nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week zijn te gast: regisseur Will Koopman, schrijver Hanneke Hendrix, muziekdocente Franka Verhagen, voetbalanalyticus Jan mulder en trompettist Michael Varekamp.

maandag 3 december

Will Koopman regisseert kerstfilm 'All You Need Is Love'

Will Koopman is regisseur en creatief directeur van de afdeling die binnen Talpa Media verantwoordelijk is voor dramaseries. Haar carrière begon achter de schermen bij speelfilms. Maar vanaf begin jaren negentig richtte ze zich op het regiewerk. Ze regisseerde televisieseries als ‘Vrouwenvleugel’, ‘Baantjer’ en ‘Gooische Vrouwen’. Ook was ze verantwoordelijk speelfilms als ‘Terug naar de kust’ en de twee ‘Gooische Vrouwen’-films. Nu volgt regie voor de kerstfilm ‘All You Need Is Love’, die gebaseerd is op het gelijknamige televisieprogramma. Pieter van der Wielen spreekt met Will Koopman. Luister het gesprek terug.

Open Kaart: Kader Abdolah

Kader Abdolah is schrijver. In 1988 vluchtte hij vanuit Iran naar Nederland. De verhalenbundel ‘De adelaars’ (1993) is zijn debuut. Vier jaar later verscheen Abdolahs eerste roman ‘De reis van de lege flessen’. In zijn boeken komt de rol van de islam veelvuldig aan de orde. Zo vertaalde hij op eigen wijze de Koran. Toen een oude kameraad bij Abdolah langskwam werd hij verrast. Vijfhonderd pagina’s over het leven van Sultan Gholestan werden hem overhandigd. ''Maak er je eigen verhaal van, zei hij'' en zo ontstond Abdolahs nieuwe roman ‘Het pad van de gele slippers’. Over het leven van een filmmaker in een tijdperk van revolutie en verraad. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Kader Abdolah vragen over werk en leven. Luister het fragment terug.

Achter de Schermen: Roxane van Iperen

In de rubriek 'Achter de Schermen' nemen we elke week een kijkje achter de schermen bij een nieuwe opening of voorstelling. Deze keer is dat bij jurist en schrijver Roxane van Iperen. Ze werkte o.a. voor de VN en was correspondent in Brazilië. In 2016 debuteerde ze met de roman ‘Schuim der Aarde’. In haar nieuwe boek ‘’t Hooge Nest’ beschrijft ze het waargebeurde verhaal van de twee joods zussen Brillslijper, die in de Tweede Wereld Oorlog een van de grootste onderduikadressen van Nederland runden. Roxane stuitte op de bijzondere geschiedenis tijdens een verbouwing aan haar villa in Naarden, waar dit alles plaats vond. Verslaggever Inge ter Schure zocht Roxane van Iperen op in haar huis, ’t Hooge Nest. Luister het fragment terug.

dinsdag 4 december

Hanneke Hendrix beschrijft een laatste ivf-poging

Hanneke Hendrix is schrijver en columnist; ze maakt podcasts en hoorspelen. Ze debuteerde in 2012 met de roman ‘De verjaardagen’ die net als haar tweede roman ‘De dyslectische-hartenclub’ (2014) voor tal van literaire prijzen werd genomineerd. Hendrix heeft een wekelijkse column op het onlineplatform &C. Daarnaast maakt ze o.a. ‘Ik ken iemand die…’, een podcast over ouderschap en aanverwante zaken. Onlangs verscheen haar derde roman ‘Aswoensdag’, waarin een vrouw bezig is met een laatste ivf-poging, wanneer ze terugkeert naar haar Limburgse geboortedorp. Pieter van der Wielen spreekt met Hanneke Hendrix. Luister het gesprek terug.

