nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week zijn te gast: rapper en presentator Akwasi, acteur Maarten Heijmans, uitgever en schrijver Oscar van Gelderen, schrijver Bert Natter en beeldend kunstenaar Joep van Lieshout. De weekschrijver is Roderik Six.

maandag 5 februari

Akwasi in de storm na de stilte

Akwasi Owusu Ansah is rapper, acteur en presentator. Kortweg: Akwasi. Volgens Ghanese traditie vernoemd naar de dag waarop hij is geboren, een zondag. Op zijn veertiende begon hij met rappen, vijf jaar later (sinds 2007) begon hij met producer Hayzee en rapper Leeroy de Nederlandstalige rapformatie Zwart Licht. Na drie succesvolle albums verschijnt er -na vier jaar stilte- een nieuw album, getiteld Bliksem. Tussendoor bracht Akwasi een soloalbum uit, Daar ergens, geïnspireerd op het werk van Bram Vermeulen. Ook presenteerde hij verschillende televisieprogramma’s. Pieter van der Wielen spreekt met Akwasi. Kijk hier meer.

Open Kaart: Pepijn Schoneveld

Pepijn Schoneveld is acteur en cabaretier. In 2009 studeerde hij af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. Daarna stond hij op het toneel met de avondvullende solovoorstellingen 'Meneer Jongetje' en ‘Morgen klaart het op’. Verder speelde hij in een aantal films en vertolkte hij rollen in verschillende toneelvoorstellingen en televisieseries. Zijn nieuwe show ‘Stante Pede’ is afgelopen weekend in première gegaan. Hier gaat hij in op de huidige ‘alles moet nu’ cultuur. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Pepijn Schoneveld vragen over leven en werk. Luister hier meer.

Oordeel zelf: 'Three Billboards Outside Ebbing, Missouri'

Met vier Golden Globes en een ‘Fresh score’ van 93% op recensiesite Rotten Tomatoes is ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’ een van de best ontvangen films van 2017. Deze nieuwe western neemt je mee in het leven van Mildred Hayes, een door woede gedreven moeder. Haar dochter is op gruwelijke manier verkracht en vermoord, maar de lokale politie is na maanden onderzoek nog geen stap verder bij de moordenaar. Een zwarte komedie die volgens de recensenten perfect past bij deze tijd. Maar wat vond jij er van? Luister hier meer.

dinsdag 6 februari

Maarten Heijmans keert terug naar Ibsens Huis

Maarten Heijmans is acteur en zanger. Hij werd bekend door zijn rol als Ramses Shaffy in de dramaserie Ramses (2014) van Michiel van Erp, waarmee hij een Gouden Kalf en Emmy Award won. Heijmans studeerde in 2007 af aan de Amsterdamse Theaterschool en speelde sindsdien bij o.a. Het Toneel Speelt en Ro Theater. Nu vervolgt hij zijn carrière bij Toneelgroep Amsterdam, waar de voorstelling Ibsen Huis (in regie van Simon Stone) in reprise gaat. Voor die rol kreeg hij de Arlecchino toegekend, de toneelprijs voor beste mannelijke bijrol. Pieter van der Wielen spreekt met Maarten Heijmans. Kijk hier terug.

Open Kaart: Dean Bowen

De Rotterdamse dichter Dean Bowen noemt zichzelf poëet, performer en psychonaut. Hij stond tot voor kort vooral op de planken, maar eind januari debuteerde hij op papier met Bokman. In die bundel graaft hij naar vergeten geschiedenissen en onderzoekt hij zijn eigen samengestelde identiteit. In de rubriek 'Open Kaart' beantwoordt Dean Bowen vragen over leven en werk. Luister hier terug.

De favoriete scène van: Tom Fassaert

In De favoriete scène van vertellen regisseurs over de scène waar ze als kind van wakker lagen of als volwassene alleen maar van konden dromen. Documentairemaker Tom Fassaert debuteerde in 2011 met de zwart-wit film De Engel van Doel: een film over een klein Vlaams dorpje dat moet wijken voor de uitbreidende Antwerpse haven. In 2015 volgde het Gouden Kalf winnende A Family Affair over zijn eigen familie. Vanavond onthult hij zijn favoriete scène uit andermans werk. Luister hier terug.

woensdag 7 februari

Oscar van Gelderen kraakt de codes van de kunstwereld

Oscar van Gelderen heeft als uitgever vele successen gevierd. Met zijn eerste uitgeverij Vassalucci maakte hij van Heleen van Royen een bestsellerauteur. Ook ontdekte hij schrijvers als Hafid Bouazza en Abdelkader Benali. In 2007 richtte hij uitgeverij Lebowski op, die onder meer Dave Eggers, John Williams (Stoner) en Judas van Astrid Holleeder uitgeeft. Van Gelderen is daarnaast kunstverzamelaar. Samen met zijn vrouw Manuela Klerkx, die als kunstagente werkt, schreef hij Ontroerend goed; een boek over de eigenzinnige codes van de kunstwereld.  Pieter van der Wielen spreekt met Oscar van Gelderen. Kijk het gesprek hier terug.

