nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week zijn te gast: acteur Vincent van der Valk, schrijver K. Schippers, schrijver Peter Delpeut, de Fotograaf des Vaderlands en theatermaker Bianca van der Schoot.

maandag 3 september

Acteur en toneelschrijver Vincent van der Valks nieuwe voorstelling over de vrouw

Vincent van der Valk is acteur en toneelschrijver. Een groot deel van zijn jeugd groeide hij op in Reykjavik en Hong Kong. Na het afronden van de Toneelacademie in Maastricht speelde hij bij De Toneelschuur, NT Gent, Toneelgroep Oostpool en Theater Utrecht, in onder andere ‘Caligula’, ‘Een soort Hades’ en ‘Platonov’. Van der Valk werd landelijk bekend met hoofdrollen in de film ‘Gluckauf’ (2015) en de tv-serie ‘Klem’ (2017). In 2015 won hij op het VSCD-festival de Arlecchino voor zijn rol in Angels in America (zie afbeelding). Naast acteur is hij ook toneelschrijver. Voor muziektheatercollectief Lars Doberman schreef hij de voorstelling ‘De vrouw’, die volgende week in première gaat. Pieter van der Wielen spreekt met Vincent van der Valk. Luister alle fragmenten terug.

Open Kaart: Sarah Jonker

Sarah Jonker is actrice. In 2006 studeerde ze af aan de Arnhemse Toneelschool. Met haar afstudeervoorstelling Alpha Centauri won ze de IT’s publieksprijs. Op TV was ze onder andere te zien in A’dam-E.V.A. en Van God los. Voor haar rol in Leef! ontving ze een nominatie voor een Gouden Kalf. Naast haar acteerwerk schrijft ze ook voor theater, onder andere de voorstelling Bloed op de Dansvloer. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Sarah Jonker vragen over werk en leven.

Oordeel Zelf: Den Skyldige

In de meldkamer van een alarmcentrale zit de gedegradeerde politie-inspecteur Asger Holm verveeld telefoontjes te beantwoorden. Tot hij een jonge vrouw aan de lijn krijgt die gekidnapt wordt en belt vanuit de auto van haar ontvoerder. De nieuwe film Den Skyldige wordt door vele recensenten geroemd en geprezen. Zo schreef het NRC: 'Je houdt 85 minuten lang je adem in,' en gaf de film vier sterren. Maar wat vind jij er eigenlijk van? Verslaggever Jeroen Slot zoekt het uit.

dinsdag 4 september

Schrijver K. Schippers over bevrijding

K. Schippers (1936) is schrijver, dichter, essayist en kunstcriticus. Hij heeft een omvangrijk oeuvre op zijn naam staan, dat bestaat uit romans, poëzie, essays, verhalen en beschouwingen. Zijn werk is veel gelauwerd. Voor zijn poëzie ontving hij in 1996 de P.C. Hooftprijs en zijn roman ‘Waar was je nou’ (2005) werd bekroond met de Libris Literatuur Prijs. Sinds twee jaar is Schippers de stadsdichter van Amsterdam. In zijn nieuwe boek ‘Straks komt het’ haalt hij jeugdherinneringen op aan de Bevrijding in mei ’45. Pieter van der Wielen spreekt met K. Schippers. Luister alle fragmenten hier. 

Open Kaart: Saxofonist Efraïm Trujillo

Efraïm Trujillo is saxofonist. Hij werd geboren in Lynwood, Californië. Op zijn zesde begon hij klarinet te spelen, om later ook de sax ter hand te nemen. Zes jaar later verhuisde hij naar Amsterdam, waar hij in 1994 afstudeerde van het Conservatorium. Sindsdien speelde hij in verschillende ensembles. Ook maakte hij muziek met onder andere Gregory Porter en de New Cool Collective op de belangrijke jazzpodia van Nederland, zoals North Sea Jazz, en daarbuiten. Nu brengt hij met het gospeljazz-trio The Preacher Men een nieuwe plaat uit, genaamd 'Blue'. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Efraïm Trujillo vragen over werk en leven.

De Favoriete Scène van Mea Dols de Jong

In 'De Favoriete Scène van' vertellen regisseurs over de scène waar ze als kind van wakker lagen of als volwassene alleen maar van konden dromen. Dit keer is dat documentairemaker Mea Dols de Jong. Haar eindexamenfilm, 'If Mama Ain't Happy, Nobody's Happy', won talloze prijzen en speelde haar ook internationaal in de kijker. Deze zomer is ze uitgenodigd door de Harvard University in Boston om zich te verdiepen in de mogelijkheden van online documentaires.

woensdag 5 september

Schrijver en cineast Peter Delpeut over zijn nieuwe roman

Peter Delpeut is schrijver en cineast. Hij brak door met zijn film Felice… Felice… die in 1998 het Nederlands Filmfestival opende. In hetzelfde jaar verscheen zijn eerste boek, een novelle met dezelfde titel. Een jaar later deed hij dat opnieuw met de film en het boek Diva Dolorosa. In 2006 maakte hij zijn roman-debuut met Het vergeten seizoen. Voor de documentaire Immer Fernweh won hij een Gouden Kalf. Nu verschijnt van hem de roman In het zwart van de spiegel, over een filmmaker met een oogkwaal. Terwijl zijn gezichtsveld steeds kleiner wordt gaat hij op zoek naar landschappen die hij nog wel helemaal kan zien; geschilderde. Pieter van der Wielen spreekt met Peter Delpeut. Luister alle fragmenten terug.

