nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week zijn te gast: actrice Mara van Vlijmen, documentairemaker Reber Dosky, dj en programmeur Luc Mastenbroek, correspondent Jenne Jan Holtland en schrijver en opiniemaker Stella Bergsma.

maandag 6 augustus

Actrice Mara van Vlijmen speelt Gesualdo met theatercollectief De Warme Winkel

Mara van Vlijmen is actrice. Na de Toneelacademie Maastricht speelde ze bij enkele gezelschappen, waaronder Toneelgroep De Appel, en in 2002 richtte ze met Vincent Rietveld en Ward Weemhoff theatercollectief De Warme Winkel op. Samen met het Nederlands Kamerkoor spelen ze deze zomer Gesualdo, een voorstelling over leven en werk van de Italiaanse componist Carlo Gesualdo (1566-1613). Over hem doen de meest waanzinnige verhalen de ronde. Zo zou hij een heel bos hebben laten kappen omdat het ruisen van de bladeren hem stoorde. Gesualdo is te zien op o.a. Theaterfestival Boulevard. Hanneke Groenteman spreekt met Mara van Vlijmen. Luister hier alle fragmenten terug

Paradiso 50: De Oerknal

Dit jaar vierde het Amsterdamse poppodium Paradiso haar 50ste levensjaar. Nooit Meer Slapen maakte samen met dé poptempel van Nederland de vijfdelige podcastserie 'Paradiso 50' over vijf specifieke perioden vanaf het oprichtingsjaar 1968. In aflevering 1, 'De Oerknal', gaan we terug naar het moment waarop alles begon.

dinsdag 7 augustus

Documentairemaker Reber Dosky toont mens en natuur in oorlogstijd

Reber Dosky is documentairemaker. Eind jaren negentig kwam hij vanuit Koerdistan naar Nederland waar hij regie studeerde aan de Filmacademie. Zijn veelvuldig bekroonde documentaires gaan vaak over het gebied waar hij vandaan komt. Hij won De Tegel voor de film Sniper of Kobani, uit 2015. Yezidi Girls uit 2016 gaat over Yezidi meisjes die in IS-gevangenschap als (seks)slaaf werden gehouden en zijn film Radio Kobani laat zien hoe een jonge Koerdische verslaggever tijdens de gevechten tegen IS in haar stad een radiostation opzet. Op dit moment werkt hij aan een natuurfilm in naoorlogs Irak. Hanneke Groenteman praat met Reber Dosky. Luister hier alle fragmenten terug

Paradiso 50: Punk

Dit jaar vierde het Amsterdamse poppodium Paradiso haar 50ste levensjaar. Nooit Meer Slapen maakte samen met dé poptempel van Nederland de vijfdelige podcastserie 'Paradiso 50' over vijf specifieke perioden vanaf het oprichtingsjaar 1968. In aflevering 2, 'Punk', gaan we terug naar de roerige jaren '70.

woensdag 8 augustus

Programmeur bij club De School Luc Mastenbroek

Luc Mastenbroek is programmeur van De School, een club in een voormalige fietskelder van een oud-schoolgebouw in Amsterdam-West. Het multifunctionele pand opende begin 2016 haar deuren en biedt naast een club ook een café, restaurant, gym, expositieruimte en poppodium. Mastenbroek is ook dj en vormt met Job Jobse en Elias Mazian het sporadisch optredende dj-collectief The Love Triangle. Hanneke Groenteman spreekt met Luc Mastenbroek. Luister terug.

Paradiso 50: Into the groove!

Dit jaar vierde het Amsterdamse poppodium Paradiso haar 50ste levensjaar. Nooit Meer Slapen maakte samen met dé poptempel van Nederland de vijfdelige podcastserie 'Paradiso 50' over vijf specifieke perioden vanaf het oprichtingsjaar 1968. In aflevering 3, 'Into the groove!' drie duiken we dieper in de jaren '80.

donderdag 9 augustus

Correspondent Jenne Jan Holtland neemt Apartheid onder de loep

Jenne Jan Holtland is correspondent in Midden- en Oost-Europa voor De Volkskrant. Vanuit Warschau schrijft hij over onderwerpen als antisemitisme, de rechtsstaat en migratie, zowel in Polen als in de omringende landen. Holtland studeerde Nederlandse taal en cultuur en geschiedenis. Als freelance journalist werkte hij daarna voor o.a. Trouw, De Groene Amsterdammer en De Correspondent. Begin volgend jaar neemt hij verlof op om een boek te schrijven over Klaas de Jonge, een activist tegen de Apartheid in Zuid-Afrika. Elfie Tromp spreekt met Jenne Jan Holtland. Luister terug.

Paradiso 50: Bovengronds

Dit jaar vierde het Amsterdamse poppodium Paradiso haar 50ste levensjaar. Nooit Meer Slapen maakte samen met dé poptempel van Nederland de vijfdelige podcastserie 'Paradiso 50' over vijf specifieke perioden vanaf het oprichtingsjaar 1968. 

vrijdag 10 augustus

De ongemakkelijke zaken van schrijver Stella Bergsma

Stella Bergsma is schrijver, opiniemaker en frontvrouw van de band Einsteinbarbie. In 2014 verscheen haar bundel Cupcakes met gedichten en songteksten en in 2015 vertaalde ze gedichten van Charles Bukowski voor de bundel De laatste nacht van de aarde. In 2016 verscheen haar debuutroman Pussy Album. Stella schrijft columns voor onder meer de Volkskrant, HP/De Tijd, NTR, Opzij, Linda en verschillende websites, over politiek, actualiteiten, seks en andere ongemakkelijke zaken. Ook is zij bedenker van de term ‘sletvrees’. Elfie Tromp spreekt met Stella Bergsma. Luister terug.

Paradiso 50: The Future is Now

Dit jaar vierde het Amsterdamse poppodium Paradiso haar 50ste levensjaar. Nooit Meer Slapen maakte samen met dé poptempel van Nederland de vijfdelige podcastserie 'Paradiso 50' over vijf specifieke perioden vanaf het oprichtingsjaar 1968. In aflevering 5, 'The Future is Now' behandelen we de geschiedenis die nog vers in het geheugen ligt: van de jaren 0 tot nu.