempo doeloe, een omhelzing’, een pamflet waarin hij voor eerherstel pleit voor het Nederlands-Indië zoals het eens was. Een omhelzing is nodig, vindt hij, ter nuancering van het negatieve beeld dat over de Nederlandse aanwezigheid hangt. Pieter van der Wielen spreekt met Kester Freriks. Luister het gesprek terug.

Open Kaart: kunstenaar DADARA

De Amsterdamse kunstenaar DADARA begon in 1993 met het ontwerpen van platenhoezen en flyers voor houseparty's. Inmiddels maakt hij schilderijen en beelden, waaronder zijn beroemde Dadababy's. In 2017 ging DADARA, opgesloten in een zwarte doos, naar het Amerikaanse festival Burning Man. Daar vertelden bezoekers aan hem hoe de werkelijkheid er buiten de doos uit zou zien. Het resultaat: verschillende verhalen en verschillende werkelijkheden. Maar hoe zag de wereld buiten de doos er nou echt uit? Het resultaat is nu te zien met een virtual reality-bril in de tentoonstelling ‘Life inside a pixel’ bij KochxBos Gallery tijdens het Amsterdam Dance Event. In de rubriek Open Kaart beantwoordt DADARA vragen over werk en leven. Luister het fragment terug.

Serie: De Werelden van IJsbrand Rogge

Aanstaande zaterdag is het Home Movie Day, de wereldwijde feestdag voor de amateurfilm. Op zoek naar een mooi verhaal kwam Hugo Hoes, onze collega van de VPRO Gids, een ware verborgen schat op cinemagebied tegen in de persoon van een welbespraakte Amsterdammer op leeftijd. Hij interviewde deze bijzondere man voor de VPRO Gids en wij besloten een portret in vier delen aan hem te wijden, dat vandaag tot en met donderdag wordt uitgezonden. Luister naar deel 1 van De Werelden van IJsbrand Rogge.

dinsdag 16 oktober

Filmregisseur Maria Peters regisseerde 'De dirigent'

Maria Peters is een filmproducent, filmregisseur en scenarioschrijver. Ze is medeoprichter van het productiebedrijf Shooting Star. Haar speelfilmdebuut maakte ze in 1995 met ‘De tasjesdief’. Naast vele producties en scenario’s regisseerde ze o.a. ‘Kruimeltje’ en ‘Pietje Bell’. In 2011 verfilmde Peters ‘Sonny Boy’, naar de gelijknamige roman van Annejet van der Zijl. Volgende week gaat haar film ‘De dirigent’ in première, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de in Nederland geboren Antonia Brico (1902-1989), die later in Amerika en Duitsland werkzaam was. Brico was eind jaren ’20 de eerste vrouwelijke dirigent ter wereld die grote symfonie-orkesten dirigeerde. Pieter van der Wielen spreekt met Maria Peters. Luister het gesprek terug.

Open Kaart: fotograaf Bastiaan Woudt

Bastiaan woudt is fotograaf. In 2012 studeerde hij af in een heel andere richting, namelijk hotel- en eventmanagement. Er was op dat moment weinig werk te vinden in die sector, dus besloot Woudt zichzelf als fotograaf te ontwikkelen. Inmiddels wordt hij gezien als één van de meest talentvolle fotografen van ons land. Met een lange sluitertijd creëert hij beweging in zijn portretten, landschappen en stillevens, die allemaal zwart-wit zijn. Zijn werk kun je tegenkomen in tijdschriften als Volkskrant Magazine en de Britse Vogue. Op Landgoed Het Hof in Bergen is nu een solotentoonstelling van hem te zien, met bekend, nieuw en ongezien werk. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Bastiaan Woudt vragen over werk en leven. Luister het fragment terug.

Serie: De Werelden van IJsbrand Rogge

Aanstaande zaterdag is het Home Movie Day, de wereldwijde feestdag voor de amateurfilm. Op zoek naar een mooi verhaal kwam Hugo Hoes, onze collega van de VPRO Gids, een ware verborgen schat op cinemagebied tegen in de persoon van een welbespraakte Amsterdammer op leeftijd. Hij interviewde deze bijzondere man voor de VPRO Gids en wij besloten een portret in vier delen aan hem te wijden, dat vandaag tot en met donderdag wordt uitgezonden. Luister naar deel 2 van De Werelden van IJsbrand Rogge.

woensdag 17 oktober

Cornald Maas schetst het leven van zijn moeder

Cornald Maas is schrijver en presentator van Volle Zalen, Opium op Oerol en andere culturele tv-programma’s. Hij is de vaste commentator van het Eurovisie Songfestival. Als schrijver publiceerde hij eerder boeken over o.a. veertigers, vijftigers, kunstenaars, televisie, roem, de dood en echtscheiding. Nu verschijnt van zijn hand het boek ‘Ach kind toch’, waarin Maas het leven van zijn moeder schetst aan de hand van de vele brieven die zij hem in de loop van de jaren schreef. Pieter van der Wielen spreekt met Cornald Maas. Luister het gesprek terug.