Open Kaart: Koos Breukel

Koos Breukel is portretfotograaf. In 1986 studeerde hij af aan de School voor Fotografie en Fotonica in Den Haag. Sindsdien legt hij zich toe op het portret. Zijn werk is internationaal tentoongesteld en gelauwerd. Zo maakte hij onder andere de eerste staatsiefoto’s van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. In Breukels werk speelt de levenscyclus een belangrijke rol. Zo ook in zijn nieuwe fotoboek Zoon. Sinds de geboorte van zijn zoon Casper maakt Breukel foto’s van hem. Nu wordt Casper 18 en besloot Breukel zijn werk openbaar te maken. In het fotoboek is te zien hoe Casper opgroeit. Bij het boek is er nu een tentoonstelling in Huis Marseille in Amsterdam. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Koos Breukel vragen over werk en leven.

ITGWO-Sessies

De hele maand september zenden we opnames uit van muzieksessies die we opnamen op het festival Into The Great White Open op Vlieland. Vandaag de sessie met Wende. Deze Nederlandse singer-songwriter werkte samen met onder andere Arnon Grunberg, de Amsterdam Sinfonietta en Typhoon. In haar laatste album Mens keert ze na haar dance- en popnummers terug naar het chanson als haar genre. Voor dit album schreef de vlaamse schrijver Dimitri Verhulst de teksten.

Vanaf oktober zenden we hier weer onze ‘NMS Live Sessies’ uit. Zelf een muzieksessie bijwonen? Dat kan! De sessies worden eens in de twee weken op vrijdagmiddag opgenomen in platenzaak Velvet Music, op de Rozengracht in Amsterdam, en zijn open voor publiek. Wees welkom! Kijk op onze Facebook pagina voor namen en tijden.

donderdag 6 september

De Fotograaf des Vaderlands aangekondigd

De 8ste editie van het BredaPhoto Festival is van start gegaan. De internationale fotografiebiënnale heeft als thema ‘To Inifnity And Beyond’, waarbij de impact van de almaar voortrazende wetenschap wordt onderzocht. Tijdens de openingsavond is de vijfde Fotograaf des Vaderlands bekendgemaakt: Jan Dirk van der Burg. Het afgelopen jaar was het fotograaf Robin de Puy die als ambassadeur van de Nederlandse fotografie optrad. Eerder waren dat Ilvy Njiokiktjien, Koen Hauser en Ahmet Polat. Pieter van der Wielen spreekt met Jan Dirk van der Burg. Luister alle fragmenten hier.

Open Kaart: Modeontwerper Ninamounah

Ninamounah Langestraat is modeontwerper. In 2017 studeerde ze af aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. Kort daarop won ze meteen al de Frans Molenaarprijs. Haar werk verscheen begin dit jaar op de Mens Fashion Week in Londen. Haar ontwerpen spelen met gender en hebben een serieuze politieke ondertoon. Vanuit een biologisch oogpunt trekt ze de culturele  hokjes waar we onszelf in wurmen in twijfel, en combineert ze hypermannelijke en hypervrouwelijke elementen tot nieuwe outfits - unisex maar niet neutraal. Nu showt deze jonge ontwerper op de Amsterdam Fashion Week. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Ninamounah vragen over werk en leven.

De Reismicrofoon: Schrijver Tjeerd Posthuma

In de rubriek 'De Reismicrofoon' volgen we elke week iemand in de laatste dagen voor zijn of haar werk officieel het daglicht ziet. Tjeerd Posthuma is schrijver voor o.a Sesamstraat en schreef het theaterstuk Princess dat werd bekroond met de Zilveren Krekel 2018. Sinds een jaar maakt hij ook kunstwerken: hij maakt foto’s van toevallige ensembles en publiceert die samen met een beschrijving. Scootersloten, die overal in de stad hangen wachtend op een scooter, zijn een doorlopend project om eenzaamheid zichtbaar te maken en asfalt wordt een moderne Rothko. Het is een uitdaging voor het publiek: probeer het er maar eens in te zien. De expositie is van 7 tot 16 september 2018 te zien in de Nes in Amsterdam. In aanloop naar de expositie nam Tjeerd Posthuma voor ons De Reismicrofoon mee.

vrijdag 7 september

Theatermaker Bianca van der Schoot zoekt naar Headroom

Bianca van der Schoot is theatermaker. Na het afronden van een mime opleiding richtte ze in 1998 mimegezelschap Levend Wild op. Drie jaar later besloot ze om met Suzan Boogaerdt theater te maken. Onder de naam Boogaerdt/VanderSchoot maken ze voorstellingen die zich op de grens van theater, performance en beeldende kunst bevinden. In 2015 werd Van der Schoot artistiek leider van het Ro Theater. Toen het gezelschap opging in Theater Rotterdam besloot ze als maker verder te gaan. Zo is ze te zien in de nieuwe voorstelling ‘Headroom’, waarin onze wankele relatie met de zogenaamde werkelijkheid aan het licht komt. Elfie Tromp spreekt met Bianca van der Schoot. Luister alle fragmenten hier.

Podcast SØR, afl. 2

Er is een wildgroei aan podcasts. Wij gidsen je graag langs het aanbod van podcasts die het culturele veld belichten. Deze week is dat deel 2 van ‘SØR’. Op een dag krijgt Marjolijn van Heemstra een e-mail van haar oude geschiedenisleraar, Sør. Ze heeft goede herinneringen aan zijn lessen: je moet altijd oog hebben voor andermans perspectief, leerde hij haar. Maar wij kennen hem beter als Ronald Sørensen, oprichter van Leefbaar Rotterdam, politicus bij de Partij voor de Vrijheid en nu Forum voor Democratie. Hoe kunnen de invoelende Sør en de harde politicus Sørensen dezelfde persoon zijn?