nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week zijn te gast: schrijver Jan Siebelink, radiojournalist en schrijver Mathijs Deen, filmmaker Mark Verkerk, documentairemaker Klaas Bense en schrijver Barbera van Beukering. Gastschrijver deze week is Ivo Victoria.

maandag 26 februari

De bloemen van Jan Siebelink

Schrijver Jan Siebelink werd bij het grote publiek bekend door zijn roman Knielen op een bed violen (2005). Dertig jaar eerder debuteerde hij met de verhalenbundel Nachtschade. Hierin staat het verhaal Witte chrysanten, waarin eigenlijk alle thema’s staan die Siebelink later in zijn grote romans heeft uitgewerkt; de bloemenkwekerij als het verloren paradijs uit zijn jeugdjaren en het duistere geloof van zijn vader. Ter ere van zijn 80ste verjaardag verschijnt het boek De bloemen van Jan Siebelink, waarin 109 planten en bloemen uit Siebelinks schrijversuniversum zijn verzameld. Elfie Tromp spreekt met Jan Siebelink. Luister hier alle fragmenten terug.

Open Kaart: singer-songwriter Maaike Ouboter

In 2013 zette Maaike Ouboter zichzelf op de kaart met het lied Dat ik je mis wat ze zong in het tv-programma De Beste Singer-Songwriter van Nederland. Het lied gaat over de dood van haar ouders en raakte bij velen een gevoelige snaar. Twee jaar later verscheen haar debuutalbum En hoe het dan ook weer dag wordt. Nu is er een nieuwe theatervoorstelling met liedjes en verhalen: Vanaf nu is het van jou. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Maaike Ouboter vragen over leven en werk.

Oordeel Zelf: Theatervoorstelling Aquarium

Aquarium is dé nieuwe Theatervoorstelling van Hummelinck Stuurman. Pierre Bokma, jaqueline Blom Annick Boer en Guy Clemens spelen twee buren die elkaar net leren kennen. Wat begon als een onschuldige ontmoeting, veranderd al snel in een nachtmerrie, in deze zwarte komedie van Nathan Vecht. De voorstelling wordt door critici zeer goed ontvangen, Maar wat vinden jij en wij er eigenlijk van?

dinsdag 27 februari

Mathijs Deen en de wegen van Europa

Mathijs Deen is radiojournalist en schrijver. Eind jaren negentig schreef hij onder meer de plattelandsroman Moeder doen, die in 2016 werd heruitgegeven onder de titel Onder de mensen. Tussendoor schreef hij de verhalenbundel Brutus heeft honger, waarin hij met eten als leidraad door de wereldgeschiedenis reist. In het alom geprezen boek De Wadden beschreef hij de historie van het Waddengebied. Voor zijn nieuwe boek Over oude wegen maakte hij een reis door de geschiedenis van Europa. Waarom heeft de Europeaan zo’n ambivalente verhouding ten opzichte van de doorgaande routes van zijn continent? Hanneke Groenteman spreekt met Mathijs Deen. Luister hier alle fragmenten terug.

De favoriete scène van: Nicole van Kilsdonk

In 'De favoriete scène van' vertellen regisseurs over de scène waar ze als kind van wakker lagen of als volwassene alleen maar van konden dromen. Nicole van Kilsdonk is bekend van onder andere Hoe overleef ik mezelf, Patatje oorlog en haar vele telefilms. Voor de serie Deining won ze in 2004 een Gouden Kalf. Vannacht onthult ze haar favoriete scène uit andermans werk.

woensdag 2 maart

De wilde wereld van Mark Verkerk

Mark Verkerk werkt al meer dan dertig jaar als filmmaker, cameraman, regisseur en editor en heeft al vele documentaires op zijn naam staan, voor onder andere Discovery Channel en National Geographic. Dat doet hij als creatief directeur van het door hem opgerichte EMS Films. De laatste jaren regisseerde hij de succesvolle natuurfilms De Nieuwe Wildernis en Holland, natuur in de delta. Nu volgt De Wilde Stad, waarin een beeld wordt geschetst van de stad vanuit een totaal nieuw perspectief, dat van de onopgemerkte inwoners: de vele wilde dieren en planten. Elfie Tromp spreekt met Mark Verkerk. Luister hier alle fragmenten terug.

Open Kaart: schrijver Rémon van Gemeren

Schrijver en neerlandicus Rémon van Gemeren heeft een grote liefde voor het werk van schrijver en dichter Louis Couperus. Hij heeft dan ook in verschillende vormen aandacht aan hem besteed. Zo schrijft hij onder meer voor Arabesken, tijdschrift van het Louis Couperus Genootschap. Ook maakte hij een documentaire én tentoonstelling over zijn schrijversheld, en bracht hij in 2016 de omvangrijke biografie Couperus. Een leven uit. Van Gemeren wil dieper doordringen tot zijn onderwerpen. Zo ook bij schrijver Joost Zwagerman. In zijn zojuist verschenen biografie Leven in een doodgeboren droom. De wereld van Joost Zwagerman onderzoekt Van Gemeren diepere lagen en onderliggende verbanden.  