Open Kaart: dramaturg Klaus Bertisch

Klaus Bertisch is dramaturg bij De Nationale Opera. Een dramaturg adviseert de toneelregisseur. Bertisch studeerde Engelse en Duitse taal- en letterkunde, pedagogiek en kunstzinnige vorming in Frankfurt. Hij werd docent theaterwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Bij de wereldpremière van Franz Helms ‘Kaktus’ was hij dramaturg en acteur. In het Amsterdamse Concertgebouw regisseerde Bertisch onder meer ‘Die lustige Witwe’ en ‘De spelersen’. 6 oktober ging ‘Jenůfa’ in première, een aangrijpende opera over de moord op een onschuldig kind. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Klaus Bertisch vragen over werk en leven. Luister het fragment terug.

Serie: De Werelden van IJsbrand Rogge

Aanstaande zaterdag is het Home Movie Day, de wereldwijde feestdag voor de amateurfilm. Op zoek naar een mooi verhaal kwam Hugo Hoes, onze collega van de VPRO Gids, een ware verborgen schat op cinemagebied tegen in de persoon van een welbespraakte Amsterdammer op leeftijd. Hij interviewde deze bijzondere man voor de VPRO Gids en wij besloten een portret in vier delen aan hem te wijden, dat vandaag tot en met donderdag wordt uitgezonden. Luister naar deel 3 van De Werelden van IJsbrand Rogge.

donderdag 18 oktober

Winy Maas' architectenbureau 25 jaar

Winy Maas is stedenbouwkundige en architect. In 2018 is het 25 jaar geleden dat hij met Jacob van Rijs en Nathalie de Vries het architectenbureau MVRDV oprichtte. Het gerenommeerde architectenbureau heeft inmiddels wereldwijd tientallen gebouwen, stedenbouwkundige plannen, tentoonstellingen, publicaties en installaties op zijn naam staan. In Nederland realiseerde MVRDV onder andere de Markthal in Rotterdam, het VPRO Gebouw in Hilversum en de glazen gevel van Chanel op de P.C. Hooftstraat in Amsterdam. Pieter van der Wielen spreekt met Winy Maas.

Open Kaart: cabaretier Tim Kamps

Tim Kamps is cabaretier, acteur en regisseur. Zo’n twaalf jaar maakte hij deel uit van het cabarettrio Rooyackers, Kamps & Kamps. Daarna trad hij alleen op met zijn tweelingbroer Wart als Kamps & Kamps. Kort daarna vormde hij met Arjen Lubach het Monica da Silva Trio, hoewel ze met zijn tweeën op het podium stonden. Ook bedacht en regisseerde hij de science fiction-komedieserie ‘Missie Aarde’. Nu verschijnt zijn debuutroman ‘De verschrikkelijke jaren tachtig’, waarin hij zijn bijzondere, maar toch vooral ongemakkelijke ervaringen uit zijn jeugd op papier heeft gezet. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Tim kamps vragen over werk en leven. Luister het fragment terug.

Serie: De Werelden van IJsbrand Rogge

Aanstaande zaterdag is het Home Movie Day, de wereldwijde feestdag voor de amateurfilm. Op zoek naar een mooi verhaal kwam Hugo Hoes, onze collega van de VPRO Gids, een ware verborgen schat op cinemagebied tegen in de persoon van een welbespraakte Amsterdammer op leeftijd. Hij interviewde deze bijzondere man voor de VPRO Gids en wij besloten een portret in vier delen aan hem te wijden, dat vandaag tot en met donderdag wordt uitgezonden. Luister naar deel 4 van De Werelden van IJsbrand Rogge.

vrijdag 19 oktober

Suzan Hilhorst debuteert als romanschrijver

Suzan Hilhorst is schrijver. Ze debuteerde in 2017 met 'Sara en Liv', een autobiografisch verhaal over de ziekte en het overlijden van haar twee dochtertjes vlak na de geboorte. Hilhorst schrijft ook gedichten, korte verhalen en columns en ze is journalist en programmamaker. 'Eclips' is haar romandebuut, een verhaal over familiebanden en ontwrichtende geheimen uit het verleden. Elfie Tromp spreekt met Suzan Hilhorst. Luister terug.

Podcast: Rewind, afl. 3

21 juni 1999 - De dag dat de RoXY afbrandde
De beroemde club RoXY, geboortegrond van de house in Nederland, kreeg een wel heel bizar einde. Die dag werd oprichter Peter Giele begraven, een gebeurtenis die gepaard ging met een extravagant feest zoals je dat van de RoXY mocht verwachten. Totdat de beruchte vuurklok de zolder in lichterlaaie zette en de nalatenschap van Giele in as veranderde. Vandaag aflevering 3 van Rewind: 'RoXY'. Luister terug.