nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week zijn te gast: De winnaar van de Libris Literatuur Prijs, acteur Kees Prins, tekenaar Siegfried Woldhek, oud-kamerlid Tofik Dibi en documentairemaker Rob Schröder. Gastschrijver deze week is Justine Le Clerq.

maandag 7 mei

De 25ste winnaar van de Libris Literatuur Prijs Murat Isik

De Libris Literatuur Prijs is de prijs voor de beste oorspronkelijke Nederlandse literaire roman van het afgelopen kalenderjaar. Vanavond weten we wie de winnaar is van de 25ste editie en de bijbehorende 50.000 euro. Genomineerd zijn de schrijvers Martin Michael Driessen (‘De pelikaan’), Marjolijn van Heemstra (‘En we noemen hem’), Murat Isik (‘Wees onzichtbaar’), Ilja Leonard Pfeijffer (‘Peachez, een romance’), Arjen van Veelen (‘Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken’) en Tommy Wieringa (‘De heilige Rita’). Nooit Meer Slapen komt rechtstreeks vanuit het Amstel Hotel in Amsterdam. Na afloop van de prijsuitreiking spreekt Pieter van der Wielen met de winnaar. Luister alle fragmenten hier terug

Open Kaart: muzikant Rik Elstgeest

Rik Elstgeest werd geboren in Roelofarendsveen. In 2003 studeerde hij af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Wat volgt is een carrière als singer-songwriter, muzikant, acteur en theatermaker. Hij maakte muziektheater bij De Veenfabriek, speelde mee op albums van Alamo Race Track en Awkard I en is de man achter het pseudoniem Eckhardt. Samen met Bo Koek en Gerry Arling vormt hij de band Eckhardt And The House. De band krijgt steeds meer internationale aandacht, o.a. met de single Mexican Wedding, waarbij ze vocaal support kregen van Bella Hay, de dochter van Golden Earring-zanger Barry Hay. Deze single wordt inmiddels door Spotify in 51 landen gestreamd. In de rubriek Open Kaart beantwoordt muzikant Rik Elstgeest vragen over werk en leven.​

Oordeel Zelf: film 'The Rider'

Gebaseerd op zijn eigen waargebeurde verhaal, volgt The Rider Brady Jandreau, een rijzende ster in de rodeowereld die na een tragisch ongeluk te horen krijgt dat hij zijn dromen en ambities zal moeten opbergen. Terug thuis vraagt Brady zich af waar hij voor moet leven als hij niet langer kan doen wat zijn leven zin geeft: het paardrijden en de wedstrijden. In een poging om zijn lot opnieuw in eigen handen te nemen, gaat Brady op zoek naar nieuwe hoop, passie en identiteit. De film van de Chinese regisseur Chloé Zhao werd internationaal bejubeld. Sommige critici noemde het de beste film van het jaar. The Guardian gaf het vier sterren evenals de Volkskrant. Maar wat vind jij er eigenlijk van?

dinsdag 8 mei

Acteur Kees Prins over de theatervoorstelling 'Een man een man'

Kees Prins is acteur en regisseur. Als acteur speelde hij de eerste jaren bij het Werktheater en Orkater. Samen met Arjan Ederveen vormde hij De Duo’s. Naast rollen in film- en televisieproducties, in o.a. De Lift, De Jurk en Bij ons in de Jordaan, maakte hij sinds 1990 samen met Michiel Romeyn en Herman Koch het televisieprogramma Jiskefet. Daarnaast heeft hij altijd theatervoorstellingen geregisseerd. Sinds deze week speelt hij met Pierre Bokma in Een man een man, een komedie die Prins met Roel Bloemen schreef, over twee mannen in een restaurant, een tafel, een serveerster en vooral dat je de dingen niet groter moet maken dan ze zijn. Pieter van der Wielen spreekt met Kees Prins. Luister hier alle fragmenten terug.

