nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week zijn te gast: schrijver Griet Op de Beeck, zangeres Wende Snijders, actrice Ellen Parren, acteur Jacob Derwig en schrijver Corine Hartman. De weekschrijver is Maartje Wortel.

maandag 5 maart

Griet Op de Beeck wapent zich met liefde

Griet Op de Beeck brak in 2013 door met haar debuutroman Vele hemels boven de zevende. Daarna schreef zij nog drie bestsellers: Kom hier dat ik u kus, Gij nu en het vorig jaar verschenen Het beste wat we hebben, het eerste deel van een trilogie rondom het thema incest. Voor de 83ste editie van de Boekenweek, die zaterdag begint, schreef Op de Beeck het Boekenweekgeschenk Gezien de feiten. Een verhaal over o.a. de kracht van spijt hebben, de gretige wil om goed te leven en het wapen dat liefde kan zijn, als ze echt is tenminste. Pieter van der Wielen spreekt met Griet Op de Beeck. Luister alle fragmenten hier terug.

Open Kaart: fotograaf C. Barton van Flymen

De in Zuid-Afrika geboren fotograaf C. Barton van Flymen kwam in de jaren zestig naar Amsterdam. Zijn eerste foto in de krant, van een tramongeluk, was de opmaat naar succes. Niet veel later zou hij grote namen voor zijn lens krijgen. Hij schoot portretten van zowat alle bekende politici, sporters en sterren. Ook legde hij jarenlang de Tour de France vast en maakte hij nieuwsfoto’s en documentaires. Afgelopen weekend verscheen zijn fotoboek Portretten, waarin een halve eeuw aan iconische beelden samenkomen. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt C. Barton van Flymen vragen over leven en werk.

Oordeel Zelf: film Phantom Thread

De pers was unaniem lovend over de nieuwe Paul Thomas Anderson film Phantom Thread. Een film waarin Daniel Day Lewis schittert in zijn - naar eigen zeggen - laatste rol: die van society couturier Reynolds Woodcock. De film, waarin verder ook Lesley Manville en Vicky Krieps spelen, was genomineerd voor zes Oscars, maar wist er maar eentje te verzilveren. Wat vinden jij en wij eigenlijk van Phantom Thread? Oordeel zelf.

dinsdag 6 maart

Het mens-zijn staat centraal in liedjes Wende Snijders

Niet kiezen lijkt het motto van de veelzijdige zangeres Wende Snijders. Haar muzikale oeuvre is een reis door genres, van Frans chanson tot Engelse popnummers en van klassiek tot hedendaagse muziek. Deze week verschijnt Mens, haar eerste volledig Nederlandstalig album. Hierop staan nummers uit de gelijknamige theatervoorstelling uit 2017, die begon met de vraag: hoe ben ik mens in een tijd waar we meer dan ooit teruggeworpen lijken op onszelf? Het album is de opmaat voor een tour langs poppodia, festivals en theaters. Pieter van der Wielen spreekt met Wende Snijders. Luister alle fragmenten hier terug.

Open Kaart: ontwerper Richard Hutten

Als je denkt aan 'Dutch Design', is de kans groot dat je een van de ontwerpen van Richard Hutten voor je ziet. Een van zijn bekende ontwerpen is de 'domoor', een mok met twee grote oren aan weerszijden. Daarnaast is hij bekend om zijn functionele meubelen in een conceptuele en humoristische stijl, waaronder een aantal stoelen. Die stoelen ontwerpt hij niet alleen, hij verzamelt ze ook. Inmiddels bestaat zijn collectie uit meer dan 100 zitobjecten; van prototypes tot de grote designklassiekers, van afstudeerwerken tot unieke modellen. Vanaf maart is de persoonlijke stoelencollectie van Hutten te zien in het Gemeentemuseum in Den Haag. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Richard Hutten vragen over leven en werk.

De favoriete scène van: Menna Laura Meijer

In 'De favoriete scène van' vertellen regisseurs over de scène waar ze als kind van wakker lagen of als volwassene alleen maar van konden dromen. Regisseur Menna Laura Meijer kwam per toeval in het vak terecht. Als autodidact maakte ze in 1997 haar eerste documentaire Tags. Haar latere films Echte mannen, Meisjes en 69 verwijzen qua stijl, muziek en montage naar haar eerste werk. Voor de documentaireserie Sexy kreeg ze in 2008 een eervolle vermelding van de Nipkowschijf. Vannacht onthult ze haar favoriete scène uit andermans werk.

woensdag 7 maart

Ellen Parren speelt tragische Andromache

Actrice Ellen Parren begon tijdens haar studie bij Toneelgroep De Appel. Ze was te zien in de films Alles is liefde en Lucia de B. Ook speelde ze in verschillende series, zoals het satirische programma TreurTeeVee en Missie Aarde. Ze maakt deel uit van de artistieke kern van muziektheatergezelschap Circus Treurdier, dat in het kader van 3Lab het programma TreurTeeVee maakte voor de VPRO en in 2016 speelde ze de rol van verslaggever in Zondag met Lubach. Komende maanden vertolkt ze de rol van Hermione in de Toneelschuur Productie Andromache, een regie van Olivier Diepenhorst. Het stuk gaat 15 maart in première. Pieter van der Wielen spreekt met Ellen Parren. Luister alle fragmenten hier terug.

