nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week zijn te gast: componist Florian Magnus Maier, schrijver Sarah Sluimer, soul- en gospelzangeres Berget Lewis, illustrator Jasper Rietman en schrijver Seppe van Groeningen.

maandag 22 mei

De veelzijdigheid van componist en metal gitarist Florian Magnus Maier

Florian Magnus Maier is een Duitse componist en metalgitarist die in Nederland woont en werkt. Hij is frontman van de metalbands Noneuclid, Alkaloid en Dark Fortress, in Rotterdam opgeleid als flamencogitarist en werkt regelmatig samen met muzikanten en orkesten uit de wereld-, pop- en klassieke muziek. Zo schreef hij eerder dit jaar een stuk voor het Rotterdams Philharmonisch Orkest, waarin hij onder meer voetballiederen en gabber verwerkte. En hij schreef onlangs mee een stuk dat gebaseerd is op drie schilderijen van de Spaanse schilder Miró. Pieter van der Wielen spreekt met Florian Magnus Maier. Luister hier alle fragmenten terug

Open Kaart: Jeroen van Erp

Ontwerper Jeroen van Erp is afgestudeerd op Industrieel Ontwerp aan de TU Delft waar hij nu werkzaam is als professor Concept Design. Hij is één van de oprichters van Fabrique, een multidisciplinair designbureau waar hij momenteel partner en innovatiestrateeg is. Nu schreef hij het boek 'Think like a designer, don't act like one' waarin hij inzicht probeert te geven in de kennis en methodes van ontwerpers om tot mooie en spraakmakende oplossingen te komen. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Jeroen van Erp vragen over leven en werk. 

Oordeel Zelf: Isle of Dogs

De nieuwe stop-motion film van Amerikaanse regisseur Wes Anderson 'Isle of Dogs' is een publieksfavoriet. Het Britse filmtijdschrift Little White Lies gaf vijf sterren en het NRC deelde er vier uit, net als ons eigen VPRO Cinema. Met zijn strakke visuele stijl en fluffige hondjes in de hoofdrol lijkt het alsof Wes Anderson weinig fout kan doen. Maar wat vinden jullie er eigenlijk van?

dinsdag 23 mei

Sarah Sluimer is naast programmamaker en journalist nu ook schrijver met debuutroman 'Keizer'

Sarah Sluimer is programmamaker, journalist en opiniemaker. De afgelopen jaren maakte ze programma's voor De Balie en Paradiso, in Amsterdam, en publiceerde ze onder meer voor de Volkskrant, Opzij en De Correspondent - met feminisme als specialisme. In haar debuutroman ‘Keizer’ voert ze een zeer beroemde regisseur op die zowel voor als ìn zijn kunst leeft. Zo ver mogelijk van het dagelijkse gewoel, het verderf. Maar als hij van een New Yorkse schilder een voorstel aanneemt, tekent hij voor zijn ondergang. Pieter van der Wielen spreekt met Sarah Sluimer. Luister hier alle fragmenten terug.

Open kaart: vormgever Richard van der Laken

Richard van der Laken is een van de oprichters van creatief bureau de ‘Design Politie’ en initiator van ‘What design can do’. Een platform dat creativiteit gebruikt om maatschappelijke problemen op lossen. Op donderdag begint de achtste conferentie in Amsterdam. Door middel van een ontwerpwedstrijd wordt geprobeerd oplossingen te bedenken voor seksuele uitbuiting van minderjarigen. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Richard van der Laken vragen over werk en leven.

De favoriete Scène van Nouchka van Brakel

In De favoriete scène van vertellen regisseurs over de scène waar ze als kind van wakker lagen of als volwassene alleen maar van konden dromen. Vandaag is de beurt aan Nouchka van Brakel. Nouchka is geboren op 18 april 1940 en studeerde van 1962 tot 1964 aan de filmacademie. Ze is vooral bekend van de film ‘Van de koele meren des doods’ en ‘Een vrouw als Eva’, de eerste Nederlandse film met lesbische thematiek. Vanavond onthult Nouchka van Brakel haar favoriete scène uit andermans werk.​

woensdag 24 mei

Berget Lewis gaat terug naar de essentie met het nieuwe album 'Love Nation'

Berget Lewis is soul- en gospelzangeres. Ze begon haar zangcarrière als achtergrondzangeres, onder meer bij Total Touch en Candy Dulfers Funky Stuff. In 2007 verscheen haar eerste solo-album met de toepasselijke titel ‘Finally’. Sindsdien gaat het Lewis voor de wind. Ze was onder meer als ‘Maria’ te zien in ‘The Passion’ en maakt deel uit van het succesvolle vrouwencollectief Ladies of Soul. Binnenkort verschijnt haar nieuwe album 'Love Nation', waarmee ze teruggaat naar de essentie van soul, R&B, jazz, gospel en funk. Pieter van der Wielen spreekt met Berget Lewis. Luister alle fragmenten hier terug.

