Nooit Meer Slapen

met o.a. Korneel de Rynck, Marc Reugebrink en The Day after Tomorrow

Nooit Meer Slapen

met o.a. Korneel de Rynck, Marc Reugebrink en The Day after Tomorrow

Pieter van der Wielen praat met Korneel de Rynck over zijn tocht langs de stille getuigen die zijn overgebleven na het oorverdovende geraas. Hij schreef zijn ervaringen op in het boek 'IJzeren Oogs'. En een ontmoeting met schrijver, dichter en essayist Marc Reugebrink over zijn nieuwe roman 'Het Belgische huwelijk'. Verder leest schrijfster Franca Treur een tekst die door de actualiteit is geïnspireerd en: hoe realistisch is 'The Day after Tomorrow'? We stellen de vraag aan dr. Appy Sluijs, die over dit onderwerp in Paradiso een lezing houdt. Tussendoor nog Anton de Goede, hij behandelt de vraag of schrijfopleidingen eigenlijk nog zin hebben.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Korneel Derynck en de stille getuigen van WO I

vanaf 00:02:53

Een eeuw na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog reist Korneel de Rynck door Europa, langs de belangrijkste plaatsen van de oorlog. Het boek 'IJzeren Oogst' is het resultaat van een reis vol sporen, monumenten en begraafplaatsen en laat zien hoe, met oog voor het Europese perspectief, de Eerste Wereldoorlog nog steeds voortleeft op ons continent. Pieter van der Wielen praat met de Vlaamse historicus en schrijver over zijn tocht.

Marc Reugebrink: schrijven als een Vlaming

vanaf 01:15:27

Marc Reugebrink komt weliswaar uit Nederland, maar hij schrijft al jaren als een Vlaming. Zijn nieuwe roman 'Het Belgisch huwelijk' gaat over een Nederlander die zich niet goed in zijn vel voelt. Om de oranjekoorts achter te laten, trouwt hij met een rasechte Vlaamse. Op die manier poogt hij zich langzaamaan te nestelen als Vlaming in het lichaam van een Hollander. Maarten Westerveen spreekt met Marc Reugebrink over d'n Hollanders, schrijven als buitenlander en het vinden van liefde.

Hoe realistisch is The Day after Tomorrow?

vanaf 01:42:57

Hoe realistisch is ‘The Day after Tomorrowʼ? Deze filmklassieker voorspelt dat we razendsnel zullen belanden in een nieuwe ijstijd. Dr. Appy Sluijs, als docent verbonden aan het Departement Aardwetenschappen bij de Faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht, houdt komende zondag in Paradiso de lezing ʻThe Day after Tomorrow – klimaatverandering van overmorgen en eergisteren’. Anton de Goede zocht Sluijs op in Utrecht.

advertentie