Open Kaart: Victor Vroegindeweij

Een centraal thema in het werk van regisseur Victor Vroegindeweij is hoe mensen de zinloosheid van het bestaan een hoofd proberen te bieden. Voor zijn televisieprogramma’s en documentaires won hij diverse prijzen, waaronder twee NL-Awards voor de dertiendelige serie Halte, over de medewerkers van het Rotterdamse vervoersbedrijf. In zijn nieuwste documentaire The Last Fight volgt hij Mixed Martial Arts vechter Marloes Coenen in de laatste fase van haar loopbaan. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Victor Vroegindeweij vragen over leven en werk. Luister het gesprek terug.

NMS Live Sessies: Clean Pete

Om de week nodigt NMS twee binnen- of buitenlandse popmuzikanten uit om in platenzaak Velvet Music in Amsterdam een paar nummers te komen spelen, waaronder een cover van een bewonderde collega-muzikant. Deze keer is dat de band Clean Pete. In 2012 kwam hun eerste album uit en hiervoor toerden de twee zussen Loes en Renée in een oude Volkswagen bus door het land. Verder stonden ze in 2016 op het Singer-songwriter podium op Pinkpop.

Zelf een muzieksessie bijwonen? Dat kan! De ‘NMS Live Sessies’ worden eens in de twee weken op vrijdagmiddag opgenomen in platenzaak Velvet Music, op de Rozengracht in Amsterdam, en zijn open voor publiek. Wees welkom! Kijk op onze Facebook pagina voor namen en tijden. Luister de sessie terug.

donderdag 8 februari

Bert Natter en de controlerende mens

Bert Natter is schrijver. Hij debuteerde in 2008 met de roman Begeerte heeft ons aangeraakt. Daarna volgden de romans Hoe staat het met de liefde? en Remington. Toen hij met Goldberg op de shortlist van de ECI Literatuurprijs 2016 belandde, zette hij zichzelf definitief op de kaart. Eén van de vragen die Natter in zijn boeken opwerpt is: wat doe je als je geen controle meer lijkt te hebben over je leven? Zo ook in zijn vijfde roman Ze zullen denken dat we engelen zijn, die met een heftige terreuraanslag begint. Pieter van der Wielen spreekt met Bert Natter. Bekijk hier het gesprek terug.

Open Kaart: Jack Janssen

Filmmaker Jack Janssen wist als een van de weinigen toegang te krijgen achter de schermen van de politieke partij DENK. Het leverde de documentaire 'Onze manier van leven' op, over onder andere de onvrede die de partijleiders vertegenwoordigen. Net als in eerder werk van Janssen, waaronder Geboren boeren en Aya Sofya - Amsterdam, draait het in deze film om ‘wij versus zij’. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Jack Janssen vragen over leven en werk. Luister het gesprek hier terug.

De Reismicrofoon: Gamal Fouad

Slapeloze nachten en knikkende knieën: in de rubriek De Reismicrofoon volgen we elke week iemand in de laatste dagen voor zijn/haar werk officieel het daglicht ziet. Deze keer geven we de microfoon mee aan schrijver Gamal Fouad. De schrijver is in 1976 geboren in Alexandrië en debuteerde in 2016 met zijn eerste boek: Oneindig Eiland. Deze week verscheen zijn tweede boek: De Voorhuidenverzamelaar, een aangrijpende verhalenbundel die wordt gekenmerkt door warme, heldere en lichte verhalen. Luister het gesprek hier terug.

vrijdag 9 februari

Joep van Lieshouts werk komt tot leven in De Grote Kunstshow

Joep van Lieshout is beeldend kunstenaar en ontwerper. In zijn werk speelt de functionaliteit van complexe systemen een grote rol, met als belangrijk voorbeeld het menselijk lichaam. Zijn werken kunnen ook zeer omvangrijk worden. Beelden groeien bij Van Lieshout uit tot hele machineparken. Komende zondag vindt in Theater Rotterdam een eenmalige editie plaats van De Grote Kunstshow, tijdens de Art Rotterdam Week, waarin de sculpturen, meubels, machines en installaties van Atelier Van Lieshout theatraal tot leven worden gewekt. Hanneke Groenteman spreekt met Joep van Lieshout. Luister het gesprek terug.

Radio Doc: 'Vensters'

Het venster is voor de Vlaamse radiomaker Kenneth Berth als een soort kijkdoos. Maar wat zie je dan allemaal? Met die vraag in gedachte, ging Berth in zes verschillende Amsterdamse huiskamers voor zes verschillende vensters zitten om zes verschillende uitzichten op de stad te hebben. Dit gaf hem de mogelijkheid om als Brusselaar Amsterdam van dichtbij te leren kennen. En terwijl hij dat deed kon hij ‘wegdromen achter het roze licht’ en 'zien hoe stukjes maatschappij voorbij dwarrelden’. Het resultaat is de radiodocumentaire Vensters. Luister de podcast terug.