nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week zijn te gast: kunstenaar Alex van Warmerdam, violiste Simone Lamsma, acteur Gijs Scholten van Aschat ontwerper Bertjan Pot en schrijver Marcel van Roosmalen. Deze week leest Gilles van der Loo een verhaal bij de voorbije dag voor.

maandag 4 juni

Kunstenaar Alex van Warmerdam met eigen tentoonstelling in filmmuseum Eye

Alex van Warmerdam is acteur, schrijver, film- en theatermaker, schilder en vormgever. Alles wat hij maakt oogt gecreëerd – daarin is zijn oorsprong als theatermaker te herkennen. Negen speelfilms regisseerde hij tot dusver, waaronder Abel (1986), De noorderlingen (1992), Ober (2006) en Borgman (2013). Alle negen films dragen tot in het kleinste detail de handtekening van de maker. Vanaf komende zondag is er in het Amsterdamse filmmuseum Eye een tentoonstelling met films, installaties en objecten van Van Warmerdam: ‘L’histoire kaputt’. Pieter van der Wielen spreekt met Alex van Warmerdam. Luister hier alle fragmenten terug

Open Kaart: tekenaar en schrijver Markus van der Graaff

Markus van der Graaff is tekenaar en schrijver. Hij begon zijn carriere als tekenaar voor onder meer de VPRO-gids, Psychologie magazine en Metro. Ook publiceerde hij beeldverhalen in Comix 2000 en de Slibreeks en maakte ruimtelijke tekeningen en installaties voor verschillende kunstcentra. Na een aantal korte verhalen ligt nu zijn debuutroman in de winkel: ‘Mijn moeder en haar zoon’. Het gaat over een zwijgzaam jongetje dat met zijn moeder naar een nieuwbouwwijk verhuist. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Markus van der Graaff vragen over werk en leven.

Alex van Warmerdam, de man, het werk, de podcast

De argeloze voorbijganger komt het universum van filmmaker en kunstenaar Alex van Warmerdam meestal binnen via een valluik. Je klopt het stof van je kleren en vraagt je af waar je terecht bent gekomen. En wie trekt hier eigenlijk aan de touwtjes?
In de podcastserie 'Alex van Warmerdam, de man, het werk, de podcast' proberen negen sprekers een beeld te schetsen van deze eigenzinnige maker, waaronder: Annet Malherbe, Marc van Warmerdam, Ariane Schluter, Dirk van Weelden en Maartje Wortel.Vannacht kun je luisteren naar aflevering 1.

Liever luisteren wanneer jij dat wilt? Abonneer je hier op de podcast.

De podcast is gemaakt ter gelegenheid van de tentoonstelling Alex van Warmerdam - L' histoire kaputt. Van 10 juni tot en met 2 september 2018 in Eye Filmmuseum.

dinsdag 5 juni

Violiste Simone Lamsma speelt als soliste bij orkesten over de hele wereld

Simone Lamsma is violiste. Op 14-jarige leeftijd maakte ze haar professionele solodebuut bij het Noord Nederlands Orkest met het 1e vioolconcert van Paganini. Sindsdien speelt ze als soliste bij orkesten over de hele wereld en werkte ze samen met dirigenten als Andrew Davis, Neville Marriner en Jaap van Zweden. In 2006 verscheen haar eerste album, die zij samen met de Japanse pianiste Yurie Miura maakte, met muziek van Elgar. Vorig jaar verscheen een album met het eerste vioolconcert van Dmitri Sjostakovitsj en het vioolconcert ‘In tempus praesens’ van Sofia Goebaidoelina. Pieter van der Wielen spreekt met Simone Lamsma. Luister hier alle fragmenten terug

Open Kaart: rijksbouwmeester Floris Alkemade

Floris Alkemade is architect en stedenbouwkundig ontwerper. Na zijn afstuderen aan de TU Delft werkte hij achttien jaar lang bij het Office for Metropolitan Architectue (OMA) van architect Rem Koolhaas. Sinds september 2015 is Alkemade Rijksbouwmeester. Als ‘Architect des Konings’ adviseert hij gevraagd en ongevraagd de regering op het gebied van stedenbouw, monumenten, architectuur, infrastructuur, architectuurbeleid en beeldende kunst. Alkemade combineert zijn rijksbouwmeesterschap met zijn eigen architectenbureau FAA, zijn lectoraat aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam en is één van de curatoren van de komende twee edities van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam, in 2018 en 2020. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Floris Alkemade vragen over werk en leven.