Open Kaart: Schrijver en columnist Maan Leo

Schrijver en columnist Maan Leo debuteerde in 2012 met Ik ben Maan, waarmee ze de Zeeuwse Boekenprijs won. Haar tweede boek ‘Huwelijkse voorwaarden’ verscheen bij Lebowski in 2014.  Wekelijks schrijft ze een column voor de Provinciale Zeeuwse Courant. Naast schrijver en columnist is maan ook  hoofd communicatie bij de University College Roosevelt en is ze te bewonderen als een Burlesque performance artiest onder de naam Zizi Zinonna. Nu verschijnt haar derde boek ‘De tussenpersoon’. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Maan Leo vragen over werk en leven.

NMS Live Sessie: one-man band Faces On TV

Om de week nodigt NMS binnen- of buitenlandse muzikanten uit om in platenzaak Velvet Music in Amsterdam een paar nummers te komen spelen, waaronder een cover van een bewonderde collega-muzikant. Vandaag zenden we de sessie uit van one-man band Faces on TV. Begin 2015 kwam de eerste single 'Run Against The Stream' uit, die meteen werd opgepikt door Studio Brussel en Radio 1. Vorige maand kwam zijn eerste album 'Night Funeral' uit.


Zelf een muzieksessie bijwonen? Dat kan! De ‘NMS Live Sessies’ worden eens in de twee weken op vrijdagmiddag opgenomen in platenzaak Velvet Music, op de Rozengracht in Amsterdam, en zijn open voor publiek. Wees welkom! Kijk op onze Facebook pagina voor namen en tijden.

donderdag 25 mei

Illustrator en striptekenaar Jasper Rietman vertelt het verhaal van vluchtelingen in 'Exodus'

Jasper Rietman is redactioneel illustrator en stripmaker. Zo tekent hij voor onder meer The New York Times, The Guardian, de Volkskrant en tijdschriften als Variety en Wired. Daarnaast werkt hij als stripmaker aan eigen projecten. Nu verschijnt zijn eerste stripboek ‘Exodus’. Daarin verbeeldt hij een archetypische uittocht van een groepje mensen in het Midden-Oosten dat op de vlucht is voor oorlog en vervolging. De zesenveertig naadloos op elkaar aansluitende illustraties vormen samen een grote panoramatekening van bijna veertien meter. Pieter van der Wielen spreekt met Jasper Rietman. Luister hier alle fragmenten terug

Open Kaart: cartoonist TRIK

TRIK is illustrator, vormgever en cartoonist. Met zijn werk verklaart hij op geheel eigen wijze het nieuws en de politiek. Zijn cartoons zijn nooit heel expliciet. Zelf zegt hij dat zijn cartoons meer subtiele hints bevatten dan dat ze recht voor z’n raap zijn. Het werk van TRIK is momenteel te zien in Haarlem waar de jaarlijkse Stripdagen zijn: op de expositie HEADLINES waar zijn journalistieke portretten worden tentoongesteld en onder de naam DUONAR – dat hij vormt met kunstenaar Stefan Kasper – stelde hij een groepstentoonstelling samen dat een eerbetoon is aan het Monster van Frankenstein. In de rubriek Open Kaart beantwoordt TRIK vragen over werk en leven.

De Reismicrofoon: Louis Gauthier

In de rubriek De Reismicrofoon volgen we elke week iemand in de laatste dagen voor zijn of haar werk officieel het daglicht ziet. Louis Gauthier is muziekprogrammeur, presentator, journalist en componist. Gauthier is bekend van de door hem geproduceerde muziek-poëzietrilogie waarvoor hij samenwerkt met verschillende schrijvers. Eerder werkte Gauthier samen met Spinvis en Ingmar Heytze aan de single Verder Kijken. Nu komt Gauthier Dansen op Spijkers, een muziekalbum met gedichten van Gerrit Komrij op muziek van Gauthier. In aanloop naar de première nam Louis Gauthier voor ons De Reismicrofoon mee.

vrijdag 26 mei

Schrijver Seppe van Groeningen komt met nieuwe roman 'Beschreven Blad'

Seppe van Groeningen werkte wereldwijd mee aan een honderdtal (televisie)films als geluidstechnicus, maar bleef tussendoor steeds schrijven. In 2014 debuteerde de Vlaming als romancier met het boek ‘Aards Paradijs’, waarvoor hij zich liet inspireren door zijn eigen jeugd. Van Groeningen, die afwisselend in Gent en Montpellier woont, en de broer is van de met een Oscar genomineerde regisseur Felix van Groeningen, komt nu met ‘Beschreven blad’, een roman die onder meer het schemergebied tussen egoïsme en zelfrespect onderzoekt. Elfie Tromp spreekt met Seppe van Groeningen.
 

Podcast: Het Maakbare Geweten

Vertrouw jij je geweten? Makers Ruben Pest en Robin van Gelder de laatste tijd niet meer. Het is ook niet makkelijk: kies je voor dat nieuwe shirt, ook als je weet dat het waarschijnlijk door kinderhandjes is gemaakt? Maak je een reis per vliegtuig, ondanks dat het een aanslag is op het milieu? In de driedelige podcastserie van VPRO DORST Het maakbare geweten, ontrafelen makers Robin en Ruben de werking van ons magische geweten. Wat is het eigenlijk? Maakt het ook fouten? Hoe beïnvloedbaar is het geweten en is het wel te vertrouwen? In de tweede aflevering praten Ruben en Robin met gewetensexpert Frans Schalkwijk en een voormalig lid van de beruchte bende Vatos Locos.