Open Kaart: Kirsten van Teijn

Kirsten van Teijn is zangeres en cabaretier. Na haar afstuderen aan de Koningstheateracademie in Den Bosch viel ze meteen in de prijzen: op het Griffioen Cabaret Festival won ze de Jury- en Publiekprijs, en op het Groninger Studenten Cabaret Festival won ze de Publieks- en Persoonlijkheidsprijs. Met deze vliegende start begon ze aan haar eerste voorstelling genaamd HEILLOOS, over het Noord-Hollandse dorpje Heiloo waar ze opgroeide. Haar tweede voorstelling ZALF, waarin ze letterlijk en figuurlijk constant jeuk heeft, was tot april van dit jaar te zien door het hele land. Vorige week ging NOBEL in première, een voorstelling over alles wat ‘fake’ is. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Kirsten van Teijn vragen over werk en leven. Luister het fragment terug.

De Favoriete Scene van Thessa Meijer

Elke week deelt een filmmaker zijn of haar favoriete scène uit andermans werk met ons. Deze week hoor je de keuze van Thessa Meijer, die nog maar drie jaar geleden de regie- en scenario-opleiding aan de HKU afrondde. Vorig jaar stond ze al met een lange film op het Nederlands Film Festival, het komische drama 'De dag dat mijn huis viel', over, jazeker, een huis dat daadwerkelijk langzaam omvalt. Op het moment werkt ze aan een korte film, die ze in Japan draaide. Luister naar de favoriete scene van regisseur en scenarioschrijver Thessa Meijer. Luister het fragment terug.

woensdag 5 december

Franka Verhagen beschermt de jeugd met klassieke muziek

Franka Verhagen is muziekdocente en muziekhistorica in Caracas, de hoofdstad van Venezuela. Ze studeerde gitaar op het conservatorium van Maastricht. In 1986 ontmoette ze een trompettist uit Venezuela. Ze trouwden en streken neer in Caracas. Samen met haar echtgenoot zet Verhagen zich in voor El Sistema, een organisatie die klassieke muziek als middel inzet om de jeugd weg te houden van drugs, geweld en prostitutie. El Sistema is Verhagens levenswerk. Maar als de crisis aanblijft, is het maar de vraag of ze over een jaar nog in Venezuela woont. Pieter van der Wielen spreekt met Franka Verhagen. Luister het gesprek terug.

Open Kaart: Rico Schuijers

Rico Schuijers is sportpsycholoog. Hij  begon al in 1990 een eigen bedrijf, promoveerde een aantal jaar later aan de Sporthochschule van Keulen, en is voormalig voorzitter van de Vereniging voor Sportpsychologie in Nederland. In zijn dagelijks werk begeleidt hij topsporters die zich richten op o.a. de Olympische Spelen. Hij geeft daarnaast, vanuit zijn expertise over prestatiedruk en stressmanagement, ook trainingen en lezingen aan luchtverkeersleiders, dirigenten en musici. Zijn nieuwe boek ‘Focus, Beter Presteren door Cirkeltraining’ bestaat uit praktische informatie en tips die voor iedereen die zijn aandacht ergens bij wil houden. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoord Rico Schuijers vragen over werk en leven. Luister het fragment terug.

NMS Live Sessie: Bent Van Looy

Maandelijks nodigt NMS binnen- of buitenlandse muzikanten uit om in platenzaak Velvet Music in Amsterdam een paar nummers te komen spelen, waaronder een cover van een bewonderde collega-muzikant. Vandaag zenden we de sessie uit van Bent Van Looy. Deze Vlaamse alleskunner is muzikant, zanger, componist, kunstenaar en kledingontwerper. Hij is bekend als frontman van de indie-band Das Pop, speelde drums voor Soulwax en was ook te zien als coach bij The Voice van Vlaanderen. Dit jaar verscheen zijn nieuwe solo album ‘Yours Truly’. Luister terug.

Zelf een muzieksessie bijwonen? Dat kan! De ‘NMS Live Sessies’ worden eens in de twee weken op vrijdagmiddag opgenomen in platenzaak Velvet Music, op de Rozengracht in Amsterdam, en zijn open voor publiek. Wees welkom! Kijk op onze Facebook pagina voor namen en tijden.

donderdag 6 december

Ex-voetballer Jan Mulder schrijft roman 'Liefde en aardbevingen'

Jan Mulder is zich na zijn carrière als profvoetballer gaan richten op de journalistiek. Samen met Remco Campert was hij jarenlang vaste columnist bij de Volkskrant en is hij inmiddels een bekende televisiepersoonlijkheid. Mulders verzameld proza - verhalen en columns - verscheen onder de titel ‘De vrouw als karretje’ (2001). Daarna publiceerde hij o.a. de roman ‘Iris’. Nu is er 'Liefde en aardbevingen', een roman die zich afspeelt in de streek waar hij vandaan komt; het Groningse platteland. Een streek waar men worstelt met aardbevingen, windmolens en suïcide. Pieter van der Wielen spreekt met Jan Mulder. Luister het gesprek terug.