Alex van Warmerdam, de man, het werk, de podcast

De argeloze voorbijganger komt het universum van filmmaker en kunstenaar Alex van Warmerdam meestal binnen via een valluik. Je klopt het stof van je kleren en vraagt je af waar je terecht bent gekomen. En wie trekt hier eigenlijk aan de touwtjes?
In de podcast serie 'Alex van Warmerdam, de man, het werk, de podcast' proberen negen sprekers een beeld te schetsen van deze eigenzinnige maker, waaronder: Annet Malherbe, Marc van Warmerdam, Ariane Schluter, Dirk van Weelden en Maartje Wortel. Vannacht kun je luisteren naar aflevering 2: 'Ik wil daar een boom.'

Liever luisteren wanneer jij dat wilt? Abonneer je hier op de podcast.

De podcast is gemaakt ter gelegenheid van de tentoonstelling Alex van Warmerdam - L' histoire kaputt. Van 10 juni tot en met 2 september 2018 in Eye Filmmuseum.

woensdag 6 juni

Acteur Gijs Scholten van Aschat staat met 'Romeinse tragedies' weer op de planken

Acteur Gijs Scholten van Aschat is momenteel verbonden aan Toneelgroep Amsterdam, en werkte eerder bij het Nationaal Toneel en Orkater. Hij won alle denkbare toneelprijzen en werd bij het grote publiek bekend met het toneelstuk ‘Cloaca’ van Maria Goos en zijn rol in de film ‘Tirza’, naar het boek van Arnon Grunberg. Tijdens het Holland Festival brengt Toneelgroep Amsterdam opnieuw de voorstelling ‘Romeinse tragedies’. Daarin speelt Scholten van Aschat de titelheld in ‘Coriolanus’, die zich weigert neer te leggen bij de veranderde politieke constellatie. Pieter van der Wielen spreekt met Gijs Scholten van Aschat. Luister hier alle fragmenten terug

Open Kaart: striptekenaar Wasco

Jarenlang was Wasco (pseudoniem van Henk van der Spoel, al noemt niemand hem zo) de onbetwiste koning van de underground​ stripwereld. Hij gaf zijn strips en tekeningen uit in eigen beheer, en er verschenen illustraties van zijn hand in o.a. Vrij Nederland en de VPRO Gids. In 2015 verscheen dan eindelijk zijn 'commerciële' debuut: Het Tuitel Complex. In dat boek bracht Wasco voor het eerst een selectie uit zijn eigenzinnige tekenwerk bijeen, samen met nooit eerder gepubliceerde tekeningen.

Bij Kunsthandel KRUIS-WEG68 exposeerde Wasco tijdens de Stripdagen Haarlem 2018. Verder verschijnt binnenkort zijn nieuwe boek 1000 Pinguïns. ​In de rubriek Open Kaart beantwoordt Wasco vragen over leven en werk.

Alex van Warmerdam, de man, het werk, de podcast

De argeloze voorbijganger komt het universum van filmmaker en kunstenaar Alex van Warmerdam meestal binnen via een valluik. Je klopt het stof van je kleren en vraagt je af waar je terecht bent gekomen. En wie trekt hier eigenlijk aan de touwtjes? In de podcast serie 'Alex van Warmerdam, de man, het werk, de podcast' proberen negen sprekers een beeld te schetsen van deze eigenzinnige maker, waaronder: Annet Malherbe, Marc van Warmerdam, Ariane Schluter, Dirk van Weelden en Maartje Wortel. Vannacht kun je luisteren naar aflevering 3: 'Ik ben de Blokker niet.' Liever luisteren wanneer jij dat wilt? Abonneer je hier op de podcast.

