Nooit Meer Slapen

met o.a. Peter-Paul Verbeek, Nieuwe Helden en de Nieuwkomers van Orkater

Nooit Meer Slapen

met o.a. Peter-Paul Verbeek, Nieuwe Helden en de Nieuwkomers van Orkater

Pieter van der Wielen praat met techniekfilosoof Peter-Paul Verbeek over hoe techniek en moraal met elkaar meebewegen. En journalist Dirk Jan Roeleven vertelt over het onverwachte verhaal achter de documentaire 'Nieuwe Helden'. Ook een ontmoeting met regisseur Michiel de Regt en acteurs Erik van der Horst en Sanne Vanderbruggen naar aanleiding van 'Op de bodem', een nieuwe voorstelling van de Nieuwkomers van Orkater. Verder reageert schrijfster Christine Otten met fictie op het nieuws en bericht correspondent Pia de Jong vanuit New York over de tentoonstelling 'Degenerate Art' in de Neue Galerie.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Hoe techniek en moraal met elkaar meebewegen

vanaf 00:02:43

Techniek plaatst ons voortdurend voor ethische dilemma’s. Zoals de Google-bril die ons direct alle beschikbare informatie geeft over de mensen en dingen om ons heen. Iedere innovatie dwingt ons tot nieuwe afwegingen, schrijft Peter-Paul Verbeek in zijn nieuwe boek 'Op de vleugels van Icarus'. Pieter van der Wielen praat met Peter-Paul Verbeek, hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek aan de Universiteit Twente, over hoe techniek en moraal met elkaar meebewegen.

De nieuwe helden van Dirk Jan Roeleven

vanaf 01:13:38

Wat maakt iemand een held? Een leider? De vragen kwamen onbedoeld bij Dirk Jan Roeleven op toen hij de wielerploeg Argos-Shimano ging volgen. Tijdens de Tour ontvouwde zich een verhaal dat hij niet geregisseerd had kunnen hebben: de documentaire 'Nieuwe Helden'. Een inside-verhaal van een wielerploeg die wil bewijzen dat je zonder doping tóch kunt winnen. Maarten Westerveen sprak met de journalist.

De Nieuwkomers van Orkater: Op de bodem

vanaf 01:44:20

Afgelopen weekend ging in Amsterdam een nieuwe voorstelling van de Nieuwkomers van Orkater in première. 'Op de bodem' is een voorstelling met harde muziek, veel bloed en mensen die elkaar verschrikkelijke dingen aandoen. De Nieuwkomers van Orkater speelt deze voorstelling tot eind mei in theaters door het hele land. Botte Jellema ging naar een try out, en sprak met regisseur Michiel de Regt en acteurs Erik van der Horst en Sanne Vanderbruggen.