Open Kaart: cabaretier Javier Guzman

Javier Guzman is cabaretier en stand-up comedian. Hij werd geboren op het Spaanse eiland Gran Canaria en kwam op jonge leeftijd naar Nederland. Hij studeerde aan de Academie voor Kleinkunst in Amsterdam waar hij in het derde jaar zowel de jury- als de publieksprijs op het Leids Cabaret Festival won. In 2007 maakte hij de voorstelling Delirium, waarin hij vertelt over zijn drugs- en alcoholverslaving. Nu is Javier te zien bij de The Backstage Comedy Tour, waar hij jong, veelbelovend talent een podium geeft. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Javier Guzman vragen over leven en werk.

De favoriete scène van John Appel

In De favoriete scène van vertellen regisseurs over de scène waar ze als kind van wakker lagen of als volwassene alleen maar van konden dromen. John Appel is nationaal en internationaal geprezen. Bij het grote publiek brak hij door met de documentaire 'Zij gelooft in mij' over André Hazes. Later volgden onder meer The Player (2009) een persoonlijke film over zijn vader die gokte, Wrong Time Wrong Place (2012) over de invloed van de aanslag van Anders Breivik op nabestaanden en Eritrea Stars over het nationale voetbalteam van Eritrea. Net als veel andere filmregisseurs is Appel groot fan van Martin Scorcese, m​et name zijn film Taxi Driver. Maar omdat die in deze rubriek al geweest is, onthult John Appel zijn favoriete scène uit een andere Scorsese-film.

woensdag 9 mei

Tekenaar Siegfried Woldhek komt met zijn nieuwe boek 'Lekker tekenen'

Voor een tekenaar heeft Siegfried Woldhek een opvallende carrière. Hij studeerde biologie, werd directeur van de Vogelbescherming en het Wereld Natuur Fonds, en richtte Nabuur.com op, een organisatie die dorpen over de hele wereld elkaar laat helpen. Daarnaast tekent hij al meer dan veertig jaar politici, schrijvers, sporters en vogels, onder meer voor Vrij Nederland en NRC Handelsblad. Vorig jaar werden zijn politieke portretten gebundeld in ‘ZieZo’. Nu is er ‘Lekker tekenen’, een boek voor beginnende en gevorderde tekenaars, waarin Woldhek zijn tips deelt over materiaal, kijken, portrettekenen, licht, focus en diepte. Pieter van der Wielen spreekt met Siegfried Woldhek. Luister hier alle fragmenten terug

Open Kaart: fotograaf Peter Koudstaal

Peter Koudstaal fotografeerde al op 10-jarige leeftijd met de camera van zijn vader. Toen Koudstaal in 2007 voor het muziekfestival Fuji Rock naar Japan ging, kwamen zijn twee liefdes, muziek en fotografie, samen. Het vormde het startschot van een avontuur dat hem jaren in de greep hield. Hij reisde de hele wereld over op zoek naar de essentie van het muziekfestival. De foto’s zijn nu gebundeld in Music Brings Us Together. In de rubriek Open Kaart beantwoordt fotograaf Peter Koudstaal vragen over werk en leven.​

NMS Live Sessies: Fenne Lily

Om de week nodigt NMS binnen- of buitenlandse muzikanten uit om in platenzaak Velvet Music in Amsterdam een paar nummers te komen spelen, waaronder een cover van een bewonderde collega-muzikant. Vandaag zenden we de sessie uit van de Engelse singer-songwriter Fenne Lily, die onlangs debuteerde met On Hold; een album vol breekbare folksongs.