Open Kaart: schrijver Raoul de Jong

Raoul de Jong zou je met recht een alleskunner kunnen noemen: hij is schrijver, columnist, programmamaker en danser. Hij debuteerde in 2005 met de roman Het leven is verschrikkulluk. Zijn tweede roman Stinknegers, dat een jaar later verscheen, leverde hem de Dick Scherpenzeel Prijs op. Er volgde nog drie romans, waaronder De Grootsheid van het Al dat werd verkozen tot het beste Rotterdamse boek. Zijn nieuwste werk is Dagboek van een puber: fragmenten uit De Jong’s werkelijke puberdagboeken. Om aan de schaamte te ontsnappen beschouwt hij de auteur van zijn dagboeken niet als zijn jongere zelf maar als ‘een twaalfjarig monster dat met veel gevoel voor drama schittert in zijn eigen op Beverly Hills 90210 geïnspireerde soapopera’. In de rubriek open kaart beantwoordt Raoul de Jong vragen over leven en werk.

NMS Live Sessies: Douglas Firs

Om de week nodigt NMS twee binnen- of buitenlandse popmuzikanten uit om in platenzaak Velvet Music in Amsterdam een paar nummers te komen spelen, waaronder een cover van een bewonderde collega-muzikant. Deze keer is dat de band Douglas Firs. Zanger Gertjan Van Hellemont speelt samen met zijn broer Sem en de twee vrienden Simon Casie en Christophe Claeys sinds 2012 in de Belgische band. Ze zijn helemaal uit Gent naar ‘hun favoriete Nederlandse stad’ gekomen voor de opname van de NMS Live Sessie.

Zelf een muzieksessie bijwonen? Dat kan! De ‘NMS Live Sessies’ worden eens in de twee weken op vrijdagmiddag opgenomen in platenzaak Velvet Music, op de Rozengracht in Amsterdam, en zijn open voor publiek. Wees welkom! Kijk op onze Facebook pagina voor namen en tijden.

donderdag 8 maart

Jacob Derwig rooft miljoenen in 'Bankier van het verzet'

Acteur Jacob Derwig begon zijn carrière bij toneelgroep ’t Barre Land en De Trust. Daarna speelde hij bij Toneelgroep Amsterdam. Derwig won twee keer een Louis d’ Or en kreeg een Gouden Kalf voor zijn rol in de film Zus & Zo. Hij speelde in tal van televisieseries, waaronder Bij ons in de Jordaan en In Therapie, en in films als Het Diner en Publieke Werken. Vanaf vandaag is hij te zien in de oorlogsfilm Bankier van het verzet. Daarin speelt hij een van de twee broers die met z’n tweeën tientallen miljoenen guldens uit de Nederlandse Bank naar het verzet doorsluisde. Pieter van der Wielen spreekt met Jacob Derwig. Luister alle fragmenten hier terug.

Open Kaart: Maarten Slagboom

Programmamaker en journalist Maarten Slagboom maakte onder andere de documentaireseries Made in Europe, De Hokjesman, Robo Sapiens en De IJzeren Eeuw. Ook werkte hij jaren voor het radioprogramma De Ochtenden, waar hij redacteur en muzieksamensteller was. Hij heeft grote interesse in cultuur en richtte samen met Sietse Meijer in 2013 het online-magazine Schift op. Naast dit alles schrijft hij ook boeken. Eerder verscheen al Echo, een non-fictieboek over prenataal onderzoek en keuzevrijheid. Recent kwam Motown op legerkistjes uit, waarin verhalen over film, literatuur en muziek worden gekleurd met zijn eigen persoonlijke associaties en herinneringen. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Maarten Slagboom vragen over leven en werk.

Reismicrofoon: Sven Ratzke

Slapeloze nachten en knikkende knieën: in de rubriek 'De Reismicrofoon' volgen we elke week iemand in de laatste dagen voor zijn of haar werk officieel het daglicht ziet. Wereldwijd trekt showvedette, extravagante entertainer, homme fatale en sympathieke diva Sven Ratzke al geruime tijd volle zalen. In Nederland is hij nog niet zo lang geleden doorgebroken. Wie van zijn uitbundige shows houdt, kan binnenkort zijn hart ophalen bij de nieuwe theatertour FOR ONE NIGHT ONLY. In de aanloop naar de première nam Sven Ratzke voor ons De Reismicrofoon mee. 

vrijdag 9 maart

Familiedrama van Corine Hartman krijgt gruwelijk verloop

Corine Hartman is een van de meest productieve thrillerschrijvers van Nederland. In 2007 debuteerde ze met het boek Schone kunsten. Sindsdien schreef ze ruim vijftien boeken, zowel misdaadromans (zoals De Winter-serie) als psychologische thrillers (Jessica Haider-serie). Haar nieuwe boek Het kwaad in ons gaat over een warm en veilig gezin dat ongemerkt naar de rand van de afgrond schuift, tot er een moment komt dat de broer en zus zich volledig in het nauw gedreven voelen en een besluit nemen met dodelijke gevolgen. Atze de Vrieze spreekt met Corine Hartman. Luister alle fragmenten hier terug.

Podcast: Paradiso 50

Paradiso bestaat 50 jaar. Reden voor Nooit Meer Slapen om het Amsterdamse poppodium in de schijnwerpers te zetten. In de vijfdelige podcastserie ‘Paradiso 50’ reizen Lotje IJzermans en Atze de Vrieze met spraakmakende gasten door de wilde geschiedenis van Paradiso: van vrijzinnige kerk tot hippie-hangout, en van drugshol naar professioneel en toonaangevend poppodium. Deze maand zenden wij elke vrijdag een ingekorte versie van de podcast uit. Aflevering 2: Punk. Lotje IJzermans gaat terug naar ’77. Paradiso was op sterven na dood, de gemeente wilde geen geld meer geven, maar toen kwam de redding: punk! Te gast zijn o.a. dichter Diana Ozon, barvrouw Karin Nijhuis en Peter ten Seldam van Panic! De lange versie(s) van Paradiso 50 horen? Abonneer je dan op de podcast via iTunes, Stitcher of andere podcastkanalen. Luister de podcast hier terug.