De podcast is gemaakt ter gelegenheid van de tentoonstelling Alex van Warmerdam - L' histoire kaputt. Van 10 juni tot en met 2 september 2018 in Eye Filmmuseum.

donderdag 7 juni

Bertjan Pot opent zaterdag zijn tentoonstelling 'Hot glue' in museum Boijmans Van Beuningen

Bertjan Pot is ontwerper. Na zijn opleiding aan de Design Academy Eindhoven startte hij zijn studio en ging interieurproducten ontwerpen: stoelen, tafels en lampen. Bekend is onder meer zijn ontwerp Stairway to Heaven, een omgekeerde ladder met feestverlichting. Of zijn lamp Random Light en de slank houten Slim Table. Komende zaterdag opent in het Rotterdamse museum Boijmans Van Beuningen de tentoonstelling Hot glue. Geen retrospectief met producten, maar zalen gevuld met Pots ideeën. Zijn rauwe ontwerpproces aan de hand van vele proeven en probeersels. Pieter van der Wielen spreekt met Bertjan Pot. Luister hier alle fragmenten terug

Open Kaart: kunstenaar Marjolijn Mandersloot

Marjolijn Mandersloot is eigenlijk een kunstenaarsduo: Marjolijn Mandersloot en haar man Hans van Wezel. Samen maken ze al twintig jaar sculpturen van heel klein tot enorm groot. De beelden zijn herkenbare dierfiguren met menselijke trekjes. Ze zijn o.a. te vinden op openbare ruimtes in het hele land, zoals de twee enorme puppy’s bovenop een viaduct in Amsterdam of een reuzenknuffel op het dak van een bibliotheek in Almere. Voor het Franse modehuis Hermès maakte Mandersloot diverse dieren met leerresten van het bedrijf. In de Jan van Hoof Galerie te Den Bosch is nu de solotentoonstelling ‘the beast in me’ met nieuw werk van Mandersloot te zien. Met de tentoonstelling verschijnt ook een gelijknamig boek. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Marjolijn Mandersloot vragen of werk en leven.

Alex van Warmerdam, de man, het werk, de podcast

De argeloze voorbijganger komt het universum van filmmaker en kunstenaar Alex van Warmerdam meestal binnen via een valluik. Je klopt het stof van je kleren en vraagt je af waar je terecht bent gekomen. En wie trekt hier eigenlijk aan de touwtjes? In de podcastserie 'Alex van Warmerdam, de man, het werk, de podcast' proberen negen sprekers een beeld te schetsen van deze eigenzinnige maker, waaronder: Annet Malherbe, Marc van Warmerdam, Ariane Schluter, Dirk van Weelden en Maartje Wortel. Vannacht kun je luisteren naar aflevering 4 ' Hij is de Heilige Geest'

Liever luisteren wanneer jij dat wilt? Abonneer je hier op de podcast.

De podcast is gemaakt ter gelegenheid van de tentoonstelling Alex van Warmerdam - L' histoire kaputt. Van 10 juni tot en met 2 september 2018 in Eye Filmmuseum.

vrijdag 8 juni

Columinst Marcel van Roosmalen komt met 'Je moet opschrijven dat hier niets gebeurt'

Marcel van Roosmalen is journalist en schrijver. Naast zijn werk als columnist voor NRC Handelsblad schrijft hij ook langere reportages. Kenmerkend is zijn droge, soms cynische blik op Nederland en de menselijke tekorten van haar bewoners. Hij schreef boeken over zijn favoriete voetbalclub Vitesse, clubicoon Theo Bos en zijn geboortestad Arnhem. Zijn reportages werden gebundeld in ‘Het is nooit leuk als je tegen een boom rijdt’ (2011), zijn NRC-columns in ‘Ik ben (s)normaal’ (2014) en nu volgt een bloemlezing met overige stukken: ‘Je moet opschrijven dat hier niets gebeurt’. Elfie Tromp spreekt met Marcel van Roosmalen. Luister hier alle fragmenten terug

Podcast: De Man Is Lam

Er is een wildgroei aan podcasts. Wij gidsen je graag langs het aanbod van podcasts die het culturele veld belichten. Deze week is dat deel 5 van 'De Man Is Lam'.Wat betekent het om vandaag de dag 'man' te zijn? Schrijver en audiokunstenaar Rashif El Kaoui, presentator Lucas De Man en fotograaf Ahmet Polat proberen het antwoord te vinden. Na een theatervoorstelling en een foto-expositie volgt nu een podcastreeks. Van motorclubs tot vadercentra: overal wordt het antwoord gezocht op de vraag waar een man uit bestaat. Vanavond de vijfde aflevering, waarin Rashif’s zoektocht naar het man-zijn samen komt te vallen met de zoektocht naar zijn vader.