Zelf een muzieksessie bijwonen? Dat kan! De ‘NMS Live Sessies’ worden eens in de twee weken op vrijdagmiddag opgenomen in platenzaak Velvet Music, op de Rozengracht in Amsterdam, en zijn open voor publiek. Wees welkom! Kijk op onze Facebook pagina voor namen en tijden.

donderdag 10 mei

'Melk & Dadels' de nieuwe theatervoorstelling met oud-kamerlid Tofik Dibi

Tofik Dibi was van 2006 tot 2012 Tweede Kamerlid voor Groen Links. Sindsdien spreekt, publiceert en geeft hij les over diverse maatschappelijk onderwerpen. In 2015 bracht hij het autobiografische boek ‘Djinn' uit, waarin hij schrijft over zijn Marokkaans-Nederlandse afkomst, zijn politieke carrière en de worsteling met zijn homoseksualiteit. Ook schrijft hij teksten voor theater, tv en film. Zo gaat komende zondag Melk & Dadels in première, een voorstelling die hij met regisseur Daria Bukvić heeft gemaakt, met verhalen over de pijn en vreugde in de Marokkaanse én Nederlandse cultuur. Pieter van der Wielen spreekt met Tofik Dibi. Luister hier alle fragmenten terug.

Open Kaart: Cellist Maarten Vos

Maarten Vos is een klassiek geschoold cellist en volgde een Bachelor klassiek en een Master Live Electronics aan het Conservatorium van Amsterdam. Momenteel begeeft hij zich met eigen werk als solo artiest, componist en producent op het snijvlak van eigentijds klassieke muziek en elektronisch experiment. Met zijn oude cello als basis speelt de electronica een belangrijke rol, met als doel het samensmelten van twee disciplines tot een uniek geheel met een vernieuwend resultaat. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Maarten Vos vragen over werk en leven.

De Reismicrofoon: Jetty Mathurin

In de rubriek De Reismicrofoon volgen we elke week iemand in de laatste dagen voor zijn of haar werk officieel het daglicht ziet. Jetty Mathurin, geboren in Paramaribo, is van huis uit onderwijzeres en logopediste. Eind jaren ´80 maakt ze een carrièreswitch naar de theater– en televisiewereld. Naast acht succesvolle solo cabaretvoorstellingen, o.a. met haar bekendste karakter ‘Taante’, heeft Mathurin haar sporen verdiend met theaterprogramma’s als Faja, De Koningin van Paramaribo, en de Vagina Monologen. In 2016 schitterde zij in het eerste deel A Raisin in the Sun van een beoogd drieluik over de familie Younger. Nu is er het tweede deel:Beneatha’s Place. In aanloop naar de première nam Jetty Mathurin voor ons De Reismicrofoon mee.​

vrijdag 11 mei

Rob Schröder over zijn poëtische essayfilm 'Possessed'

Rob Schröder is schrijver, grafisch ontwerper en documentairemaker. Hij was de oprichter van Wild Plakken, een politiek-activistisch designcollectief, doceerde aan de Gerrit Rietveld Academie en is een van de oprichters van het Sandberg Instituut. Als documentairemaker maakte hij o.a. Een schitterend ongeluk (1997), Allerzielen (2005) en Ouwehoeren (2011), zijn bekende film over twee prostituees, tweelingzussen, die al decennia in het vak zitten. Samen met het kunstenaarsduo Metahaven presenteert hij de poëtische essayfilm Possessed, die de effecten verbeeldt van de smartphone op onze maatschappij en ons zelfbeeld. Elfie Tromp spreekt met Rob Schröder. Luister hier alle fragmenten terug.

Podcast: De Man Is Lam

Er is een wildgroei aan podcasts. Wij gidsen je graag langs het aanbod van podcasts die het culturele veld belichten. Deze week is dat deel 3 van 'De Man Is Lam'.Wat betekent het om vandaag de dag 'man' te zijn? Schrijver en audiokunstenaar Rashif El Kaoui, presentator Lucas De Man en fotograaf Ahmet Polat proberen het antwoord te vinden. Na een theatervoorstelling en een foto-expositie volgt nu een podcastreeks. Van motorclubs tot vadercentra: overal wordt het antwoord gezocht op de vraag waar een man uit bestaat. Deze aflevering staat in het teken van: wat is een man volgens vrouwen?