NMS Live Sessies: singer-songwriter VanWyck

Om de week nodigt NMS twee binnen- of buitenlandse popmuzikanten uit om in platenzaak Velvet Music in Amsterdam een paar nummers te komen spelen, waaronder een cover van een bewonderde collega-muzikant. Deze keer is dat singer-songwriter VanWyck. In 2015 bracht ze haar eerste EP Tanned legs uit. Na haar EP-debuut begon ze met een nieuw project genaamd One Song a Week, waarin ze bijna iedere week een nieuw nummer uitbracht. Dit project heeft geleid tot haar nieuwe album An Average Woman.

Zelf een muzieksessie bijwonen? Dat kan! De ‘NMS Live Sessies’ worden eens in de twee weken op vrijdagmiddag opgenomen in platenzaak Velvet Music, op de Rozengracht in Amsterdam, en zijn open voor publiek. Wees welkom! Kijk op onze Facebook pagina voor namen en tijden.

donderdag 3 maart

Klaas Bense over de 'moeder van het impressionisme'

Klaas Bense is documentairemaker en scenarioschrijver. Met Diary of a Times Square Thief maakte hij in 2008 zijn debuut als documentairemaker. De film gaat over een zoektocht naar de schrijver van een mysterieus dagboek dat Bense voor 78 Dollar op Ebay kocht. In zijn tweede film One Fine Day (2011) onderzocht hij hoe frustratie en boosheid kunnen worden omgezet in verrichtingen ten voordele van onze leefomgeving. Vanaf volgende week draait Morisot in de bioscoop. Een documentaire over de vergeten Franse kunstenares Berthe Morisot (1841-1895), die als enige vrouw een van de grondleggers van het impressionisme was. Hanneke Groenteman spreekt met Klaas Bense. Luister hier alle fragmenten terug.

Open Kaart: Gilles Biesheuvel

Gillis Biesheuvel is acteur en theatermaker. Hij stond aan de wieg van theatercollectief Dood Paard, maar wandelt sinds een jaar zijn eigen weg. Nu is hij te zien in 'Robin Hood' van Theatergroep Oostpool:een anti-sprookje voor volwassenen waarin op humorvolle wijze de maatschappij onder de loep wordt genomen. In de rubriek 'Open Kaart' beantwoordt Gillis Biesheuvel vragen over leven en werk.

De Reismicrofoon: acteur Rosa Asbreuk

Slapeloze nachten en knikkende knieën: in de rubriek 'De Reismicrofoon' volgen we elke week iemand in de laatste dagen voor zijn of haar werk officieel het daglicht ziet. Deze keer is het de beurt aan Rosa Asbreuk van de Theatertroep, een collectief van tien toneelspelers. Hun spel kenmerkt zich door het interdisciplinaire karakter en de vernieuwende vormen. Nu staan ze op de planken met de voorstelling Zonder Toestemming, waarmee ze een ode brengen aan de vaudeville. Rondom de première nam Rosa Asbreuk voor ons De Reismicrofoon mee.

vrijdag 2 maart

Barbara van Beukering zet de schaar in de geraniums

Barbara van Beukering studeerde aan de School voor Journalistiek in Utrecht en werkte vervolgens als verslaggever voor onder andere de TROS en de AVRO. In 1997 maakte ze de overstap naar tijdschriften, en werkte ze als hoofdredacteur voor BLVD., AvantGarde en Volkskrant Magazine. Van 2007 tot 2015 was Van Beukering hoofdredacteur van Het Parool, daarna leidde ze het digitale nieuwsmagazine PAPER. Nu verschijnt van haar hand het boek Kruip nooit achter een geranium, waarin ze op zoek gaat naar de eerste generatie vrouwen die niet achter de geraniums is verdwenen. Elfie Tromp spreekt met Barbara van Beukering. Luister hier alle fragmenten terug.

Podcast: Paradiso 50

Paradiso bestaat 50 jaar. Reden voor Nooit Meer Slapen om het Amsterdamse poppodium in de schijnwerpers te zetten. In de vijfdelige podcastserie ‘Paradiso 50’ reizen Lotje IJzermans en Atze de Vrieze met spraakmakende gasten door de wilde geschiedenis van Paradiso: van vrijzinnige kerk tot hippie-hangout, en van drugshol naar professioneel en toonaangevend poppodium. Deze maand zenden wij elke vrijdag een ingekorte versie van de podcast uit. Aflevering 1: De Oerknal. Lotje IJzermans gaat terug naar het moment waarop alles begon: de geboorte van Paradiso. Te gast zijn o.a. oprichter Willem de Ridder en Ernst Jansz van Doe Maar en CCC Inc. De lange versie(s) van ‘Paradiso 50’ horen? Abonneer je dan op de podcast via iTunes, Stitcher of andere podcastkanalen.