Nooit Meer Slapen

met o.a. Auke Kok, Utrecht volgens James Joyce en Margalith Kleijwegt

Nooit Meer Slapen

met o.a. Auke Kok, Utrecht volgens James Joyce en Margalith Kleijwegt

Pieter van der Wielen ontvangt journalist en schrijver Auke Kok in de studio, die in 'De eenzaamste vrouw van Amsterdam' de hoofdstad in al zijn glorie voorbij laat komen.We gaan met vertalers Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes op verkenningstoch, ter voorbereiding van hun rondleiding door Utrecht. Hoe zou de Ierse schrijver James Joyce de Domstad hebben gezien? En we gaan op pad met schrijfster en journaliste Margalith Kleijwegt in Amsterdam Nieuw-West, aanleiding is haar boek 'Familie is alles'. Verder reageert schrijfster Sanneke van Hassel met fictie op het nieuws en we vragen vrijmetselaar Rien Heijdanus naar de uitkomsten van diens proefschrift 'Wat beweegt iemand om vrijmetselaar te worden en te blijven'.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Amsterdam door de ogen van Auke Kok

vanaf 00:02:34

Twee jaar lang keek journalist Auke Kok rond en verwonderde zich over de Amsterdamse stedelingen en hun straten, hun kwesties en schijnkwesties. Dit leidde tot originele observaties en afwisselend droevige en geestige schetsen in de traditie van roemrijk voorgangers als Simon Carmiggelt, Ischa Meijer en Martin Bril. Zijn boek 'De eenzaamste vrouw van Amsterdam' laat de hoofdstad in al zijn glorie voorbij komen. Pieter van der Wielen ontvangt Auke Kok in de studio.

Margalith Kleijwegt: Familie is alles

vanaf 01:13:37

Margalith Kleijwegt schreef eerder het boek 'Onzichtbare ouders', over de buurt waar Mohammed B. is opgegroeid, en nu verschijnt het vervolg 'Familie is alles'. De pubers van toen zijn inmiddels volwassen. Hoe staan ze in het leven? Zijn hun verwachtingen uitgekomen? Hoe staan we er na 15 jaar multicultureel debat voor? Botte Jellema gaat op pad met de schrijfster en journaliste in Amsterdam Nieuw-West.

Utrecht volgens James Joyce

vanaf 01:44:43

Het Utrechtse literatuurfestival City2Cities staat deels in het teken van Dublin. Daarom is er alleen is een unieke verzameling van Dublins bekendste schrijver James Joyce te bewonderen in de Universiteitsbibliotheek, maar bovendien is het Dublin van Joyce's meesterwerk 'Ulysses' naar Utrecht gehaald. De vertalers Erik Bindervoet en Robbert Jan Henkes brengen de stad van hoofdpersonen Stephen Dedalus en Leopold Bloom naar de Domstad. Maarten Westerveen ging mee op hun eerste verkenningstocht.

advertentie