Open Kaart: Auke Hulst

Auke Hulst is muzikant en schrijver. Hij groeide op in het buurtschap Denemarken, boven op de gasbel van Slochteren, de setting die model stond voor zijn bekroonde derde roman ‘Kinderen van het ‘Ruige Land’ (2012). Naast zijn succesvolle verhalenbundels en romans verscheen het literaire reisboek ‘De Eenzame snelweg’ met tekenaar Raoul Deleo (genomineerd voor zowel de Stripschap-penning als de Prix Saint-Michel) en het fotoboek ‘ The Pursuit of Happiness’ met Wim Melis. Als literatuurcriticus, reisjournalist en essayist schrijft hij voor onder meer NRC Handelsblad, De Groene Amsterdammer en Vrij Nederland. Hij gaf muziek uit onder de naam ‘Sponsored By Prozac’ en is hij voorman van de Nederpop-band ‘De Meisjes’. In zijn nieuwe boek ‘Zoektocht op het Gazon’ onderzoekt hij een bepalend evenement in het leven van Richard Nixon. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoord Auke Hulst vragen over werk en leven. Luister het fragment terug.

Achter de Schermen: Huidhonger

In de rubriek 'Achter de Schermen' nemen we elke week een kijkje achter de schermen bij een nieuwe opening of voorstelling. Deze keer is dat bij Landhuis Oosterhouw in Lees, Groningen. Dit huis heeft een speciale geschiedenis: dichter C.O. Jellema heeft er gewoond tot aan zijn dood en zijn toenmalige partner Klaas Noordhuis is er later gaan wonen met kunstenaar Christiaan Klasema. Vanaf deze week is ‘Huidhonger’ te zien in Theater Bellevue in Amsterdam, een voorstelling over Klasema’s beslissing om op zijn 35e een Vaals klooster binnen te treden. Momenteel is Klasema de enige bewoner van het Groningse landhuis. Maar, mede vanwege zijn voormalige leven als monnik, besloot hij het landhuis te ‘delen met de gemeenschap’ door het open te stellen voor bezoekers en kunstenaars. Verslaggever Elianne Meijer ging langs bij Christiaan Klasema in Landhuis Oosterhouw. Luister terug.

vrijdag 7 december

Trompettist Michael Varekamp gaat de theaters langs met kerst

Michael Varekamp is trompettist en theatermaker. Na afgestudeerd te zijn aan het Koninklijk Conservatorium, in 1996, speelde hij bij tal van groepen, waaronder de Dutch Swing College Band en Fra Fra Sound, waarmee hij de halve wereld over reisde. Samen met toetsenist Wiboud Burkens richtte hij vervolgens The Legends op, een productiebedrijf waarmee hij theatervoorstellingen over zijn muzikale helden maakt, zoals  ‘Miles!’, ‘Billie’ en ‘I’m a Soulman!’. Deze maand gaat Varekamp de theaters langs met het kerstprogramma ‘What a Wonderful Christmas!’. Hanneke Groenteman spreekt met Michael Varekamp. Luister het gesprek terug.

Podcast: Lees Dees

Met 'Schwob' zet het Letterenfonds in samenwerking met boekhandels en uitgeverijen vergeten auteurs in de schijnwerpers. Eens per maand zendt Nooit Meer Slapen de podcast 'Lees Dees' uit. Deze vrijdag gaat het over de Amerikaanse schrijver James Baldwin. Hij schreef o.a. de semi-autobiografische roman 'Go Tell it on the Mountain'. In 1963 was Baldwin de stem van de Civil Rights Movement. Hij overleed in 1987. Deze keer in Lees Dees: Hoe James Baldwin voortleeft in verhalen. Luister de podcast terug